Nejste přihlášen/a.
Pro mě ovar znamená půl vepřové hlavičky, kterou nechám přeseknout. Doma oškrábu zbylé štětiny, umyju. Narvu do papiňáku + cca 4 kuličky nové koření, 10 celých pepřů, napůl rozkrojenou celou velkou cibuli, 3 stroužky česneku. Možno i bobkový list, ale ten já nemusím. Zalít vodou a vařit cca 2 hoďky s mírným posykáváním. To by mělo stačit k tomu, aby bylo maso měkké a kosti z něho vypadly samy. Než se uvaří, je třeba pořídit čerstvý chleba, obě hořčice (plnotučnou i krémžskou), křen je vítán. A dát vychladit pivečko. Bez něho špatně tráví.
Už vím, jak se choval Pavlovův pes!
Je možné, že si na hlavičku netroufnete, dá se koupit lalok-podhrdlí. Kupte ho a uvařte jako hlavičku s novým kořením, pepřem, cibulí ačesnekem. Taky to bude bezva.
doplněno 19.11.14 10:31:A možná i kousíček plecka nebo libového bůčku.
Jojo, o zabíjačce bude mnohem lepší, protože se nevaří ve vodě, ale v kvalitním vývaru, v polívce. A taky ten ruch a vůně okolo a pak u stolu nesedí jeden dva lidi. Ale dobrá parta, se sklenicemi a skleničkami a pusou plnou dobrého jídla a sranda řečí.
Když dělám ovar, je to pokaždé taková malá zabíjačka. Koupím půlku hlavy, lalok, kus plecka a libový bůček. Tak si každý může vybrat, co ma rád, zda libové plecko, či třeba prorostlý bůček.
Vařím jen ve slané vodě, o pravé zabíjačce jsme také k ovaru nepřidávali žádné koření. Uvařit pěkně doměkka, až maso jde lehce od kostí. Nakrájet na úhledné plátky, podávat se strouhaným křenem a hořčicí. A s čerstvým chlebem.
A co s tím ostatním?
1/ Maso oberu a rozsekám najemno, mám takovou tu řeznickou "kolíbku." Přidám pomletá vepřová játra a několik rohlíků rozmočených ve vodě. Kdysi jsem pekla buchtu do prejtu, ale to když bylo opravdu celé prase. Pak už jen stačí dochutit solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Namačkat do pekáče, bez míchání zvolna upéct a je domácí prejt.
2/ Vývar přecedím, přidám do něj vařené velké kroupy obarvené vepřovou krví. Ta se koupí v každé prodejně Globusu, pokud si donesete vlastní plastovou lahvičku. Já kupuji obyčejně jenom 1/2 litru. Trochu osolím, přidám majoránku, česnek, pepř a trošku kmínu. Pak už jen dobře povařit za častého míchání, aby se krev v polévce nesrazila. Pokud ji chci uschovat /třeba zamrazit/, nekořením hodně, ale dokořeňuji až při podávání.
A ještě jeden fígl, na který jsem přišla sama. Je známo, že ve vývaru na prdelačku se vaří jitrnice. Občas nějaká praskne a tím se vývar vylepší. Proto na začátku vaření přidám do polévky trochu toho syrového prejtu, rozvaří se v ní a je to přesně, jako z těch jitrnic.
To kolínko by na ovar také nevadilo, ale my jsme ho vždycky vařili do sulcu. To taky byla dobrota.
Hm, a teď si jdu dát chleba se sejrem! Jaga.
Jago, přesně tak vaří ovárky profíci! Když jsem psala odpověď, váhala jsem, jestli nemám přidat hned recept na prejt, Ty jsi ho napsala mnohem lépe, než bych uměla já.
Kdysi, to už jsem byla sama s dětmi, jsme se se dvěmi kamarádkami a několika dětmi měly vydat na chatu jedné z nich. Byly jsme dost bez peněz. Koupila jsem všecko, cos napsala a doma uvařila a upekla, (+zelí) za pár peněz a nabalila do auta. V dostatku a spokojenosti jsme na tomhle přežili 4 dny. I se svačinami. Dodnes s láskou na to vzpomínáme.
Klasický ovar ze zabíjačky se vaří i s ostatním masem pouze v osolené vodě, pokud chcete i ovarovou polévku je dobré postupovat jak uvedeno výše.
Můj postup : ovar uvařím varianta je na Vás, dělám ho více / většinou celá hlava + něco masového pro ty co nemilují třaslavé/, něco se sní za tepla a něco po vychladnutí,
teplý ovar nakrájíme na plátky, plátek posolíme,pořeme česnekem / či lépe česnekovou pastou se solí/ o to míń solíme/ popepříme, popaprikujeme sladkou paprikou / či pastou z papriky - tesco /, dáme další plátek a zopakujema postup a tak pokračujeme dál, kyž se nám plátky začnou rozjíždět zapíchneme si do nich špejle na okraj a doprostřed a jedeme dál, až se nám zdá kus přiměřený skončíme zalomíme špejle aby nám nepropíchly obal a řádně zabalíme do alobalu a dáme vychladit do lednice, nejlépe na 3-4 dny, zatím to u nás tak dlouho nikdy nevydrželo, vyndáme a krajíme napříč přes plátky po vytažení špejlí...ňamka / chleba , hořčice, nakládané okurky- papriky atd.../ je možno ozvláštnit spoustou variací při přípravě - chili,pálivá paprika...atd..., je to ...vcelku dobré, sakra pavlov...
Koleno JE ovar ! Nesnáším ty hlavy,je to nechutné,nedávno se mně z toho zvedl žaludek.trčely z toho zuby a vůbec Kolínko,to je dobrůtka,nejsou tam ty hnusné tlusté a klepající fláky. Ale proti gustu žádný dišputát...Ovarové koleno tady prosím.
Koleno není ovar ! Hlavně chuťově je to o něčem jiném!
doplněno 19.11.14 19:48:wamp, ovar je ovar a koleno je koleno, každý ať si vybere, mám taky raději koleno, ať už vařené nebo pečené, ale ten odkaz na Hospodeké ovarové koleno je zavádějící a nesmyslný, to je právě vidět, že ten, kdo název vymyslel, viděl prase a zabíjačku jen z rychlíku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.