Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak umět lépe vést domácnost? Časově

Od: alzbeta458 odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, jak zvládnout například vaření, aby mi to nezabralo tolik času. Dělá to někdo z vás třeba tak, že si navaří jídlo na více dní dopředu? Máte někdo nějaké tipy i všeobecně? jak si to vše rozvrhnout, popřípadě jaké konkrétní jídla se dají připravit dopředu?

moc díky

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já mám vaření perfektně zkoordinované - nikdy nestojím u sporáku a nečekám, než se něco dodělá, veškerý čas mám 100% zorganizovaný včetně úvahy kterou plotýnku budu mít zrovna volnou, který hrnec použiji (aby se mi nestalo, že budu jeden hrnec potřebovat na dvě věci současně), dokonce se mi i daří myslet ekonomicky a používat plotýnky tak, aby dlouho nestydly a hned se na nich vařilo dál (pokud je to potřeba). Ale to je o tom, co píše jaha - mít navařeno, je to jen o zkušenosti.

Jinými slovy - když víte, že potřebujete uvařit brambory a brokolici, ale brokolici potřebujete vystydlou, tak nejdřív si dáte vařit vodu, připravíte brokolici, jak se brokolice vaří, začnete loupat brambory, do rychlovarné konvice dáte vařit vodu ke konci loupání, brokolici sundáte, hrnec opláchnete, dáte vařit brambory (voda se na ně už vaří), zatím brokolice odkapává v sítě, pak ji dáte vystydnout. Ale přijde mi to tak logické, že bych se divila, kdyby to takto někdo nedělal, tak se omlouvám, pokud radím blbosti.

Jinak ano, občas si navařím na 3 dny, protože většinou vařím jen pro sebe a připravovat 250ml polévky je prostě blbost... tak spíš z tohoto důvodu. Osvědčily se mi omáčky s rajčatovým základem, uděláte si jí hodně a pak k ní připravíte brambory, těstoviny, zeleninu - a v podstatě máte každý den jiné jídlo.

Nebojím se využívat "pomůcek", použiji polotovar (hlavně jíšku, bujón, zeleninové mražené směsi).

Pokud to nevíte, dá se zamrazit kuřecí vývar - udělala jsem jej hodně silný a hustý, maso jsem rozmixovala, nalila do minidóziček, pak stačí jen rozmrazit a dolít vodu (popř. povařit nudle) a je polévka. Z jedné a půl porce masa jsem měla 6 dóziček. Také z květáku uděláte s pomocí sněhu z bílků ohromnou porci květákových placiček, které pak dojídáme třeba i samotné ke svačině, ale je fakt, že zrovna placičky jsou dost náročné na přípravu. Pórková polévka - když je levný pórek, koupím ho hodně, každý pórek nakrájím, omyji a dám do jednoho sáčku. Když chci polévku, vyndám, dám vařit, přidám zeleninový bujón, bramboru, vařím cca hodinu (netřeba sledovat), pak rozmixuji. Bramborová kaše je kapitola sama pro sebe, druhý den z ní jsou super placičky nebo krokety, ale já ji mám tak ráda, že si ji dám k čemukoliv, třeba i posypanou sýrem a zapékacím kořením :) Vděčná je i čočkovka, vždyť je třeba jen ji hodinu vařit, přidat mrkev a trochu koření a česneku, nemusíte u toho stát a míchat... Snad jsem pomohla :)

jaha
hodnocení

2x

Teorie je o ničem, to se musí nejdříve navařit tisíce jídel. Pak zvládneš lehkou teplou večeři za 30 minut a kompletní oběd za hodinu.Poradím jen jedno- horkou vodu do všeho z rychlovarné konvice. Zkrátíš čas vaření u všeho.

faithoncemore*

Souhlasím. Nejlépe po příchodu domů natočit vodu do konvice a dát jí vařit a jen co vylezete ze sprchy, tak už jí můžete vylejt do hrnce, pod ním škrtnout a cokoli se za chvilku už vaří.

hodnocení

2x

K tomu všemu potřebujete i kvalitní nádobí, které vám nejen zkrátí čas, např. papiňák, ale i hrnce, u kterých nemusíte stát a míchat. Pánve, na kterých se nepřipaluje a nemusíte je hlídat každou minutu. Pekáče, které jdou zakrýt a nepřipaluje se na nich. Prkénka, která stačí setřít. ;) Odbíháním, odkládáním rozdělané činnosti jen proto, abych zamíchala, nakoukla do trouby a tak různě a pak se znovu vracela k původní činnosti, rozhodí plynulost práce. ;) Ale jinak nebojte, to je jen a pouze praxí, získávání zručnosti a taky odhadu. Chce to jen čas. Dopředu vařená jídla jsou dobrá jen některá. Např.guláš, omáčky nebo zelí. Ale jinak skladovaná, ohřívaná, to není žádný kulinářský zážitek.

