Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potraviny po ruce a přehledně!

Od: alzbeta458 odpovědí: 15 změna:

Hezký den, jak skladujete potraviny, aby byly po ruce a vše bylo přehledné? Máte nějakou inspiraci-odkaz na internetové stránky, nebo vlastní foto?

pro inspiraci:

mt-nabytek.cz/...

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Potraviny si rovnám přehledně a zase je vracím na své místo. I kdyby vypnuli proud, najdu i poslepu, co potřebuji.

Špajz: oddělené mouky /řádka hladké, hrubé, polohrubé/. Vedle cukr, sůl. O poličku výš rýže, hrách, čočka, kroupy...

V jednom regálu domácí kečupy, leča, zavařené houby, zel. saláty. Jinde kompoty a marmelády. V ustáleném fochu vejce, krabice s mlékem.

Atakdále. U zboží si hlídám záruky, pokud koupím nové zboží a mám ještě starší, s kratší zárukou, dám ho dopředu, abych ho dříve spotřebovala.

V lince: v jednom fochu káva, kakao, čaje. Těch mám několik druhů a vařím si je podle momentální chuti.

V lednici: V košíkách dole jogurty, smetany. Čím dříve je potřeba spotřebovat, tím víc vpředu na očích. Jeden regál na uzeniny, sádlo, mleté škvarky apod.

Další regál na sýry, tavené i tvrdé, tvarohy...Také sem přidám máslo, Heru apod., pokud je akce a nakoupím toho víc.

V jedné polici načaté okurky, salát, marmeláda, prostě to, co právě používám. Uzavřené mám ve špajziu a pokaždé si donesu do lednice jen jeden kus, který postupně spotřebuju.

Koření nemám v kuchyni venku, ale podařilo se mi sehnat takové ty "komunistické" plastové kořenky, kdy se na vnitřní dveře linky přišroubovala lišta a na ní visely jednotlivé kořenky. Mám 2 tyto soupravy, ale pokud je někdo z vás nové, či aspoň zachovalé, doma má, ráda si přikoupím.

Samostatnou kapitolou jsou mrazáky. Vedu si papír, kam si píši: co jsem odebrala, co jsem naopak přidala. Šuplíkový pod lednicí je prima. Tam se vše najde okamžitě. Ale máme ještě 120 l pultový a i když jsem přesvědčena, že tam ten balíček květáku opravdu je, zkuste ho na dně v té hluboké "studni" pohledat! *ee*

Chce to všechno prostě pořád ukládat na stejné místo, pak se člověk nesplete a místo mouky nikdy nepřinese rýži. *smich* Jaga.

doplněno 11.01.15 07:21:

Pokud mám potraviny uspořádané přehledně, nestává se mi, že mi najednou něco při vaření chybí.

Když nastrkám hladkou mouku ve špajzu na třeba 3 libovolná volná místa a pak odebírám - najednou bum! Ona už tam žádná není! Ale když ji mám pořád pěkně na ustáleném místě a vidím, že už se tam krčí jenom jeden balíček mouky, vím, že ji musím dokoupit. A tak se mi nestane, že mi něco znenadání dojde.

hodnocení

0x

Pro skladování mám dvě pravidla. Nejsou nijak náročná ani složitá, a přesto dokud se dodržují, jde to s nimi jako po másle.

1. Podobné věci spolu. Ať už jsou si podobné čímkoliv, třeba tvarem nádoby (v ledničce třeba skladuji přesnídávky a jogurty společně) nebo z čeho jsou vyrobeny (mléčné výrobky).

2. Vše vracet vždy na stejné místo. Ale opravdu vždy. Pak se nemůžu splést :) například i v košíčku s kořením a bylinkami mám sáčky vždy ve stejném pořadí, jakmile sáček použiji, na stejné místo jej vrátím. Mám i takový pocit, že bych dokázala vyjmenovat, v jakém pořadí ty bylinky (jeden košíček je na bylinky a druhý na ostatní koření a směsi koření) tam mám.

