Jak na ovar

Od: Datum: 19.11.14 09:17 odpovědí: 13 změna: 20.11.14 07:48
Dobrý den manžel mě poprosil o ovar poradite jaké maso koupit a jak postupovat? Děkuji
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: host
Datum: 19.11.14 09:19

Do oběda je ještě daleko a vy nám tu děláte chutě. Ovar s křenem... váš manžel bude mít dobrotu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 19.11.14 09:26
avatar
Kupte vepřová kolena na ovar.Umyjte je,vložte do studené vody do hrnce,přidejte sůl,bobkový list 2-3,nove koreni 2-3 ks a vařte,dokud masičko nezačne pěkně odpadávat od kosti.Podává se s hořčicí,křenem a chlebem.
doplněno 19.11.14 16:27:

Koleno JE ovar ! Nesnáším ty hlavy,je to nechutné,nedávno se mně z toho zvedl žaludek.trčely z toho zuby a vůbec *blee* Kolínko,to je dobrůtka,nejsou tam ty hnusné tlusté a klepající fláky. Ale proti gustu žádný dišputát...Ovarové koleno tady prosím.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.11.14 09:30
avatar

Koleno není ovar ! Hlavně chuťově je to o něčem jiném!

doplněno 19.11.14 19:48:

wamp, ovar je ovar a koleno je koleno, každý ať si vybere, mám taky raději koleno, ať už vařené nebo pečené, ale ten odkaz na Hospodeké ovarové koleno je zavádějící a nesmyslný, to je právě vidět, že ten, kdo název vymyslel, viděl prase a zabíjačku jen z rychlíku

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 19.11.14 09:29
avatar

Jaké maso? Ovar jako takový je především z masa na hlavě prasete, tedy hlavně to jsou líčka a podbradky, ale můžete k tomu pořídit i něco delikátnějšího (rypáček, jazyk,..)

doplněno 19.11.14 09:32:

Uvařit do měka

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 19.11.14 10:07
avatar

Pro mě ovar znamená půl vepřové hlavičky, kterou nechám přeseknout. Doma oškrábu zbylé štětiny, umyju. Narvu do papiňáku + cca 4 kuličky nové koření, 10 celých pepřů, napůl rozkrojenou celou velkou cibuli, 3 stroužky česneku. Možno i bobkový list, ale ten já nemusím. Zalít vodou a vařit cca 2 hoďky s mírným posykáváním. To by mělo stačit k tomu, aby bylo maso měkké a kosti z něho vypadly samy. ;) Než se uvaří, je třeba pořídit čerstvý chleba, obě hořčice (plnotučnou i krémžskou), křen je vítán. A dát vychladit pivečko. Bez něho špatně tráví.;) Už vím, jak se choval Pavlovův pes!

doplněno 19.11.14 10:29:

Je možné, že si na hlavičku netroufnete, dá se koupit lalok-podhrdlí. Kupte ho a uvařte jako hlavičku s novým kořením, pepřem, cibulí ačesnekem. Taky to bude bezva.

doplněno 19.11.14 10:31:

A možná i kousíček plecka nebo libového bůčku.

Ohodnoceno: 6x
 
Datum: 19.11.14 12:14
avatar

Mňááám!babkazov souhlasím s vámi.A když si vzpomenu jak jsme dělali domácí zabijačky...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 19.11.14 14:53

Babkazov *palec**palec* dělám to jako vy. Kupuji na ovar lalok + kousek plecka. Lalok je za pakatel . 35,- Kč/kg. Koleno nekupovat, to je o něčem jiném, z něj ovar nikdy neuděláte..

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.11.14 20:20
avatar

Babkazov tak to má být *palec*. Za sebe vám řeknu, že vařený o zabíjačce v kotlu je vždycky lepší.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 20.11.14 07:37
avatar

Jojo, o zabíjačce bude mnohem lepší, protože se nevaří ve vodě, ale v kvalitním vývaru, v polívce. A taky ten ruch a vůně okolo a pak u stolu nesedí jeden dva lidi. Ale dobrá parta, se sklenicemi a skleničkami a pusou plnou dobrého jídla a sranda řečí. ;)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 20.11.14 07:48
avatar

Kde jste byla, když jsem se ženil..? *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ju®
Datum: 19.11.14 13:33

Klasický ovar ze zabíjačky se vaří i s ostatním masem pouze v osolené vodě, pokud chcete i ovarovou polévku je dobré postupovat jak uvedeno výše.

