Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
ráda bych se zeptala, zda máte někdo zkušenost z hubnutím z vysoké nadváhy rozumnou, zdravou cestou. Nikdy jsem nebyla úplný hubeňour, pak jsem prodělala těžkou nehodu a zůstala dlouho doma. Nemohla jsem se hýbat, všichni mi nosili laskominky... A já skončila na 125kg. Jooo, na ženskou fakt hodně, já vím, já vím. Postupem času jsem se rozhýbala a začala jsem hubnout. Shodila jsem 25kg a váhu si skoro rok držím. Nicméně dál nehubnu. Pohybu mám dost. Denně chodím se psem svižnou chůzí 5-8km lesem, takže mírný terén, žádné ploužení parkem. Tak 5x týdně cvičím doma s Jill Michals většinou 2 levely po sobě. V létě jezdím na kole (25km) a zase tedy vynechávám domácí cvičení. Mám na postavě svaly, to je fakt, nemám břicho, tedy takovou tu špekatou vanu, mám ho rovné. Je fakt, že většina lidí mi moji váhu nehádá, spíš míň. Objednala jsem se k MUDr. která se zabývá výživou. Připíchla mě na přístroje a sdělila mi, že jím moc málo. Běžně mám mezi 4000-5000KJ, dost málo sacharidů. Nepřijde mi, že jím málo - ráno si dám chleba se šunkou a sýrem, s tvarohovou pomazánkou atp. Nesvačím, protože vstávám kolem 8-8,30. Oběd mám běžný s rodinou, takže maso, omáčky, zapečené brambory a těstoviny... do omáček nedáváme tučnou smetanu, karbanátky nesmažíme ale pečeme, zahušťuji bramborem, jíme luštěniny... Prostě běžná jídla se snažíme upravovat zdravějí. Knedlík mi stačí jeden, brambor tak 10 kousků... prostě málo. Večeřím buď saláty s masem nebo namazaný chleba. Přes den ovoce a jogurt (miluji Hollandie). Paní doktorka mi řekla, že s mojí váhou a množstvím pohybu potřebuje tělo kolem 10.000KJ a pokud chci hubnout, měla bych se kolem 8000KJ držet, ovšem brát je mám z kvalitních surovin. Dostala jsem i jídelníček a to je právě ten můj boj. Abych snědla co mám, je to např. 70g ovesných vloček a 150g tvarohu + 100g jogurtu + 50g marmelády k snídani, k obědu to vychází na 250h kuřecích prsou a 150g těstovin v SYROVÉM stavu. Což je prostě mísa jídla pro 3 lidi, ani do talíře se to nevejde. Paní doktorka mi to rozdělila do 7 jídel (2 obědy) ale vzhledem k tomu, že vstávám dýl a pracuji hodně v terénu skutečně nemůžu mít pauzu na oběd ve 12 i ve 14h. Nejde to. Jsem z toho zoufalá. Je to množství jídla, které prostě nejde sníst. Není to možné. Snídani do sebe soukám 30 minut. Vydržela jsem to 14 dní a je pravda, že váha jde dolů, za 2 týdny cpaní se mám dole přes 3 kila. Ale prostě už nemůžu. Toho jídla je strašně moc. Mám vysadit sport a snížit tím výdej a pak méně jíst? Nebo dáte typy na nutričně bohaté potraviny v co nejmenším množství surovin? Poradí někdo, jak z tohoto pekla úspěšně uniknout?
Zdravím Camilo, měla jsem stejný problém, sice jsem měla cca 70kg při 165cm, ale měla jsem tuk ukládaná okolo pasu a tak jsem vypadala jak koulička, sice žádná velká nadváha, ale... .
Jo a hlavně jsem tak k pí Dr. šla proto, že jsem měla v trapu zažívání (na velkou -+2xdo týdne i méně)
Také jsem se divila, kolik jídla musím sníst, abych zhubla. Poslouchala jsem na slovo i když jsem nevěřila .