doplněno 10.01.15 06:58:

Zapomněla jsem jmenovat dobré škrabky a dobré, ostré nože. Nesnáším tupý nůž, kdy se rvu s masem dlouho a namáhavě. Je to ztráta času a ztráta nervů. ;) A také o myčce bych se měla zmínit. To je veliká úspora času. Myčka, to není jen o čistých talířích, ale i o tom, co na pracovní desce nepotřebuji, do ní ihned šoupnu. Tak je pracovní deska přehledná a neztrácím čas překládáním, oplachováním, hledáním.

eulalie*
hodnocení

1x

To chce praxi... Denně vařím čerstvé jídlo. Polívka je uvařená do 30 minut, druhé jídlo zabere asi hodinu. Jak kdy. Dopředu můžete uvařit hlavně maso, to se dobře ohřívá. Ale kdo by pořád jedl maso, že. No a mezitím vařením stihnu udělat ještě další spoustu věcí. Musím, protože bych jinak všechno nezvládla. Nejpracnější jídla jsou ze zeleniny, musí se škrábat atd. Maso lupnete do kastrolu, udusíte a je to. Guláš je dobrý na víc dnů. Taky maso a zelí, nebo nějaká omáčka. Záleží taky, pro kolik strávníků vaříte. A kolik času vám vaření zabere?

alzbeta458
hodnocení

vaření mi zabere asi tak 2 hodiny. Trápí mě to, že když udělám omáčku-opražím mouku s máslem a zaliji vodou, tak po uvaření má hustotu dobrou, avšak po vychladnutí se z toho stává hustá hmota...co s tím? děkuji moc

eulalie*

Dáváte tam moc zásmažky... Na omáčku stačí trošku, no vlastně podle množství strávníků... A když omáčku znovu zahřejete, tak nezřidne? Někdy tomu tak bývá? A když ji máte tedy hustší, tak co ji naředit - mlékem, vodou? U vaření se dá různě kombinovat.

alzbeta458
hodnocení

omáčka ztuhne po vychladnutí, pak jedině naředit, ale to je znát, když se omáčka pak naředí, už je prostě slabší(chuťově nevýrazná)

2kedar*

Zředit smetanou...

Jinak si patrně děláte s vařením zbytečné starosti.

Hlad, je nejlepší kuchař,!

*smich*

pb®
hodnocení

1x
Zvládám, ale považuji to za ztrátu času , největší zdroj bordelu v bytě a nebaví mě to. Pořád čekám, že někdo vyvine granule pro lidi, stejně jako jsou pro psy a kočky.
Vařím tak, aby to netrvalo ve všední den moc dlouho. Přijít domů v šest a začít vařit guláš na večeři, hlady nevydržím. Takže jídla co trvají déle, třeba ten guláš vařím den předem. A nejlepší jsou jídla, co se dělají sama v troubě. Ale ty granule by byly přeci jen lepší.

vyvinuli, je to pod názvem "mana" a je to hmota, kterou můžeš pětkrát deně konzumovat. Nevím. Tváří tvář smaženýmu řízku musí každá "mana" s kňučením zalízt pod gauč.

Na to, abych šla v poledne na řízek nebo abych si ho snad doma připravila a vzala do práce, si neumím najít čas. Manu bych brala jako dobré východisko z nouze - tělo by dostalo, co potřebuje, a mně je víceméně jedno, co jím - stejně si vždycky vyletím, umírajíc už hlady, do vedlejšího krámku, a odcházím s nějakým blívajzem typu rohlík a rybí salát, protože nic jiného tam stejně nemají. To mi Mana připadá jako lepší volba.

pb, mrkněte na odkaz, ke granulím to má blízko a já to usilovně zvažuji, nemám totiž čas v práci jíst, nevzpomenu si na jídlo třeba do 2 hodin a pak hladem sním cokoli, večer přijdu domů už zase hladová... všechno špatně. Tohle mi připadá schůdné.

mojemana.cz/...

