Nejste přihlášen/a.
Vím,že někdy se těsto nechová přátelsky,ale těsto na linecké a ořechové slepované se mi trhá,vím ze zkušenosti ...takže to šoulám-koulím v dlani a dělám placičky od oka ...že jsem spálila 2 plechy pracen,to je mnou a novou troubou...hodte sem nějaká zaručený recept nebo na stole nebude nic kloudného ...díky ze zoufaltví ...
doplněno 06.12.14 00:02:Já se nemohu smířit s tím,že nebudou na stole kolečka,hvězdičky atd, s mou vlastnoručně pracně udělanou višnovou marmeládou ,kterou jsem otrocky vypeckovávala brčkema uprostřed vloženou špejlí (jak tu někdo radil) a tak se znovu ptám jestli není lepší zpracovat do lineckého tuk ( stela,hera) ...já jsem totiž přešla zásadně na máslo a jak známo máslo změkne v teple a to by mohl být důvod nezdaru ...takže prosím ...díky
Nezoufejte, je čas pustit se do masa, když vám sladké vyhlásilo zákopovou válku. Tohoto krocana nelze zkazit, zabere vždy, když je špatná nálada.
KROCAN NA WHISKY (Vánoční Recept)
Koupíme pětikilového krocana (pro šest osob) a láhev whisky. K tomu sůl, pepř, olivový olej a proužky špeku. Krocana poklademe špekem,zavážeme, osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Předehřejeme troubu na 200 °C. Nalejeme si sklenku whisky a připijeme na úspěch díla. Poté uložíme krocana na pekáč a vložíme do trouby. Nalejeme si dva bleskové panáky whisky a připijeme opět na úspěch díla.
Po dvaceti minutách nastavíme termostat na 250 °C, ať trouba pořádně bručí. Dame si další tři whisky. Po půl hodině ptáka otočíme a nadále bedlivě hlídáme. Občas se chopíme flašky ffiskie nalejem si do řepy.
Po další bůlhodince se uopatrně vydáme k lince a krocanou rodočíme. Přidom dáuáme bacha, abyzme se neupálili uo ty pojebaný dvéře vod trouby. Si dalších pěét nebo zedm fixki vevnitř sklenice si a pak a tak. Kurvacana pečem další dři hodinkýý (ale je to vcelku fuk) a každých deset minud dem čúlat.
Je-li to aáspoň drožku možný, dolezem ke sforákua úytáhnem troubu z grozana. Dofřejem si ježdě jedoóo loka a znoúua se pokuzíme tu mrchu dostad uen. Zúédnem tóo prokladýo ffóógla z éé zeměéa prrrrrrrrdnemho na boddnos. Dáúuúáme uéélkýho majzla na uklouznutí na zamaštťěnýým liinoúlluélu.
Tošku se plospíme.
Príští den sníme krocana studenýho s majonézou a s aspirínem.
" dejavu " tedˇteprve po tom mém šoku z letošního pečení-nepečení jsem si přečetla pozorně příspěvek a můžu říct mimo to,že jsem se skvěle pobavila i to,že by stálo zato,uveřejnit jej na nějaký server ...úžasné ...ještě se přeme z jakého kraje pocházíte ...chlap říká brněnsko ...je to pravda?
U každého těsta platí, že všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu, vždycky si vše vytáhněte z ledničky ven a nechte "zteplat". Jinak, v případě lineckého platí,že těsto nesmíte dlouho zpracovávat, opravdu rychle udělat, příliš nehnít a rychle do ledničky. Nezapomeňte na citronovou kůru, ta opravdu těsto dělá vláčnější. Při každém zpracování lineckého těsto z ledničky vytáhnout, uříznout kousek, zbytek těsta opět vrátit do ledničky. Do marmelády, kterou následně linecké potíráte, doporučuji dát trošku rumu, linecké je potom vláčnější. A do krabičky, kam uložíte linecké, můžete dát i kousek (opravdu malý kousek) jablíčka, linecké krásně změkne.
hodně za to může kvalita mouky - kupujte dvounulku kvalitní ... žádnou babiččinu či podobné mouky
je to k zlosti, když těsto nejde vyválet a špatně se s ním pracuje, taky jsem to jeden rok měla .
Hahanaj, svatá pravda. Mouka dovede být úplně k zlosti. Jenže nevím která. Ta nulnulka mě pěkně naštvala. Vůbec nešla zahustit omáčka a omelety byly naopak tvrdé. Tentokrát, na chvíli jsem spokojená s babiččinou. Ikdyž ta mě také párkrát nadzvedla. Tak fakt nevím! A někdy také tuk je na prd. I máslo se chovalo jako něco, tuku prostého. Těsto dělalo drobenku.
