Šunkovar zkušenosti - rychlosůl?

Od: Datum: 01.01.15 13:13 odpovědí: 22 změna: 06.01.15 18:24

Ježíšek mi na moje přání nadělil šunkovar.Kdysi jsem už jeden měla,byl hliníkový a protože šunka tehdy moc v masnách nebyla,dělávala jsem ji doma,ale už si moc z mé výroby nepamatuju.Zajímají mně Vaše zkušenosti hlavně kvůli rychlosoli,nepamatuju si,že bych ji tehdy použila nebo jestli vůbec byla ke koupi.Musí se používat a proč?A pokud ano,kde ji koupit?A jaký význam její použití má?A jestli šunkovar někdo máte,jak jste spokojení a co všechno v něm děláte-je tam psaná i paštika.A máte-li svůj vyzkoušený recept,uvítám to.*nevi*


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 01.01.15 13:19
avatar

Neodpovím Vám úplně přesně, jen Vás odkáži jinam, ale vím najisto, že o rychlosoli se hodně vyjadřuje na OnaIdnes v sekci Poradny nějaký kuchař (je to poslední poradna). Dá se tam i vyhledat výraz, tak si zadejte "rychlosůl" a něco určitě vyleze ;)

doplněno 01.01.15 13:32:

Omlouvám se, není to na Idnes, ale na Prozeny: http://www.prozeny.cz/poradny…in/30-tipy-a-triky-sefkuchare

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.01.15 13:22

kdysi jsme ho doma měli šunkovar a rychlosůl jsme nedávali

já narazila na tento blog a paní vše pěkně popisuje ... http://ajka-uajky.blogspot.cz/search?updated-max=2014-12-23T01:54:00%2B01:00&max-results=5

třeba se budete něčím inspirovat

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 01.01.15 13:55

Já mám hlinikový od Orion. Šunku jsem v něm vařil jednou. Použil jsem k tomu pytlík, co byl v balení u toho šunkovaru. Když jsem šunku vařil, pytlík po nějaké chvíli praskl. Uvařená šunka díky tomu byla skoro bez chuti, akorát v ní byl hodně cítit hliník. Takže hliníkový šunkovar nedoporučuju. Kdyžtak tento: http://ostatni-kuchynske-spot…lomerem/porovnat-ceny/#offers

Ohodnoceno: 1x
 
Od: babusa
Datum: 01.01.15 14:17

Mám ten šunkovar tescoma umělohmotný s teploměrem.Hahanaj,koukla jsem na odkaz a to je přesně ono,co jsem k tomu potřebovala vědět a vidět,díky.I ostatním.Ten hliníkový jsem právě měla,no jestli to odhadnu tak taky Orion před nejmíň 30 lety,asi víc,protože syn s dcerou byli školáčci a teď jim je 46 a 41 let-božíčku,jak stárnou.* smích*.Až po svátcích a "přežranosti" dostaneme chuť na něco od masa,tak nakoupím čerstvé a zkusím udělat,asi do toho dám i česnek,protože kdyby se dával do svíčkové,tak ho tam dám taky,do čeho to jde,v tom je.A teď se ještě těším za zkušenosti či rady dalších majitelů šunkovaru,nejím kupované paštiky a tam se dají dělat podle návodu taky,tak počkám na další,kdo třeba radou a receptíkem přispějí.

Datum: 01.01.15 14:35

taky jsme mívali hliníkový - nevím kam tenkrát zmizel - mamka v něm šunku nedělala a já jen párkrát jsem ji udělala a nikdo o to moc nestál...

četla jsem jak se Ajka z blogu s tím popasovala- nebojí se vyzkoušet ledacos...tak ať se Vám vede vyrobit dobroty.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: babusa
Datum: 01.01.15 14:51

Díky i blog "u Ajky",budu si ho prohlížet,má tam toho spoustu,nevěděla jsem,že existuje.

