Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dýňová polévka

Od: babkazov® odpovědí: 10 změna:

Moje maminka vůbec dýni a pórek nepoužívala a tak já také ne. Dýni jen zavařuji. Ale na trhu se obejvila obrovská spousta dýní neuvěřitelných tvarů a barev. Neodolala jsem a koupila jsem malou, oranžovou dýněčku. Hokaido? Chystám se na polévku. Mám představu, že ji očistím, nakrájím a spolu s cibulí a mrkví posmažím na oleji. Uvařím, přidám kostku vývaru, namixuji, doliji smetanu, dochutím solí a pepřem. Na talíř petržílku a krutonky. ;) Tak nějak bych uvařila i porkovou polévku. Dobře si to myslím? Jak tyhle polévky vaříte vy?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ivik*
hodnocení

2x

Já osmažím do sklovata cibulku, zaliju vývarem nebo dám bujon v kostce,nedávám mrkev,přidám kostky dýně a uvařím do měkka,pak rozmixuju a doliju smetanou, přídám sůl, 1 lžičku kari koření, které tomu dá výraznější chuť.Podáváme s opečenou houskou.Nemá to chybu.

hodnocení

2x
Jsou i recepty s bramborami, ty nedoporučuji nebo jen malinké množství. Jinak se z té polivky stane bramboracka. Mají moc výraznou chuť.
Mrkev dávám, i česnek a malinko muškátového orisku (jen na špičku ostrého nože).
doplněno 18.10.14 08:37: Hokaido se neloupe, stačí umýt, vydlabat a rozkrajet.

aaella*
hodnocení

2x

Na dýňovou polévku jsou nejlepší máslové dýně, dobře se i loupou. Na tuhle polévku je dobré mít v mražáku domácí zeleninové vývary (z kořenové zeleniny). Pak stačí na másle osmahnout cibulku, přidat trošku (ale opravdu jen trošku) nastrouhaného zázvoru, mírně osmahnout, přidat nasekanou máslovou dýni (kupuji dvě, jedna mně přijde pro 4 lidi málo), osmahnout, zalít zeleninovým (rozmrazeným) vývarem a podusit do měkka. Až bude dýně měkká (cca do půl hodiny), tyčovým mixérem vše rozmixovat, podle chuti dosolit (záleží na tom,jak silný máte onen vývar), přidat sladkou smetanu a podávat :). Já na talíř ještě nastrouhám italský sýr Grana.

babusa*
hodnocení

0x

Zkusila jsem dělat s bramborem nebo i s mrkví.Ale nakonec vyhrála ta nejjednodušší-na máslo cibulka,na to nakrájená hokaido i s kůrou,cchvilku na tom míchat,pak zalít vodou,sůl,nakrájený česnek a vařit doměkka.rozmixovat,dochutit podle potřeby solí,trochu pepře a trochu muškátovýho květu-ořech nemám-.Na talířek doprostřed kydnu pokud mám zakysanku a krutony.Jedla jsem ji s bramborem či mrkví,ale připadalo mi to už jiná chuť než dýňová.A nezasmažuju,dám vody tolik,aby po rozmixování byla hustá.

iv®
hodnocení

0x
Zdravím. Ja mam nejradeji polevku pecenou. Pokrajim hokaido na menší kusy trochu podleju vyvarem a dam pect. Do zmeknuti. Na masle osmahnu cibulku pridam k dyni rozmixuji, dle potreby priliju vyvar ( nejlepší je doma pripraveny - zeleninovy). Mam ji rada se cerstvou nasekanou petrželkou a opecenou houstickou.

hodnocení

Ahááá, tak je několik variant. Muškátový oříšek nebo květ, karí, zázvor, česnek, mrkev, bramborek, sýr, zakysaná. Stoupnu si ke sporáku a něco vyrobím. A příště zas jinak. Těším se na ni. Děkuji. *pusa*

doktpr365*
hodnocení

0x

Tak jsem to taky zkusil a nemělo to chybu.Z každého receptu jsem si vzal něco.Ještě jsem před mixováním přidal čtvereček taveného sýra.

babusa*

Tak zítra dýňovou polévku mám v plánu,protože mám poslední hokaido ze zahrady známých.A k dalšímu udělám brambory,mám ode dneška pečené vepř.maso a ze zbytku udělám v troubě na plátky dýni,potřu česnekovým olejem-plus do něj naškrábaný česnek- a pak asi i sůl k tomu masu.Přečetla jsem si to někde na netu,tak zkusím.A do té dýňovky dám trochu toho sýra jak píše doktpr365.

hodnocení

Musím poreferovat, jak polevečka dopadla. Dopadla lépe, než jsem si představovala. Dala jsem dvě kostky vývaru. Protože doma nemám nic muškátového, dala jsem karí a nastrouhala menší česneček. Přidala jsem smetanu. Je tak dobrá, že i frfňa vnouček pochvaloval. Příště budu mít představu, kolik všeho musí být, aby polévka byla správně hustá. Teď jsem ji měla akorát, ale díky mrkvi. Váhala jsem, jestli dýni mám dát celou, ale nakonec dala. ;) Nějak tak se dělá i pórková? ;) Kamarádka říkala, že nakrájí dýni hokaido na kostičky do vymaštěného pekáčku, na to cibuli, nadrobí Nivu, kolečka brambor a takhle to vrství, solí. Celé zajije smetanou a šoupne do trouby. Neměla jsem odvahu, ale už se nebudu bát a vyrobím to. :-D Na stará kolena jsem objevila dýní *haha*

doplněno 18.10.14 16:30:

Škoda, že nemám více bodů, ocenila bych vás všecky. Děkuji ;)

doplněno 18.10.14 16:35:

Claymane, prosím recept pro ostatní. Já asi nikdy zelí z dýně realizovat nebudu, když musím dýni koupit. Kdybych měla zahrádku, pak by to bylo skvělé. ;)

doplněno 18.10.14 16:43:

Děkuji. Stejný recept, jako se dělá hlávkové zelí. Až se dostanu levně k dýni, vyzkouším.

doporučoval bych vyzkoušet i dýňové zelí, je to moc dobré a to jsem fakt frfňa :) Ale nevím jestli se na to hodí hokaido, děláme to z klasické (té obrovské). Je to ideální způsob jak se zbavit velkého množství dýně. :) Ke kachně je to doslova vynikající zelí (přidám do něj o trochu sádla z právě pečené kachny)

doplněno 18.10.14 16:38:

recepty.vareni.cz/... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]