Co dobrého uvařit z červené řepy

Od: Datum: 15.01.15 17:26 odpovědí: 23 změna: 18.03.15 17:45
avatar

Zdravím, uvítala bych Vaše rady a recepty, co dobrého děláte z červené řepy? Jen to, co máte sami vyzkoušené, prosím, nechci googlit, ráda bych dostala na to chuť již z Vašeho popisu, jaká je to dobrota.

Jedinou vychytávku, kterou znám, je to, že je lepší řepu obalit v alobalu a upéct, nežle vařit - nevytečou z toho živiny a není vše v kuchyni červené; a pečená řepa se dobře loupe. Ale umím jen jeden salát a už se mi přejedl.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 15.01.15 17:29
avatar

Salát z červené řepy

Řepu uvaříme, dáme do studené vody, aby se lépe oloupala. Nakrájíme na plátky. Zalijeme zálivkou.
Zálivka :
olej ze lněného semene, trochu soli, Stevia nebo trochu medu na oslazení, bylinkový
ocet, kmín (celý nebo drcený). Hojnost česneku.

Promícháme a necháme uležet.

A pak ještě děláme tohle, je to dobré http://www.labuznik.cz/recept…azena-cervena-repa-s-celerem/

Jedla jsem i tohle, i když nedělala a bylo to též dobré http://www.labuznik.cz/recept/chipsy-z-cervene-repy/

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 15.01.15 17:43
avatar

Miluju šťávu z červené řepy-oloupat,do studené vody a pak vařit(né do varu),ať pustí co nejvíce šťávy dochutit citronem a trochou cukru,vychladit.

...nebo jen jako běžný salát-uvařit(hodit do horké vody)ve studené pustí zbytečně sťávu do vody a moc si jí neponechá.Když se hodí do horké"zatáhne se" a většina zůstane pod slupkou.Potom oškrábat jako brambory a nastrouhat,nastrouhat trochu křenu,vymačkat k tomu citron i s dužninou a cukr dle chuti,pak vychladit.

...i když nechcete googlit,ale jednu dobu frčela dieta podle Mančingové a dodnes "holky"v práci jí řepu,uvařenou,nastrouhanou s vlašskýma ořechama nebo uvařenou,nastrouhanou se sardinkama...veškeré její recepty prý byly o červené řepě,takže jich bude spousta,ale tyhle dva jim chutnají.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 15.01.15 18:14
avatar
Je to tak dvě hodinky, co jsem na jedné polské televizi viděl dobrý recept. Paní nakrájela řepu na kostičky dala do alobalu tvaru a velikosti měšce na peníze, přidala větší lžičku medu a upekla. Pak udělala běžné čokoládové mufíny a medovou řepu do nich dala místo rozinek :-D Říkal jsem si že bych takový dortík asi docela rád ochutnal i když červenou řepu nerad.
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 15.01.15 19:07
avatar

Díky všem!

Datum: 15.01.15 19:28
avatar

Dobrý večer,já dělám z pečené řepy moc dobré carpaccio.Nakrájím ji na co nejtenčí plátky,rozložím na talíř,pokapu oliv.olejem,citronem,ochutím solí,čerstvě mletým pepřem v tuto chvíli navrch dám buďto čersvý kozí sýr a drcená fenyklová semínka,nebo uzeného lososa(u této verze přidám čerstvý kopr a kaparové plody,kopeček kysané smetany,někdy lehce zastrouhnu křenem) k tomu opečenou bagetku a rukolový salát.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 15.01.15 19:32
avatar

Sakra, už mi pro Vás nezbyly dva body...

Děkuju moc, tohle navíc splňuje kromě toho, že na to mám chuť, i to, že je to celkem rychlá záležitost.

Datum: 15.01.15 19:43
avatar

To nevadí,ano je to rychlovka,kozí sýr kupuji v lidlu,je to takové dvojbalení a už je nakrájený na kolečka.Mám vakuovačku,takže když peču v troubě nějaké maso,vždy přihodím řepu(tedy ne k tomu masu),kterou po vychladnutí vyvakuuji(sakryš to je divný slovo) a mám ji po ruce když nevím co k večeři,vydrží klidně měsíc.