Sice jsem měla předepsáno kolem 5000kJ, ale na mě toho bylo i tak fakt hodně.
Uběhlo cca 10let a já mám 75kg. Klouby bolí a jiné problémy, a tak jsem zkusila znovu najet na ten režim, co radila Dr..
Ale průšvih! Změnila jsem zaměstnání (ranní+odpolední) -problém s večerním jídlem a hladověním, také máme zakázáno jíst v jinou dobu než určenou a tak tak hlad mívám -problém kdy jím ve12:00 a pak až v šest večer.
A v neposlední řadě bydlíme na vsi a koupě kvalitních a plnohodnotných potravin je tu velmi velmi málo. Spíš jsou tu potraviny "levně" a "rychle". Takže po 14ti dnech jsem to vzdala, protože jsem jedla jedno a to samé celých 14 dní.
Ale Vám budu držet palce. A.
Také jsem z vesnice, takže vím, jak to chodí. Máme jednotu a virtnamskou večerku. pořádné maso se tu koupit nedá, za lepšího tuňáka v plachovce chtějí stovku... No mazec. Vozíme jogurty, maso, racio chlebíčky atp. ve velkém z města, uzeniny se u nás nejí, šunku dělám občas domácí. Ale je to spousta přemýšlení, co se bude vařit, co koupit a kolik... Kdo to nezažil, tak nepochopí. Dělala jsem na 12h směny v obchodě a také to nešlo. Všichni říkali výmluvy atp. Ale dělala jsem od 8 do 8, odchazela jsem z domu v půl 7 a vracela se v 9, v práci jsme neměli mikrovlnku ani lednici, nebyla tam klimoška, takže v létě strašný hic, nedalo se s sebou nosit žádné jídlo, sýr už v 11 tekl, jogurt byl teplý, maso bych si neriskla, jíst teplý meloun byl hnus... Vydrželo jen pečivo. Pauzu jsme si vybírat nesměli, jen odběhnout na wc... Na prodejně se jíst nesmělo, nesměli jsme sedět, nebylo ani na čem, takže jsem jedla v rychlosti schovaná za závěsem, vždycky kousnout a honem zase vykouknout jestli někdo nepřišel... Když jsem si třeba ve 3 chtěla dát sváču tak začali chodit lidi a zastavila jsem se až v 5 a rázem bylo po nějakém rozumném rozestupu mezi jídly... Prostě šílenost. Zkuste aspoň trochu sportovat a jíst zdravěji kde to jde - místo smažení péct a tak. Já když najela na vyloženou dietu tak jsem nikdy nevydržela, ale když jen upravuji tak se to dá. Určitě zvládnete se trochu pohnout, hlavně kvůli zdravíčku
Jj, mme to těžší, než ve větších městech. A pohybu mám fakt dost, ale je jednostarnný, muž dělá do večera a povinnosti zůstávají na mě a tak ráno vstanu v 5 jedu na šestou , jím v práci krátce před šestou (kvůli menší pauze do oběda), oběd ve 3/4na 11 a pak do dvou směna, nákup, cesta domů 1/2hod, svačina, zatopit (nanosit dříví a pod, odmýt nádobí, připravit večeři, v zimě házení sněhu, v létě velká zahrada, standartní úklid v domácnosti a pak už jen večer padnu na gauč, pač mám nohy jak báně. A to je cca 1/2 osmé a chlap přijede domů...večeře, fakturace a pak chvíli TV a spát. Někdy si myslím, že je mi z toho kolotoče ...
Jo a to už jsem přemýšlela o tom, jak to udělat s dojížděním do práce. Ráno totiž sednu do auta a vylezu v práci a naopak. Autobusy tu nejezdí a nechávat auto někde daleko...to bych ho dlouho neměla.
