Domácí chléb, jakou mouku?

Od: Datum: 11.12.14 07:26 odpovědí: 17 změna: 12.12.14 16:54

Ahoj, rádi bysme doma zkusili upéct domácí chléb. Vždy jsem si myslel, že chleba musí být z žitné mouky. Podíval jsem se na strejdu Googla a ve spoustě receptech se uvádí obyčejná mouka pšeničná. Tak jak to tedy s chlebem opravdu je? PS: v PennyMarketu jsem koupil chleba krájený a nějak divně smrděl jako by po zkvašeném pivu, tak jsem si přečetl ingredience no a málem jsem se potento. Naivně jsem si myslel, že do chleba se dává jen mouka, sůl, droždí a ono v tom chlebu bylo takových éček a různých látek, že jsem ho rovnou vyhodil do koše.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: paw®
Datum: 11.12.14 08:05
Do chleba se dava kde co. Ale dobry je kdyz je mouuka pul na pul. Zitna-psenicna. Dle muzete dat do chleba kvasek, brambory, pivo. Zalezi na receptu. Jestli mate domaci pekarnu, tak na zacatek doporucuju hotovou smes z lidlu. Ono by to vkastne slo i bezbpekarny z ni upect.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.12.14 09:18
avatar

http://recepty.vareni.cz/babiccin-chleba/

Nám se povedl na první pokus i s normální moukou, kterou jsme měli doma.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.12.14 09:18
Já míchám Předměřickou chlebovou žitnou a tmavou pšeničnou, více žitné. Pak dávám chlebový kvas, vodu a různá semínka (sezamová, slunečnicová, lněná, celý kmín...). Peču normálně v troubě, vedle dám plecháček vody, aby bylo v troubě vlhko. A koupila jsem si ošatku na kynutí, ta je fajn (ale není nezbytná). Kdybyste chtěl recept, napište. Jen počítejte, že žitný chleba je hutnější, méně nadýchaný a nakyslý. (Podle mé rodiny ale dobrý)
Ohodnoceno: 0x
 
Od: klaban*
Datum: 11.12.14 09:25

Dobrý den, děkuji. Za recept bych byl vděčný. Tak pokud by šlo namíchat tu žitnou mouku půl na půl s pšeničnou, tak by to také mohlo být OK, co říkáte?

Od: paw®
Datum: 11.12.14 10:25

Ono nadychanost chleba delaji do jiste miry kvasnice. Pokud upecete chleba jenom z kvasku, je to takova tezka buchta. Pridanim kvasnic je to nadychanejsi.

Az budete kupovat mouku, nekupujte hlavne zadnou bio. Maji vetsi podil plisni (ale furt v norme) a proto hude kynou.Ale kdyz pouzijete kvasnice, je to jedno. To je hlavne pripad kvasku.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.12.14 11:16
avatar

Klaban, chleba si už peču skoro tři roky, jiný bych už nemohla jíst. Tak s tou moukou je to tak, že čím více dáte té žitné, tím bude chleba těžší a hutnější. Ze samotné žitné je to opravdu takový ten hodně tmavý a těžký chléb, kterého dokážete sníst jenom plátek. Pokud chcete mít chleba na každý den a zdravý, tak si kupte mouku chlebovou buďto "Babiččina volba", nebo "Penam". Na pytlících je napsáno "mouka chlebová". Dávejte sedmdesát procet pšeničné světlé a třicet té tmavé žitné. Já už to dělám od oka a také na tom nějakém gramu nezáleží. To už mám odzkoušené. Ale rozhodně ne půl a půl. Budete dost zklamaný a odradí Vás to od dalšího pečení. Přidávám ocet, olivový olej, a samozřejmě všechna zdravá semínka.

Recept. 55o ml vody, z toho uberte dvě líže a místo nich tam dejte ty dvě lžíce octa, Do té vody rozmíchejte asi kávovou lžičku soli, ne vrchovatou a dvě plné lžíce olivového oleje, mouku pšeničnou 450 g a žitnou 250g asi tak, nemusí to být přesně, ale celková váha mouky 700 g. Prosít sítem tu mouku, aby se do ní dostal vzduch, třičvrtě kostky droždí posypte trochou cukru a zavřete pekárnu. Po zapípání přidáte semínka dle výběru. Já dávám všechna. Slunečnicové, hořčičné, sezamové, a lněné a samozřejmě celý kmín. To fakt dávám od oka a také asi tři vrchovaté lžíce ovesných vloček. Je to velký chleba a je vynikající. Snad jsem na nic nezapoměla, já už to dělám pomalu se zavřenýma očima.

