Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
prosím všechny o poznatky jak škvařit sádlo. Rád bych škvařil správně.
- odříznout od kůže
- nakrájet na kostky - jak velké? 3x3/4x4cm?
- podlít vodou (stačí 0,5cm?) a pomalu škvařit.
- ke konci přidat mléko (kolik?)
Předpokládám, že konec poznám podle zlatých škvarků.
Děkuji všem za jejich zkušenosti.
Zřejmě vzbudím nedůvěru klasiků,já škvarky škvařím v mikrovlnce.Nakrájím klasicky kostky 2x2 cm.Protože ke zdroji sádla ze zabíjačky se nedostanu,kupuji sádlo bez kůže v Kauflandu.Jediný problém je v tom,že sádlo je slabé a jsou na něm zbytky masa,které odstraňuji.Používám skleněnou mísu s víkem,pod kterou používám distanční podložku,aby se vytvořila malá mezera,kterou musí unikat voda,která vyškvařené sádlo znehodnocuje.V půlce škvaření odebírám tekuté sádlo.Lze přidat mezi škvarky lisované sádlo,které také koupím v Kauflandu,Jeho chuť se škvařením značně vylepší.Až jsou škvarky růžové,ukončím proces a odeberu tekuté sádlo.Mohu garantovat,že jiným způsobem se krásně bílé sádlo nezíská.Většinou půl kg sádla vyškvařím za 25 - 35 minut.
JABRAKA
Jabraka, přesně tak to dělala moje kolegyně. Pochvalovala si celá léta. Já jsem přišla o skleněné hrnce s víkem, únava materiálu a bojím se je čímkoliv nahradit. Kamarádka si pochvalovala, že není smrad po bytě, sádlo se nepřepálí a nezaprská si kuchyň.
Jabrako prosím o vysvětlení, "používám distanční podložku", nevím co to je a nevím kam se to dává při tom škvaření. Mikrovlnku na jaký program, teplotu? Jelikož zabíjačka je 1x ročně a občas bych si čerstvý škvarek dala i v létě, zkusila bych váš recept. Děkuji. Lída
Mlíko na počátku. Nebo trošku vody, aby se kostičky nepřilepily ke dnu. Kdybyste jakoukoliv tekutinu nalil nakonec, do rozžhaveného tuku, musel byste si pro sebe volat sanitku a pak kuchyň vymalovat. Moje kolegyně vytápí sádlo ve skleněném hrnci s víkem v mikrovlnce.
Prosím, jen ne mlíko na začátku !
Vždy až posledních 10 minut.. ! Jinak je popis tazatele takový, jaký jsem praktikoval na cca 150ti zabíjačkách
doplněno 14.12.14 18:34:mléka jsme dávali do kotle 0,5litru - ale kolik to je v jiných nádobách?
Kůže musí pryč.
Kostky ideálně tak 1.5 x 1.5 cm (max do 2 cm), jinak se to nedá jíst.
Množství vody záleží na velikosti nádoby, ve které budete škvařit. My jsme půl centimetru dávali do kotle, když se škvařilo sádlo z celého prasete. Když máti dělá škvarky např. z bůčku v hrnci, tak snad ani nepodlévá.
Mléko se údajně dává kvůli barvě... My ho nikdy nepoužívali.
My jsme mléko také nepoužívali a prase jsme měli 40 let každý rok,někdy dvě.Jinak jak už někdo popsal,záleží na množství sádla.My jsme ho dělali vždy z celého prasete ve velkém hrnci.Když jsem odrostl,tak jsem měl tuhle práci na starosti já.Podléval jsem to asi 3/4 l vody.Sádlo bylo vždy čiré,voňavé a škvarky mlask mlask.Ty kostky tak 3,5 cm.Dělal jsem to od oka.Ano škvarky jsou na konci pékně zlaté a plavou v sádle.Vyndal jsem ho po částech cedníkem,nechal okapat,pak trochu vymačkal a proházel v tom cedníku aby se neslepily.Děláme si ho dodnes,ale kupujeme sádlo u řezníka,neb prase už nechováme.Dělal jsem ho asi před 1,5 měsícem.Ale kupujeme jen třeba 5 kilo sádla.ˇškvarky už jsou fuč,ale sádlo z tohoto škvaření ještě máme.Ať se Vám povede.
