Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lehl mi dort :(

Od: julius* odpovědí: 15 změna:

Ahoj, jsem 15 letý kluk co se snaží udělat dort na máminy narozky. Dělal jsem korpus, v troubě byl asi 25 min a když jsem ho vyndal, měl na výšku možná tak 1,5cm :( Je hrozně nízký, nedá se snad ani rozkrojit. Dá se s tím něco dělat nebo to mám jít rovnou hodit do popelnice a jít radši něco koupit?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alileta*
hodnocení

2x

On ten korpus moc vysoký nebude, je to piškotové těsto. Tady je videorecept, kde je krásně vidět postup:

Žloutky s cukrem nestačí jen smíchat, musí se poměrně dlouho šlehat. Že jsou dobře ušlehané, to se pozná podle toho, že šlehaná hmota trochu změní barvu – zesvětlá. V tom byl asi největší problém a důvod neúspěchu.

Tak ať se příště zadaří! *palec*

doplněno 19.12.14 18:01:

Koukám, že ten odkaz není funkční, je potřeba kliknout na nápis "Piškotové těsto - videorecept" vlevo nahoře.

julius*
hodnocení

Já ten dort právě dělal před půl rokem, předtím jsem ho několikrát dělal s babičkou a vždycky byl korpus vysoký. To se žloutky a cukrem mě nenapadlo, no každopádně bych to neměl jak ušlehat. Žádný vymoženosti nemáme, všechno se u nás dělá ručně. Ale za video děkuji-stáhnu si jej a v případě nouze na něj kouknu.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, patrně se to srazilo - běžte koupit od profíků. Ale, snaha se cení, tak to nechte jako ukázku snahy. Zdravím!

lidus*
hodnocení

0x

Napište recept podle kterého jste pekl, jistě se najde odborník co pozná, kde se stala chyba a poradí. Aby jste tu placku nemusel vyhodit, stačilo by upéct ještě jednu, nebo vykrajte malá kolečka, třeba hrníčkem a udělejte mamince mini dortík, určitě bude mít radost (já bych měla).

julius*
hodnocení

Je to recept, podle kterého to vždycky peče babička, má to dobrý a hlavně vysoký.

7 vajec
300g moučkového cukru
300g polohrubé mouky

Umýchat žloutky s cukrem. Ušlehat sníh z bílků a troškou soli. Vše potom smíchat dohromady.

tomibender*
hodnocení

0x
Myslim že jste zapomněl na prášek do pečiva. V teple se rozloží na CO2 a nadýchá to.
babusa*

Pokud to,co se povedlo z dortu není nějaké tvrdé,tak ho ozdob jen nahoře,jestli máš krém nebo co jsi chtěl dávat dovnitř,tak nazdob co máš.Možná jestli krém nemáš,našlehej se ztužovačem šlehačku,dort třeba namž marmeládou,na to šlehačku a na ni ovoce nebo jen posyp mletýma ořechama, nebo kakao,co Tě napadne.A radost uděláš i když není to,cos chtěl dělat.

cesmina*
hodnocení

0x

Asi to nebylo dobře vyšlehané ,lehce promíchané a tak to spadlo.Nebo se stala chyba jinde,což se stane občas každému.Já bych to nehrotila a ozdobila tak jak bylo v plánu akorát bez rozkrajování. Promluvte si o tom kde se stala chyba z mamkou a příště to bude určitě lepší.Vždyť je Vám teprve 15 a pokud Vás zajímá pečení ,tak se časem zdokonalíte a budete péct jako profík.

julius*
hodnocení

V těstu asi chyba nebyla, sníh jsem měl vyšlehaný dobře, to je jediné umím. Asi to bude tím, že jsem zapomněl na ten prášek do pečení. Teď jsem koukal na net a dočetl se, že by se trouba neměla otevírat dřív než po 30 minutách, protože může korpus spadnout. Zkusím to znovu, času mám dost. Buď se to povede nebo ne.

dericcaster*

Prášek do pečiva není do tohoto receptu nezbytný. důležité je utřít žloutky s cukrem, až z toho vznikne taková světle žlutá pěna. Též je dobré nechat si nějakou menší část cukru a přidat do sněhu. Sníh z bílků se dá také přešlehat, potom rychle ztrácí na pevnosti. Šlehat jen jak začne být pevný a dost. Do utřených žloutků vmíchat trochu sněhu, přidat prosátou mouku, promíchat a pak už jen lehkým převracením těsta vmíchat zbytek sněhu. Pokud je to klasický kulatý dort tak 25 minut pečení je zoufale málo. Osobně bych pekl tak při 160-170°C (horkovzduch) aspoň 50 minut. první půlhodiku do trouby nekoukat. Propečení zkontrolovat špejlí.

julius*
hodnocení

Tak jsem to zkusil znova. Žloutky jsem zamíchal s cukrem. Do sněhu (byl fakt tuhý) jsem pomalu dával mouku s kypřícím práškem. Po troškách jsem do žloutků s cukrem dával ten sníh s moukou. Dělal jsem to na +- 190° okolo 35-40 minut. Chtěl jsem to tam nechat déle ale těsto stejně nekynulo a navrchu už to bylo místy černé, takže nemělo cenu to tam nechávat déle. Korpus má tak centimetr. Achjo, chtěl jsem mámě udělat radost :( Přitom jsem ho už jednou dělal asi před půl rokem a povedl se. Kupovat jí nic nechci. Akorát by to byla nějaká blbost, kterou by někam položila. Třeba se to příště povede. Děkuji všem za rady

lidus*

Zkus tento snadný recept, 6 vajec + 6 lžic krystalového cukru, vyšlehat šlehačem cca 15min do husté pěny, pak přidat 6 lžic polohrubé mouky + prášek do pečiva (ani nemusí být), špetičku soli a klidně 2 lžíce vody (nemusíš), pokud bys dával kakao nebo ořechy tak o to méně mouky. Když to naleješ nejlépe na pečící papír, (stačí formu vymazat) do kulaté, dortové formy, dáš do vyhřáté trouby na 200C za 5min, stáhneš na 180 tak je ta forma po upečení až po vrch. Píchni do středu špejlí zda je hotovo, pokud by se pálilo vrchem přikryj alobalem. Omlouvám se za tykání.

julius*
hodnocení

Děkuji za recept, určitě si ho napíšu. Bohužel, teď už jej nestihnu udělat, máma chodí domů o půl 5 a já ho chtěl jako překvapení. Ale bratr má narozeniny v lednu, tak to zkusím.

julius*
hodnocení

Nedokázal jsem se smířit s tím, že bych to nedokázal. Nakonec jsem oba korpusy slepil (chutnají dobře), celé to namazal máslovým krémem s pudingem, z boku posypal čokoládou, nahoru dal ovoce , postavičku z marcipánu a svíčky. Mámě se moc líbil. Půlka dortu už je pryč a zatím všem chutná*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]