Jak vařit vajíčka

Od: Datum: 14.12.14 17:27 odpovědí: 16 změna: 24.12.14 01:08

jak uvařit vajíčka na tvrdo,aby se pak dobře oloupala,vždycky když loupu vajíčka jde to špatně a kusy vejce zůstávají na skořápce


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 14.12.14 17:32
avatar

Vejce natvrdo se snáze oloupou, ponoříme-li je hned po uvaření do studené vody. Skořápka se odloupne od bílku a vejce po sloupnutí zůstane neporušené.

doplněno 14.12.14 17:42:

Zkuste to s tou studenou vodou, nechte je tam pár minut a pak loupejte, je to jako kouzlo, jde to krásně. :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 14.12.14 17:34

nevařit čerstvá vajíčka, z čerstvých se skořápka špatně loupe. Lépe se loupou trochu starší. Ale jak poznat starší od čerstvých, netuším. Jinak zde: https://www.poradte.cz/recepty/jak-dlouho-varit-vejce/

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.12.14 00:10

Stačí jej ponořit do vody. Pokud leží u dna tak je zcela čerstvé. Pokud se staví na špičku, je asi týden staré ( a bude se dobře loupat) a pokud plave na hladině, tak už bych je použil jen tam, kde projdou dostatečnou tepelnou úpravou. Je to tím, že ona bublinka uvnitř vejce se s časem zvětšuje a proto čím starší, tím je více nadnášeno.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 14.12.14 17:34
avatar

Hodně záleží na stáří vajíček. Hodně čerstvá vajíčka jdou špatně loupat téměř vždy, starší jsou o poznání snáze. P

Ohodnoceno: 1x
 
Od: jmlc®
Datum: 14.12.14 17:40
avatar

http://clanky.vareni.cz/recep…vejce-natvrdo-krok-za-krokem/

doplněno 14.12.14 17:44:

Další návod dle Jaroslava Haška:

Mám dobrou starou tetu. Jest to osoba, která dostává občas záchvaty lásky ku svým příbuzným. Patnáct let nedává vždy o sobě ničeho vědět a po patnácti letech náhle přinese vždy listonoš nějaký balík od mé tety, který ona zasílá právě v jednom takovém záchvatu. Posledně mně poslala před patnácti lety velký koláč a nyní, šestnáctého roku po této události, doručila mně pošta velký koš, ve kterém jsem objevil kopu vajec a toto dojemné psaní:

Milý synovče!
Jak jsem ráda, že mohu Ti poslati kopu vajec z mého vlastního chovu. Mám Tě, milý hochu, velice ráda, a tak si myslím, že už tady dlouho nebudu a že jest toto poslední důkaz přízně, kterou Ti mohu poskytnout. Uvař si je sám naměkko a vzpomínej na svou starou dobrou tetu Annu. Kéž těchto šedesát vajec vzbudí v Tobě vzpomínky na malý dvůr na severu, kde vesele kdákají plymútky a vzpomínají na Tebe i s Tvou Tě vřele milující tetou Annou.

Z piety ku své tetě usnesl jsem se, že si tedy uvařím všech šedesát vajec naměkko.

V noci se mně zdálo o tom. Nikdy jsem se sice nezabýval podobnými otázkami, jak se vlastně vejce naměkko vaří, přišel jsem však po delším přemítání k tomu názoru, že musí se vařit, aby se uvařily! Toto jest jedině možné stanovisko a východisko z tak povážlivé situace, jako je vaření šedesáti vajec naměkko.

Velice rád jím vajíčka naměkko. Proto však šedesát vajec naměkko uvařených přec jenom na posezení nesním, ale zanášel jsem se myšlenkou je konzervovat.

Přemýšlel jsem hodně dlouho o tom, jak`bych to provedl. Ocitl jsem se pojednou ve velmi spletené situaci. Vím, že se smáli přečasto v novinách a jiných žurnálech ženám manželkám, které nedovedou uvařit vejce naměkko, ale když starý mládenec má vařit vejce, o tom se doposud nepsalo, a proto chci vpravdě vypsat všechno, jak se to událo. Jest to prostý návod, jak se vlastně mají vařit vejce.

