1x



Čím zahušťovat guláš

Od: Datum: 13.01.15 23:23 odpovědí: 18 změna: 18.01.15 08:44

Ahoj, potřeboval bych poradit, čím nejlépe zahustit například guláš, když nechci použít tu instatntní jíšku. Slyšel jsem, že se zahušťuje bud moukou, nebo chlebem, nebo rozmačkanou bramborou, a nebo domácí jíškou, ale ta mi moc nejde. Díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 13.01.15 23:25
avatar

Zdravím. Každý asi zahušťuje jinak. Já guláš jedině chlebem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.01.15 23:27

Na to bude asi spousta rozdílných odpovědí. Každý něčím jiným a taky to asi vychválí proč zrovna tak.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: daf
Datum: 13.01.15 23:48

To jsem ani nevěděl, že se dá zahušťovat chlebem :) U nás jedině strouhanka

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.15 00:13

Já moukou po změknutí masa a pak vydušení šťávy na minimum. Polohrubá mouka a míchat a mícht, po zásmahu dolít teplou vodou a zas míchat a míchat a míchat. Pak ztlumit a zas míchat, pak vypnout a nechat dojít 15 min. pod pokličkou Brambora je dobrá na zahuštění zelí, chleba do guláše jsem zkoušela, ale nic moc a jížku jsem ani nezkusila. Aby byl guláš gulášem, potřebuje hodně cibule a tudíž i hodně sádla pod ní a maso. A jížka by byla zase sádlo, máslo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.15 04:19
avatar

Guláš zásadně zahušťuju chlebem. Chleba je tam třeba dávat bez kůrky a používat tmavý.

Ne žádnou "veku". Když mám kousek chleba staršího data, tak ho bez kůrky nakrájím na kostičky a dám usušit

na topení. Je to dobrý polotovar k zahuštění guláše. Trvá to sice déle, než při použití mouky, ale chuť je někde jinde.

Mouka by se k zahuštění guláše používat neměla. A pojem "instantní jíška" mě přímo děsí.!

Jíšky a zásmažky jsou v podstatě základem všech hutných omáček a polévek v české kuchyni.

Bez zásmažky neuděláte ani pořádnou houbovou polívku. Resp. uděláte, ale není to jaksi ono.

A stejně to je i s tím gulášem. A samozřejmě... míchat a míchat.

Na zahuštění zelí se opravdu výborně hodí jemně nastrouhaný brambor. A opět míchat a míchat.

Obojí se rádo připaluje a není radno nikam spěchat. Když už vaříte pro sebe, tak se nešiďte a dělejte to poctivě.

Čas ztrávený vařením se Vám bohatě vrátí. *palec*

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 14.01.15 07:40
avatar

Do guláše jíšku nedávám, kupovanou ani vlastní výroby. Cibule se musela obdělávat na tuku /nejlépe na sádle/, tak na co přidávat další tuky. Guláš zahušťuji dvěma způsoby:

1/ Když orestuji cibulku a opeču dobře kostičky masa, zasypu maso moukou. Přiměřeně. Tu nechám také trochu orestovat. Chce to ale fištrón a často hlavně míchat, jinak se mouka připálí na dno, zhořkne a je to celé v čudu. Tekutinu nepřidávat žádnou, prostě to s tou moukou za míchání opražit. Teprve potom přidám koření /papriku, pepř, feferonku, co kdo dává.../ a hned zaleju horkým vývarem. Ne mnoho. Obsah hrnce vypadá jako hustá omáčka. Teď se musí míchat a za chvilku zase trochu vývaru. Prostě postupně, ne tam chrstnout hrnec najednou. Když máme konzistenci, se kterou jsme spokojeni, zmírníme plamen na minimum, hrnec přikryjeme pokličkou a dusíme. Občas promíchnout, aby se nepřichytlo maso ke dnu. Ale na slabém plamenu by se to stát nemělo.

Nakonec guláš podle potřeby dochutíme.

2/ Někdy guláš v tom prvním stadiu nezahušťuji moukou /používám to u guláše, kam přidávám houby/. Cibulový základ, orestovat maso, přidat houby, koření, zalít vývarem a dusit. Zahuštění pak udělám chlebem až ke konci, když už je maso měkké. Chleba je lepší starší, odkrojím z něj kůrky a střídku rozmixuji. Nejsou pak velké kusy, snadněji se v omáčce rozvaří. Nasypu do guláše množství, jaké potřebuju /raději méně a případně přidat/ a na slabém plameni rozvařím. Chleba se v omáčce rozmočí a to úplně, takže ho tam vůbec při jídle necítíte. Proto jsou lepší ty maličké rozmixované kousky.

Doobrou chuť. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.15 07:59
avatar

Chtěla jsem pohledat v archivu nějakou starou, ale dobrou odpověď a hlavně mou historku, kterou se mi nechce přepisovat, ale narazila jsem na neuvěřitelnou spoustu diskuzních příspěvků na přípravu guláše, že nemá cenu jednu vybírat, ale nabídnout vám archiv k proklikání. Do velkého vyhledávacího okna zadejte - guláš, případně zahušťování guláše a dozvíte se, že je mnoho způsobů. Nejen mnoho, ale mnohem více. A každý je správný, protože je dobrý a výrobci a jeho rodině chutná nejvíce. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ben®
Datum: 14.01.15 09:05
avatar

Dobrý den, myslím, že ještě nikdo nezmínil zahušťování guláše strouhaným perníkem. Zdravím!

