Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlačenka neztuhla

Od: tregedo* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den ,

dělal jsem tlačenku domácí vepřovou z kolínka, plece, jater, hlavy a z namletych kůží pochopitelně, ještě jsem tam pro jistotu přilil želatinu.. Mno a za celou noc kdy jsem poctivě obracel , tak stejně mi neztuhla pořádně...,loni se mi to stalo také a nevím čím to je.Myslíte že bych měl pytlíky rozstříhat a přidat ještě želatinu a udělat ji znova?

Děkuji za případné rady ,fígle aby držela pohromadě.

Děkuji ,hezký den

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ju*
hodnocení

2x

želatinu? stačí nožky - už s tím nic nenaděláte, já už několik let skusím tlačenku jako polívku, dvě kolečka trocha vody ohřát, nevařit, něco česneku - podle chuti soli a pepře a je vytuněná hezky s chlebem, tak vy to nemusíte ani moc ohřívat...

hodnocení

1x

želatinu jsme v životě do tlačenky necpali a vždy ztuhla, kůže tam být musí, otázkou je, kolik jste jich tam dali a zda jste to správně povařili než jste to nalili do nohavic, znova už to nedělejte, to už se vám to nespojí tuplem

Možná jste měl v poměrech opravdu málo klihovatového masa. Hodně klihují nožičky. Kolena samotná nestačí. Nebo musíte nechat opravdu hodně zredukovat tekutinu a pak ale možná bude chybět. Také jsem nikdy nepřidávala žádnou želatinu. A celé to vařím opravdu pomalu, třeba 4 hodiny, i více. Nechat probublávat. Opravdu si myslím, že hlava a kolena nestačí na dostatečné zklihování. Příště dejte ty nožičky a uvidíte, že se Vám povede. Já pak vývar přecedím, aby tam nebylo koření a nějaké drobné nečistoty.

pohanka*
hodnocení

1x

Tlačenka stačí obrátit dvakrát, to jenom polévka prdelačka se poctivě míchá celou noc.

Jak píší rádcové přede mnou, vepřové nožky, koleno, jazyk, a to co jste napsal Vy, pomalu vařit. Želatinu v žádném případě.

Příště se jistě povede.

Vařím psovi šest vepřových jazyků v papiňáku a voda vždy ztuhne, a kromě toho jazyk, srdíčko do tlačenky patří.

sanyo*
hodnocení

1x

tregedo - jak to tak čtu ( jinak podobný problém s tlačenkou už tady byl často, stačí zadat do : hledaný výraz), tak na vině bude asi na 101 % to vaše neustále obracení - tím jste to tzv. podo-il..., musíte mít na paměti, že nesmíte překročit určitý čas, kdy je tlačenka ještě teplá a už ji neotáčet, protože ji tzv. zdrcnete - nebo nevím, jak lépe to vystihnout...( prostě hnete s ní už v době, kdy by měla být v klidu a proto nestihne ztuhnout, neboť má rozhozené molekuly... Myslím, že příští se vám určitě povede... Pokud chcete ji ještě napravit teď , vyberte ji , znovu dejte zcela krátce rozehřát do velmi horkého stavu a naplňte znovu tlačenkový sáček.

Nic neobracejte !, pořádně zavázanou tlačenku s vytvořením provázkového oka pověste na vhodné místo ( asi spíž, komora a pod.), připravte si silnější jehlu a postupně jak bude tuhnout a stoupat omastek nahoru k provázku - tak na horní hranici asi tak mezi sádlem a masem udělejte min. 1 dirku, horké sádlo bude vykapávat na zem do vámi připavené nádoby. Pak nám napište, myslím, že budete spokojen a hlavně, tlačenka nebude tak mastná... ,,, po vykapaní sádla ji lehce otřete od kapaného sádla, ale nemačkejte ji ...

Jj nesmíš se divit že ti neztuhla když jsi jí ,,rozbil,,
tuky

jo a všechno maso bude dole a nahoře voda / sulc/ a proč píchat /mastnota / sádlo je nositelem chuti...snad ne?

A jak dlouho tu tlačenku ve střevě ještě vaříte?Já na mírném ohni 1,5 hod.A vše je v pořádku.

"smíchaný" materiál na tlačenku vaříme pomalu a mírně v hrnci, ale ne tak dlouho jako vy (vždyť maso do ní je už vařené), takže se jen zavaří koření, pak se nechá chvilku v hrnci vychladnout za občasného míchání, a to na teplotu, aby se dala naběračkou nalít do igelitových nohavic (žádné střevo), zaváže se a pak se nechává opět dochladnout a ztuhnout, párkrát se tlačenka otočí, ale jen tak 2-3x

Zajímavý postup, vařit tlačenku v hrnci a uvařenou dávat do nohavic. U nás se vaří už naplněný nohavice. No vaří, to ne, nesmí se to vařit, ale jen tak táhnout.

Po vytažení se může otočit, ale nemusí.

nikdy jsme to nedělali jinak

Jiný kraj, jiný mrav...

stirecek*
hodnocení

0x
Otočit max jednou, dokud je ještě teplá, pak uz ne. A vývar v co nejmenším množství vody, popr kůže vařit zvlášť.

hodnocení

0x

Zdravím, v jednom hrnci se vaří maso a v druhém kůže. Do rájené směsi masa a koření se přidají namleté kůže i s vývarem z kůží. Lehce promíchat a naplnit do nohavice. Tlačenka nesmí vařit, mohla by prasknout, jen prohřívat při 95st. Při chladnutí otáčet tak třikrát i víckrát. Záleží v jak velkém chladnu je chladíte. Když mrzme a dáte to na balkon tak to máte za 2hodiny zchlazané. A neztuhla vám právě proto, že jste tam dal tu želatinu.Jestli jste stím ještě nic nedělal kupte zítra kilo kůží dejte uvařit, horké semelte, tlačenku vyndejte z papíru nalijte do toho ty horké kůže, lechce zamíchejte naplňte zpět do papíru a dejte na 20minut prohřát do horké vody. a to by bylo, že by byla na lžíci. Musí ztuhnout. Držím palce Alik

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]