Kde v Praze sehnat domácí povidla

Od: Datum: 19.01.15 11:46 odpovědí: 18 změna: 08.03.15 20:52
avatar

Dobrý den, nevíte kde v Praze koupit domácí švestková povidla? Miluju povidla, ale nechci kupovat nějaká v obchoďáku s přidaným kdo-ví-čím, ale ani nějaká dovozová za 200 kč *ee*. Doma si povidla neudělám :(.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 19.01.15 12:19
avatar

nevím, kde v Praze koupit, ale vím, kde z Prahy objednat

http://www.povidla.eu/

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 19.01.15 12:52
avatar

Ano, ano, na stránky jsem koukala, ale není tam, kolik mají poštovné, a zase abych platila třeba poštovné ve stejné ceně jako povidla, to se mi nechce. Med mám ještě z domu a od kamarádky, ale povidla nikdo ze známých nedělá. Asi bych nejvíc uvítala, kdyby tady byl někdo - třeba nějaká babička nebo tak, kdo dělá povidla doma pro sebe, a sem tam nějaké prodá, když toho má víc, protože by to sama nesnědla. Samozřejmě, jestli nikdo takový není, tak si to objednám z té stránky :)

Datum: 08.03.15 20:52
avatar

No, podle cen které tam má bych řekl, že to je jen překupník. Odkud? Odtud.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 19.01.15 13:34
avatar

Pokud by jste tedy chtěla povidla od Janči z Nivnice zkuste se na ně zeptat třeba v obchodě Sklizeno ve Vodičkově ulici. Je to jejich dodavatel. Vyčteno z jejich stránek.

Hned naproti ve Vodičkově ulici 30, je další farmářská prodejna Česká stodola .

A v Dlážděné ulici je prodejna Náš grunt.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 19.01.15 13:57
avatar

Ach, děkuji, jste zachránkyně. Mají ho tam *dril* *dril* *dril*

Datum: 19.01.15 15:12
avatar

Tak to jsem ráda.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.01.15 12:10
avatar

Tak jsem zašla do Sklizeno a teda... 450g za 129 kč... no, vzala jsem je, protože jsem toho měla ten den už dost, ale cena fakt hrozná!

Od: host
Datum: 21.01.15 12:19

cena zřejmě odpovídá kvalitě, asi jsou to poctivá švestková povidla bez nastavování jinými druhy ovoce nebo přísad.

Podobně je to s jahodovou marmeládou nebo marmeládou s jahodami (podobně to bylo už v detektivce Agathy Christie Vražda potřebuje reklamu). Je rozdíl koupit si borůvkovou marmeládu jenom z borůvek a cukru nebo jablečno-borůvkovou marmeládu za výhodnou cenu, docela dobrou, jak říkají ti, kdo nemohou porovnat s čistě borůvkovou, protože jsou zvyklí pouze na levné náhražky.

Zřejmě jste za své peníze dostala poctivá švestková povidla, třeba dáte vědět své pocity a zkušenost?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.01.15 12:40
avatar

No, jsou domácí, opravdu jenom švestky+cukr, ale stejně nejsou tak dobrá, jako je dřív dělávala babička, která měla opravdu hodně hodně výraznou švestkovou chuť. Ale dobrá jsou taky.

Datum: 21.01.15 13:13
avatar

Musím napsat, že jsem si tuhle naběhla. Koupila jsem jahodovou marmeládu okolo 100 korun a fakt jsem se těšila na chleba s máslem. Byla domácí, bez chemie, ale po otevření to bylo řídké asi konzistence jako dětská výživa i ta barva byla nějaká zvláštní. Bylo to na lžičku. Takže někdy se nezadaří.

Když dělala mamka marmeládu, tak byla hustá, sladká a ostrá červená.

Letos již budu mít čas si udělat svoji, a nejen tuto. Minulý rok jsem byla vytížená, dělala jsem 12-14 hodin denně, tak to nešlo.

doplněno 21.01.15 13:16:

Jméno výrobce vím, ale třeba se nepovedla jedna várka a ostatní druhy můžou být dobré, tak mu nechci kazit jméno.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 21.01.15 15:48

od maminky a babičky je marmeláda vždy nejlepší... meruňková marmeláda z opravdu zralých meruněk, případně i zdravých půlek spadlých, nakřápnutých, nebo od vos naďobaných plodů. Nikdy nepoužily nezralé, nebo ne úplně zralé plody nebo dokonce nahnilé, pouze ty nejlepší, třeba už trochu přezrálé, slaďoučké, které bylo třeba vykrojit. Z těch nejlepších se dělal kompot, z těch trochu poškozených se dělala marmeláda. Proto byla a je domácí od maminek a babiček nejlepší.

Když je v televizi někdy vidět z čeho se dělá marmeláda nebo jablečný mošt, je jasné, že zpracují všechno a že tomu pak odpovídá i chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.01.15 06:18
avatar

Když jsem viděla ty ceny povidel od 1. rádce, skoro to se mnou seklo. Píšete, že doma si povidla neuděláte. Teď v lednu to chápu.

Na podzim ale určitě zralé švestky seženete. Čím zralejší a měkčí, tím lepší. Takové ty přiscvrklé, to je nejlepší. Pak už jen stačí vypeckovat, pomlít a vařit, aby se odpařila voda. Pořád míchat. Když jsou hodně zralé, cukr už nepřidávám. Někdo přidává citrónovou kůru, skořici a rum. Já nic, ochutím je případně až při použití do buchet či koláčů.

