Naložení + uzení masa

Od: Datum: 18.12.14 11:32 odpovědí: 6 změna: 18.12.14 14:06
Máte ověřený recept pro naložení cca.18kg bůčku? Chystáme se udit na konci tohoto roku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 18.12.14 11:55
avatar

Čauky. Po několik let udíme 25. tého ;) a to následovně :

Maso nakrájím na cca 3/4 kilové kousky a ty obalím v soli (rychlosoli) -praganda-sežene se v každé drogerii. A nechám cca 1den naskládané v kameninové nádobě. Pak zaliju vodou (s čenekem)až po ponoření masa zatížím prkýnkem a kamenem zabaleným v igelitu a za +- 10 dní udím ;) Móóc dobrý. Udím od večera 24.tého do odpoledne 25tého.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.12.14 12:03
avatar

nějak tak, jen doplním, rychlosůl nepoužíváme, není zrovna moc prospěšná pro organismus, stačí obyčejná sůl, mezi maso při nakládání přidáváme nějakou tu kuličku jalovce, doba naložení záleží na teplotě, je potřeba to vystihnout, maso před uzením jsme opláchli ve vlažné vodě

doplněno 18.12.14 16:25:

ještě jsem zapomněl, že do té soli jsme přidali na celou dávku do hrnce tak 1-2 lžičky práškového cukru (promíchali se solí)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.12.14 12:34
avatar

Jj, vím o rychlosoli, ale zadavatel chce udit relativně brzo a tak jsem do závorky dala rychlosůl. Obyčejná ...té to trvá i 6 neděl :(. A ten jalovec je dobrý nápad. My ještě (od známých) maso ponoříme na pár vteřin do vařící vody a pak ho osušíme a dáme do udírny. Mňam *placni*

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 18.12.14 12:43
avatar

Přesně tak, rychlosůl je pěkný hnus. Maso nasolit a načesnekovat, naskládat do dřevěné bečky, přidat můžete vinný list, jalovec ale není to podstatné, necháme den maso bez vody a pak zalejeme a zatížíme , cibuli nedáváme, případně dáme až poslední týden, kvasí. No a pak už jen hlídáte, seberete šum, případne i měníte nálev (když není cibule nestalo se, že by to bylo potřeba), asi za 3-4 týdny maso opláchnete a můžete udit. Bočiny (bok) než ho nakládáme, lehce ovaříme, jen aby se zatáhnul. Proč vlastně udíte jen bok? Dala bych bok a k tomu kus krkovice, plecka, já mám ráda i kotletu je to vlastně taková lepší "kladenská". Udíme od rána asi 5h do večera asi 20h., můžete udit klidně i víc jak 3 dny, náš děda tak udil a maso vydrželo pověšené pod střechou.dřevo do udírny nejlépe švestka, třešeň. Už se mi sbíhají sliny.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 18.12.14 12:54
avatar

Kupte pořádný česnek, rozmačkejte, přidejte normální kuchyňskou sůl a míchejte, dokud nevznikne hutná, slaná, česneková pomazánka. Musí jí být tolik, aby stačila na všechny bůčky. Ve vašem případě asi tak půlkilo. Vezměte vařechu a bůček touto česnnekovou pomazánkou pořádně namažte ze všech stran, vložte do hrnce, postavte do chladu a nechte pár dní uležet. Můžete ho občas zkontrolovat, vyjmout, namazat ještě jednou, přeskládat a nechat ho dalších pár dní ležet. Tím se nic nepokazí.

Dobrou chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jaguska
Datum: 18.12.14 14:06

Maso jsme po zabíjačce nakládali jenom do soli. Žádný česnek, žádné koření, žádné vinné listy. Ono taky, kde je vzít, když zabíjačky bývaly pokaždé v zimě. Pořádně obalit v soli, 1 x oklepnout mírně, aby sůl nespadla všechna. *smich* Namačkat pořádně do keramického sudu, zatížit prkénkem a dlažební kostkou. Nakládalo se na 5 neděl, podle počasí.Když mrzlo, klidně se maso nechalo déle, když bylo teplo, udilo se dřív. Asi po 3 týdnech se maso vyndalo, obrátilo, znovu nandalo do sudu a zalilo mírně osolenou převařenou a následně vychladlou vodou. V tomto nálevu se dočkalo uzení. Lidi, to byla dobrota, ta zabíjačka, kdyby se vrátila, co bych za to dala.

Pokud koupíme nějaké bůčky, udíme narychlo. To se bez rychlosoli neobejde, i když to nic dobrého není.

Na 10 kg masa 27 dkg soli a 3 dkg rychlosoli. Maso v tom obalit, dát do hrnce. Za 3 dny maso přeložit. Za další 3 dny znovu přeložit a zalít nálevem: Na 1 l vody 6 dkg soli /já dávám jen 3 dkg, bylo to děsně slané/ svařit a nechat vychladnout. Zalít, aby bylo všechno maso úplně potopené, zatížit.

Udit 10 - 11 den, podle počasí.

No vidíte, do konce roku to máte akorát. Jaga.

Jinak se omlouvám, nick jsem neměnila úmyslně.Nějak mi vypadla registrace a nešlo mi to obnovit. Jinak jsem to opravdu já! *smich*

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.