Můj postup : ovar uvařím varianta je na Vás, dělám ho více / většinou celá hlava + něco masového pro ty co nemilují třaslavé/, něco se sní za tepla a něco po vychladnutí,

teplý ovar nakrájíme na plátky, plátek posolíme,pořeme česnekem / či lépe česnekovou pastou se solí/ o to míń solíme/ popepříme, popaprikujeme sladkou paprikou / či pastou z papriky - tesco /, dáme další plátek a zopakujema postup a tak pokračujeme dál, kyž se nám plátky začnou rozjíždět zapíchneme si do nich špejle na okraj a doprostřed a jedeme dál, až se nám zdá kus přiměřený skončíme zalomíme špejle aby nám nepropíchly obal a řádně zabalíme do alobalu a dáme vychladit do lednice, nejlépe na 3-4 dny, zatím to u nás tak dlouho nikdy nevydrželo, vyndáme a krajíme napříč přes plátky po vytažení špejlí...ňamka / chleba , hořčice, nakládané okurky- papriky atd.../ je možno ozvláštnit spoustou variací při přípravě - chili,pálivá paprika...atd..., je to ...vcelku dobré, sakra pavlov...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 20.11.14 06:39
avatar

Když dělám ovar, je to pokaždé taková malá zabíjačka. Koupím půlku hlavy, lalok, kus plecka a libový bůček. Tak si každý může vybrat, co ma rád, zda libové plecko, či třeba prorostlý bůček.

Vařím jen ve slané vodě, o pravé zabíjačce jsme také k ovaru nepřidávali žádné koření. Uvařit pěkně doměkka, až maso jde lehce od kostí. Nakrájet na úhledné plátky, podávat se strouhaným křenem a hořčicí. A s čerstvým chlebem.

A co s tím ostatním?

1/ Maso oberu a rozsekám najemno, mám takovou tu řeznickou "kolíbku." Přidám pomletá vepřová játra a několik rohlíků rozmočených ve vodě. Kdysi jsem pekla buchtu do prejtu, ale to když bylo opravdu celé prase. Pak už jen stačí dochutit solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Namačkat do pekáče, bez míchání zvolna upéct a je domácí prejt. *palec*

2/ Vývar přecedím, přidám do něj vařené velké kroupy obarvené vepřovou krví. Ta se koupí v každé prodejně Globusu, pokud si donesete vlastní plastovou lahvičku. Já kupuji obyčejně jenom 1/2 litru. Trochu osolím, přidám majoránku, česnek, pepř a trošku kmínu. Pak už jen dobře povařit za častého míchání, aby se krev v polévce nesrazila. Pokud ji chci uschovat /třeba zamrazit/, nekořením hodně, ale dokořeňuji až při podávání.

A ještě jeden fígl, na který jsem přišla sama. Je známo, že ve vývaru na prdelačku se vaří jitrnice. Občas nějaká praskne a tím se vývar vylepší. Proto na začátku vaření přidám do polévky trochu toho syrového prejtu, rozvaří se v ní a je to přesně, jako z těch jitrnic.

To kolínko by na ovar také nevadilo, ale my jsme ho vždycky vařili do sulcu. To taky byla dobrota.

Hm, a teď si jdu dát chleba se sejrem! *bum* Jaga.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 20.11.14 07:47
avatar

Jago, přesně tak vaří ovárky profíci! ;) Když jsem psala odpověď, váhala jsem, jestli nemám přidat hned recept na prejt, Ty jsi ho napsala mnohem lépe, než bych uměla já. ;) Kdysi, to už jsem byla sama s dětmi, jsme se se dvěmi kamarádkami a několika dětmi měly vydat na chatu jedné z nich. Byly jsme dost bez peněz. Koupila jsem všecko, cos napsala a doma uvařila a upekla, (+zelí) za pár peněz a nabalila do auta. V dostatku a spokojenosti jsme na tomhle přežili 4 dny. I se svačinami. Dodnes s láskou na to vzpomínáme.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.