Pokud pekárnu nemáte, tak budete asi přidat víc vody a hlavně dát celou kostku a nechat napřed vzejít kvásek, kterým pak spolu s vodou, octem a olejem, těsto zaděláváte. Ta semínka tam přidáte hned i ovesné vločky. nechat kynout asi dvě hodiny, nebo až těsto nabude 2x pak udělat bochník a znovu nechat přikrytý kynout, do vyhřáté trouby, kam dáte na dno do kastrůlku trochu vody. Já už ho v toubě dávno nedělala. mám tu pekárnu a jsem s ní nesmírně spokojená. Zamíchá mi všechna těsta, včetně na vánočku a pravých houskových knedlíků, ne ty, co se dnes dělají z nakrájených housek, takový ten maglajz, co pak vaří v páře. Zadělá na koláče, prostě já z ní jsem nadšená. Tak se omlouvám za ten elán, se kterým ji vychvaluji...

doplněno 11.12.14 11:22:

špatně jsem se vyjádřila, při ručním zpravcování, bez pekárny, ty semínka zapracujete na konec, když máte těsto opřádně zpracované a nechytá se na stěnu mísy ani na vařečku. Čím víc ho budete hníst, tím víc do něho naženete vzduch a tím lépe bude kynout a také chutnat. Ale je to ručně dřina, proto mám tu pekárnu. Já tam jdu teď zadělat na vánočku...

doplněno 11.12.14 11:23:

nakonec a ne na konec.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: klaban*
Datum: 11.12.14 11:54

Suzymon - moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Tu pekárnu nemám, ale dost jsem o ní slyšel, takže možná když zbyde nějaká kačka z výplaty, tak jí manželce k Vánocům pořídím Docela jsem na výsledek zvědav, jak to dopadne. Žijeme na vesnici, mám k dispozici nějaký kus pole, takže postupem času se snažím přecházet k vlastním potravinám. Většinu zeleniny a ovoce budu do budoucna pěstovat sám a to samé chci s pečivem.

Prostě mi vadí, jak téměř v každé potravině je nacpaný nějaký humus, aby to vydrželo, aby to chutnalo a aby to nějak vypadalo..Mám malé děti a nerad bych je už od začátku rval nějakýma těma průmyslovýma hnusama, proto raději preferuji vlastní výrobu i když vím, že je to mnohdy třeba složitější a mnohem jednoduší je zajít do marketu

Jinak všem děkuji za ochotu přispět příspěvkem, vážím si toho.

Datum: 11.12.14 17:06
avatar

Nemáte zač děkovat, ráda jsem napsala vlastní zkušenost. A také mám zahrádku a také si toho dost vypěstuji sama. A ve finále, když se to naučíte, tak uvidíte, že je to daleko jednodužší, než to zpočátku vypadá. A ta radost z vlastnoručně vyrobeného, a ta chuť! Jinak doporučuji pekárnu Eta Harmony +, 800W, nekupujte levnou variantu, tato má 4 háky, 2 malé a 2 velké. S jedním hnětacím hákem nekupujte, špatně míchá větší množství těsta. Také existuje jenom Harmony, ale opravdu si pořiďte tu Harmony +. Já se schválně podívám na rozdíl cen, já už ji mám přes tři roky, tak si to nepamatuji a jsem s ní nesmírně spokojená a opravdu u mne pracuje hodně.

doplněno 11.12.14 17:14:

A ještě, budete překvapen, jak dlouho Vám vydrží doma upečený chléb. Já jsem sama, takže já ho vždy rozpůlím a půl dám do mrazáku a tu jednu mám skoro týden. Já moc nejím, ale nikdy se mi nestalo, že by byl plesnivý a nedobrý. jednou se mi stalo, že jsem tu druhou půlku zapoměla do mrazáku dát a zůstala zabalená v utěrce v lednici a byl dobrý. I jsem si všimla, že vždycka ještě lepší odleželý, druhý a další dny. Uvidíte sám. Už nikdy nebudete kupovat v obchodech ty šmejdy.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.12.14 13:36
avatar

