Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musi hlasit na up

Od: ruzenka04* odpovědí: 7 změna:
Dobry den. Musi se častečně invalidni hlasit na pracak když za nej stat plati socialni a zravoti.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Stát za nikoho nehradí sociální pojištění. Za určité skupiny obyvatel hradí pouze zdravotní pojištění. Poživatel ID I. a II. stupně by si měl najít zaměstnání nebo se zaevidovat na ÚP. Jinak se mu nepojištěná doba (doba pobírání ID) nezapočte do odpracovaných let. Ale pozor, z doby evidence na ÚP se do odpracovaných let započte jenom část.

––– Reakce na odpověď Růže: Za poživatele ID hradí stát zdravotní pojištění, kvůli němu není nutné se na ÚP registrovat (invalidní důchodci si zdravotní pojištění nehradí sami).

doplněno 06.01.15 23:21:

Nechce-li se poživatel ID I. a/nebo II. stupně registrovat na ÚP, nemusí, z doby evidence by se mu stejně započetla jenom část.

Pokud by chtěl i tuto dobu započíst do nároku na starobní důchod, mohl by se přihlásit k dobrovolnému dů/... a sám si je hradit (1.863 Kč měsíčně).

u ID 1 a 2 stupně je to 778 Kč / měsíc - DOBROVOLNÁ MINIMÁLNÍ PLATBA DŮCHOD. POJIŠTĚNÍ !

layborr*
hodnocení

0x

Za ČID platí stát jen zdravotní pojištění ,

socialní nikoliv( tak je to i v případě vedení na UP.)

Na pracák se nemusí hlásit ,

nemusí se hlásit nikdo , není to uzákoněná . povinnost

hodnocení

0x

Není povinost se hlásit na pracák,ale v tom případě si hradíte zdravotní pojištění cca 1240,-měsíčně sám za sebe a ,,ber,kde ber,,.To už povinost je a při neplacení přibude i penále.

Myslím,že jsem jako nezaměstnaná, jednu dobu také nejezdila na ÚP ( také jako ČID) a nikdo po mě nechtěl žádné peníze,ale to už bude aspoň 10-12 let :( Tak nevím.

Pak jsem se také dozvěděla, že se ta doba nazapočítává do starob. důchodu. Tak na to pozor.

ju*
hodnocení

0x

Bacha je tam nějaká obezlička protože jsem se s tím setkal a podrobnosti si nepamatuju, ale je to nějak tak že TZP to má bez problémů, ale u ČID1,2 má nepřihlášení se na UP za následek nezapočítání doby do výpočtu starobního důchodu, ale ruku bych do ohně za toto nedal, nejlepší bude kontakt s ÚP, nebo nějakým portálem zdr.postižených...

Tu Ruze a Ju-nemáte pravdu i ČID 1 + 2 nemusí bát registrován na ÚP:Za tyto platí zdravotní pojištění stát,Sociální se neplatí s tím,že při registraci na ÚP je počítána do důchodového pojištění doba 1,5 roku,tedy 18 měsíců!

Jinak minulý měsíc- nemohl jsem dostatt dovolenou ,syn ji nedostal taky a manželka měla mít týden nějaké spolupráce na ÚP ale skrze revize plynu v paneláku někdo musel být z každé domacnosti doma,tak se nechal po asi pěti letech na ÚP vypsat,předtím preventivně zjištovala jak to je právě na OSZ č(na sociálce či jak se to ofiko jmenuje)se zdravotním=za ČID platí stát.

Problém je v tom ,že sociálka skrze svoje ulehčení požaduje registraci na ÚP i když není nutná!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]