Problém mi dělá, jak věci skladovat, aby byly po ruce. To už tak snadno nejde. Ale to je dáno tím, jaká je linka (tu jsem nemohla ovlivnit, takže je plno věcí na mou výšku strašně nahoře a pořád tahám židle). Ale jednu vychytávku jsem nedávno udělala: Mám hodně ráda čaje, jenže ve skříňce na ně není moc místa. Tedy je, ale je tam spousta dalších věcí jiného tvaru a krabičky musí být vyskládané na sebe i za sebou, takže když chci nějaký čaj vzadu, je to otrava. Pořídila jsem si takovou tu krabičku/bedýnku na čaje, krabičky s čaji vyskládala do horní skříňky, kam stejně nedosáhnu a tudíž tam nelezu, a do krabičky dala pár sáčků od každého čaje a jen jednou za čas krabičky vyskládám a doplním. Super věc, nemůžu si to vynachválit, prostě jen vezmu bedýnku, vyndám sáček, uklidím bedýnku.

hodnocení

0x

Já jsem si nasbírala průhledné láhve od mléka, koupila nálevku se širokým hrdlem (používá se na zavařování) a sypké potraviny mám v lahvích. Mouky, cukry, krupici, čočku, fazole, hrách, strouhlanku, rýži, kokosovou moučku. Dříve jsem je měla položené ve skříňce a teď je mám postavené v hlubokém šuplíku. Nic rozsypaného, žádný hmyz, protože všechno nechám na mražáku 24 hodin. :-D

faithoncemore*

Já jsem si na koření dala vyrobit takový "žebříček" z lamina, tedy jsou to boky a několik poliček bez zad a je to přichycené nahoře na zdi.

Potraviny po ruce a přehledně!

Nádhera! všechno po ruce, žádné přehrabování hluboko ve skříňce... sen :)

faithoncemore*

no ale zas to má i druhou stránku, přiznám upřímně - musí se na tom utírat prach *uf*

To je pravda, to by se mi také nechtělo. Ale zase pro někoho, kdo má na tyhle věci (plus samozřejmě dalších x jako čaje, kafe, med a cukr, veškeré instatní věci, těstoviny, rýže apod.) jednu skříňku nad linkou, je to úplný ráj, něco takového v kuchyni. Těšila jsem se, že až se odstěhuju (je to tady pro nás dva malinkaté), tak si zařídím hezky kuchyň, abych tam měla na všechno místo... nezařídím, stěhujeme se tři holky dohromady *zed*

sebod*

babčo. Taky používám lahve od mléka. Osvědčilo se mi to ze všeho nejvíc.

faithoncemore*

holky, nevyfotila byste to sem některá? Ty flašky od mléka, jak je máte uložené a tak? Mě by to docela zajímalo, protože s tím, jak mám koření, jsem sice spokojená, ale s tím, jak mám čočku a musli a strouhanku atd., s tím až tak úplně spokojená nejsem.

sebod*

faitnoncemore. Já jsem momentálně ve stavu "rozestěhování", takže fotku nepošlu. Ale mám na to udělanou takovou poličku, jako bývá v restauraci na víno. Takže lahve leží naležato. Dá se to celé pověsit na zeď. Nebo je možné těm lahvím vyhradit jednu polici v kuchyňské lince a zase dát jednu vrstvu lahví naležato, hned nad to další poličku a zase dáš naležato atd... Výhoda je, že to na výšku zabere málo místa, No a že lahve zaberou místo do hloubky police Ti může být jedno. Nemusíš nijak štrachat někde vzadu a pořád něco hledat

faithoncemore*

To zní dobře, ty flašky naležato. Díky. :)

Měla jsem je naležato ve špajzu, zarážku, aby se nerozkutálely, navrstveny na sobě. Na špuntíku neprůhledných petek štítky s bližším názvem obsahu. Teď je mám nastojato v hlubokém šuplíku v kredenci. Na neprůhledných označení na šroubovacím špuntíku. ;) Ta police, ta je moc krásná. Velice podobnou mi udělal tatínek a měla jsem na ní dózy s moukami a kořenky. Je však pravdou, že mě mastný prach ničil. Tak jsem vymyslela flašky od mlíka :-D

faithoncemore*

Asi změním balení, ve kterém kupuji mléko :)

sebod*

já ty lahve dávala dnem ke mě. Takže krásně vidíš, co v nich je.

Já mám špatnou ruku a za špuntík se mi to chytá mnohem snáz. ;)

3x mouka+2x krupice+2x cukr+strouhanka+rýže+fazole+čočka+hrách+vločky+kokos = 14 lahví Průhledné už moc nedělají, ale neprůhledné jsou taky fajn.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]