Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřeboval bych poradit, čím nejlépe zahustit například guláš, když nechci použít tu instatntní jíšku. Slyšel jsem, že se zahušťuje bud moukou, nebo chlebem, nebo rozmačkanou bramborou, a nebo domácí jíškou, ale ta mi moc nejde. Díky
Guláš zásadně zahušťuju chlebem. Chleba je tam třeba dávat bez kůrky a používat tmavý.
Ne žádnou "veku". Když mám kousek chleba staršího data, tak ho bez kůrky nakrájím na kostičky a dám usušit
na topení. Je to dobrý polotovar k zahuštění guláše. Trvá to sice déle, než při použití mouky, ale chuť je někde jinde.
Mouka by se k zahuštění guláše používat neměla. A pojem "instantní jíška" mě přímo děsí.!
Jíšky a zásmažky jsou v podstatě základem všech hutných omáček a polévek v české kuchyni.
Bez zásmažky neuděláte ani pořádnou houbovou polívku. Resp. uděláte, ale není to jaksi ono.
A stejně to je i s tím gulášem. A samozřejmě... míchat a míchat.
Na zahuštění zelí se opravdu výborně hodí jemně nastrouhaný brambor. A opět míchat a míchat.
Obojí se rádo připaluje a není radno nikam spěchat. Když už vaříte pro sebe, tak se nešiďte a dělejte to poctivě.
Čas ztrávený vařením se Vám bohatě vrátí.
Naprosto s tebou souhlasím! Domácí jíšku nemám ráda.. strašně špatně se připravuje a navíc mi jídlo pořád chutná jak kdybych jedla samotnou mouku. O hrudkách ani nemluvě. Už používám jen od Knorru, ta mi naprosto vyhovuje a jídlo chutná skvěle. Krásně lehce se rozpustí a po hrudkách ani stopa.
Alenko, nechci se s tebou hádat nebo ti odporovat naprosto zbytečně, ale od maminky ti taky jíška, zásmažka, jak říkáme na Moravě, chutnala tak blbě? Ne? Tak požádej mamku, ať tě naučí správně dělat. Stovky generací kuchařek ji dělaly dobře, bez hrudek, bez chuti mouky. Myslím si, že když ji děláš ty, máš málo tuku a ihned odstavíš, mouku neusmažíš. A do polívky nebo omáčky ji dáváš špatně horkou.
Guláš a dobrý guláš není třeba zahušťovat .neb kolik masa toliko i cibule a tato sama o sobě pokud je guláš správně dlouhou dobu připravován (1 až 1,5 hod.)se postará o správnou hustotu Guláš a dobrý neni o tom že to tam vše hodíte naráz a za nějakou dobu stáhnete !
Zdravím, my nezahušťujeme ničím, co masa to cibule a výsledek se dostaví. Děláme zýsadně z kližky, která zahušťuje také sama od přírody. Paprika jedině kvalitní maďarská, že guláš je pořádně tmavý. Garantuji, že se to vyplatí.
tak nevím ,ale pokud to má být jídlo pro 4.členou rodinu , tak guláš , který je zahuštěný jen cibulí , tak je sladký ! Já zahušutuji jíškou , kterou po usmažení hned horkou zaliji studenou vodo a leju tak dlouho , až je jíška na dně a v podstatě bez tuku . Potom není v guláši ta nedobrá chuť mouky .
Já moukou po změknutí masa a pak vydušení šťávy na minimum. Polohrubá mouka a míchat a mícht, po zásmahu dolít teplou vodou a zas míchat a míchat a míchat. Pak ztlumit a zas míchat, pak vypnout a nechat dojít 15 min. pod pokličkou Brambora je dobrá na zahuštění zelí, chleba do guláše jsem zkoušela, ale nic moc a jížku jsem ani nezkusila. Aby byl guláš gulášem, potřebuje hodně cibule a tudíž i hodně sádla pod ní a maso. A jížka by byla zase sádlo, máslo.
Do guláše jíšku nedávám, kupovanou ani vlastní výroby. Cibule se musela obdělávat na tuku /nejlépe na sádle/, tak na co přidávat další tuky. Guláš zahušťuji dvěma způsoby:
1/ Když orestuji cibulku a opeču dobře kostičky masa, zasypu maso moukou. Přiměřeně. Tu nechám také trochu orestovat. Chce to ale fištrón a často hlavně míchat, jinak se mouka připálí na dno, zhořkne a je to celé v čudu. Tekutinu nepřidávat žádnou, prostě to s tou moukou za míchání opražit. Teprve potom přidám koření /papriku, pepř, feferonku, co kdo dává.../ a hned zaleju horkým vývarem. Ne mnoho. Obsah hrnce vypadá jako hustá omáčka. Teď se musí míchat a za chvilku zase trochu vývaru. Prostě postupně, ne tam chrstnout hrnec najednou. Když máme konzistenci, se kterou jsme spokojeni, zmírníme plamen na minimum, hrnec přikryjeme pokličkou a dusíme. Občas promíchnout, aby se nepřichytlo maso ke dnu. Ale na slabém plamenu by se to stát nemělo.
Nakonec guláš podle potřeby dochutíme.
2/ Někdy guláš v tom prvním stadiu nezahušťuji moukou /používám to u guláše, kam přidávám houby/. Cibulový základ, orestovat maso, přidat houby, koření, zalít vývarem a dusit. Zahuštění pak udělám chlebem až ke konci, když už je maso měkké. Chleba je lepší starší, odkrojím z něj kůrky a střídku rozmixuji. Nejsou pak velké kusy, snadněji se v omáčce rozvaří. Nasypu do guláše množství, jaké potřebuju /raději méně a případně přidat/ a na slabém plameni rozvařím. Chleba se v omáčce rozmočí a to úplně, takže ho tam vůbec při jídle necítíte. Proto jsou lepší ty maličké rozmixované kousky.
Doobrou chuť. Jaga.
Chtěla jsem pohledat v archivu nějakou starou, ale dobrou odpověď a hlavně mou historku, kterou se mi nechce přepisovat, ale narazila jsem na neuvěřitelnou spoustu diskuzních příspěvků na přípravu guláše, že nemá cenu jednu vybírat, ale nabídnout vám archiv k proklikání. Do velkého vyhledávacího okna zadejte - guláš, případně zahušťování guláše a dozvíte se, že je mnoho způsobů. Nejen mnoho, ale mnohem více. A každý je správný, protože je dobrý a výrobci a jeho rodině chutná nejvíce.
Pokud se doma udělaná jíška na cca 1 min. odstaví a poté zaleje STUDENOU vodou, nemůžkou se v žádném případě žmolky udělat. Vařím 25 let a dosud se mi to nestalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.