Předně jsem si koupil několik různých knih o chovu drůbeže, kdež jsem předpokládal, že naleznu poučení na prvém místě, jak se vejce vaří.

Bohužel ve všech odborných spisech o drůbežnictví nepřišel jsem na místo, kde by se tato otázka luštila náležitě. O vejcích bylo tam sice mnoho psáno, kupříkladu že z vajec se rodí kuřata, a podobné nesmysly. Byl tam též návod, že vejce musí se chovati v suchu, dále návod, jak lze vejce vysedět. Poněvadž teta poslala mně ty vejce, abych je uvařil naměkko, a ne abych je vyseděl,
zavřel jsem nevrle knihu.

Nechtěl jsem též vyptávat se známých rodin, jak se vaří vejce, a proto usmyslil jsem si, že půjdu se poučit do čítárny a že opětně sáhnu k naučnému slovníku.

Našel jsem pod heslem V, vejce že jsou produktem z říše živočišné a že každý druh ptáků snáší vejce. Nad tím jsem se hluboce zamyslil. Nebylo mně to sice novinkou, ale nicméně viděl jsem to napsané černé na bílém a uvěřil jsem tomu podruhé. Není to tedy jen lidovým podáním, ale věda potvrdila to značně a podepřela to celým článkem.

Pátral jsem tedy dál, jak se vejce vaří. Člověk by nevěřil, jak taková složitá otázka jest opomíjena kruhy vědeckými. Nestojí o tom nikde nic bližšího.

V naučném slovníku jsem sice našel, že vejce jsou potravou upravenou různým způsobem, ale jak vlastně se tato potravina upravuje, zůstalo mně hádankou i po tříhodinovém prohlížení naučného slovníku.

Našel jsem sice věty, které jen zdaleka této otázky se dotýkaly, jako kupříkladu: "V Anglii slouží vejce za potravu většinou ve stavu syrovém neb vařeném ať natvrdo, či naměkko. V žádné pořádné anglické domácnosti nesmí scházet vejce naměkko ku snídani. Podává se při každé příležitosti.”

Ale jak se to udělá, aby v tomto stavu přišly na stůl, to jsem se nedozvěděl.

Nezbývalo mně nic jiného než učinit pokus, zkoumat sám celou teorii vaření vajec a přijít pak sám od sebe k řádnému výsledku, třebas po ztrátě několika vajec, které bych byl nucen vyhodit. Koupil jsem si tedy lihovar a pět litrů lihu a Papinův hrnec, jehož použiti znám z fyziky z dob mládí a svých gymnasiálních studií. Tak přikročil jsem k dílu. Dal jsem do Papinova hrnce vody a do vody vložil deset vajec a zapálil lihovar.

Za čtvrt hodiny jsem vejce z Papinova hrnce vyjmul. Rozklepl jsem skořápku u prvního a bylo ještě tvrdé; u druhého také tvrdé. Byla ještě všechna tvrdá. Oloupal jsem jim tedy skořápky a hodil poznovu do Papinova hrnce a vařil hodinu. Byla stále strašně tvrdá. Vařil jsem je tedy až do rána. Byla pořád tvrdá.

Ráno mne našli ležet v košíku s vejci, kam jsem se svalil následkem rozčilení, když se mně nepodařilo ani za deset hodin uvařit jedno vejce naměkko. Byla pořád tvrdá a nezměkla.

