Domácí játrová paštika

Od: Datum: 06.01.15 13:14 odpovědí: 10 změna: 17.01.15 17:12
avatar

Zdravím všechny zkušené kuchaře,

už týden mám děsnou chuť na paštiku. Ale nechci ten kupovaný sajrajt. Kdysi dávno jsem si dělávala, ale nějak se mi recept vykouřil z hlavy. I dala jsem se do hledání na internetu a samozřejmě našla spousty receptů. Jenomže z jiných zkušeností s internetovými recepty vím, že je tam vkládá kdekdo a nemusí to být zase až taková lahůdka, jak každý tamní tvůrce tvrdí. Nejvíc mne zarazilo, že se do paštiky mají přidávat vejce. To mi nějak neštymuje. Dokonce jedna paní dává na dvě kila masa 12 vajec. Já bych dělala z půl kila jater krůtích a mám asi čtrvt kila pečené libové pečeně. Podle ní bych tam měla vrznout 3 celá vejce. To se mi ani trochu nezdá, protože ta vejce budou přece pak syrová. Má někdo z Vás osvědčený recept na domácí paštiku, která se pak nechá pouze ztuhnout, a nijak jinak se nekonzervuje? Díky za receptík.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 06.01.15 13:56
avatar
Měli jsme letos 6 hus takže jsem se do paštiky pustil. Dělal jsem podle tří receptů z internetu a musím hlásit že ta, kam se dávaly vejce se jediná zkazila. Pokud ji ale jako já chceš dlouhodobě skladovat mimo ledničku tak se konzervaci ve skleničkách nevyhneš. Množství které se sní do měsíce a vejde se ti do ledničky bys bez sterilizace asi udržela, ale za cenu toho že játra budeš před mixováním dlouho smažit.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: paw®
Datum: 06.01.15 14:37

delame pastiku behem zabijacky. Prijddou tam vajicka a hortice (a dalsi ingredience). dame do malych sklenic a ty 2 hodiny zavarujeme. A pastika vydrzi rok.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.01.15 16:06
avatar

No já jsem měla na mysli malé množství, co bych tak do týdne snědla. Takovou tu "mazací", jako je játrovka májka.

doplněno 06.01.15 16:08:

Když se to pak steriluje dvě hoďky, tak se ta vejce uvaří, tak to v tom případě ano. Jenomže já bych toho měla malý skleněný pekáček.

Od: czello
Datum: 06.01.15 16:25

Kdysi jsem to pochytil v TV od Pohlreicha, ale nepamatuju si na poměr surovin. Ale bylo to tak, že se syrové vepřové sádlo dalo tak na minutku do téměř vařící vody. Potom se to sádlo umixovalo s kuřecími (nebo podle mě jakýmikoliv) játry, pak sůl, pepř a cokoliv podle chuti (bylinky, rozmarýn...). Vejce tam tuším nebylo, ale ruku do ohně bych za to nedal. Pak se to dalo do keramických misek a peklo v troubě ve vodní lázni. Na dlouhodobější skladování by se to určitě dalo zavařit. Byl to takový základní recept.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ruze®
Datum: 06.01.15 17:31
avatar

Libová pečeně je dobrá,ale to by asi bylo moc,,suché,,my jsme dělali doma na kilo vařeného a pomletého bůčku-lépe více tučnější cca 200-300 gr. vepř. jater ,ale i krůtí by myslím nevadily,ty se pomlely s vařeným bůčkem,přidal se pepř.sůl dle chuti a hlavně namačkaný česnek,nechalo se to chvíli varem probublat,nejdříve bůček s játrou,až nebyla krvavá a zhnědla a pak až česnek,aby se nevařil dlouho a neztratil vitamíny i vůni a dávalo se do sklenic. Větší množství sterilizovat a jinak týden v lednici bez problémů.Byla to velká ,,mňamka,,jen Rajko Doleček by z tohoto receptu asi moc nadšený nebyl ! :--)) Vejce žádné !

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.01.15 19:42
avatar

Ja obcas delam pastiku na chut pro rodinku do lednice.Nic nekonzervuju, protze se to za chvilku sni, ale vajicka jsem tam nikdy nedavala..