Snad to nikdo nebude považovat za reklamu.

pb®
Já o tomhle vím, ale nelíbí se mi to. Pro psy i kočky se vyrábí granule z masa, mnoha druhů zeleniny, ovoce, bobulí, kvalitních obilovin jako rýže a oves, několika bylin, to vše za cenu, kdy i psa obřího plemene dokážu nakrmit do 2000Kč za měsíc. Když to tak srovnám, tak mana, která je z rýže, sóji a kukuřice a vyjde na 5000Kč měsíčně mi přijde hodně ošizená a předražená. Navíc v nevyhovující formě. Míchat si a pít nějaký prášek prapodivné chuti. Granule jdou krásně chroupat a některé jsou i chutné.
jaha

Pro mě granule by nebyly. Miluji čerstvé právě udělané jídlo.

hodnocení

1x

Vařím dobře /prý/ a vařím ráda. Nejraději mám jídla čerstvá. Není uměním navařit kotel guláše, udělat z toho 10 krabiček a nastrkat do mrazáku. Sníst se to dá. Ale už nikdy to nebude to samé, co gulášek čerstvý.

Večer se třeba chcete dívat na televizi. Do tlakového hrnce v kuchyni si dáte vařit slepici. Na mírný plamen. Než skončí film, uvaří se Vám. Následně obrat maso z kostí,druhý den z části udělat polévku /zelenina a nudle/, z druhé části papriku. A je to natotata.

Všechno dá práci. Když chci zítra bramborový salát, uvařím si vajíčka a brambory už dnes. Zítra je už mohu hned použít.

Dopředu, pokud možno nevařím. Důležité je, vytáhnout si včas potřebné maso z mrazáku. Jsme na vsi, řezník daleko. A nejhorší je, vzpomenout si v neděli v 8 hodin ráno, že chci péct vepřovou krkovici a tu mít jako kámen v mrazáku. To pak raději zadělat na lívance. *smich*

Nezapomeňte, že se říká, že láska prochází žaludkem. Podle toho, co páníčkovi uvaříte, co mu připravíte, jak to naservírujete, jak to bude chutné, takový bude i Váš vztah. Pokud mu připravíte čerstvé vepřo, zelo a chlupáče, určitě si Vás bude považovat víc, než když do litru vody vyklopíte obsah pytlíku francouzské polévky od Vitany. Tak toho času a té práce nelitujte. Vyplatí se Vám to. Jaga.

pb®
No nevím nevím. Tenhle týden jsem dělala lasagne, žádné polotovary, pěkně namlít hovězí, rajčatový protlak domácí, bešamel, jen ty těstoviny byly kupované. Pak jsem pekla plátky krkovice, jen osolit, opepřit, přidat cibuli, česnek, jablka. Švagr měl několik gastroorgasmů, můj drahý radost neměl. Zato kdybych mu místo pečeného masa udělala čínskou polévku z pytlíku, políbí mi samou radostí a vděčností ruce i nohy. Zkrátka každý je jiný a ne každému chlapovi se zavděčíte tím, že budete vařit jak Magdalena Dobromila.
uska*

Souhlasím, až na ten gulášek. Čerstvý je jedlý, ale třetí den , to je teprve pochutnáníčko.

uska*
hodnocení

0x

6 dní v týdnu máme maso. Jsme masožravci. Maso dělám vždy na tři dny. Jednu dávku fouknu hned do mrazáku, druhou dávku máme v den uvaření třeba s bramborem a třetí dávku vylepším např. zeleninou + rýže. Polévku vařím ob den, jíme 2 dny stejnou. Buchty nebo koláče také peču na dva dny. Knedlíky vařím do zásoby v době volna, ty mám v mrazáku kdykoliv. Domácí slepice neskladuji v mrazáku syrové s kostmi, ale jen vývary s masem . Používám téměř na vše vřelou vodu z rychlovarky + elektrický tlakový hrnec, vaření je v něm rychlovka.

hodnocení

0x

Řda jídel je druhý den lepší chutnější, já osobně vždy vařím na více dní a zbytek dávám do krabiček, v případě potřeby vždy

bodne, zmrazovat se nedají jen jídla z brambor a omáčky ve kterých je smetana. A jestli chcete vařit s max. úsporou času, vařte minutky, nejde jen o stejky z kuřete nebo vepřového, i ty stejky se dají nakrájet, opéci s různým kořením a máte plno jídel.Dopředu si vařím i všechny druhy knedlíků a jen vyndám potřebné množství z mrazáku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]