Tak dobrou chuť!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: babusa
Datum: 15.01.15 19:44

Některé recepty už jsou tady uvedené.Mám ráda tento jako salát:řepu syrovou oloupu,nastrouhám na struhadle s menšími slzičkami-skleroza pracuje,nevzpomenu si,jak to popsat-,zrovna tak nevařenou oloupanou mrkev,na hrubších okách oloupané jablko.A nakonec nakrájím nadrobno mandarinku nebo pomeranč,promíchám a po chvilce sním.Může se přisladit,ale nedělám to,případně pokapat citronem.Ale já to mám ráda bez přichucování.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 15.01.15 19:38

Nevařená, syrová. Oloupat, menší řepu nakrájet na tenoučké asi 1 mm silné plátky, větší řepu překrojit na polovičku a půlky opět nakrájet na tenoučké plátky. Když se nesnědí hned, dají se do plastové misky s víčkem do chladničky a dají se jíst postupně třeba týden. Dobrá řepa z vlastní zahrádky má dobrou chuť a co je zvláštní, nebarví nádobí, dá se lehce umývat.

Jí se jako příloha k hlavnímu jídlu nebo k chlebu se sádlem nebo tvarohem k svačině, nebo jen tak pro chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.01.15 14:58
avatar
Červená řepa je vitaminova bomba. Jakýmkoliv vařením se z ní stane kus nepotřebné hmoty. Ani alobal to nezachrání.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.01.15 16:59
avatar

Je pravda, že tepelně upravená zelenina je lépe stravitelná a tedy lépe využitelná. Něco jiného je tedy samotný obsah vitamínů v čerstvé a vařené zelenině a něco jiného je množství, které si z těchto dvou zdrojů dokáže naše tělo efektivně vzít. A vězte, že z tepelně upravené zeleniny toho vezme víc a snáz.Třeba s takovou mrkví si tělo neumí poradit,lépe využije dušenou,kde se lépe uvolné vitamín A atd.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 16.01.15 18:00

píšete "Třeba s takovou mrkví si tělo neumí poradit,lépe využije dušenou,kde se lépe uvolné vitamín A atd"

Tělo si s mrkví dovede náramně poradit, ale je dobré k mrkvi mít něco obsahujícího tuk, například chleba s máslem, mrkev dušenou na másle, apod., protože vitamin A (stejně jako vitamíny A, E, E a K) je rozpustný v tucích. Jinak se z mrkve využijí i další živiny a vláknina.

Mrkev chroupají koně, králíci, hryzec vám pod zemí v záhonku vyžere mrkev tak, že nahoře zbyde jenom nať. Hryzec se kupodivu do červené řepy na záhonku nepustí, červená řepa se dá sklidit a postupně konzumovat tak jak je - syrová (nebo samozřejmě tepelně upravená nebo sterilizovaná). Červená řepa nakrájená na kolečka v uzavřené misce s víčkem by mohla vydržet třeba týden - nevydrží, protože se dřív sní

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.01.15 18:06
avatar

..ano,s trochou tuku a protože je moc tvrdá,lépe jí tělo rozloží,spracuje tepelné upravenou...ale nechci zabíhat na téma mrkve,debata byla jiná.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 10:13
avatar
Tepelně upravená zelenina je daleko víc škodlivá než syrová. To jsou fakta a na tom nic nezměníte. Třeba ta mrkev není jenom vitamin A, chemické složení je daleko pestřejší, taktéž obsah jiných vitamínů, které se tepelnou úpravou nad 40° ničí. Navíc člověk do vařených věcí přidává sůl, která je sama o sobě škodlivá. Z mrkve se vyplavují minerály jako draslík, který je potřebný. Organicky vápník se tepelnou úpravou změní na anorganicky, se kterým si tělo neumí poradit. Usazuje se především v cévách, to je pro organismus velké riziko, menší problém jsou hemeroidy. Tak by se dalo pokračovat dál a dál. Nejde jen obhajovat vstrebatelnost vitaminu A, když jinými si tělo ničím. Je to jako brát léky s vedlejšími účinky.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 10:59
avatar

