Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se čajovka jmenuje čajovka?

Od: beauty odpovědí: 10 změna:

Já ji celoživotně miluji, ale ten název mi nikdy nešel na rozum. Co má s čajem společného?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, jde o druh "mazacího" salámu (jako maceška - ta má jméno podle pana uzenáře Macešky) a mazal se na pečivo k čaji o páté v Británii. A podával se i čajový rohlík, čajové máslo nebo čajové pečivo (cukroví). Zdravím!

P.S. Je to podobné paštice.

doplněno 02.12.14 23:53:

Nemáte zač.

beauty
hodnocení

Díky. Tušil jsem, že to bude proto, že se jedla k čaji. Vlastně se k němu dost hodí, když o tom tak přemýšlím.

milanzaruba
Ten zvyk mazat salám na čerstvý chléb k odpolednímu čaji nepochází z Anglie ale z Německa, kde z anglického "odpoledního čaje" udělali čajovou svačinu. Métský salám je sice podobný ale odjinud. Po návratu z dovolené mohu zájemcům poslat podrobnosti. Historii čajového salámu mně objasnila známá z Německa.

hodnocení

1x

Možná budu za blbce, ale pojem "čajovka" slyším poprvé, o co že se vlastně jedná? Jediné, co si pod tímto slovem dokážu představit je "čajová svíčka" :)

zdeny*
hodnocení

0x

Já to znám pod oficiálním názvem Métský salám.

hodnocení

0x
Já miluji jinou čajovku - růži. popinave-rostliny.atlasro/...
Další čajovka může být píseň karaoketexty.cz/...

Také jsem si vzpomněla nejdřív na růži.

hodnocení

0x

čajovku jsem měla ráda už jako dítě, dělala se v takových buřtících, byla to pro mne pochoutka, dokonce mi připadá, že ty dnešní již nejsou tolik dobré...konečně vím, proč se tak jmenuje. Dala bych jí název pivovka, čajem ji*smich* nezapíjím

medlyn

Čajovku znám od dětství a nijak moc mi nechutnala... dodnes se u nás vypráví, že mi sousedka nabídla svačinu - chleba s nakrájeným uherákem a já se na ni nešťstně podívala - ty nemáš marmeládu? Později jsem čajovkám přišla na chuť, stejně jako u pomazánkového másla, nebo hermelínu. V současné době métský salám občas kupuji a i když vzpomínáme na doby, kdy šunka byla šunkovatější, máslo za 8-10 Kč., nebo tráva zelenější... tak musíme uznat, že současný métský salám a nebo jeho obdobné názvy, je i nadále dost dobrý. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma čajovka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]