Já sama v tom stravování děsně plavu. Chtěla jsem tedy odbornou pomoc a vidíte, jak jsem dopadla Asi akorát vyhozené peníze. Moje mamka to má jako Vy - je v jednom kole, stará se o dům, lítá se psem, cvičí jogu, práce na zahradě... Jí podle mého přiměřeně - necpe se uzeninami, má ráda ovoce i zeleninu, nijak výrazně nepije alkohol, nejí chipsy apod. řízky 2x do roka... A také má na 175cm kolem 80kg. Sice má celkem pevnou postavu i na sůj věk skoro 60ti let, ale na to, že horizontální polohu zná až večer když padne do postele to prostě také nechápu.
Zaregistrujte se na kaloricketabulky.cz/... a nastavte si hodnoty. Pak jezte co chcete,ale pište každé jídlo. Postupně si zvyknete. Na léky se vykašlete, snad jen přírodní Psyllium - vláknina a doplnit chróm Já se tím řídím,
Já tam zaregistrovaná jsem, naházela jsem tam ten jídelníček, protože mi právě přišel šílený, ale i tam mi vychází, že je to tak správně. Dnes jsem třeba k obědu měla 250g kuřecích prsou, 150g těstovin (za syrova) a k tomu omáčku z rajčat, bylinky, trochu postrouháno sýrem. Jenže to množství těstovin je strašné. Nandavám si to do misky, protože se nevejdu ani do hlubokého talíře. Není mi po jídle nějak těžko atp., strávím to v pohodě, ale prostě mi přijde až úchylné to množství. Prostě bojuji s tím, jak sníst tak obrovskou porci
Nemám vlastní zkušenost, mohu sníst cokoliv a nepřiberu. Moje kamarádka byla na tom obdobnějako vy. Navíc nemá ráda maso a kde se dalo, tam jen nahrazovala čímkoliv. Za tři měsíce shodila (podle ní přejídáním) 13 kg, ale jen tuk nikoliv svaly, naučila se jít pořádně kvalitní maso. Je to již půl roku a po kontrole přibrala 1 kg tuku. Prý hraje velkou roli přesná praviddelnost v jídle, prostě neopozdit se.
Kolik máte % tuku v těle? Určitě vám výsledky sdělili. Nejde jen o ztrátu váhy, ale aby jste shodila tuk a ne svaly, proto ten jídelníček. Zkuste vydržet a nechte to na lékaři, nenahrazujte určené potraviny jinými, určitě se vám to podaří.
Tuku mám 33% což je tedy 33kg a je to hodně, ale zase k mé váze je to prý dobré číslo. Jsem ten typ prsa a zadek... Ale zase mám pas... Vím, že si musím držet hlavně bílkoviny, abych o svaly nepřišla. Mám v jídelníčku 1 proteinový koktejl denně, který mi dodá 20g bílkovin, abych to do sebe nemusela cpát dalším jídlem. Paní doktorka chtěla znát i moje oblíbené sladkosti a v jídelníčku s nimi počítá. Mám třeba dnes ke kafi 2 toffiffee nebo rýžový chlebíček namazaný lžící nutelly. Není to teda žádná drasťárna, jen kdyby toho bylo méně.
