Nejste přihlášen/a.
Vařím guláš velmi často a dělala jsem ho párkrát i pro více lidí. Naposledy asi 30 porcí. Počítejte tak 10 dkg masa na osobu, podle toho dám množství masa, něco se svaří, takže pro 50 lidí bych já dala 5-6 kilo masa. Nejlepší je kližka, ale někdy to kombinuji i se zadním, nebo dobrý je hovězí pupek. Všude říkají že má být cibule kolik masa, ale já to tak nedělám, protože je potom ten guláš sladší. Já dávám 2 velké cibule na kilo masa, osmahnu na sádle, přidám rajčatový protlak, orestnu a přidám maso na kostky, osolím, a restuji. Teprve poté přidám papriku, trochu i pálivé, pepř, drcený kmín, česnek utřený a přidávám trochu koření Divočina a zaliji vařící vodou, nebo vývarem. Může být trochu i černého piva, ale nepřehnat. Někdy přidám masox, ale nemusí být. Dusím za občasněho míchání do změknutí masa. Poté zahustím chlebem, nebo jíškou. Provařím. Někdy přidám chilli papričky, když je to i pro děti, tak ne, nebo jen do části, někdy přidávám i pokrájené papriky, nejlépe červené, je z něj potom maďarský guláš. Velké množství dělám většinou ve dvou hrncích, neb tak velký nemám. Potom smíchám dohromady. Většinou jíme s chlebem, nejlépe doma pečeným. Ale může být knedlík, těstoviny, brambor. Každou porci posypu na kolečka nakrájenou cibulí a na střed položím kolečko papriky, vypadá to hezky. Zatím si nikdo nestěžoval, vždy se snědl, tak je asi dobrý. Tak ať se Vám guláš podaří.
Dobrý den, za vylepšení správného (hospodského) guláše považuji jeho mírné připálení a uležení - uvařit a podávat až druhý den. Jinak asi nemá cenu nic moc vymýšlet. Zdravím!
doplněno 18.11.14 13:16:matkapluku - máte dojem, že tazatelka je hloupá nebo vaří v hospodě? Myslíte si, že si do toho guláše bude dávat nějaký "sajrajt"? Nemohu za to, že jste nepochopila smysl mého "poselství" o chuti tohoto pokrmu.
Hospodskej guláš je pěknej sajrajt. Nacpou do něho všechny umělý přísady kuchaři to smíchají s vodou a zdar-bazar.
Nevidim tam nic spravnyho, není nad ten domací. Receptů na internetu jsou nepřeberný množství.
Záleží na tom,kolik vás bude. Pokud koupíte dvě kila kližky,nic se nestane,spíše naopak.Z tohoto masa je nejlepší.A a správný guláš se říká,že kolik masa,tolik cibule.Čím více cibule,tím je guláš lepší.Čím ho vylepšit? Dejte do něj ještě kostku masoxu,červenou pariku,a můžete přidat chilli papričky,ať má říz.Zahustěte chlebem.Jistě bude chutnat
Kdybych to bývala věděla,napsala bych celý postup receptu...Ovšem v dotazu to nebylo,takže mé mínus Jinak všichni mí blízcí a i ostatní říkají,že můj guláš nemá široko daleko konkurenci ! No a? Tak se trošinku chlubím
50 porcí, to tak 6-7 kg masa. Cibule se má dávat tolik, kolik je masa, ale stačí polovina. Než dáte na cibuli maso, tak aby byla pěkně vysmažená. Vylepšit ho můžete nějakým kořením, které koupíte přímo na guláš a do skoro hotového guláše nakrájet na slabé proužky červenou papriku, aby se nerozvařila. Já jsem vařila guláš pro 25 lidí, měla jsem 4 kg masa a uvařila jsem 10 litrů. Na talíři jsem zdobila cibulí nakrájenou na tenké kolečka.