Sansinko, to chce klid. Jednou za čas se věci proti nám spiknou! Krůta od Dejavu, na té nejde opravdu nic pokazit
Nemám zkušenosti s jinýma moukama než s těma,co kupuju-kdysi jsem koupila jinou,ale vrátila jsem se k těm,co používám,jen nevím,jestli se dají koupit i jinde než u nás na Vysočině.Je to mouka "Mlýny Havlíčkův Brod"-snad nebudu podezřelá z reklamy.Normálně nepiju rum,jen někdy v zimě do čaje,ale když peču nebo spíš dělám krémy a náplně,kam rum patří,tak si hodím do pusy štamprli rumu,líp se mi pak "peče" a nerozčiluju se,když není všechno tak,jak jsem chtěla.
Ano je to možné "babkazov",že i mouka by mohla hrát roli ...dokonce jsem ji přesila a koupila jsem tentokrát dražší mouku Babičku- polohrubou na tento nový recept lineckého s octem ...
Dobrý den, nezoufejte a upřete svou pozornost třeba na recepty na nepečené cukroví. Zdravím!
prozeny.blesk.cz/... toprecepty.cz/...
doplněno 10.12.14 11:50:sansina - a z těch receptů na nepečené cukroví Vás nezaujalo nic? Jsou tam dobré recepty.
Cukroví peču nejraději z másla Zlatá Haná, které jinak používám celoročně a na všechno. Než začnu péct, večer si vyndám všechny potřebné suroviny na linku. Protože přes noc se v teple ohřejí, bude to všechno pak vláčnější a lépe se zpracovávat.
Těsto dobře vypracuji a následně zabalím do igelitové folie. A nechám v chladu třeba klidně do druhého dne. Takže jeden den zadělávám na všechno, druhý den to peču. A třetí den třeba plním, polévám, zdobím. Čtvrtý den okolo krabic líčím pastičky a chráním cukroví před mlsným nájezdníkem. Pátý den vyhazuji prázdné krabice a zadělávám na nové cukroví.
Trouba se musí vychytat, obzvláště nová. Mám nejlepší zkušenost s elektrickou, plynová připaluje a vysouší. Lepší dát rozpálit na méně stupňů, třeba jen 150, pak často kontrolovat, jak cukroví růžoví. Teplotu můžete přidat kdykoliv, pokud se Vám bude zdát, se se to peče pomalu.
Jinak mám recept třeba na linecké kytičky s medem, ten med způsobí vláčnost cukroví, pěkně se to rozválí a netrhá se to. Tak hodně štěstí. Jaga.
A když se nepovede, máte možná slepičky, ty to sezobou a začnete znovu. Není to vůbec žádná ostuda, každému z nás se někdy něco nepovedlo.
doplněno 06.12.14 06:37:A ještě jedna rada - na to složité vypeckování višní. Koupila jsem si při jedné akci odpeckovač na třešně a višně. Stál 120 korun a funguje bezvadně. Na co se trápit s nějakým brčkem, když s touto mašinkou máte za chvíli hrnec vypeckovaných višní?
Teprve dnes začnu dělat těsta a zítra pect-dělám den předem a nechám přes noc v lednici zabalené v igelit.pytlíku,takže zatím nevím,jestli něco nepokazím.A dělám z másla,které kupuju dopředu,když jsou ve slevě a nahážu do mrazáku.Zlatou hanou jsem ještě nezkoušela.A "dejavu",máte úžasné odpovědi,když ráno otevírám počítač a poradnu,vyhledávám Vaše odpovědi,protože máte odpovědi k věci,vtipné a jsem na Vaše příspěvky "ulítlá".A všem pečícím držím pěsti,ať se daří a pochlubte se fotečkama,co jste napekli.
Pro Ivzez i pro ostatní:
MEDOVÉ KYTIČKY
50 dkg hladké mouky, 12 dkg cukru moučky, 18 dkg másla, 4 žloutky, 12 dkg tekutého medu, 1 lžíce strouhané citrónové kůry.
Vše zpracovat dohromady na nelepivé těsto, v mikroténové folii nechat asi hodinu rozležet.
Pak těsto rozválím asi na 3 mm a vykrajuji kytičky, mám takové větší tvořítko, asi taková velikost, jako se prodávaly v cukrárně linecká kolečka. Polovině z nich vypíchnu střed malým kolečkem. Peču na vymazaném plechu asi 12 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Mám raději, když jsou méně upečené, než hodně.
Slepuji pikantní marmeládou /rybízová je nejlepší,/ ale dávala jsem i malinovou či ostružinovou. Navrchu opatrně pocukrovat.
babičkojaguško ...to je dobrá cena 120 kč a jaká je to značka toho mlýnku,asi si ho naložím ježíškem ( reklamu neděláme jen si radíme admin.)
Ten odpeckovač - udělala jsem chybu, já nevím, odkud je ten výrobek. Byl v igelit. sáčku, nahoře tvrdý papír s výrobcem. No a já ten obal vyhodila a nevím, kdo to dělal. Není to taková ta hračička z měkkého plíšku, co nabízí Tescoma. Ale taková silná páka, něco jako sešívačka, na jednom ramenu mistička s dírkou, na druhém takový špunt. Když se to zmačkne, pecka propadne.