S pravidelností v jídle souhlasím, ale na druhou stranu, kdo nedělá v kanceláři s možností odbíhání má to marné. Dnes jsem doma, takže ok, ale ve středu odjíždím v 8 ráno, návrat v 5 večer, schůzka trvá třeba 2-3 hodiny a mít dostatek jídla, které se dá jíst studené a ještě na to najít čas, to je kolikrát opravdu oříšek, bohužel. Nedávno se mi kolega smál, jestli také dělám něco jiného, než že "žeru"
já jsem tady ty jidelníčky popisoval snad tisíckrát, zapátrejte v historii. Ten váš jídelníček je naprosto nevhodný. Máte tam strašně moc bílkovin a to tělo strašně zatěžuje, naopak nevidím žádné ovoce a zeleninu, to jsou ty hlavní nutriční látky - minerály a vitamíny. V syrovém stavu. Na oběd těch prsíček stačí bohatě deset deka, těstovin je taky zbytečně mnoho, mají vysoký glykemický index, takže tělo veškerou získanou a nespotřebovanou energii opět uloží do tuků.Dávku snižte na deset deka v syrovém stavu a přidejte do toho dvacet deka, aspoň zeleniny. Vláknina zpomaluje vstřebávání energie ze sacharidů, takže energie se uvolňuje pomalu a delší dobu, tudíž ji stačí tělo spotřebovávat a nemusí nic ukládat .Snídaně opět stačí ovesné vločky s jogurtem a jablko. Proboha kdo vám takový jídelníček napsal? Vy jste kulturistka? Na co tolik tvarohu? Mléčná bílkovina opět tělo zatěžuje a škodí, jelikož mléko, maso jsou kyselinotvorné a to je to, s čím si tělo neumí poradit a tyhle škodliviny ukládá bokem, do tuků. A už vůbec žádná marmeláda, opět samá cukr, ta doktorka se snad zbláznila. Důležité je jíst pravidelně, dejme tomu po 2,5-3 hodinách a v menších dávkách a hlavně se zaměřit na zásaditou stravu. Je fakt, že zdravou stravou nejde do sebe dostat tolik kalorií, ale kalorie nejsou vůbec důležité. Dúležitá je pravidelnost, protože trávící systém, pokud pořád pracuje sotřebovává kalorie, zrychluje se bazální metabolismus, tělo spotřebovává energii. Další důležitá věc je zaměření na zásaditou stravu, tělo pak nemusí odkládat kyselé škodlivé látky do tuků. Na počítání kalorií se vykašlete, jezte tak, abyste neměla hlad. Pokud máte hlad, zvyšte trochu dávky, pečivo, maso mléko cukr vynechat, tedy krom toho jogurtu nebo kvalitní šunku s celozrnným chlebem. Pošlete sem mail, pošlu vám jídelníček pro představu, jak by to mělo vypadat. Pošlu vám jich víc v různých kalorických hodnotách. Pokud nemáte čas na dva obědy? vemte si jabko hrušku, prostě zaměstnat žaludek. Osobně na dv aobědy bych se vykašlal a nechal si ho na večeři. Důležité je taky dost pít, nejlépe čistou vodu, bez curku, a bublinek, ale pozor, alespoň půl hodiny před a po jídle, nikdy ne s jídlem.
Vy mi dáváte Já už jsem z toho vážně trochu zoufalá... Jím i ovoce, spíš tedy zeleninu, ale teď už méně, protože toho jídla je i tak strašně moc
Těch prvních 25kilo jsem zhubla celkem snadno, jen nějakou drobnou úpravou a pohybem. Ale teď už několik měsíců stojím. Toto je jídelníček od jedné MUDr. internistky, která má výživové poradentství. Mě čísla na začátku šokovala, ale právě když jsem vyplnila vše do kalkulačky na kalorických tabulkách nebo ns stobu, tak mi vyšlo, že je to v podstatě správně. Když jsem jedla méně, tak jsem nehubla
Ale jíst takhle moc je pro mě dlouhodobě neudržitelné, protože se mi jídlo začíná prostě hnusit. V podstatě v jednom kuse žeru. A jsem z toho zoufalá. Sežvýkat talíř vloček s haldou tvarohu je pro mě fakt nadlidský výkon.
Piju celkem dost, kolem 2-2,5l, piju jen neperlivou vodu, denně jedno kafe bez cukru a mléka sem tam na chuť tedy tu malou 2dl plechovku light coly.
Za jídelníček budu moc vděčná, aspoň kouknu. E mail camillaa na centrumu, nevím, jestli se sem smí vkládat mail. Moc Vám děkuji za pomoc.
