Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, když chci tatínkovi koupit dárek a je to přes internet a chci si ho vyzvednout na poště, ale ještě mi nebylo 18 let. Vydají mi ho?
Myslím, že poštovní služby jsou dostupné každému občanovi bez rozdílu věku, takže i 13ti leté dítě si může objednat zboží na dobírku, stejně tak, jako může samo nakupovat v obchodě. Zde platí pouze zásada přiměřenosti - asi bych třináctiletému neprodal auto, protože je zřejmé, že pro takový úkon není přiměřeně starý, ale pokud by si chtěl koupit nějakou věc přiměřené hodnoty, pak není důvod mu ji neprodat. A objednání zboží dobírkou je také nákup, pouze provedený technicky jiným způsobem.
A dokazovat ze zasilka je jeji bude podle zakovske knizky, nebo tak nejak?
doplněno 20.10.14 10:01:nemas pravdu, cestovni pas se neda povazovat jako doklad totoznosti a na poste to vedi.
I dítě mladší 15ti let může mít cestovní pas, který je též dokladem totožnosti, stejně jako občanský průkaz.
Pokud by pas nebyl dokladem totožnosti, tak mi prosím vysvětli, jak třeba na letišti v USA prokážeš svou totožnost při pasové kontrole?
Cestovní pas je de facto "vyšší"doklad totožnosti, než občanský průkaz. Občanský průkaz lze použít pouze v ČR a v zemích EU, které přistoupily k Schngenské dohodě, cestovní pas má vpodstatě celosvětovou platnost.
Cestovní pas asi nemá stejnou hodnotu jako OP. 100% vím, že na pas nevydají příjemci na poště důchod - nevíte proč?
Protože pošta je zkostnatělá nablblá organizace. Cestovní pas je rovnoceným dokladem totožnosti, jako občanský průkaz. (Kdyby byl adresát zásilky cizinec, tak jak se asi dostane k našemu občanskému průkazu?) A ani občan ČR nemusí mít teoreticky občanský průkaz, ale jen cestovní pas.
občan - cizinec nemá český OP, ale Prúkaz o povolení k pobytu v ČR,a na ten pak vše na poště vydají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.