Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás, přátelé
Protože mě baví věnovat se chovu drůbeže a všeho co se na vesnici nechá dělat, rozhodl jsem se, že začnu tlouct máslo. Něco málo načteného mám. Rád bych znal odpověď od vás, kteří máslo postaru umíte dělat. Jestli mám dobré informace, na výrobu 1 kg másla je třeba 10 litrů mléka, kravského. Lze však máslo připravit z mléka které bylo pouze zahřáto na 60 stupňů celsia? Teď otázka s kazivostí. Pokud budu připravovat z deseti litrů mléka a to nechám v chladu stát. Pak sbírat smetanu která vyvstoupá na hladinu a tuto hmotu šlehat. Může to tak být? Jak dlouho takové máslo vůbec vydrží čerstvé? Jinak co se týče šlehání či spíše tloukání, lze ještě vůbec sehnat starou máselnici a formy na máslo?
Moc děkuji za rady vás zkušenějších, hezký den
Toto, nad čím uvažujete, můžete beze ztráty realizovat pouze tehdy, když máte vlastní krávu. Podojené, neodstředěné mléko necháte odstát a seberete smetanu. Když ale mlíko koupíte, neseberete vůbec nic. A když koupíte přímo u chovatele krav, kolik za litr plnotučného mlíka dáte? Z 10ti litru kvalitního, nijak upraveného mlíka uděláte cca 30 dkg másla. Seberete smetanu, utlučete máslo a s těmi 10ti litry mlíka uděláte co? Na kolik vás to máslo příjde? To jako jednorázově. Když ale stabilně, po delší dobu, aby se to rentovalo? Více otázek, než odpovědí.
Zrovna jsem dělal máslo ze šlehačky 33%,stačí na to miksér.Chuťově je dobré z 1Lšlehačky cca.0.40kg másla a pár deci syrovátky,která se taky spotřebuje a je taky velmi chutná.Z mléka bych si to netroufal ono to máslo vyjde dráž než v obchodě.i tak.Na to vážně musíte mít vlastní mléko tedy krávu..
mnohem lepší, než sbírání smetany, je odstřeďování při teplotě okolo 40st. C - podle druhu odstředivky; mléko přímo od krav prodávají některá ZD v mléčných automatech od cca 15,-Kč/l, na kolik však vyjde kilogram másla?...a ještě dokoupení zařízení - odstředivka, máselnice, forma na máslo, je to však jednorázové vydání; podmáslí spotřebujete nebo rozdáte, nebude ho moc, pár litrů na jednu máselnici a cca 2kg másla, ale co s hektolitry odstředěného mléka? v tom případě jedině chovat prase...
odkaz na zařízení
děda a nějakou dobu i rodiče používali tuto odstředivku
později elektrickou z SSSR
ale je to už pár roků...
My máme zdroj neodstředěného mléka za 10 kč takže čas od času přebytky smetany na máslo pro svoji spotřebu zpracováváme. Stačí na to výkonný kuchyńský robot. Hotové máslo v lednici vydrží kupodivu dost dlouho. Ještě se nám nestalože by žluklo. Dělat to na kšeft si ale neumím představit. Nicméně v Hradecké městské části Rusek jeden chovatel maso vyrábí a prodává. Taky od něj bereme. S trochou snahy bych vám na něj dokázal sehnat kontakt abyste s ním mohl ekonomické okolnosti takového podnikání probrat.
Ovšem pouze za předpokladu, že si uděláte registraci a budu vám ty údaje moct poslat nasoukromou zpávu. Zveřejňovat něčí osobní údaje přímo v nezabezpečené diskusi nebudu.
Pokud tomu dobře rozumím, tak chcete vyrábět a prodávat. Tak k tomu jsou potřeba vlastní krávy a nejenom to. Pokud jde jen o to, že chcete vyrábět máslo pro vlastní spotřebu, tak psali velice dobře předešlí rádci. Já také ráda dělám všelijaké domácí vychytávky, (teď jsem právě cpala připravené maso na šunku do šunkovaru) ale do másla bych se nepustila, protože je to zdlouhavé a nevyplatilo by se to. Ale co takhle sýry? K tomu sice také potřebujete všelijaké nářadí a ingredience, ale myslím si, že byste si mohl snadněji opatřit vhodné mléko, aniž byste musel mít stádo krav. Jinak Vám gratuluji, dobře děláte. Není nad domácí výrobky.
Ahoj.
Domácká výroba másla, je dost náročná záležitost. Nikdy, při ruční práci s mlékem, nedosáhneš podobných parametrů, jako je má to kupovaný. Panímáma měla své kravky Jerzejky a mléka měla docela dost. Stloukala to v takové té ruční pračce. V té samé, co v ní losoval komik Zdeněk Izer hosty ve svém pořadu. To máslo bylo takové hodně žluté a nikdy nebylo úplně vypláchnuté. Mělo takovou specifickou vůni. K mazání to ale moc nebylo. Ještě tak k přidání do jiných úprav. K pečení. Nedávno mi kámoška dala ochutnat sýr, co udělala z domácího soukromnického mléka. To fakt byla mňamka. Platí, že z hodně mléka, se udělá málo konečného výrobku. Jestli to mléko máš, tak jdi do té výroby sýru. Ahoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.