Jaroslav Hašek

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.12.14 17:46
avatar

*smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.12.14 01:08
Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 14.12.14 17:50

Já jsem vypozoroval,že praslé vejce jde vždy loupat dobře, Od té doby jim cca po 4-5 minutách naklepnu skořápku a jsem v pohodě,já i všichni,kterým jsem to doporučil A dělém to i v kuchyni třeba u 50 vajec.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.12.14 19:28

Dobrá rada, to jsem ještě neslyšela a vyzkouším. Jen nevím, jak to vejce při vaření naklepnu. Přidržet lžící a klepnou nožem nebo vidličkou?

doplněno 15.12.14 18:08:

Zasloužil byste Nobelovku, fakt to funguje! Vařila jsem 5 vajec z balení, z kterého jsem už vařila 3 ks a loupat nešly. Dnes jsem vařila 5 vajec a po 5 minutách vaření jsem 4 klofla, vyndala na lžíci a příčně sekla nožem. Seklá vejce se slouply na 3 tahy, to nenatlučené bylo přížerně poškubané a sem tam zbyla blána, která nešla sundat ani po vodou. Teď se rada obzvlášť hodí, vejce do salátu, vejce na chlebíčky.

Díky moc!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.12.14 17:55

co když je dnes uvařím a až zítra je v práci oloupu,taky to půjde dobře oloupat?

Datum: 14.12.14 18:02
avatar

Pokud je dáte po vaření do studené vody aspoň na 1/4 hodiny, mělo by to fungovat i zítra. Dejte vědět, samotnou mne to zajímá, protože já je většinou loupu hned.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.12.14 18:10

dejavu ok zítra dám vědět

Datum: 14.12.14 19:35
avatar

A běda mi, jestli to nepůjde! Dostanu virtuálně do držky. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.12.14 19:43

Vajíčka chladím ve studené vodě a čerstvá nemám, jen z obchodu a stejně nejdou někdy loupat. Co pamatuju nikdy se to nestávalo, až tak posledních 5 let. Jestli vejce půjde, nebo nepůjde oloupat není jak poznat. Někdy je ta blanka prostě přivařená k bílku, odrbání skořápky včetně kousků bílku zabere snad 10 minut a dost nervů.

Slyšela jsem rady, loupat vajíčko pod tekoucí vodou, anebo po odstranění kousku skořápky do vejce fouknout. Někdy kombinuju obojí, někdy se zadaří, někdy ani toto nepomůže.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.12.14 05:42
avatar

Nevím, jak to je s kupovanými vajíčky. Já mám vejce od svých "holek" či "dorostenek", jak těm svým potvorám opeřeným něžně říkám. Musí se dodržovat několik bodů, většinou tady o tom rádci už psali:

1/ Nevařit nikdy vejce čerstvě snesená, ale min. týden stará. Ta jdou oloupat snáze, čerstvá vejce se potrhají.

2/ Vejce po uvaření dát do studené vody, klidně třeba na hodinu, pokud je nepotřebujete hned. Pomůže i jemně je naťuknout.

3/ Teď přichází to nejdůležitější: KDE JE NAŤUKNOUT? Na té kulatější straně, nikdy ne na špičce. V té kulatější straně je taková vzduchová kapsa, prázdné místo, od kterého se vejce loupe nejlépe. Když začnete od špičky, je jasné téměř na 100%, že vejce potrháte. Takže vždycky od kulaté.

Lidé si také stěžují, že jim vejce při vaření praskají a obsah vyteče do vody. Proti tomu pomáhá následující:

1/ Začít vařit vejce pokaždé ve studené vodě, nikdy je nedávat do teplé či dokonce horké. Do vody přidat trochu octa či lžičku soli.

2/ Je také možné na kulatém konci vejce před vařením propíchnout silnou jehlou. Tím se odstraní napětí ve vajíčku a vejce následně už nepraskne.

Tak dobrou chuť. Asi si taky dám dvě nahniličko! Jaga.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: jentak
Datum: 23.12.14 14:10

Kdosi to tu naťukl,hi. Jak oloupat a nepotrhat. To naťuknutí během vaření má hodně blízko k mému návodu. Vajíčko po uvaření, během chlazení pod tekoucí vodou, někde trochu načneme a odloupneme kousek skořápky. Do vzniklého otvoru namířime proud vody z kohoutku, a ten způsobí odlepení blanky pod skořápkou, od vejce. Postupně odlupujeme další a další vodou odfouklé části. Zkuste a uvidíte.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.