Došlo? Napsal jsem to správně tu adresu? Já měl hned ten první na 1000kcal, trochu jsem si ho upravil, vyházel jsem z toho všechny mléčné výrobky, tedy i sýry. kromě jogurtu, abych nejedl vločky suché. Sýry jsou mo tučné a slané a to tam nemá co dělat. přidal jsem víc ovoce a věřte, bylo to neskutečné množství jídla, nešlo to sníst, byl jsem rád, když jsem se dostal na 700-800kcal za den, ale hlad jsem neměl. Za dva měsíce mínus 12kg. Ztrátě bílkovin nezabráníte zvýšením příjmu bílkovin, to je blbost, ale zatěžováním svalu, tedy aktivním životem, cvičením, sportem. Bílkovin bohatě stačí 0,8gramu na kg, tím zabráníte katabolismu. Jen nesmíte počítat celou svou váhu, ale aktivní hmotu. Pokud vážíte 100kg a máte 30procent tuků, zbývá tedy cca 70kg, nezaregistroval jsem, kolik měříte, ale počítejme 70x0,8, tak vám stačí denní příjem do šedesáti gramů bílkovin. Vy jste těch 60gramů měla jenom v jednom obědu, těch 250gramů prsou, dalších minimálně 40-50gramů na snídani a to nepočítám další jídla. To je příliš, tělo to silně okyseluje, vzniká kyselina močová a ta je dobrá akorát na močové a ledvinové kameny. Nehleě na to, že silně zatěžuje celý organismus, tělo si s tím neumí poradit, proto ty kameny a zbytek opět ukládá tam, kde nejméně škodí, tedy do tukových zásob. Obezita není z přežírání, ale z nesprávně poskládané stravy. Můžete sníst mraky ovoce a nikdy nepřiberete. Ono asi internistka potřebuje další pacienty, jinak si to neumím vysvětlit.
Díky, právě tu na to koukám. Jsem typ menšího jedlíka, takže na paní doktorku asi dlabu a zkusím to podle Vás. Vstávám v 8, jíst mi stačí naposledy v těch 18 a třeba ve 20 kedluben, mrkev... A za 10h se toho prostě nedá tolik sníst. Bílkoviny jsem měla spočítané na 120g. Chlap se mi smál, že se cpu jak on v tréninku a měl pravdu. Jsem Vám moc vděčná, byla jsem už celkem rozhodnutá to vzdát, než se utopit v haldách jídla, i když zdravého. Ještě dotaz, třeba poradíte Jak je to správně s jídlem před sportem a po sportu? Cvičím podle dvd (posilování a kardio) ideálně ráno a procházka se psem někdy kolem 2 odpoledne. A nebo procházka kolem 2 a cvičení ca 17 hod. Kdy a co správně zdlábnout?
Jo a měřím 170cm
Začněte na těch cca 1000kcal a když bude hlad, přidejte. Ono když vynecháte ty mléčné výrobky a zařadíte více syrové zeleniny a ovoce, těch kalorií bude daleko míň, ale daleko více jídla, takže se to nedá zkonzumovat. Buňky trpět nebudou, protože dostanou veškeré živiny, kalorie nejsou až tak důležité. Večer žádné hladovky, když bude hlad, klidně zase ovoce, protože organismus bude dlouhou noc bez jídla. Pití bych počítal na litry, voda pomáhá odplavovat škodliviny z těla. S jídlem před cvičením bych si nedělal starosti, je ale jasné, že po jídle to není ono, protože krev se nahrne do trávícího ústrojí a pak není dostatek kyslíku ve svalech. Nijak bych se jídlem nezajímal ani po sportu, vy potřebujete především sundat tuky. Na kardio bych se vykašlal, alespoň do té doby, než se dostanete s váhou níže. Vy potřebujete spálit tuky a ne svalový glygokem, proto není vhodné sportovat nad aerobním a už vůbec ne nad anaerobním prahem, protože tam už se pálí jen svalový glykogen a ne tuky. Tuky se štěpí jen za přítomnosti kyslíku, sacharidy v této fázi fungují jen jako jakýsi podpalovač, takže je vhodný takový sport, kde nepřekročíte aerobní práh. Potom už roste spotřeba sacharidů - svalového glykogenu na úkor tuků. Někdo běhá až je z toho zpocený, spálí hromadu kalorií, ale ani deko tuků. Dvouhodinová svižnější procházka vás nezapotí, zato spálíte tuky. Podobné je to i s cvičením, ale vzhledem k zatěžování svalů je to vhodné proti ztrátě svalové hmoty, ale nepálí to tuky. Na hubnutí je nejlepší chůze, nejlépe denně a alespoňhodinu, lépe 1,5-2hod. Proto není důležité, kolik kalorií do sebe dostanete a kolik vydáte, ale jaké kalorie do sebe dostanete a jak je vydáte. Kalorie získané z tučných jídel během nevydáte.
