Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jaké máte zkušenosti s vanilkovým extraktem? Co radějí používáte vanilkový extrakt nebo lusk a proč?
Extrakt se mi zdá pohodlný - nezabere žádné místo a je také přírodní.
Dky
Dobrý den, možná by stačil vanilkový cukr - stejně neznám jídlo, které by mělo vůni vanilky a nebylo zároveň sladké. Ovšem, velký kuchař nejsem. Zdravím!
doplněno 17.01.15 23:02:claymen - no, to je asi u každé potraviny, že domácí je lepší. Je to o kvalitě a výrobci.
@ben vanilkový cukr ano, to je dobrý nápad, ale ne ten z obchodu. Vanilkový cukr nemá žádný předpis, má jen doporučení a výrobci jí tam skoro nedávají.
Takže koupit vanilkový lusk, přidat k němu 0,25 - 0,5kg cukru, rozmixovat a nechat uležet pár hodin. Pak používat jako vanilkový cukr z obchodu, ale tím rozdílem, že v něm vanilka skutečně je.
S extraktem zkušenost nemám, ale lze ho vyrobit i doma, stačí naložit lusky do lihu/vodky. Zraje 8 týdnů na tmavém místě, občas protřepat. Kolik lusků a kolik vodky je na vás podle toho, jak silný má být.
Já, za svoji osobu používám nejraději jen vanilkový cukr. Extrakt mi příjde nefajn, nevoní mi po vanilce. Na lusk jsem se několkrát odhodlala, ale cena mě odradila. Za ty peníze opravdovskou vanilku nemusím. Minu se. Navíc, když ji vyškrábnete, použijete ji jen jednou. Pak už je jen prázdný lusk naložený v cukru. Já vím, je skvělý, ale takový cukrář, za takové peníze, nejsem. Jsem barbar.
Clayman, zamyslím se, protože to, co píšete, vypadá logicky. A taky kouknu na cenu lusku. Díky.
Zdravím, u přítele se už roky praktikuje rada jakéhosi kuchaře, bylo to snad i v nějakém pořadu o šmejdech v jídle.
Dávají koupený vanilkový lusk do skleněné dózy s cukrem (hnědým), za dva týdny mají skvělý a pravý vanilkový cukr, používají nejen na pečení, ale i do kávy apod. Nedávno jsem se dívala, z čeho máma doma peče - nebylo v tom vanilky ani za mák, jen aroma. Takže ovoněný předražený obyčejný cukr.
Pro všechny, kdo za každým vanilkovým cukrem vidí vanilin a předražený cukr a taky pro všechny ostatní: dá se koupit takový vanilkový cukr, který obsahuje pravou vanilku. 2 druhy se dají sehnat v Tescu a mně se nejvíc zamlouval ten Tesco Organic (černozelený obal), stál do 8 Kč a bylo v něm vanilky tolik, že mi zbarvil pudink dohněda. Chce to se jen podívat na složení, buď je tam vanilin nebo etylvanilin (to ne-e-e), a nebo opravdu jen vanilka.
Ač vanilkový lusk doma běžně mívám, tak se do něj moc nehrnu, protože se mi podaří vždycky vydlábnou kromě těch semínek i kus toho lusku, který pak nejde ani rozmixovat, a v tvarohu a pribináčku to pak vypadá divně.
doplněno 20.01.15 15:01:Clayman, to jako fakt? Není tam to deklarované množství?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.