Tlačenka neztuhla

Od: Datum: 04.12.14 10:36 odpovědí: 14 změna: 07.12.14 19:46
avatar

Dobrý den ,

dělal jsem tlačenku domácí vepřovou z kolínka, plece, jater, hlavy a z namletych kůží pochopitelně, ještě jsem tam pro jistotu přilil želatinu.. Mno a za celou noc kdy jsem poctivě obracel , tak stejně mi neztuhla pořádně...,loni se mi to stalo také a nevím čím to je.Myslíte že bych měl pytlíky rozstříhat a přidat ještě želatinu a udělat ji znova?

Děkuji za případné rady ,fígle aby držela pohromadě.

Děkuji ,hezký den


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 04.12.14 10:45
avatar

želatinu jsme v životě do tlačenky necpali a vždy ztuhla, kůže tam být musí, otázkou je, kolik jste jich tam dali a zda jste to správně povařili než jste to nalili do nohavic, znova už to nedělejte, to už se vám to nespojí tuplem

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 04.12.14 11:47
avatar

Možná jste měl v poměrech opravdu málo klihovatového masa. Hodně klihují nožičky. Kolena samotná nestačí. Nebo musíte nechat opravdu hodně zredukovat tekutinu a pak ale možná bude chybět. Také jsem nikdy nepřidávala žádnou želatinu. A celé to vařím opravdu pomalu, třeba 4 hodiny, i více. Nechat probublávat. Opravdu si myslím, že hlava a kolena nestačí na dostatečné zklihování. Příště dejte ty nožičky a uvidíte, že se Vám povede. Já pak vývar přecedím, aby tam nebylo koření a nějaké drobné nečistoty.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ju®
Datum: 04.12.14 11:54

želatinu? stačí nožky - už s tím nic nenaděláte, já už několik let skusím tlačenku jako polívku, dvě kolečka trocha vody ohřát, nevařit, něco česneku - podle chuti soli a pepře a je vytuněná hezky s chlebem, tak vy to nemusíte ani moc ohřívat...

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 04.12.14 14:09
avatar

Tlačenka stačí obrátit dvakrát, to jenom polévka prdelačka se poctivě míchá celou noc.

Jak píší rádcové přede mnou, vepřové nožky, koleno, jazyk, a to co jste napsal Vy, pomalu vařit. Želatinu v žádném případě.

Příště se jistě povede.

Vařím psovi šest vepřových jazyků v papiňáku a voda vždy ztuhne, a kromě toho jazyk, srdíčko do tlačenky patří.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 04.12.14 16:22

tregedo - jak to tak čtu ( jinak podobný problém s tlačenkou už tady byl často, stačí zadat do : hledaný výraz), tak na vině bude asi na 101 % to vaše neustále obracení - tím jste to tzv. podo-il..., musíte mít na paměti, že nesmíte překročit určitý čas, kdy je tlačenka ještě teplá a už ji neotáčet, protože ji tzv. zdrcnete - nebo nevím, jak lépe to vystihnout...( prostě hnete s ní už v době, kdy by měla být v klidu a proto nestihne ztuhnout, neboť má rozhozené molekuly... Myslím, že příští se vám určitě povede... Pokud chcete ji ještě napravit teď , vyberte ji , znovu dejte zcela krátce rozehřát do velmi horkého stavu a naplňte znovu tlačenkový sáček.

Nic neobracejte !, pořádně zavázanou tlačenku s vytvořením provázkového oka pověste na vhodné místo ( asi spíž, komora a pod.), připravte si silnější jehlu a postupně jak bude tuhnout a stoupat omastek nahoru k provázku - tak na horní hranici asi tak mezi sádlem a masem udělejte min. 1 dirku, horké sádlo bude vykapávat na zem do vámi připavené nádoby. Pak nám napište, myslím, že budete spokojen a hlavně, tlačenka nebude tak mastná... ,,, po vykapaní sádla ji lehce otřete od kapaného sádla, ale nemačkejte ji ...

Ohodnoceno: 1x
 
Od: tuky
Datum: 04.12.14 17:50

jo a všechno maso bude dole a nahoře voda / sulc/ a proč píchat /mastnota / sádlo je nositelem chuti...snad ne?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.12.14 18:17

A jak dlouho tu tlačenku ve střevě ještě vaříte?Já na mírném ohni 1,5 hod.A vše je v pořádku.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.12.14 18:46
avatar

"smíchaný" materiál na tlačenku vaříme pomalu a mírně v hrnci, ale ne tak dlouho jako vy (vždyť maso do ní je už vařené), takže se jen zavaří koření, pak se nechá chvilku v hrnci vychladnout za občasného míchání, a to na teplotu, aby se dala naběračkou nalít do igelitových nohavic (žádné střevo), zaváže se a pak se nechává opět dochladnout a ztuhnout, párkrát se tlačenka otočí, ale jen tak 2-3x

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.12.14 18:52
avatar

Zajímavý postup, vařit tlačenku v hrnci a uvařenou dávat do nohavic. U nás se vaří už naplněný nohavice. No vaří, to ne, nesmí se to vařit, ale jen tak táhnout.

Po vytažení se může otočit, ale nemusí.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 04.12.14 18:58
avatar

nikdy jsme to nedělali jinak

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.12.14 19:01
avatar

Jiný kraj, jiný mrav...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.12.14 19:28
avatar
Jj nesmíš se divit že ti neztuhla když jsi jí ,,rozbil,,
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 05.12.14 10:38
avatar
Otočit max jednou, dokud je ještě teplá, pak uz ne. A vývar v co nejmenším množství vody, popr kůže vařit zvlášť.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: alik®
Datum: 07.12.14 19:46

Zdravím, v jednom hrnci se vaří maso a v druhém kůže. Do rájené směsi masa a koření se přidají namleté kůže i s vývarem z kůží. Lehce promíchat a naplnit do nohavice. Tlačenka nesmí vařit, mohla by prasknout, jen prohřívat při 95st. Při chladnutí otáčet tak třikrát i víckrát. Záleží v jak velkém chladnu je chladíte. Když mrzme a dáte to na balkon tak to máte za 2hodiny zchlazané. A neztuhla vám právě proto, že jste tam dal tu želatinu.Jestli jste stím ještě nic nedělal kupte zítra kilo kůží dejte uvařit, horké semelte, tlačenku vyndejte z papíru nalijte do toho ty horké kůže, lechce zamíchejte naplňte zpět do papíru a dejte na 20minut prohřát do horké vody. a to by bylo, že by byla na lžíci. Musí ztuhnout. Držím palce Alik

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.