Pro 25 lidí 4 kg. masa a 10 litrů? To je asi pak jen ,,samá voda,,.Ne? Já vařívám ze 4 kg,ale jen pro 10-12 lidí a masa je pak dostatek a je v talíři opravdu vidět. Na 50 porcí minimálně 10-12 kg. masa,ale ten hrnec bych tedy chtěla vidět! )
Rady se většinou shodují, takže také doporučím 8 - 9 kg masa. Kližka se trochu svaří, takže ať je raději více, než méně. Také budete guláš ochutnávat a pokud bude více chlapů, dáte jedlíkům větší porci, nebo si přijdou dvakrát. Též je dobré, pokud zbyde, nechat na druhý den, bude rozleželý a lepší. Cibule též ne celé množství co masa, tak dvě třetiny. Správný guláš má být bez zahuštění, ale mě chutná, když je trochu zahuštěný jenom záklechtkou, nebo i jíškou, pak je ovšem trochu tučnější. Samozřejmě zahustit včas a řádně povařit, ne prudkým varem. Nezapomenout míchat, protože pak má tendenci se snadněji připálit. Budete - li zahušťovat pouze chlebem, tak maso i chleba se krájí na větší kostky a vaří se opravdu pomalu, takových 6 hodin. Ale to by chtělo, kdo to již umí. Jednou nám takový guláš uvařil známý, ale lepší jsem v životě nejedla. Pokud dáváte do guláše česnek, tak já mám raději rozetřený až ke konci. Do misky si připravte posýpku. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká kolečka a smíchejte s nakládanou červenou paprikou, nakrájenou na proužky, a též přidejte na jemno nasekanou zelenou petrželku. Promíchejte. Posýpku jedním pohybem vložíte na připravený guláš na talíři a práce půjde v kuchyni rychleji od ruky. Kromě toho to barevně vypadá velmi dobře. Budete - li podávat guláš s knedlíkem je posýpka dobrá, pokud budete podávat jenom s chlebem není až tak nutná. Záleží jenom na Vás.
Váš manžel ve más má poklad. Dobrý gulášek je výborný dárek.
Možná bych jen doplnil podle rady pana Pohlreicha: servírovat na bílý kulatý talíř.
Ke gulášku chleba, třeba domácí chléb podle včerejšího Prostřeno, který se dělal asi 12 hodin, ale byl velice chválený (více na iprima.cz/... ). A ke gulášku pivo, nebo k maďarskému guláši možná dobré červené víno?
pro 50 lidí tak 7-8kg. To dělá 15dkg masa na osobu a to není nic moc. Nakrájejte velké kousky masa(?2x2cm?). Budou se trochu déle dusit, ale bude to vypadat lépe, než maso rozcuckované na malé kousíčky. Opepřit a osolit před opečením. Vodou při podlévání šetřit, přilévat jen nejnutnější množství, nutné k dušení. Masox je zbytečnost. Pozor aby jste maso nerozvařila. Nesnažte se guláš moc zahušťovat. S chlebovou strouhankou hodně opatrně. A jíškou už vůbec ne. Hovězí guláš musí zhoustnout sám, jen od té kližky a usmažené cibule. Pokud dáte dost masa, k čemu vývar? To už je lepší přidat nějaké vlastní koření. Podle chuti. Pozor na papriku. Rozpustit v horkém tuku JEN do vypěnění a okamžitě stáhnout. Jinak ji budete mít hořkou.
joj tady je kuchařů.Víte jak vařím ten guláš v té hospodě? Masa cca 10-15 deka na osobu,tedy v syrovém stavu a protože je hovězí drahé,používáme věpřové /plecko/ . Cibule - té má být stejně jako masa - ALE na objem /pokrájené maso a pokrájená cibule/ - ne na váhu. No a 2/3 cibule do zlatova ,dát masíčko,přidat zbytek syrové cibule a dusit,čím déle tím lépe. Zahuštění 3 druhy - někdo nastrouhaným tvrdým chlebem, v hospodě rozkvrdlanou hladkou moukou ve vodě a doma - nachat vysmahnout na šťávu, zaprášit moukou,opražit a pak teprve vodu. Vše ostatní o hospodách jsou hloupé kecy - tak vaří jen v Praze.
jmhad: Vidíte?...Hovězí je drahé,hmmm... Takže bez urážky,Vy jste přesně ty "náhražky," které správný kuchař neakceptuje.Pravý guláš se vaří z masa hovězího.Zrovna tak jako správná rajská omáčka je s hovězím masem,koprová také,křenová jakbysmet.Nebo ptáčci,jedině z hovězího masa a pěkně zabalené s vajíčkem,slaninou,párkem,okurkou... Ne nějaké rozlítané "krávoviny,"jen proto,že kuchařka je líná je zabalit !
Tak já bych na osobu dala 20dkg masa a ještě raděj o kousek víc, lepší aby zbylo než když bude chybět-orestujte do zlatova cibuli, přidejte maso, klidně kližku + vepřové plecko, sladkou papriku ale kvalitní, pálivou papriku tou šetřete ať to nepálí moc, sůl, namačkaný česnek, po uvaření rajčatový protlak (dává se v restauraci, dávám ho i já , na 1l guláše 1 polévková lžíce), majoránka, zahustit ale ne moc, lepší zahustit střídou chleba než moukou, než z toho udělat hustou "šlichtu" tak raděj nezahustit vůbec. Sice se říká kolik masa tolik cibule ale na 5 kg masa bych víc jak 2 kg cibule nedala, na talíř bych nakrájela cibuli na kolečka aby si syrovou každý mohl dát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.