Mletá paprika

Od: Datum: 10.12.14 20:09 odpovědí: 8 změna: 11.12.14 10:51

Dobrý večer,

dělám zelňačku a chci se zeptat jestli mletou papriku můžu do polévky nasypat rovnou a nebo jestli jí nejdřív musím osmahnout na oleji? Někde jsem slyšela, že se paprika musí dávat do pokrmů vždy až přejde přes olej.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 10.12.14 20:14
avatar

Zdravíčko.Já ji sypu rovnou,jak do polévek,tak i třeba do segedínského guláše i jiných pokrmů.Buďte bez obav a nechejte si chutnat ;)

doplněno 11.12.14 10:42:

Používám "pravou," domácí,dovážím si ji z Maďarska.Je to zvláštní,ale tato hrudky nedělá.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 10.12.14 20:16
avatar

Sypu ji rovnou. Mletá paprika při smažení je docela náchylná na připálení.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: luha®
Datum: 10.12.14 20:35

Ano, paprika se musí nechat osmahnout na tuku při teplotě do 120 st.(pozor na přepálení, zhořkla by). Některé látky obsažené v paprice jsou rozpustné jen v oleji nebo sádle. Výsledek je potom chuťově úplně někde jinde. Pokud chcete použít jen menší množství tak se touto procedurou nezabývejte.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.12.14 05:30
avatar

Papriku ze sáčku do tekutých pokrmů nepřisypávám. Nerozvinou se tolik její chutě a vůně, navíc se občas utvoří i hrudky, které se pak nerozvaří.

Pokud chystám do polévky či omáčky jíšku, osmahnu ji tolik, jak potřebuji /světlou či trochu tmavší/, stáhnu plamen, přisypu papriku, zamíchám a vypnu. Paprika se nesmí déle dělat na ohni, zčernala by a hlavně zhořkla. Proto jen přidat, promíchat, vypnout a následně přidat do hrnce s polévkou či s omáčkou. V tom tuku se paprika dobře rozpustí a rozvinou se její chutě a vůně. Takhle to dělám třeba u zelňačky, dršťkovky, nebo gulášovky.

Vyjímku dělám u guláše. Tam si maso na cibulce a na omastku obdělám, opeču, přidám papriku, promíchám a hned zaliju horkým vývarem a dusím pod pokličkou. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.12.14 08:06
avatar

Já do svoji zelňačky většinou žádnou papriku nedávám, přidám na tenká kolečka, dobrou, paprikovou klobásu kterou dám na talířku na chvíi do mikrovlnky, pokud dávám mletou papriku, dělám cibulovo-paprikovou jíšku.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.12.14 08:32
avatar

nesypala bych ji tam - může udělat hrudky a polévku pořádně neobarví ani neochutí... já ji obvykle rozmíchám v troše horkého omastku a pak do polévky...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.12.14 09:15

Papriku jedině na tuk ,aby měla pěknou barvu jinak to nemá význam ,sypat ji do hotového pokrmu to je k ničemu . Ještě je možnost pokud se vám zdá polévka bledá ,na rozplálený tuk dejte trochu papriky a zamíchejte a vlijte do zelnice .Barva bude pěkná.

Zelnic je hodně druhů... někdo dělá bílou vodovou někdo zapraženou bílou, s bramborami bez nich s klobásou či uzeným ... a nyní v této době je to prima jídlo . Taky děláme s paprikou. Doma jsme jedli ale jen bílou se smetanou bez klobásy a říkali jsme jí couračka .

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.12.14 10:51
avatar

Někdy dělávám zelňačku bez papriky a někdy s paprikou. Udělám zásmažku a když ji odstavím, ihned do ní nasypu papriku. Paprika potřebuje horký omastek, aby se barva, vůně a chuť rozvinula. A tohle všechno v zásmažce udělá. I gulášovku dělám podobně. Posmažím cibuli, klobásku, pak na kostičky brambory, zasypu a posmažím s moukou, odstavím a nasypu papriku. Zaliju vodou.;) Je to nejjednodužší.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.