Kysané zelí - vznikla kaše

Od: Datum: 28.11.14 11:42 odpovědí: 10 změna: 29.11.14 05:21

Dobrý den,

letos již poněkolikáte jsme naložili zelí. Vždy bylo perfektní, máme osvědčený recept. Letos přítel zvolil zelí červené koupené v Lidlu. Ale přesolil ho, dal na 5 l o dvě lžíce soli víc. Ale to je asi jedno. Problém je v tom, že ze zelí je totální nepoživatelná kaše. Co bylo špatně? Má na to vliv množství soli nebo existuje nějaký extra druh zelí na nakládání?

Díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 28.11.14 11:57
avatar

Ano, je to možné, že druh zelí nebyl vhodný na naložení. Jedná se o letní zelí, u kterého listy obsahují mnoho vody.

Pokud tam nebyl označen přesný druh a odrůda zelí, tak je toto možné vysvětlení.

Též zelí mohlo být něčím urychlené, jako to máte u kuřecího masa. Rychle to vyroste, má v sobě hodně vody, ale kvalita nic moc.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.11.14 11:59
avatar

Asi špatný druh zelí. My teda vždycky nakládáme zelí bílé, koupené na objednávku na tržnici. Jenže my ho děláme půl metráku.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.11.14 12:11

Náš dodavatel zeleniny /kuchyně restaurace/ říká "některé zelí - zejména z dovozu /Německo/ není vhodné k nakládání".

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.11.14 12:22
avatar

Zdravím, červené kysané zelí jsem nikdy nejedl a nikdy ani nedělal jde to vubec?

To asi bude ten problem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.11.14 16:22

Vždyť se normálně červené kysané prodává, mají ho v každém obchodě. Třeba segedín dělám většinou z červeného, je pak lepší. A na segedín jsem borec, kdo ho ode mne ochutnal říkal že lepší nejedl. Ale samochvála smrdí

Od: honzi
Datum: 28.11.14 12:34

ano bylo to nevhodné zelí. Kdysi jsme ho nakládali pravidelně. Také se nám stalo, že zelí bylo bláto.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.11.14 12:39
avatar

a ještě jedna zkušenost - i pozdní bílé zelí (nejvhodnější k nakládání) časem změkne, pokud použijeme sůl s jodem; používáme proto sůl kamennou! a zelí zůstane pěkně křupavé i po delší době; jinak platí, že k nakládání se hodí pouze zelí pozdní, v žádněm případě rané (tak ja radí předešlí rádci...); na dno nádoby vkládáme čerstvé křenové listy, zelí prosypáváme celým kmínem - na 30kg tak dva sáčky kmínu a půl kg kamenné soli - odzkoušené, kolega dává i stroužky česneku...čerstvě nastrouhané a posolené zelí necháváme alespoň šest hodin, aby odtekla voda a pak natlačíme do hliněného hrnce; ten je s drážkou na vodu a poklicí - běžný hliněný hrnec na kysané zelí (prý je lepší než keramika, nevím, nemám vyzkoušeno)...i červené zelí se dá nakládat a mléčně kvasit? nesetkal jsem se s tím prozatím...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 28.11.14 16:13
avatar

Mí rodiče do zelí zašlapávali jablíčka. Taková, zelená, tvrdá. Nevím druh. A jedna paní, co zdrhla z Ruska, vyprávěla, že do zelí zašlapávali maso. Lednice nebyly. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: luha®
Datum: 28.11.14 19:53

Pravděpodobně jste pomocí soli zlikvidovali mléčné bakterie, které jsou přirozeně na listech. Optimální množství soli se jednoduše určí tak, že se hmotnost krouhanky vydělí koeficientem 55. Na druhu zelí záleží jen pokud jde o délku skladovatelnosti. Čím více obsahuje laktozy, tím je kyselejší a bez ztráty kvality vydrží déle než rok.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.11.14 05:21
avatar

Je to dáno druhem zelí. Nakládá se zelí, které je tvrdé, má málo vody. V obchodě bývá označené jako zelí k naložení. Nejde naložit každé.

Červené jsem nenakládala nikdy, ačkoliv se v obchodě ve sklenici koupí. Pokždé jenom bílé. Výsledek je daný vhodnou odrůdou, množství soli na to nemá vliv. Podle množství soli je pak zelí pernější, kyselejší, ale kaše z něj není.

Do zelí jsme dívali sůl promíchanou s kmínem /od oka/ a při krouhání přidávali cibuli. Někdo přikrouhává i jablka, náš vzdálený příbuzný, který pocházel z Ukrajiny, kdysi přidával i nakrouhanou řepu cukrovku. Vysoký podíl cukru v ní prý podpořil lepší zkysání zelí. Jaga.

Pokud je ze zelí kaše, asi bych to vyhodila /dala postupně slepicím, praseti.../ a příští rok zelí na krouhání vybírala opravdu pečlivě. Letos už je po krouhání, to asi to pravé "krouhací" zelí už neseženete a pokud koupíte jiné normální, může se to stát znovu.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.