Vanilkový extrakt nebo lusk?

Od: Datum: 17.01.15 22:38 odpovědí: 8 změna: 20.01.15 14:56

Dobrý den,
jaké máte zkušenosti s vanilkovým extraktem? Co radějí používáte vanilkový extrakt nebo lusk a proč?

Extrakt se mi zdá pohodlný - nezabere žádné místo a je také přírodní.

Dky



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ben®
Datum: 17.01.15 22:47
avatar

Dobrý den, možná by stačil vanilkový cukr - stejně neznám jídlo, které by mělo vůni vanilky a nebylo zároveň sladké. Ovšem, velký kuchař nejsem. Zdravím!

doplněno 17.01.15 23:02:

claymen - no, to je asi u každé potraviny, že domácí je lepší. Je to o kvalitě a výrobci.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.15 22:57
avatar

@ben vanilkový cukr ano, to je dobrý nápad, ale ne ten z obchodu. Vanilkový cukr nemá žádný předpis, má jen doporučení a výrobci jí tam skoro nedávají.

Takže koupit vanilkový lusk, přidat k němu 0,25 - 0,5kg cukru, rozmixovat a nechat uležet pár hodin. Pak používat jako vanilkový cukr z obchodu, ale tím rozdílem, že v něm vanilka skutečně je.

https://www.stream.cz/adost/1…-vanilkove-a-vanilinove-cukry

S extraktem zkušenost nemám, ale lze ho vyrobit i doma, stačí naložit lusky do lihu/vodky. Zraje 8 týdnů na tmavém místě, občas protřepat. Kolik lusků a kolik vodky je na vás podle toho, jak silný má být.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 16:07
avatar

Já, za svoji osobu používám nejraději jen vanilkový cukr. Extrakt mi příjde nefajn, nevoní mi po vanilce. Na lusk jsem se několkrát odhodlala, ale cena mě odradila. Za ty peníze opravdovskou vanilku nemusím. Minu se. Navíc, když ji vyškrábnete, použijete ji jen jednou. Pak už je jen prázdný lusk naložený v cukru. Já vím, je skvělý, ale takový cukrář, za takové peníze, nejsem. *plac* Jsem barbar.

doplněno 19.01.15 08:08:

Clayman, zamyslím se, protože to, co píšete, vypadá logicky. A taky kouknu na cenu lusku. Díky. *pusa*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 16:35
avatar

jeden lusk, nejdráž za 50kč, 0,5kg cukru za 10kč = 60kč/500g vanilkového cukru. 2,40kč/20g vanilkového cukru, který obsahuje mnohem více vanilky než ty z obchodu. Nic nevyškrabujte, celé to rozmixujte s cukrem. ;)

A to jde vanilka sehnat za 25kč/lusk.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 17:50
avatar

Zdravím, u přítele se už roky praktikuje rada jakéhosi kuchaře, bylo to snad i v nějakém pořadu o šmejdech v jídle.

Dávají koupený vanilkový lusk do skleněné dózy s cukrem (hnědým), za dva týdny mají skvělý a pravý vanilkový cukr, používají nejen na pečení, ale i do kávy apod. Nedávno jsem se dívala, z čeho máma doma peče - nebylo v tom vanilky ani za mák, jen aroma. Takže ovoněný předražený obyčejný cukr.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 18:28
avatar

Pro všechny, kdo za každým vanilkovým cukrem vidí vanilin a předražený cukr a taky pro všechny ostatní: dá se koupit takový vanilkový cukr, který obsahuje pravou vanilku. 2 druhy se dají sehnat v Tescu a mně se nejvíc zamlouval ten Tesco Organic (černozelený obal), stál do 8 Kč a bylo v něm vanilky tolik, že mi zbarvil pudink dohněda. Chce to se jen podívat na složení, buď je tam vanilin nebo etylvanilin (to ne-e-e), a nebo opravdu jen vanilka.

Ač vanilkový lusk doma běžně mívám, tak se do něj moc nehrnu, protože se mi podaří vždycky vydlábnou kromě těch semínek i kus toho lusku, který pak nejde ani rozmixovat, a v tvarohu a pribináčku to pak vypadá divně.

doplněno 20.01.15 15:01:

Clayman, to jako fakt? Není tam to deklarované množství?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 19:15
avatar

tak se koukni na Stream jak dopadl vanilkový cukr z Tesca Organic... taky jsem ho drřív kupoval, nejsi jediný napálený. Hnědé pečivo taky není celozrné, ale barvené. *smich*

doplněno 20.01.15 15:11:

koukni na ten Stream, je to pár minut a fakt budeš koukat jak blázen ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jentak
Datum: 20.01.15 14:56

Při zpracování vanilkových lusků, dejte pozor na světlo(denní). Stačí tři hodiny na světle a lusk zhořkne. Skladovat v hnědé nebo neprůhledné nádobě.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.