@gotrekzagary píže,že kostky max.2 cm.Nusím říct,že dělám větší a sádlo je výborné.Ale zkušenosti máme každý různé.Ono ani z dnes koupeného sádla nejde udělat větší kostky.
vše už řekli přede mnou, já jen dodám - zpočátku více z prudka, doškvařovat pomaleji, ale ne moc dlouho, aby nezhořkly, chce to cvik, mlíko nedáváme, na začátku podlít vodou, no a často míchat, aby se nepřipálily
když jsme chovali prasate a dělali zabíjačky, tak to mlíko (od kozy) měla prasata ve žrádle, to pak bylo sádlo jedna malina, dneska si koupíte půlku prasete, sádla je tam pomálu a je jako houžev, že nejde pořádně ani vyškvařit, krmí to suchýma směsma a pak to tak vypadá
Kostky krájím menší, vodou nepodlévám a mléko nepoužívám. Ale zjistil jsem, že místo "řemenového" sádla je lepší koupit od řezníka odřezky tlustého. Není to sice tak estetické, ale jsou chutnější.
Jetro, řemenové, to je pod kůží? A ty odřezky, to myslíte vnitřní sádlo? Koukejte, kolik způsobů škvaření sádla a fungují všechny.
bez kůže, kostičky podle toho, jak budete chtít velké škvarky. podlít vodou lehce, pak škvařím chvílemi pod poklicí. po částech odebírám vyškvařené sádlo, aby se v případě přepálení nezničilo vše. první odebrané vyškvařené sádlo má jinou kvalitu než to poslední. samozřejmě míchat. mléko nepřidávám
Při zabíjačce jsme pokaždé sádlo rozdělili na dva druhy.
1/ Řemenové - to bylo to krásné, tuhé, pod kůží, velice dobře se krájelo. Bylo pak vynikající třeba na chleba s cibulí, bylo opravdu kvalitní
2/ Plstní - to bylo podřadnější, takové mazlavější, většinou u břicha a byly jím obalené některé vnitřnosti - třeba ledvinky. Při krájení se taky trochu matlalo, bylo takové měkčí, méně kvalitní. Používalo se především do vaření, na cibulku apod., na chleba jsme ho nemazali. Po vyškvaření nebylo pěkně mazlavé, ale spíš tuhé.
Dneska ve výrobě asi splácají oba druhy dohromady, kdo by to dělil?
Ze sádla je nutné předem odstranit veškeré kůže, i sebemenší kousky, při škvaření totiž kůže prská, vystřeluje z hrnce a většinou je pak potřeba malovat. Také odstranit všechny kousky libového masa, po vyškvaření ztvrdne na kámen a škvarky tím znehodnocuje.
Pod sádlo mléko nedávám, nikdy, Sádlo nakrájím na kostičky, asi 1,5 x 1,5 cm, podliju hrnkem vody a zvolna škvařím. Nutno kontrolovat, míchat. Pokud se přeškvaří moc, je malér. Sádlo je hořké, škvarky taky. A tvrdé.
Vždycky jsem sádlo slévala, když mělo barvu světlého piva. Škvarky nikdy nevymačkávat. Když se v nich nechá zbytek sádla, jsou vláčné, šťavnaté. Známá je mačkala v mačkadle na bramborovou kaši a zbyly jí suché škvarky, vzhled a chuť pilin.
Kdyby jich teď talířek byl, pěkně čerstvých, s měkkým chlebem, neodolala bych. Jaga.
Ještě jedna rada. Když se sádla škvařilo o zabíjačce hodně, byla dávka v hrnci na plotně. Nabrali jsme další pekáč sádla a dali ho předdělat do trouby. Mezitím, než se sádlo na kamnech vyškvařilo, to v troubě se hezky zčásti udělalo a změklo a pak po vyklopení do hrnce nedalo jeho dodělání tolik času a práce. Bylo to daleko dřív, než když jsme dělávali všechno jen přímo na kamnech. Zabíjačka, to bylo fajn!
mám taky raději, když se škvarky nevymačkávají, na Moravě ve sklípku u vínečka nám podávali škvarky, které měly po vyškvaření tak 2x2x2 cm, nevím jak to dělali a z jakého původího rozměru to škvařili, ale byly výborné (a uvnitř byly šťavnaté právě se zbytkem sádla)
jo na zabíjačky, a to jsme dělali asi tři za rok, už můžeme jen nostalgicky vzpomínat
Omlouvám se, bolí mě oči a tak jsem to celé, pozorně nečetla. 3x3 klidně i menší, vodu na dno, stále míchat než se odškvaří sádlo, vyškvařené sádlo odebrat když jsou škvarečky růžové, pak ještě pokud je chcete víc udělané, doškvařit v troše sádla, do té trochy můžete dát to mléko ale vyškvařila jsem sádla o zabíjačkách hodně a žádné mléko není potřeba. Někdo oškvarky cedí do kbelíku a solí, to nedělám, oškvarky zcedím a sypu na velké plechy aby nebyly na sobě, vůbec nesolím (každý si osolí sám). Jak tu někdo psal, zvlášť se škvaří střevové sádlo , to my dáváme do jelit, zvlášť vnitřní sádlo, z toho my děláme masti (kdo masti nedělá, dá škvařit sádlo a až je popuštěné, přisype vnitřní).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.