Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
receptů na úpravu brokolice už bylo moc. I tady na Poradně. Přesto se ptám znovu.
Brokolice mě moc nenadchla. Zkoušela jsem obalovanou a zjistila, že klasický květák je daleko chutnější. Dělala jsem krémovou polévku, nebyla špatná, manžel ale polívky až na vývary, nejí. Tím mé pokusy s brokolicí skončily.
Byla jsem v Tescu. Najednou začal mezi prodavačkami ruch - tý, holka, do zeleniny nesou zlevněnou brokolici, poběž taky! Prodavačky se jen rojily, šla jsem taky. Krásná tvrdá tmavězelená brokolice, nebyla stará, nebyla oschlá, asi jí objednali moc. A 500 g balíček za 5 korun. Prodavačky to braly po 5 kusech, tolik bych neupotřebila, ale jeden balíček jsem si taky vzala. Ale teď - co s ní? Hlavně, aby mi to jedl děda, který se se zeleninou moc nekamarádí.
Slyšela jsem, že se zapéká. Ale: přidávají se různé věci: někdo vejce, někdo šunku, někdo tvrdý sýr. Taky prý někdo smetanu. Nevím ale, zda zakysanou či sladkou.
Poradíte mi, co s tou brokolicí? Co všechno do toho nákypu? Případně nějaký jiný recept, nejlépe jako hlavní jídlo. A ta brokolice by tam nemusela být moc vidět. Ale když vidět bude a zároveň to bude dobré, já už to dědovi nějak vysvětlím. On je k zelenině dost nedůvěřivý, ale když zjistí, že mu to chutná, sní to.
Předem děkuji za rady. Zdraví Jaga.
Zapečenou brokolici dělám v mírných obměnách přibližně takto:
Na dno kastrolu dám někdy kousek rybího filé, někdy kousky kuřete, někdy dám jen rozškvařit kostičky špeku.
Na to nasypu směs syrové brokolice, hrubě nakrájené cibule a hrubě posekaného česneku. Cibulí ani česnekem nešetřím. Brokolici předem nevařím, rozpeče se. Tuto směs samozřejmě prosolím. A promíchám s nějakým kořením. Většinou provensálským nebo čubricou.
Dám zapéct a po chvíli na to nasypu vrstvu strouhánky, asi 1 - 2 centimetry vysokou. U stěn kastrolu záměrně o maličko vyšší než ve středu kastrolu. Zase chvíli peču a pak naliju krabičku nebo kelímek šlehačky. A pak peču do zhnědnutí strouhánky. Peču raději o maličko déle, protože strouhánka pak pěkně křupe, hlavně ta, co byla po stranách pekáče.
Podobně zapékám rajčata, cuketu nebo různé směsi ze zbytků zeleniny.
Dobrou chuť!
doplněno 11.01.15 15:25:Opravdu to před zapékáním nepovařím. Zuby si na tomto jídle nikdy nikdo nevyámal, ale je fakt, že u jídel, která se mohou připravovat v tužší nebo kašovitější podobě, dávám vždy přednost té tužší.
Jaguš, já nakrájím oloupané brambory, brokolici, přidám, co je doma, kousek slaniny, salámu nebo vařené maso, prostě, co je doma, nakrájím na kousky, vše dám do zapékací misky. Na dno trochu sádla a zalít vejcem, osolit, okořenit a dát zapéct do trouby. K tomu okurku, rajče, co je doma.
Jago, zapečte tu brokolici s NIVOU. Niva tomu všemu, té brokolici bez chuťi, chuť dodá. Já bych ji zapekla s bramborem, libovou šunkou, kukuřicí, zalít smetanou smíchanou s nastrouhanou Nivou. Ale na kukuřici jsem ulítlá, možná tam někomu sedět nebude
Nebo brokolicové placičky s Nivou dělám, nejde to dost dobře jako ty květákové (musíte péct v troubě a mají obrovský potenciál se rozpadat), ale jsou mňam.
Když jsem ještě bydlela s mámou a ségrou, dělávaly jsme zapečené těstoviny s rajčaty a brokolicí, klasické zapečené těstoviny, jen přidáte brokolici, sýr navrch.
Kdyby Vás něco zaujalo, napište, dodám celý recept.
doplněno 11.01.15 11:21:Jj, povařte, klidně maličko déle, oproti květáku měkne pomaleji.
Já mám brokolici docela rád i v t= nejjednodušší úpravě: vařenou, posypanou struhankou a politou máslem.
Jako příloha třeba vařené brambory.
Ano, jen povařená, nejlépe v páře. Když mám čas, a chce se mi s tím patlat, tak si udělám holandskou omáčku, když ne tak takovou rychlou smetanovou, kterou si brokolici poleji. Ale já miluji přírodní chuť brokolice. Pečením a dalším tepelným upravováním se její chuť úplně vytratí a navíc už v ní vůbec nic není. Tedy co se vitamínů týče. To už je fakt lepší květák. Brokolice v páře je hotová za deset minut.
Díky, děvčata, vyzkouším, jak radíte. Ta niva by mohla být dobrá. Ona ta brokolice je třeba proti květáku opravdu taková dost bez chuti a tak výrazný sýr ji dobře doplní.
Mám brokolici předem trochu ovařit? Bimbam píše, že dává syrovou. Mám tak trochu strach, aby mi to nezůstalo tuhé. To víte, ty naše zuby už nejsou to, co zamlada.
Jinak vám všem moc děkuji. Jaga.
Díky, děvčata i kluci, už je po obědě. Proběhl včera. Vybrala jsem si od každého z vás něco. Brokolici jsem chvilku povařila /rada od Suzy o vaření v páře přišla už pozdě/, obdělala trošku cibulky, přidala kousek lovecké šunky, měli jsme z ní špičku a už nějak nešla na odbyt. Pak brokolici, strouhanou nivu i cihlu, obojí jsem měla v lednici. Okořenila jsem, přidala česnek, vajíčko a zalila sladkou smetanou. Vařila jsem k tomu brambory. Ke konci jsem nákyp posypala strouhaným sýrem a nechala roztavit, aby ten rarach tolik neviděl, že je to zelené.
Když se ptal, co bude k obědu a já mu odpověděla, začal pyskovat a že nechce a že nebude a že nemůže a vůbec ...Povídám: aspoň to ochutnáš a hotovo. Zítra Ti za to udělám bramboráky /ty miluje/.
Dostal pěknou porci na talíř a začal jíst. Najednou povídá: Ale vždyť ono je to dobré! ** To jsem si teda myslel, že to bude horší. A snědl všechno. A když to prý zase někdy udělám /ne hned zítra/, už se toho bát nebude. A navíc jsem spokojená, protože jsem použila plno zbytků - měla jsem prdelku té šunky, špalík eidamu, menší řez nivy a všechno jsem to prima sdělala do jídla.
Nemá cenu ustupovat. Vím, že vepřový řízek by popadl raději, ale není pokaždé posvícení.
A tak vám všem děkuji, mám zase jedno dobré jídlo, budeme zdravější, děda to přežil ve zdraví a ani netrucoval. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.