Nejste přihlášen/a.
Moje maminka vůbec dýni a pórek nepoužívala a tak já také ne. Dýni jen zavařuji. Ale na trhu se obejvila obrovská spousta dýní neuvěřitelných tvarů a barev. Neodolala jsem a koupila jsem malou, oranžovou dýněčku. Hokaido? Chystám se na polévku. Mám představu, že ji očistím, nakrájím a spolu s cibulí a mrkví posmažím na oleji. Uvařím, přidám kostku vývaru, namixuji, doliji smetanu, dochutím solí a pepřem. Na talíř petržílku a krutonky. Tak nějak bych uvařila i porkovou polévku. Dobře si to myslím? Jak tyhle polévky vaříte vy?
Na dýňovou polévku jsou nejlepší máslové dýně, dobře se i loupou. Na tuhle polévku je dobré mít v mražáku domácí zeleninové vývary (z kořenové zeleniny). Pak stačí na másle osmahnout cibulku, přidat trošku (ale opravdu jen trošku) nastrouhaného zázvoru, mírně osmahnout, přidat nasekanou máslovou dýni (kupuji dvě, jedna mně přijde pro 4 lidi málo), osmahnout, zalít zeleninovým (rozmrazeným) vývarem a podusit do měkka. Až bude dýně měkká (cca do půl hodiny), tyčovým mixérem vše rozmixovat, podle chuti dosolit (záleží na tom,jak silný máte onen vývar), přidat sladkou smetanu a podávat . Já na talíř ještě nastrouhám italský sýr Grana.
Zkusila jsem dělat s bramborem nebo i s mrkví.Ale nakonec vyhrála ta nejjednodušší-na máslo cibulka,na to nakrájená hokaido i s kůrou,cchvilku na tom míchat,pak zalít vodou,sůl,nakrájený česnek a vařit doměkka.rozmixovat,dochutit podle potřeby solí,trochu pepře a trochu muškátovýho květu-ořech nemám-.Na talířek doprostřed kydnu pokud mám zakysanku a krutony.Jedla jsem ji s bramborem či mrkví,ale připadalo mi to už jiná chuť než dýňová.A nezasmažuju,dám vody tolik,aby po rozmixování byla hustá.
Tak jsem to taky zkusil a nemělo to chybu.Z každého receptu jsem si vzal něco.Ještě jsem před mixováním přidal čtvereček taveného sýra.
Tak zítra dýňovou polévku mám v plánu,protože mám poslední hokaido ze zahrady známých.A k dalšímu udělám brambory,mám ode dneška pečené vepř.maso a ze zbytku udělám v troubě na plátky dýni,potřu česnekovým olejem-plus do něj naškrábaný česnek- a pak asi i sůl k tomu masu.Přečetla jsem si to někde na netu,tak zkusím.A do té dýňovky dám trochu toho sýra jak píše doktpr365.
Musím poreferovat, jak polevečka dopadla. Dopadla lépe, než jsem si představovala. Dala jsem dvě kostky vývaru. Protože doma nemám nic muškátového, dala jsem karí a nastrouhala menší česneček. Přidala jsem smetanu. Je tak dobrá, že i frfňa vnouček pochvaloval. Příště budu mít představu, kolik všeho musí být, aby polévka byla správně hustá. Teď jsem ji měla akorát, ale díky mrkvi. Váhala jsem, jestli dýni mám dát celou, ale nakonec dala. Nějak tak se dělá i pórková?
Kamarádka říkala, že nakrájí dýni hokaido na kostičky do vymaštěného pekáčku, na to cibuli, nadrobí Nivu, kolečka brambor a takhle to vrství, solí. Celé zajije smetanou a šoupne do trouby. Neměla jsem odvahu, ale už se nebudu bát a vyrobím to.
Na stará kolena jsem objevila dýní
Škoda, že nemám více bodů, ocenila bych vás všecky. Děkuji
Claymane, prosím recept pro ostatní. Já asi nikdy zelí z dýně realizovat nebudu, když musím dýni koupit. Kdybych měla zahrádku, pak by to bylo skvělé.
Děkuji. Stejný recept, jako se dělá hlávkové zelí. Až se dostanu levně k dýni, vyzkouším.
doporučoval bych vyzkoušet i dýňové zelí, je to moc dobré a to jsem fakt frfňa Ale nevím jestli se na to hodí hokaido, děláme to z klasické (té obrovské). Je to ideální způsob jak se zbavit velkého množství dýně.
Ke kachně je to doslova vynikající zelí (přidám do něj o trochu sádla z právě pečené kachny)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.