Tak jídelníčky mám vytištěné a vrhnu se na to, jsem zvědavá, co to se mnou udělá. Díky moc za vyčerpávající informace, dost jsem se v tom plácala. Jeden by řekl vydáš 9000 a sníš 6000 tak musíš zhubnout... Uf a ono ne
Luštěniny jsou ok. Mají nízký GI. A víc bílkovin než kuřecí prsa, cca 20-25 procent, některé i více, tak s tím počítejte. Akorát nemají veškeré esenciální aminokyseliny, to se ale pestrou stravou srovná.
Ještě by mě zajímalo, když už Vás tu mám jaký je Váš názor na luštěniny? U nás doma je milujeme... fazolovou pomazánku, polévku z červené čočky, zeleninový salát s cizrnou, Indické placky z čočky (rozemleté vločky a čočka na mouku, pečeno na sucho) a tak... Jíst nebo nejíst?
Mě se ten jídelníček tedy také vůbec nelíbí. Ráno místo marmelády bych doporučila zařadit čerstvé ovoce, a těch bílkovin ubrat. Přidat ořechy, semínka.
Použít 150g nevařených těstovin je snad chyba. Kdyby bylo 100 g vařených těstovin a k tomu mísa míchaného zeleninového salátu se lžičkou oliv. oleje, tak by jste si snad pochutnala více. O víkendu si před obědem uvařit jenom zeleninový vývar z kořenové zeleniny a tu zeleninku jen nastrouhat ale jinak bez zavářky.
Nevím proč dva obědy, místo toho jednoho prostě lehce ovařenou zeleninu podle druhu i kdyby měla být lehce posypaná opraženou žemlí.
K večeři nezapomínejte zařadit i třeba dvakrát týdně rybu a krůtí maso. Zase na půlku talíře zelenina, na zbytek maso a příloha.
Pokud budete mít chuť na sladké, zkuste jenom lžičku medu, nebo sušené ovoce, nebo kousek kvalitní čokolády.
Ráno po probuzení vypijte sklenici vlažné vody s pár kapkami citronové šťávy. Já si večer vodu převařím a ráno jenom nechám tu vodu na chvíli poohřát, nebo využiji již po příteli, když vstanu až po něm a on nechá v konvici.
Jednou týdně si večer dejte třeba dvě deci červeného vína, ať máte i nějaké potěšení. Koupila jsem si k tomu na křupání vynikající od Alnatury Dinkel Cracker natur. Jemné, křupavé.
Nezapomínejte zařazovat do jídelníčku kysané zelí. Nejlepší je z pytlíku od Znojmia - kysané zelí. Jemné a měkké, vhodné i na jednoduché saláty, nemusí se vařit.
Kupte si ostřejší papričky, nebo chilli, posypte si jimi ten tvaroh na plátku žitného chleba třeba na odpolední svačinku, také dobré, a na hubnutí se dopručuje něco pikantního..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.