Nejste přihlášen/a.
jak uvařit vajíčka na tvrdo,aby se pak dobře oloupala,vždycky když loupu vajíčka jde to špatně a kusy vejce zůstávají na skořápce
Nevím, jak to je s kupovanými vajíčky. Já mám vejce od svých "holek" či "dorostenek", jak těm svým potvorám opeřeným něžně říkám. Musí se dodržovat několik bodů, většinou tady o tom rádci už psali:
1/ Nevařit nikdy vejce čerstvě snesená, ale min. týden stará. Ta jdou oloupat snáze, čerstvá vejce se potrhají.
2/ Vejce po uvaření dát do studené vody, klidně třeba na hodinu, pokud je nepotřebujete hned. Pomůže i jemně je naťuknout.
3/ Teď přichází to nejdůležitější: KDE JE NAŤUKNOUT? Na té kulatější straně, nikdy ne na špičce. V té kulatější straně je taková vzduchová kapsa, prázdné místo, od kterého se vejce loupe nejlépe. Když začnete od špičky, je jasné téměř na 100%, že vejce potrháte. Takže vždycky od kulaté.
Lidé si také stěžují, že jim vejce při vaření praskají a obsah vyteče do vody. Proti tomu pomáhá následující:
1/ Začít vařit vejce pokaždé ve studené vodě, nikdy je nedávat do teplé či dokonce horké. Do vody přidat trochu octa či lžičku soli.
2/ Je také možné na kulatém konci vejce před vařením propíchnout silnou jehlou. Tím se odstraní napětí ve vajíčku a vejce následně už nepraskne.
Tak dobrou chuť. Asi si taky dám dvě nahniličko! Jaga.
nevařit čerstvá vajíčka, z čerstvých se skořápka špatně loupe. Lépe se loupou trochu starší. Ale jak poznat starší od čerstvých, netuším. Jinak zde: poradte.cz/...
Stačí jej ponořit do vody. Pokud leží u dna tak je zcela čerstvé. Pokud se staví na špičku, je asi týden staré ( a bude se dobře loupat) a pokud plave na hladině, tak už bych je použil jen tam, kde projdou dostatečnou tepelnou úpravou. Je to tím, že ona bublinka uvnitř vejce se s časem zvětšuje a proto čím starší, tím je více nadnášeno.
Já jsem vypozoroval,že praslé vejce jde vždy loupat dobře, Od té doby jim cca po 4-5 minutách naklepnu skořápku a jsem v pohodě,já i všichni,kterým jsem to doporučil A dělém to i v kuchyni třeba u 50 vajec.
Dobrá rada, to jsem ještě neslyšela a vyzkouším. Jen nevím, jak to vejce při vaření naklepnu. Přidržet lžící a klepnou nožem nebo vidličkou?
doplněno 15.12.14 18:08:Zasloužil byste Nobelovku, fakt to funguje! Vařila jsem 5 vajec z balení, z kterého jsem už vařila 3 ks a loupat nešly. Dnes jsem vařila 5 vajec a po 5 minutách vaření jsem 4 klofla, vyndala na lžíci a příčně sekla nožem. Seklá vejce se slouply na 3 tahy, to nenatlučené bylo přížerně poškubané a sem tam zbyla blána, která nešla sundat ani po vodou. Teď se rada obzvlášť hodí, vejce do salátu, vejce na chlebíčky.
Díky moc!
Vajíčka chladím ve studené vodě a čerstvá nemám, jen z obchodu a stejně nejdou někdy loupat. Co pamatuju nikdy se to nestávalo, až tak posledních 5 let. Jestli vejce půjde, nebo nepůjde oloupat není jak poznat. Někdy je ta blanka prostě přivařená k bílku, odrbání skořápky včetně kousků bílku zabere snad 10 minut a dost nervů.
Slyšela jsem rady, loupat vajíčko pod tekoucí vodou, anebo po odstranění kousku skořápky do vejce fouknout. Někdy kombinuju obojí, někdy se zadaří, někdy ani toto nepomůže.
Kdosi to tu naťukl,hi. Jak oloupat a nepotrhat. To naťuknutí během vaření má hodně blízko k mému návodu. Vajíčko po uvaření, během chlazení pod tekoucí vodou, někde trochu načneme a odloupneme kousek skořápky. Do vzniklého otvoru namířime proud vody z kohoutku, a ten způsobí odlepení blanky pod skořápkou, od vejce. Postupně odlupujeme další a další vodou odfouklé části. Zkuste a uvidíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.