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.01.15 13:46
avatar
Pletou se nám tady dvě věci dohromady. Jeden druh paštiky se dělá na syrovo a pak se peče. Recepty hledej pod pojmem terina. Druhý se smaží na pánvi prakticky do hotova pak se mixuje a zavařuje do sklenic.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.01.15 14:38
avatar

Paštik jsem za život udělala spoustu, ale z krůtích jater ještě ne. Mělo by to být podobné jako z telecích, v každém případě je třeba přidat něco mastnějšího, jinak bude paštika troupelnatá a nedobrá. Na půl kila jater - 150g - 200g slaniny, nebo 150g syrového hřbetního sádla + 2 namočené a vymačkané žemle + menší cibulka + případně to upečené maso = dvakrát umlít, nebo jednou umlít a pak rozmixovat, aby kašovina byla hodně jemná. Do kašoviny se přidají buď dva žloutky, nebo 1 celé vejce, sůl a paštikové koření. Měla by být dost řídká, může se přidat trochu vývaru, část slaniny se může dát nakrájená na kostičky. Dělám to do plechové formy buď chlebíčkové, nebo na srnčí hřbet. Formu vyložím plátky anglické slaniny, vložím kašovinu, přikryju alobalem a 1 1/2 hodiny vařím ve vodní lázni - kulatou formu v kastrolu na plotně, podlouhlou v pekáčku v troubě. Forma se neplní až nahoru, paštika nabyde, po vychladnutí se vyklopí.

Nejdůležitější je ochucení, paštikové koření se možná už dá koupit, já si ho dělám v hmoždíři a používám podle chuti směs - pepř, nové koření, (tymián, zázvor, bobkový list, skořice - jen maličko), do zvěřiny i jalovec a hřebíček.

doplněno 07.01.15 19:33:

Suzy, ta paštika podezřele připomíná předpis Ládi Hrušky. Jak se mi některé jeho recepty líbí, tak tenhle bych nezkoušela.

http://tn.nova.cz/clanek/zpra…-perfektni-recept-uvnitr.html

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.01.15 15:28
avatar

Tak vám všem děkuji za rady, příště některou z nich také vyzkouším. Včera jsem nakonec našla recept na paštiku bez pečení a vaření. Měla jsem ty krůtí játra a kousek pečeného masa. Osmažila jsem cubulku a česnek na přepuštěném másle, mimochodem velice doporučuji si doma zhotovit přepuštěné máslo, nemůžu si ho vynachválit, jednak krásně voní, nepřepaluje se ani při dost vysokých teplotách. Mám ho ve sklenici, pořád k dispozici. Ale musí se opravdu dodržet recept, tedy minimálně tři hodiny pomalu provařovat a poctivě sbírat všechnu pěnu. I řízky na vánoce jsem na něm smažila a syn pořád říkal, že jsou úplně jiné než jindy. ;), ;) Já ho dělala z pěti másel. Tak tedy na tu cibulku a česnek jsem dala tymián, čerstvý, mám na zahrádce a to koření, jak píše patronka, také si ho dělám sama a do zásoby, na to jsem rozkrájela ta játra a pomalu dusila, až se voda úplně odpařila a játra byla hotová. Pak jsem do toho dala jednu smetanu a půl másla a všechno pořádně rozmixovala na kaši. Přisolit a připepřit podle chuti. Nalila jsem tu kaši do skleněné formy a dala ven ztuhnout. Právě jsem ji chutnala, je moc dobrá. Já ji právě chtěla na rychlou spotřebu. A z těch krůtích jater je moc dobrá, já ale nemám ráda tu zvláštní a specifickou chuť jater vepřových a jiní zase nesnáší játra z drůbeže.

Datum: 17.01.15 17:12
avatar

Tak jestli to pan Hruška od někoho převzal, a pak zařadil do svých receptů, to nevím. Já to našla na netu a on to určitě nebyl, to bych to ani neotevírala. A klidně vyzkoušej, já jsem dost mlsná a byla moc dobrá. Právě jsem si totiž rozmrazila játra a šla jsem se podívat, jak jsem to posledně dělala a koukám, co jsi mi napsala. To je ale fakt náhoda. Ještě se tedy zkusím podívat jestli ten recept znova najdu a kouknu, kdy byl vložen.

doplněno 17.01.15 17:28:

tak jsem hledala a našla dva recepty, ze kterých jsem se určitě inspirovala. Já totiž nikdy nedodržuji přesný postup, ne že bych to nějak nezvládla, ale prostě se nakonec stejně držím svých chutí a citu. Proto ale mám většinou problém svůj recept někomu předat, protože si prostě už přesně nepamatuji, co všechno jsem tam dávala a hlavně neustále experimentuji. Jo a ty recepty, tak jeden je z roku 2008 a druhý 2013. Já právě hledala ten, který se nemusí sterilovat, jen nechta ztuhnout. A vydržela paštika ve výborném stavu pět dní. Pak už byla snědená. Já toho moc najednou nesním a jím to sama.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.