Pokud příští rok zase pojedu na tu akci, byla to traktoriáda, podívám se, pokud tam stejný prodejce bude. Ale to už bude dlouho, že? Tak se nezlobte, že jsem nepomohla. Ani na Heuréce jsem podobný nenašla. Jaga.
Všech rad či šprýmů si vážím ale to linecké mi nikdo z vás neupeče ...?
To je není vše,letos totální propadák,připadám si jak prvnička,což tomu tak není ...1.těsto jsem si před pár dny chtěla připravit poooozdě v noci a až došlo na vážení zjistila jsem,že nemám dost másla,ale už v míse byly všechny ingredience mj.i žloutek a lžíce octa a tak jsem to promísila jen tak přikryla do spíže a ráno šla koupit máslo a až jsem to spojila tak jsem upekla jeden plech a z hrůzou zjistila,že tam asi ten ocet srazil se žloutkem a vytvořily se tvrdé skrupínky jak porcelán...vyhodila jsem jak upečené,tak zbytek těsta - slepice nemám - nikdy jsem neměla jsem celý život ve městě - nikdy jsem nic nevyhodila vždy jsem to uměla zpracovat,ale toto je prokletí ...šalamounovy řezy včera dávám do trouby (peču v noci) a až se potom zjistím,že žloutky zůstaly v hrníčku na stole ! vyndala jsem to a dodatečně vidličkou zamíchala na plechu ...tak CO BYSTE NA TO ŘEKLI ...tím končím Tvá Máňa hahaha
vymýšlela jsem a vyhledala jsem si novinku(?) linecké s polohrubou moukou a tady je to dílo,co se mi nepovedlo a ztvrdlo mi to tak,že byste nevěřili,že tam nejsou střepy z porcelánu třeba nebo skla...hrůza a děs,ale chyba byla asi na mně ...
dofám,že tímto neporuším autorská práva servru ...
A ocet jste dávala do lineckého těsta?No já v mých receptech do lineckého,ani jiného vánočního těsta ocet nedávám,když už tak do domácího taženého štrudlu,ale toto čtu poprvé.Není to tím?Hoďte sem recept,co v něm máte ocet.
Milá nešťastná...Dělám linecké cukroví z tohoto těsta,je vláčné,měkoučké,křehoučké a žluťoučké.Takže směle do toho,toto se Vám trhat zaručeně nebude
60 dkg polohrubé mouky.
35 dkg másla nebo hery./Já dávám máslo/.
30 dkg moučkového cukru.
6 vanilkových pudinků.
3 vejce.
1/2 prášku do pečiva.
Těsto řádně vypracujte a nechejte do druhého dne odpočinout v lednici v mikrotenovém sáčku.Posléze vyválejte a vykrajujte dle svých nejoblíbenějších formiček.Pečte cca 10 minutek na 180 st.Záleží na troubě,to je jasné...Letos jsem plnila malinovou a jahodovou marmeládou.Posléze je ještě zdobím čokoládou a posypu cukrem.
Vynikající ! ! !
doplněno 06.12.14 16:15:Babičko,neupsala jsem se.Dělám čtyři plechy.To těsto je opravdu výborné a jak voní...
Hahanaj,díky za ujasnění. To jsem také mohla písnout hned,že? Omlouvám se
Wamp, věřím vám, ale neupsala jste se? Na 60 dkg mouky 6 pudinků? Kolik plechů z toho těsta uděláte?
doplněno 07.12.14 19:01:jjjj, to je jasné, ale hned 3. Tak jo, nic za to nedám, udělám.
wamp@ ...vloni jsem objevila také,že linecké z polohrubé mouky bylo lépe zpracovatelné,i když chuťově je lepší z hladké, a že to šlo dobře zkusila i jsem letos,až na to,že moje kniha receptů je dílo tradiční,a experimentální a z toho důvodu jsem zase čerpala letos z experimentu,který nevyšel,hold taková jsem já ... ale zase se tak lehce nevzdávám a vaše linecké z pudinků zkusím pro případ nezdaru z poloviční dávky,páč už těch vyhozených plechů a těst mám letos dost ...díky a s úsměvem k dalšímu experimentu zdar ...
Sansino,nebojte,povede se A dejte vědět,sama jsem zvědavá,ano?
Není zač,rádo se stalo
Jasně,moc ráda jste má naděje i zvědavost ...jsem potvůrka baví mě hledat nové a tak to dopadlo ...napíšu díky
Wampinko těsto hotovo držte mi palce a mám dotaz a) podsýpáváte silikonovou podložku ( val) ...
b) mastíte plech,dala jsem pečící papír stačí?
Jemné linecké těs/... tohle těsto jsem dělala a nechala přes noc v lednici. Je opravdu moc dobré už i syrové Dobře se z něj dělá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.