Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Měla bych dotaz
Jak dostaneme nebo chytneme či vyvoláme rakovinu děl.čípku?
nekde jsem slišela ze se to týká hlavně promiskuitních žen ...
Děkuji
Dobrý den,
není to tak jednoduché. Za tento typ rakoviny může v 99% HPV virus, který je sexuálně přenosný, ale může ho nosit právě jen jeden partner, kterého jste měla a který je naprosto bez příznaků.
Nejčastější způsob, jak se můžete nakazit je pohlavní styk (vaginální, anální, orální). Nákaza se přenáší též přímým kontaktem (dotyky, třením), vzácněji při porodu z matky na plod a kontaminovanými předměty (např. vlhkým ručníkem). Při přenosu záleží na citlivosti jedince, délce kontaktu a infekční dávce HPV.
Faktory zvyšující riziko vzniku rakoviny děložního čípku jsou kouření (aktivní i pasivní), oslabený imunitní systém, další sexuálně přenosné nemoci (např.chlamydiová infekce), větší počet sexuálních partnerů, nízký věk (pod 17 let) prvního pohlavního styku a dědičná zátěž (rakovina děložního čípku či dělohy v rodině).Dlouhodobé užívání hormonální antikoncepci výrazně zvyšuje riziko HPV infekce. Hormonální antikoncepce pravděpodobně přispívá k přetrvávání infekce HPV v organismu. Zdroj: ockovacicentrum.cz/...
Prošla jsem si jiným typem rakoviny, ale s ženami postiženými rakovinou děložního čípku jsem se tam hojně setkávala na oddělení a byly to rozhodně normální a slušné ženy, většinou středního věku, takže stigmatizovat ženu s touto diagnózou tím, že je to nějaká rozhoďnožka je naprostý nesmysl. Sestra ze špitálu mi říkala, kolik toho teď je a žen v počátečním stádiu, kdy byly na konizaci čípku, tam byly plné pokoje.
hm,jestli to není jen reklamní tah...něco jako ptačí chřipka atd.chce to pročíst spoustu diskuzí a názorů a udělat si svůj.Určitě je spousta odkazů a článků i odborných debat.Co si budem povídat,většina žen je promiskuitních,ať se tím tají nebo né,je jich moc a že by nějaká z okolí řešila rakovinu děl.čípku,nevím o tom.Takže já osobně to nepovažuji za tak rozšířenou věc...to už jich znám víc co chytly filcky nebo opar.
doplněno 25.12.14 19:04:Záleží jestli chcete odborným debatám věřit,spousta lidí dnes nevěří antikoncepci i když jí lékaři s klidem předepisují a nevidí v ní hrozbu(tvrdí se,že je to spolupráce s výrobci léčiv atd.)Ovšem lidé z různých článku HA považují za nebezpečnou,takže si budete muset vybrat,kterému táboru věřit i v případě rakoviny děl.čípku.
Lucie, odkud berete tu jistotu, že je většina žen promiskuitních?
Podle mne většina žen promiskuitních není.
doplněno 27.12.14 04:01:Jen jestli to nebude spíše prostředím ...
Dívám se po světě...zkuste to taky čím jsem starší a čím mám větší okruh přátel a lidí v zaměstnání,zjišťuju kdo s kým a jak je svět malý.Plno lidí není všímavých ani je to nezajímá,ale já poslouchám,dívám se a je to tak i když dámy-chtěly bysme být čisté jak lilie,ale ti nevěrní chlapi s někým spát musí.Asi to bude tím,že mám plno kamarádů chlapů a doslechnu se s kým se stýkají,ženy ve středním věku,rády prásknou v naštvanosti své kamarádky(nejlépe aby odvrátily pozornost od sebe)a teenagerky holky mi taky povykládají,ale jsem jiná generace,takže se svěří jen v nutnosti.Také záleží kde pracujete,někde si to jde všimnout víc.
Pokud nevěříte...co tak založit novou otázku,pro muže...kolik znají nevěrných žen.
Dobře tedy,kaju se
Rakovina děl. čípku se týká jakékoliv ženy. Počet partnerů v tom může hrát roli, neboť muži jsou prasata, nemyjí si penisy mýdlem (sprcháč nic neumyje) a penis je ideálním místem k množení herpes virů, které mohou způsobovat rakovinu děložního čípku. Proto se mladé dívky očkují již ve věku 13 let - tedy dokud jejich tělo nepřijde do styku s penisem. Tedy i orálním stykem dojde k přenosu virů. Navíc VZP 13ti letým hradí očkování v plné výši.
Kiko, já odpovím na druhou část dotazu ze svého pohledu. K té první - rakovinu čípku způsobují HPV viry, které do něj pronikají a mění buňky. Přenos probíhá především sexuáním stykem, tudíž se riziko úměrně zvyšuje s počtem nechráněných sexuálních hrátek. Virus HPV ve většině případů za pár let (uvádí se dva roky) v těle zanikne. Pokud se tak nestane, začne dělat potíže.
Přesto, jak se píše hlavně o promiskuitních ženách a kdesi cosi, mi stačil jeden jediný expřítel, který mě podvedl a nakazil se od nějaké další slečny. Bohužel to přenesl na mě a já, ačkoli se za promiskuitní nepovažuji, se virem nakazila. Zjistily se změny na čípku a musela jsem být očkována, díkybohu je od té doby - a zatím - všechno v pořádku.
Takže není pravdou, že kdo HPV má nebo měl, tak je promiskuitní a ruce pryč od něj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.