žitné dávám jen 1/4, jinak je chleba moc těžký. 1:1 je z toho něco jako moskva (či jak se mu říká).
http://knedlik.pise.cz/10-domaci-chleba.html

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.12.14 17:09
avatar

Správně, Clayman, to jsem se trochu výše snažila vysvětlit. Oni to lidi s představou, že bude chleba lepší, přehánějí, protože se všude melduje, že je žitná mouka zdravější a všelijaké Bio a pak upatlají těžký a nepoživatelný chleba. Ale myslím, že si to vzal tazatel k srdci.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.12.14 17:12
avatar

Peču chleba podle Hrušky, bohužel je tak dobrý, že ho sníme hned a tak ještě kupuji Věchnovský kváskový chléb je trochu dražší ale vynikající.

doplněno 11.12.14 17:15:

Klabane, já když slyším, že nějaký mužský koupí manželce k Vánocům papiňák nebo pekárnu, tak bych ho hnala. Copak to je dárek pro manželku? Pekárnu kupte ale pro rodinu (na chleba od Hrušky ji nepotřebujete) a hlavně pak nezačněte kupovat ty "vynikající" chlebové směsy.

doplněno 11.12.14 17:23:

K tomu chlebu si můžete udělat kvalitní, domácí paštiku. 2kg bůčku, 1kg vepřových jater, sůl, pepř, mletý kmín, cibule, česnek. Bůček upečete s cibulí a česnekem, vše pomelete včetně výpeku a rozmixujete ponorákem, přidáte namletá játra, ochutíte, plníte do sklenic (ne až po vrch) zavřete víčkem a hodinu vaříte (druhý den vařím po vychladnutí znovu hodinu). Sváteční na rychlé snědení dám do srnčího hřbetu, posypu lupínky mandlí, přikreju alobalem a dám na plech s vodou do trouby.Budete se olizovat až za ušima a máte jistotu, že žádná éčka a žádný humus to neobsahuje. Můžete si udělat i výbornou tvarohovou pomazánku.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.12.14 17:21
avatar

Liduš, jak Tě mám ráda, tak nyní s Tebou nesouhlasím. já bych byla nadšená, kdyby mi nějaký chlap koupil nějaký kuchyňský spotřebič. Skákala bych nadšením do stropu. Ale já ráda vařím a peču, tak to asi bude proto. A chleba od Hrušky, to se docela divím, protože ty jeho recepty mi připadají jako blafy. On je vlastně jenom vydává pod svým jménem a jsou to posbírané recepty lidí, kteří většinou vaří za co nejlevnější peníz, a aby toho bylo hodně. Já u něho na vlastní oči četla recept na domácí zmrzlinu z mouky. Tím u mne skončil a víc jeho recepty nečtu. Lidi jsou schopni se nacpat čímkoli a pak jsou tlustí a nemocní.

doplněno 11.12.14 17:23:

A třeba jeho manželka bude také ráda, když si rozbalí domácí pekárnu. Já třeba zrovna teď toužím po kuchyňském robotu, ale stojí kolem patnácti tisíc, tak si prozatím nechám zajít chuťe...

doplněno 11.12.14 17:23:

už z toho blnu chutě.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.12.14 17:29
avatar

Podle Hrušky dělám jen ten chleba a ještě buchtu v mikrovlce když dole zvoní návštěva a já nic ke kávě nemám. Když podle mě to není dárek pro ženu i kdyby stál nevím kolik ale je možné, že se na to některá žena dívá jinak. My tyto věci vždycky kupujeme s manžele když jsou potřeba.

Ohodnoceno: 1x
 

 

Datum: 11.12.14 17:46
avatar

tak jsem se schválně na Hruškův chleba podívala, a já bych ho tedy nejedla. je tam pouze bílá mouka, voda a kmín. To musí chutnat jako obyčejné housky, nebo rohlíky. Bílé pečivo nejím. Ale chápu, že to vyjde levně. Pamatovala jsem si to dobře, levné blafy. Ale proti gustu, žádný disputát. Ale myslím si, že tazatel chce právě jíst zdravě, píše o tom. A chlebové směsi v pytlíku, tak to bych nikdy nikomu nedoporučovala. Sama jsem je také nikdy nedělala. To s Tebou souhlasím.

doplněno 12.12.14 16:40:

Pro coklit, je to jenom o tom, že to je fakt bez práce a velice dobře udělané. jak hnětení, tak kynutí a to vše v jedné nádobě. Zabere to maximálně pět minut, pak už jenom děláte jinou práci, nebo sedíte u počítače a čekáte, až se to udělá. Já také dříve leta všechno dělala vlastníma rukama a zadělávala těsto vařečkou, třeba víc jak půl hodiny. Tak mě to naučila bybička, že se těsto má hníst tak dlouho dokud se přestane lepit na vařečku a i stěnu mísy. Ale ona chudák o nějakém robotu, nebo dokonce pekárně, neměla ani páru a jsem si jista, že by i ona s nadšením uvítala možnosti dnešní moderní technologie. tenkrát se také pralo prádlo na valše, a to bylo bílé jako sníh, ale co to dalo práce a co to zabralo času, a dnes už jsou automatické pračky.

Já si teda na svou babičku velice často vzpomínám, když láduju prádlo do pračky a nádobí do myčky a tak dál. Ta by chudinka koukala. A až my nebudeme, tak tohle všechno zase budou asi pro naše potomky dělat nějací plechoví roboti... prostě si myslím, že bychom měli využívat všeho, co nám život usnadní. Tak proto ta pekárna.

doplněno 12.12.14 16:42:

heršoft, babička, žádnou bybičku neznám...*smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.12.14 16:54
avatar
Tenhle postup jsem vylepšil: smíchat jakžtakž, nechat 5 minut a pak jen prehnist. Je to stejná kvalita to hnist 5 min do hladka a je to bez námahy, ale babička by taky hnetla a hnetla *smich*
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.12.14 12:34

Pokud budete chtít vlasstní pečivo, tak domácí pekárnu velmi doporučuju. Klidně jen na udělání a vykynutí těsta a pak v troubě upéct rohlíky, chlebíky, koláče ... Ušetří to hodně času a víte co jíte. Přidám náš osvědčený recept a vychytávky. Čas od času nakoupím mouky a rozvážím si do pytlíku základní suché suroviny. Do pekárny dám nejprve tekuté přísady, přidám pytlík vlastní směsi a nahoru droždí. Naplnit a zapnout pekárnu je takto otázka chviličky.

Suchá směs, kterou si míchám do zásoby:

300g pšeničné plnohodnotné mouky, 200g žitné tmavé chlebové mouky, 3 lžíce sušené bramborové kaše s mlékem, 2,5 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky cukru

Před pečením přidat:

380 ml vody při programu KLASIK (400 ml vody při programu SPRINT), 2 lžičky oleje, 2 lžičky octa, 2 lžičky sušeného droždí, další přísady podle libosti (semínka, škvarky apod.)

Sušenou bramborovou kaši lze nahradit sušeným mlékem nebo rozmačkaným vařeným bramborem, případně i vynechat ale chleba s ní tak rychle neosychá - je déle čerstvější. Výborný je sám o sobě ale často přidáváme některou z přísad: lehce osmaženou cibulku, škvarky, nahrubo nakrájená uzenina, česnek, semínka (slunečnice, dýně, len, sezam apod.) Pokud se přidává nějkaká mastnější přísada je vhodné trošku ubrat tekutin.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.12.14 13:01
avatar
Nějak netuším, v čem by při zpracovávání a kynutí těsta, měla být pekárna šikovnější a rychlejší než moje ruce. Pečeme docela dost a často a jedinou výhodu, kterou vidím v pekárně, je časování. Než bych si k snídani upekla rohlíky, tak asi umřu hlady, pokud si výrazně nepřivstanu, jakože to fakt ne :)
Žitné mouky dáváme do chleba 1 hrnek na 3 hladké.
doplněno 12.12.14 16:57: Suzymon: jenže třeba rohlíky v jedné nádobě neuděláte. Jakože zadělat těsto v jedné nádobě a vyndáte upečené, budiž. Jenže u nás se častěji pečou ty rohlíky nebo housky než chleba a třeba vánočku mi taky neuplete :D
Vařecku mám jen na zamíchání a zbytek pěkně rukama. Je to chvilka. Nemám velký byt a v pekárně nevidím dostatečný benefit, proč by mi měla zabírat místo. Nasypu ingredience do mísy, počkám na kvasnice (u počítače) pak zamíchám vařečkou, zpracuju rukama (5minut) a kyne to samo.
S prádlem bych to nesrovnávala, i v romovce bylo praní na celý den.. Tam je ten benefit saaakra citelný :D
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.