Nejste přihlášen/a.
Zdravím, uvítala bych Vaše rady a recepty, co dobrého děláte z červené řepy? Jen to, co máte sami vyzkoušené, prosím, nechci googlit, ráda bych dostala na to chuť již z Vašeho popisu, jaká je to dobrota.
Jedinou vychytávku, kterou znám, je to, že je lepší řepu obalit v alobalu a upéct, nežle vařit - nevytečou z toho živiny a není vše v kuchyni červené; a pečená řepa se dobře loupe. Ale umím jen jeden salát a už se mi přejedl.
Dobrý večer,já dělám z pečené řepy moc dobré carpaccio.Nakrájím ji na co nejtenčí plátky,rozložím na talíř,pokapu oliv.olejem,citronem,ochutím solí,čerstvě mletým pepřem v tuto chvíli navrch dám buďto čersvý kozí sýr a drcená fenyklová semínka,nebo uzeného lososa(u této verze přidám čerstvý kopr a kaparové plody,kopeček kysané smetany,někdy lehce zastrouhnu křenem) k tomu opečenou bagetku a rukolový salát.
Sakra, už mi pro Vás nezbyly dva body...
Děkuju moc, tohle navíc splňuje kromě toho, že na to mám chuť, i to, že je to celkem rychlá záležitost.
To nevadí,ano je to rychlovka,kozí sýr kupuji v lidlu,je to takové dvojbalení a už je nakrájený na kolečka.Mám vakuovačku,takže když peču v troubě nějaké maso,vždy přihodím řepu(tedy ne k tomu masu),kterou po vychladnutí vyvakuuji(sakryš to je divný slovo) a mám ji po ruce když nevím co k večeři,vydrží klidně měsíc.
Tak dobrou chuť!
Některé recepty už jsou tady uvedené.Mám ráda tento jako salát:řepu syrovou oloupu,nastrouhám na struhadle s menšími slzičkami-skleroza pracuje,nevzpomenu si,jak to popsat-,zrovna tak nevařenou oloupanou mrkev,na hrubších okách oloupané jablko.A nakonec nakrájím nadrobno mandarinku nebo pomeranč,promíchám a po chvilce sním.Může se přisladit,ale nedělám to,případně pokapat citronem.Ale já to mám ráda bez přichucování.
Salát z červené řepy
Řepu uvaříme, dáme do studené vody, aby se lépe oloupala. Nakrájíme na plátky. Zalijeme zálivkou.
Zálivka :
olej ze lněného semene, trochu soli, Stevia nebo trochu medu na oslazení, bylinkový
ocet, kmín (celý nebo drcený). Hojnost česneku.
Promícháme a necháme uležet.
A pak ještě děláme tohle, je to dobré labuznik.cz/...
Jedla jsem i tohle, i když nedělala a bylo to též dobré labuznik.cz/...
Miluju šťávu z červené řepy-oloupat,do studené vody a pak vařit(né do varu),ať pustí co nejvíce šťávy dochutit citronem a trochou cukru,vychladit.
...nebo jen jako běžný salát-uvařit(hodit do horké vody)ve studené pustí zbytečně sťávu do vody a moc si jí neponechá.Když se hodí do horké"zatáhne se" a většina zůstane pod slupkou.Potom oškrábat jako brambory a nastrouhat,nastrouhat trochu křenu,vymačkat k tomu citron i s dužninou a cukr dle chuti,pak vychladit.
...i když nechcete googlit,ale jednu dobu frčela dieta podle Mančingové a dodnes "holky"v práci jí řepu,uvařenou,nastrouhanou s vlašskýma ořechama nebo uvařenou,nastrouhanou se sardinkama...veškeré její recepty prý byly o červené řepě,takže jich bude spousta,ale tyhle dva jim chutnají.
Nevařená, syrová. Oloupat, menší řepu nakrájet na tenoučké asi 1 mm silné plátky, větší řepu překrojit na polovičku a půlky opět nakrájet na tenoučké plátky. Když se nesnědí hned, dají se do plastové misky s víčkem do chladničky a dají se jíst postupně třeba týden. Dobrá řepa z vlastní zahrádky má dobrou chuť a co je zvláštní, nebarví nádobí, dá se lehce umývat.
Jí se jako příloha k hlavnímu jídlu nebo k chlebu se sádlem nebo tvarohem k svačině, nebo jen tak pro chuť.
Je pravda, že tepelně upravená zelenina je lépe stravitelná a tedy lépe využitelná. Něco jiného je tedy samotný obsah vitamínů v čerstvé a vařené zelenině a něco jiného je množství, které si z těchto dvou zdrojů dokáže naše tělo efektivně vzít. A vězte, že z tepelně upravené zeleniny toho vezme víc a snáz.Třeba s takovou mrkví si tělo neumí poradit,lépe využije dušenou,kde se lépe uvolné vitamín A atd.
píšete "Třeba s takovou mrkví si tělo neumí poradit,lépe využije dušenou,kde se lépe uvolné vitamín A atd"
Tělo si s mrkví dovede náramně poradit, ale je dobré k mrkvi mít něco obsahujícího tuk, například chleba s máslem, mrkev dušenou na másle, apod., protože vitamin A (stejně jako vitamíny A, E, E a K) je rozpustný v tucích. Jinak se z mrkve využijí i další živiny a vláknina.
Mrkev chroupají koně, králíci, hryzec vám pod zemí v záhonku vyžere mrkev tak, že nahoře zbyde jenom nať. Hryzec se kupodivu do červené řepy na záhonku nepustí, červená řepa se dá sklidit a postupně konzumovat tak jak je - syrová (nebo samozřejmě tepelně upravená nebo sterilizovaná). Červená řepa nakrájená na kolečka v uzavřené misce s víčkem by mohla vydržet třeba týden - nevydrží, protože se dřív sní
..ano,s trochou tuku a protože je moc tvrdá,lépe jí tělo rozloží,spracuje tepelné upravenou...ale nechci zabíhat na téma mrkve,debata byla jiná.
jejdaodkud ty informace čerpáte?to jsou někdy fakt novinky...každopádně,vše se pěstuje v půdě na kterou působí spad,pesticidy atd.slupka zeleniny není neprůstřelná,vstřebává do sebe spoustu věcí,takže spekulace vařit či ne,o jaké živiny příjdeme,co příjmeme... jsou na dlouho.Stejně tak jak jste nedávno uvedl jak se dobře pročistí po zelenině a ovoci tělo.Takže Vám můžu potvrdit,že asi jen to vaše.Moje zažívání je na tuhle stravu zvyklé a věřte,že né vždy se mu chce ven a cítím se těžce...pozor,pravidelně běhám a jezdím denně na kole atd.
Prostě tisíc lidí,jiné studie,jiné zkušenosti...asi tak.
...tak chápu,je to teď modní-studená kuchyně.Do ČR to došlo později než ve světě,celkem se to rozjelo a jsou i restauračky,takže počkáme až moda skončí a objeví se zase jiné studie.Celé generace vařily,ale teď když máme tolik informací,stačí zajít na pole a utrhnout si kvalitu ze zdravé půdy
Díky Vám všem. Zkusím jednu zasyrova na tenké plátky a chroupat, druhou upečenou zkusím upravit podobně, jako je na tom vyfoceném talíři.
Mně některé zelenina dělá dobře syrová - mrkev, okurky samozřejmě, salát atd., ale třeba po syrové paprice a cibuli a česneku je mi těžko, ty potřebuju tepelně zpracované.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.