Od: uska®
Datum: 01.01.15 15:24

Já jej používám, mám je na králíky. Nechám samici 1,5 roku a pak jde do šunky. Když jsem nepoužívala rychlosůl (prodávají v drogerii), tak první den šunka bezvadná, druhá den z lednice ještě jedlá a třetí den změní barvu do zelena a jde slepicím. U rychlosoli se to nestane.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 01.01.15 19:59
avatar

Doplním, že ta "rychlosůl" se prodává v drogerii pod názvem Praganda. Dávkuje se cca 25g na kilo masa, nakrájené maso se pak musí poctivě prohníst, aspoň 15 minut i víc. Pak to nacpu do šunkovaru, nechám den-dva uležet v lednici a pak dvě hodiny vařím při 80 stupních. Šunka nemá chybu.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 01.01.15 21:08

Jojo a rychlosůl se od té obyčejné liší tím, že obsahuje krom chloridu sodného i dusitan sodný.

A protože se mu chcete vyhnout, kupujete ekozeleninu od ekofarmářů. *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.01.15 21:13
avatar

Na webu najdete spoustu receptů na domácí šunku, přiznám se, že mám hliníkový šunkovar, vyzkoušel jsem několik receptů a skončil jsem na 1,30 kg kuřecího nebo kuřecího míchaného s krůtím ořezem nebo vepřového, ale dávám jen 12 dkg Pragandy, 8 dkg klasické soli ( při 30 dkg,jak je v receptech se nám zdála dosti slaná) a 32 dkg práškového cukru (nebo místo toho med), a potom se dá dochutit česnekovým granulátem, paprikou, olivy,dobrá byla i s vlašskými ořechy...chce to zkoušet a jedlíky si určitě najdete. Jediný problém je v tom, že se mi nepodaří nikdy nakrájet na tak tenké plátky jako z obchodu,ale protože je "jedlá" stejně dlouho nevydrží. Hlavní je dodržet celou dobu varu teplotu 75 max krátkodobě 80 stupňů, když mí skočila omylem na 90 stupňů tak vzniklo spoustu rosolu a dostala chuť vařeného masa z polévky.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 01.01.15 21:41
avatar

Ja bohuzel neporadim, jsem na stejne lodi s vama.Zrovna mam objednany sunkovar od Tescomy s tim teplomerem a posta mi vcera hlasila, ze uz ho pro me maji.Strasne moc me domaci sunka zaujala, takze o tom studuju co se da a kde se da.Ta Praganda, alias rychlosul me taky moc nelaka a nekdo pise krapet ano, nekdo zase, ze to jde i bez ni, tak sama nevim.Jinak jsem cetla, ze se da sehnat i v Tescu,nevim,cetla jsem, psali to...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mmm*
Datum: 04.01.15 02:04

Pragandy tak max 3 gramy na kilo masa. Maso vydrží dýl. Kdo dává víc, tak už se spíš tráví. Pokud chcete jen kvůli barvě šunky, tak jsem teď četla od jedné paní, že dává šťávu z červené řepy.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.01.15 18:35
avatar
S rychlosolí má šunka lepší barvu a maso se rychlejš prosolí takže se dá zkrátit příprava před vařením. Jestli se vám šunka rozpadá, tak já to řeším tím že hodím hrst masa do do mixéru (kutru) rozmixuju na kaši a vmíchám to do masa jako spojku. Zdá se mi že pak šunka drží víc pohromadě. Toho rozmixovaného samozřejmě nesmí být moc aby si člověk nevyrobil místo šunky salám.
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 05.01.15 19:40
avatar

Rozmixovaného zhruba čtvrtinu, max třetinu, ale kdo má možnost někde v řeznictví, kde mají vlastní výrobu, vyptat si pojivo. Pak se dá šunka na ostrém kráječi krájet i na tenko. Rychlosůl bych rozhodně nezavrhoval, urychlí to výrobu, má to barvu jako z obchodu a není o nic škodlivější než normální sůl. Hlavně působí jako konzervant, takže šunka tak rychle "nehnije", což je v případě použití kuchynské soli daleko škodlivější než rychlosůl.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.01.15 20:44

Rychlosůl je rychlo kvůli obsahu dusitanu. To je ten, kvůli kterému modrají kojenci a kvůli kterému se nakupuje ekozelenina.

