Také se vám špagety slepují?

Od: Datum: 11.01.15 10:53 odpovědí: 15 změna: 22.01.15 13:35
avatar

Připadá nám,že se zhoršila kvalita špaget.Před vařením dáváme do vody sůl a olej a hlídáme var a vaříme dle popisu na obale,ale stejně jsou špagety slepené gumové a není to ono.poraďte prosím co udělat.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 11.01.15 10:58

Já je tedy po uvaření propláchnu i když to mnozí nedělají a nejsou slepené.Taky kupuji ty kvalitní a ne ty za 10kč.

doplněno 11.01.15 11:01:

taky dám olej až nakonec... ne do vody ve které se vaří - zakapu oliváčem

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.15 14:27

Jako o všeho zboží i zde platí, že koupit to nejlevnější je hrubá chyba. Těstoviny musí být z kvalitní mouky (tvrdozrnné pšeničné), která je dražší než mouka na pečení. Osvědčená značka je např. Panzani

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.15 10:59
avatar

Ne, nikdy se mi to nestalo. Kupuji modrou krabičku Barilla n. 5, ale nejraději mám n.8 (jsou trochu zploštělé), ale ty se u nás nedají koupit.

Hodně změníte chuťové vlastnosti špaget, když je vaříte jen na mírném ohni. Jedna paní ve Španělsku mě naučila vařit špagety minimálně na 4 celou dobu, aby byl var celou dobu intenzivní, jakmile se na moment přestanou vařit (nebo do nich doléváte vodu), tak chutnají úplně jinak, jsou takové mdlé, jejich struktura je jiná, a možná by to mohlo způsobovat i to slepování.

doplněno 11.01.15 10:59:

Jo, špagety neproplachuji, ale nastříkám do nich olivový olej (který nepřidávám do vody).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.15 10:59
avatar

My už nekupujeme jiné, než panzani, protože ty prostě nelepší. A ještě lepší než špagety, jsou linguine...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.15 12:21
avatar

I když kupuju ty nejlevnější za 6 Kč balíček, tak se mi nelepí. Nebo možná právě proto? Nebo je to vodou? Sporákem? Rukama?

Ohodnoceno: 3x
 
Od: ben®
Datum: 11.01.15 14:22
avatar

Dobrý den, také mám nejraději ty špagety, které jsou v marketu až dole u podlahy.

Voda se musí vařit (nestačí teplá), špagety tam vrazím a hned alespoň minutu je odděluji a míchám. Potom už se neslepují. Spíše je "podvařím" a potom je nechám v odstaveném hrnci dojít. Správně připravená špageta se má po vhození na kachličky přilepit.

Zdravím!

doplněno 12.01.15 22:42:

tiffany - já je tam nechávám a jen si tam napíši datum, abych věděl, kdy jsem je vařil.

Ale, ne - to kecám .

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.01.15 22:38
avatar

Ano, bene, přilepit, ale za chvilku spadnout ! zdravím, tif.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dako®
Datum: 11.01.15 13:14
avatar

Já kupuji špagety pokaždé jinou značku a nelepí se. Vařím je ve velkém hrnci, aby bylo dostačné množství vody. Po uvaření scedím a v míse promíchám s trochou oleje. Někde jsem četla, že se voda na špagety má solit až když vře, tak to tak dělám.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.01.15 14:13
avatar

V životě se mi žádné neslepily, asikupujete ty levné, resp. české, já kupuji zásadně kvalitní min. za 20 Kč a jen německé nebo italské

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.01.15 14:26
avatar

nepíšete, zda se slepí už při vaření nebo po zcezení. Při vaření je občas promíchám první dvě minuty než to začne pořádně vařit. V tu schvíli se slepují rády. Líbí se mi jak to dělá Jamie Oliver, koukněte na 4:10 ve videu jak je hezky otočí, že se mu neslepí. Geniálně jednoduché!


Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.01.15 09:18
avatar

Do vody nemusíte přidávat žádný olej. Ale musíte mít kvalitní surovinu. Ale nedoporučuji značku "Buitoni", i když podle ceny a obalu, by se dalo předpokládat, že jsou výborné. Nejsou, lepí se. Nebo sem dovezli nějakou nepodařenou várku, v Itálii by to neprodali, tak to šoupli k nám. I to je možné. Stali jsme se pro Evropu takovým odpadkovým košem. Já osobně kupuji v Penny značku "Fior di Pasta, pasta di semola di grano duro". Cenově jsou velice přijatelné na to, že jsou tak kvalitní. Nikdy se mi neslepily a i chuťově jsou moc dobré. Postupujte podle návodu a jestli se Vám slepí i tyto, děláte někde chybu při vaření. Ale vzpoměla jsem si, že kdysi dávno, jsme do českých těstovin přidávali do vody trochu octa, aby se těstoviny nelepily. jenomže tenkrát to byla špatná kvalita těstovin, dnes se to už dělat nemusí.

doplněno 12.01.15 09:34:

Podívala jsem se teď na video a také to tak dělám. Tedy že po scezení ihned a bez proplachování a nějakého odkapávání dávám do připravené omáčky. Někdy i použiji trochu vody ve které se špagety vařily k tomu, že když mám omáčku hustou, smetanovou, a voda která je ještě ve špagetách nestačí, tak trošinku naředím tou vodou. K tomu se propracujete a dá Vám to cit. Pokud chcete použít špagety nějak jinak, tak po uvaření a zcezení zakápnout olivovým olejem a protřást.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: czello
Datum: 18.01.15 21:51

Já kupuju těstoviny v Kauflandu (tu jejich značku), jsou ze semoliny (tvrdé pšenice) a jejich struktura i chuť je 100x lepší než u těch obyčejných za 6 Kč. Uvařím je al dente, propláchnu (jo, já vím, že se to nemá, ale vařívám si několik porcí najednou, takže to jinak nejde, nebo jde, ale nechce se mně každý den vařit nové :-D ) A aby se neslepily, tak do propláchnutých a okapaných špaget přidám trochu oleje a promíchám.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.15 23:10
avatar

Jsem chlap co zrovna moc nevaří, ale těstoviny se mi snad ještě nikdy neslepily. A to nekupuju žádné "panzani", ale většinou jedny z nejlevnějších co jsou. Do osolené vody kapnu trochu oleje, nechám vařit tak, aby byly skoro akorát, sliju do plastového cedníku, proliju studenou vodou a ještě troškou oleje.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: anomym
Datum: 21.01.15 01:10

Už tady bylo postupně řečeno vše ale zploštělé špagety nejsou špagety,ale linguini takže :

1) dostatečně velký hrnec se studenou vodou přivést do varu a pak osolit hrubou solí ( krabice vydrží na dlouho )

2) do varu hodíme špagety a promícháme a udržujeme pokud možno rychlou konstatní teplotu vaření bez poklice

3) kontrolujeme promícháním,aby se nepřilepily

4) slejeme,podle toho,jak máme rádi a) al dente ( pro čechy dost tuhé),b) uvařené (= scotto ) pro italy jsou to převařené ale pro mě dobré a mou italskou kamarádku, pokud nejsou převařené

5) vodu slijeme ( ale necháme si trošičku vody v případě,že to vyžaduje recept)

pak následuje celá procedura,jak to nadhazovat v závěrečné fázi před podáváním,ale to dělají jen profíci,výsledek je božský.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.01.15 13:35
avatar

Kupuji pouze Panzani, protože přece nelepí, jak je to v jedné z mála pravdivých reklam ) !

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.