jejdaodkud ty informace čerpáte?to jsou někdy fakt novinky...každopádně,vše se pěstuje v půdě na kterou působí spad,pesticidy atd.slupka zeleniny není neprůstřelná,vstřebává do sebe spoustu věcí,takže spekulace vařit či ne,o jaké živiny příjdeme,co příjmeme... jsou na dlouho.Stejně tak jak jste nedávno uvedl jak se dobře pročistí po zelenině a ovoci tělo.Takže Vám můžu potvrdit,že asi jen to vaše.Moje zažívání je na tuhle stravu zvyklé a věřte,že né vždy se mu chce ven a cítím se těžce...pozor,pravidelně běhám a jezdím denně na kole atd.

Prostě tisíc lidí,jiné studie,jiné zkušenosti...asi tak.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 15:28
avatar
No pokud konzumujete vařenou stravu, tak se ani nedivím
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 15:50
avatar

...tak chápu,je to teď modní-studená kuchyně.Do ČR to došlo později než ve světě,celkem se to rozjelo a jsou i restauračky,takže počkáme až moda skončí a objeví se zase jiné studie.Celé generace vařily,ale teď když máme tolik informací,stačí zajít na pole a utrhnout si kvalitu ze zdravé půdy

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 17:02
avatar
Celé generace vařily, ale v tom jídelníčku měla dost výrazný podíl syrová strava. Vařilo se především z vlastni zahrádky a chléva, nehnojilo se pesticidy, nekrmili kostní moučkou a antibiotiky, vajíčka a kuřecí maso mělo úplně jinou barvu i chuť. Nevarilo se z polotovarů nasycenych ecky. Uzeniny a maso bylo drahé, takže se toho snědlo velice málo. Takže tomu odpovídá i celkový zdravotní stav obyvatel. Ještě před ctvrt stoletím nebyl takový výskyt civilizačních chorob z nadbytku, jako dnes. Rakovina cukrovka štítná žláza vysoký tlak je téměř v každé rodině
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 18.01.15 18:14
avatar

Tohle je velká pravda! Chybí nám střídmost.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: jjjj
Datum: 18.03.15 10:46

salát z červené čepy

3-4 šťavnatá jablka 75g červené řepy lžíčka nastrouháných vlašských ořechů, 15g ovesné vločky štáva z poloviny citrónu možno zakápnout dýňovým olejem jen lehce, ale nemusí být

řepu a jablka nastrouháme a přidáme vločky se š´távou a ořechy a pak už si jen pochutnáváme

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.01.15 23:30
avatar

Díky Vám všem. Zkusím jednu zasyrova na tenké plátky a chroupat, druhou upečenou zkusím upravit podobně, jako je na tom vyfoceném talíři.

Mně některé zelenina dělá dobře syrová - mrkev, okurky samozřejmě, salát atd., ale třeba po syrové paprice a cibuli a česneku je mi těžko, ty potřebuju tepelně zpracované.

Od: chian
Datum: 18.03.15 16:47
S řepou jsou skvělé saláty, boršč nebo i netradiční věci jako chipsy a bramboráky. Já jsem si poslední dobou zamilovala jednu pomazánku, je fakt lahodná. Recept je tady: http://cervena-repa.cz/pomazanka-z-cervene-repy/ a moc ji doporučuju.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.03.15 17:45
avatar

Otázka zní "co dobrého uvařit z červené řepy" má odpověď je dobrého nic. Červená řepa na salát se zelím -na kyselo nebo s křenem, červená řepa s anýzem na sladko a červená řepa do boršče. To vše tak 1x do roka.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.