Osobně proti dusitanům nic nemám, ale někteří ano.

doplněno 06.01.15 05:19:

Vitamin C opravdu škodlivost dusičnanů a dusitanů omezuje přímo chemicky, ale musí ho být dost. Na dusitan jsem upozorňoval proto, že lidé nemyslí. Domácí šunka od nemyslící dámy může být dost škodlivá záležitost. Řekne se "rychlosůl" nebo "praganda" a nikdo už neřeší která a jestli nemá náhodou třeba 9% dusitanu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.01.15 22:23
avatar
Samozřejmě zdravé to není, vzniká z toho rakovina. U kojenců dusitany reagují s hemoglobinem, proto se začínají dusit. A proto se do dětských polotovarů nesmí přidávat. To uz je věc matky, kdyz krmí děti uzeninou. Na druhé straně při nepoužití konzervantu se potravina rychle kazí a člověk konzumuje viry, plísně a bakterie, takže menší zlo je, takovou stravu nekonzumovat. Někteří výrobci používají do potravin taky zdravé Ecka řady 3xx, treba vitamin C - E300, který škodlivost dusitanu omezuje. To je i důvod, proč v ovoci a zelenině dusitany nevadí.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.01.15 14:05
avatar

Praganda má 0.35% dusitanu. Verze s 0.9% (ne 9%) se používá jen v průmyslu a není běžně v prodeji.

Předávkovat se to prakticky nedá - takový výrobek by byl přesolený a tím pádem i nepoživatelný.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.01.15 14:00
avatar

Pokud se šunka rozpadá, tak byla málo prohnětená. Nakrájené maso se musí důkladně prohníst - ne jen promíchat, ale skutečně rukou poctivě promačkat a prohníst a dostatečně dlouho - aspoň patnáct minut. Dobrou známkou je to, že se z masa začne vylučovat takové mazlavé lepkavé cosi (má to i nějaký odborný název). Potom důkladně namačkat do šunkovaru, zavřít a nechat třeba 24 hodin v ledničce uležet. A šunka drží a dá se i krásně krájet.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 06.01.15 13:06
avatar

Ana,jak píše "jethro",Taky dělám šunku a sůl Pragandu také používám.A šunka vydrží v lednici i 4 dny-déle už nevydržela,protože byla tak dobrá,že byla hned snědená ,jen jsem jen kousek schovala,schválně jak dlouho vydrží.Tady je obrázek,už jsem ho sem jednou dávala,to byla moje první šunka a je to výbornýMyslím,že je tam míň chemie než v té z obchodu.A navíc-100% maso.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.01.15 13:26
avatar

Waneso, vypadá úžasně, až se sliny sbíhají. Nemůžeš sem napsat svůj recept a postup? Nebo odkaz kde bych ho našla? Já jsem koupila Dusitanovou nakládací sůl s jodem, nic jiného jsem nesehnala. Je v ní 0,5 % dusitan sodný, jodičan draselný a ještě něco, nemůžu to přečíst ani lupou, je přes to něco napsáno tužkou. Asi půjdu do té drogerie a budu shánět tu Pragandu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.01.15 13:48
avatar

No,taky ta domácí je hned snědenáTady je recept,jela jsem přesně podle těchto pokynů.

http://hobby.idnes.cz/uvarit-…110711_183447_hobby-domov_bma

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.01.15 18:24
avatar

Suzy to je uplně stejná sůl, jen jinak pojmenovaná.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.