Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vařit vajíčka - loupání

Od: ujendys* odpovědí: 13 změna:

jak uvařit vajíčka na tvrdo,aby se pak dobře oloupala,vždycky když loupu vajíčka jde to špatně a kusy vejce zůstávají na skořápce

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

plechacek*
hodnocení

1x

Hodně záleží na stáří vajíček. Hodně čerstvá vajíčka jdou špatně loupat téměř vždy, starší jsou o poznání snáze. P

hodnocení

1x

Nevím, jak to je s kupovanými vajíčky. Já mám vejce od svých "holek" či "dorostenek", jak těm svým potvorám opeřeným něžně říkám. Musí se dodržovat několik bodů, většinou tady o tom rádci už psali:

1/ Nevařit nikdy vejce čerstvě snesená, ale min. týden stará. Ta jdou oloupat snáze, čerstvá vejce se potrhají.

2/ Vejce po uvaření dát do studené vody, klidně třeba na hodinu, pokud je nepotřebujete hned. Pomůže i jemně je naťuknout.

3/ Teď přichází to nejdůležitější: KDE JE NAŤUKNOUT? Na té kulatější straně, nikdy ne na špičce. V té kulatější straně je taková vzduchová kapsa, prázdné místo, od kterého se vejce loupe nejlépe. Když začnete od špičky, je jasné téměř na 100%, že vejce potrháte. Takže vždycky od kulaté.

Lidé si také stěžují, že jim vejce při vaření praskají a obsah vyteče do vody. Proti tomu pomáhá následující:

1/ Začít vařit vejce pokaždé ve studené vodě, nikdy je nedávat do teplé či dokonce horké. Do vody přidat trochu octa či lžičku soli.

2/ Je také možné na kulatém konci vejce před vařením propíchnout silnou jehlou. Tím se odstraní napětí ve vajíčku a vejce následně už nepraskne.

Tak dobrou chuť. Asi si taky dám dvě nahniličko! Jaga.

dejavu*
hodnocení

0x

Vejce natvrdo se snáze oloupou, ponoříme-li je hned po uvaření do studené vody. Skořápka se odloupne od bílku a vejce po sloupnutí zůstane neporušené.

doplněno 14.12.14 17:42:

Zkuste to s tou studenou vodou, nechte je tam pár minut a pak loupejte, je to jako kouzlo, jde to krásně. :)

host*
hodnocení

0x

nevařit čerstvá vajíčka, z čerstvých se skořápka špatně loupe. Lépe se loupou trochu starší. Ale jak poznat starší od čerstvých, netuším. Jinak zde: poradte.cz/...

dericcaster*

Stačí jej ponořit do vody. Pokud leží u dna tak je zcela čerstvé. Pokud se staví na špičku, je asi týden staré ( a bude se dobře loupat) a pokud plave na hladině, tak už bych je použil jen tam, kde projdou dostatečnou tepelnou úpravou. Je to tím, že ona bublinka uvnitř vejce se s časem zvětšuje a proto čím starší, tím je více nadnášeno.

jmhad*
hodnocení

0x

Já jsem vypozoroval,že praslé vejce jde vždy loupat dobře, Od té doby jim cca po 4-5 minutách naklepnu skořápku a jsem v pohodě,já i všichni,kterým jsem to doporučil A dělém to i v kuchyni třeba u 50 vajec.

magdalen*

Dobrá rada, to jsem ještě neslyšela a vyzkouším. Jen nevím, jak to vejce při vaření naklepnu. Přidržet lžící a klepnou nožem nebo vidličkou?

doplněno 15.12.14 18:08:

Zasloužil byste Nobelovku, fakt to funguje! Vařila jsem 5 vajec z balení, z kterého jsem už vařila 3 ks a loupat nešly. Dnes jsem vařila 5 vajec a po 5 minutách vaření jsem 4 klofla, vyndala na lžíci a příčně sekla nožem. Seklá vejce se slouply na 3 tahy, to nenatlučené bylo přížerně poškubané a sem tam zbyla blána, která nešla sundat ani po vodou. Teď se rada obzvlášť hodí, vejce do salátu, vejce na chlebíčky.

Díky moc!

ujendys*
hodnocení

co když je dnes uvařím a až zítra je v práci oloupu,taky to půjde dobře oloupat?

dejavu*

Pokud je dáte po vaření do studené vody aspoň na 1/4 hodiny, mělo by to fungovat i zítra. :) Dejte vědět, samotnou mne to zajímá, protože já je většinou loupu hned.

ujendys*
hodnocení

dejavu ok zítra dám vědět

dejavu*

A běda mi, jestli to nepůjde! Dostanu virtuálně do držky. :-D

magdalen*
hodnocení

0x

Vajíčka chladím ve studené vodě a čerstvá nemám, jen z obchodu a stejně nejdou někdy loupat. Co pamatuju nikdy se to nestávalo, až tak posledních 5 let. Jestli vejce půjde, nebo nepůjde oloupat není jak poznat. Někdy je ta blanka prostě přivařená k bílku, odrbání skořápky včetně kousků bílku zabere snad 10 minut a dost nervů.

Slyšela jsem rady, loupat vajíčko pod tekoucí vodou, anebo po odstranění kousku skořápky do vejce fouknout. Někdy kombinuju obojí, někdy se zadaří, někdy ani toto nepomůže.

jentak*
hodnocení

0x

Kdosi to tu naťukl,hi. Jak oloupat a nepotrhat. To naťuknutí během vaření má hodně blízko k mému návodu. Vajíčko po uvaření, během chlazení pod tekoucí vodou, někde trochu načneme a odloupneme kousek skořápky. Do vzniklého otvoru namířime proud vody z kohoutku, a ten způsobí odlepení blanky pod skořápkou, od vejce. Postupně odlupujeme další a další vodou odfouklé části. Zkuste a uvidíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]