Nic to není, jen vypeckovat, pomlít a míchat. Ušetříte a navíc budete mít radost, že jste si to vyrobila sama a budete vědět, co v tom je. Což u kupovaných člověk nikdy neví. *smich* Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.01.15 10:09
avatar

No, kdybych chtěla čekat až do podzimu, tak prostě řeknu mamce, ať udělá (bydlí na vesnici), ale teď žádné nemáme a já bych povidla brala už teď :D

Od: host
Datum: 20.01.15 10:14

pohanka: & babajaga: výborné rady!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.03.15 21:19
avatar

Tak teď jsem dostala chuť na piškoty s povidly, tak jsem si hezky zhasla, nasypala piškoty do mističky a drapla ta kupovaná farmářská povidla. Měla jsem je uložený spolu s marmeládami atd. v temném chladném koutě kuchyně... Vzala jsem si piškůtek, potřela povidly a hezky snědla. Cca u třetího piškotu jsem si všimla, že je tam nějaká světlá tečka. Řekla jsem si, že je to asi kousek od piškotu, nebo tak, ale radši jsem ji prstem oddělala pryč. Měla jsem rozsvícenou jen malou lampičku. Tak jsem měla další asi 4 piškoty a najednou nějaký větší bílý flek. Tak zkoumám víc, a začínala jsem se bát, že je to plíseň. Koukla jsem se na datum trvanlivosti "září 2015" - takže by to mělo být ok, ne? Koukla jsem se dovnitř a... celý plesnivý... FUJ

Takže dva dotazy:

A) Měla jsem celkem asi 2 lžičky těch povidel. přímo tu plíseň jsem (doufám!) nesnědla, ale vím, že jak už je tam plíseň (na okrajích skleničky byla dokonce už zelená), tak je to všude. Stane se mi něco?

B) Povidla mě stály 120 kč a kupovala jsem je tak před měsícem. Nevím o tom, že bych do nich zanesla nějaký "bordel" (např. při vaření atd.). Trvanlivost do září prý... má smysl to reklamovat? Ani nemám účtenku, ale zase je to farmářský výrobek, jasně označený.

Od: ben®
Datum: 07.03.15 21:44
avatar

Dobrý den, odpověď na první dotaz - přímo se Vám nestane vůbec nic. Na druhý dotaz bych řekl, že reklamovat nemůžete - nemůžete nákup prokázat, mohlo být špatně skladováno a skutečně stačí něco cizího do těch povidel přidat (nečistá lžička od jiné potraviny) a už se tam začne plíseň tvořit. Zdravím!

P.S. Ta doba trvanlivosti se bude vztahovat ještě k neotevřenému výrobku.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.03.15 08:28
avatar

Právě jsem si zadělala na buchty "honzovky". Plnit budu část višněmi /z mrazáku/ a část švestkovými povidly. O těch vím, že jsem je po uvaření nechala kapánek řidší, proto jsem si sklenici přinesla ze špajzu dřív, že je ještě trochu odpařím, aby zhoustla.

Docela jsem zůstala koukat, jak to utíká. Na víčku nalepený štítek "švest. povidla 2011". Krásně voní, chutnají. A protože byly hodně zralé, nedávala jsem ani cukr, takže mám plno sklenic jen za cenu energie. Plíseň nikde žádná a to už je mám skoro 4 roky.

Jsem pro to, opravdu nebýt pohodlný, koncem léta si natrhat, či sehnat švestky a udělat si sám. On ten název "farmářské" neznamená pokaždé jen to nejlepší. Znala jsem "farmáře", který tahal do Čech zeleninu z Polska kdovíjakého původu a na trhách ji nabízel jako tu nej, nej. Cena odpovídala reklamě.

Jako poslední, to slovo "farmářský" mi k Čechám moc nesedí. Jaképak u nás byly kdy farmy? Spíš statky, usedlosti... To jsme zase chtěli být světoví. Spíš bych takové trhy a výrobky pojmenovala "selské", případně "zemědělské". Ale to bychom nebyli my, abychom vše nepřekroutili. Dříve kolchozy, dnes farmy.*ee* Jaga.

doplněno 08.03.15 09:21:

Stejně si dělám domácí marmelády /jahody, zahradní ostružiny/. Když to člověk koupí, je takových 80 % stejně jen z jablek a kapku ovoněné tím ovocem. Dělám si i jablečná povidla. Steriluji si oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka. bez cukru a bez vody. V zimě jen připravím domácí těsto na štrůdle, na placku vysypu sklenici a je upečeno. Dělám domácí kečup, zavářím si houby, zelenin. saláty, zeleninový základ na lečo. A pěstuji domácí bylinky. Kdo pěstuje taky, dá mi za pravdu, jak zavoní v bramboráku domácí majoránka a jak to seno z pytlíku.

Prostě: Když se zima zeptá: Cos dělala v létě, nebyla jsi líná? mohu ji pokaždé zavést do špajzu a ukázat jí, co všechno jsem přichystala. *smich*Ta kouká, panečku!

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 08.03.15 10:04
avatar

Samozřejmě, že domácí jsou nejlepší, ale ne každý má čas a prostředky. Já třeba vím, že tady v Praze si žádný povidla ani marmelády neudělám, protože na ně nemám čas a kupovat jahody/cokoli na marmelády nebo štvestky na povidla se mi fakt za ty ceny nechce (a zahradu nemám). Doma na Moravě ale děláme marmelády, povidla a dokonce i domácí nutelu, která se s kupovanou nedá srovnávat. No, naštěstí jsem jela minulý týden domů a ještě jedny poslední povidla tam byly, takže naštěstí bez povidel nejsem.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.