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 14.01.15 10:25
avatar
Zase mi to jednou nedá a zas budu plavat proti proudu. . . Nevím co máte proti instantní jíšce. Nedávné výsledky testů D.testu a konec konců i Pekla na talíři ukázaly že instantní jíšky opravdu obsahují jen to, co běžná domácí jíška. Chemii byste v ní hledali marně. Když si mám vybrat jestli dám hotovou jíšku nebo budu riskovat se syrovou moukou a zběsile kvedlat abych nevyrobil gumu a žmolky nebo celé jídlo po hodinách příprav nepřipálil, tak u mě vyhrává knorr. Samozřejmě, když mám čas a náladu tak nastrouhám chleba ale když spechám tak se při pohledu na granulovanou jíšku rozhodně neosypu.
Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 15.01.15 17:06

Naprosto s tebou souhlasím! Domácí jíšku nemám ráda.. strašně špatně se připravuje a navíc mi jídlo pořád chutná jak kdybych jedla samotnou mouku. O hrudkách ani nemluvě. Už používám jen od Knorru, ta mi naprosto vyhovuje a jídlo chutná skvěle. Krásně lehce se rozpustí a po hrudkách ani stopa.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.01.15 08:08
avatar

Alenko, nechci se s tebou hádat nebo ti odporovat naprosto zbytečně, ale od maminky ti taky jíška, zásmažka, jak říkáme na Moravě, chutnala tak blbě? Ne? Tak požádej mamku, ať tě naučí správně dělat. Stovky generací kuchařek ji dělaly dobře, bez hrudek, bez chuti mouky. Myslím si, že když ji děláš ty, máš málo tuku a ihned odstavíš, mouku neusmažíš. A do polívky nebo omáčky ji dáváš špatně horkou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.15 10:34
avatar

spolehlivý zahušťovací recept mojí babičky :

Pár minut před tím než je guláš hotový do něj přidejte syrovou, najemno nastrouhanou bramboru. Zamíchejte a počkejte až se rozvaří. Guláš potom nemá tu známou, moučnou a hospodskou pachuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.15 13:27
avatar

Jak zahustit guláš bez mouky:

30.03.2014 - 11:16

Jak zahustit guláš bez mouky? Mezi poklady tradiční kuchyně patří bezesporu pravý hovězí guláš. Klíčem k té správné chuti jsou kvalitní suroviny a neošizený postup. Rozlučte se s moukou rozmíchanou ve vodě – nejhorším prohřeškem, jakého se lze při zahušťování omáček dopustit, a vyberte si způsob zahuštění, který používají šéfkuchaři.

CO JE POTŘEBA

chleba,

brambory,

škrob

1 Jedním ze způsobů, jak efektivně zahustit guláš, je použít starý chleba. Okrájejte kůrku a zbytek nakrájejte či najemno nastrouhejte.

2 Do guláše nastrouhejte syrovou bramboru. Škrob z brambory zahustí omáčku a brambora se v guláši po povaření zcela rozpustí.

3 Použít lze také perník. Můžete si vyrobit vlastní perník či si jej koupit v obchodě. Na pultech je k sehnání v celku nebo přímo určený ke strouhání. Tento způsob zahuštění guláše však lehce změní chuť jídla.

4 V obchodech s potravinami lze koupit také škrob (kukuřičný či bramborový), který můžete taktéž pro zahuštění guláše použít.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.15 18:57
avatar

Jde to nastrouhaným tvrdým chlebem, ale já žádnou jíšku nedávám, normálka zamíchám mouku ve vodě, vleju to do hotového guláše a enchám chvilku povařit, navíc vprostřed vaření dáím další část nakrájené syrové cibule a ta taky přispěje k hustotě omáčky

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 17.01.15 16:20

Guláš a dobrý guláš není třeba zahušťovat .neb kolik masa toliko i cibule a tato sama o sobě pokud je guláš správně dlouhou dobu připravován (1 až 1,5 hod.)se postará o správnou hustotu Guláš a dobrý neni o tom že to tam vše hodíte naráz a za nějakou dobu stáhnete !

Ohodnoceno: 2x
 
Od: trtr
Datum: 17.01.15 16:25

Zdravím, my nezahušťujeme ničím, co masa to cibule a výsledek se dostaví. Děláme zýsadně z kližky, která zahušťuje také sama od přírody. Paprika jedině kvalitní maďarská, že guláš je pořádně tmavý. Garantuji, že se to vyplatí.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: zalut
Datum: 17.01.15 19:27

Pokud se doma udělaná jíška na cca 1 min. odstaví a poté zaleje STUDENOU vodou, nemůžkou se v žádném případě žmolky udělat. Vařím 25 let a dosud se mi to nestalo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 08:44
avatar

Zalut, nemusíte zalívat studenou vodou. Stačí, když jedno má jinou teplotu. Chladnější jíška do vařící nebo horká jíška do chladnější polívky nebo do čeho se to dává.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.