Kapustové karbanátky

Od: Datum: 18.10.14 07:24 odpovědí: 11 změna: 18.10.14 22:15
avatar

Dobrý den, mám je na rozdíl od dědy velice ráda. Nejlepší dělávala už moje babička, krásné oválky, voněly kapustou a uzeným.

I když vařím dobře, jsou i věci, které mě občas zradí. A mezi ně patří kapustové karbanátky. Jak je dělám? Uvařím si kapustu doměkka a dám do cedníku pořádně okapat. Na kousek sádla dám orestovat cibulku, pak přidám plátky anglické slaniny či kousky uzeného a když se to opeče, pomelu. K tomu pomelu okapanou kapustu. Přidám vajíčko /raději jen půl, aby to moc nezřídlo/, rohlík, předem namočený v mléce, osolím, okořením pepřem a majoránkou, prolisuji česnek. Tvořím placičky, obaluji ve strouhance a smažím.

A teď to začne: placičky se mi trhají a rozpadají, těsto je příliš řídké. Když tam přidám strouhanku, musím jí dát dost a pak to vůbec nechutná po kapustě, ale je to, jako když koušete do rohlíku. Velké množství strouhanky prostě milé karbanátky zničí, pokud ji tam nedám, mám zase z placiček kaši. Začarovaný kruh.

Jak připravujete kapustové karbanátky vy, abyste to neměli samou strouhanku a přitom jste usmažili pěkné oválky? Děkuji - Jaga.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 18.10.14 07:31
avatar

Jo, karboše si dělám běžně taky, zkus přidat trochu hladké mouky.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.10.14 07:34
avatar

Babojagi, zkoušela jste nahradit půlku dávky strouhanky hladkou moukou? Dávám i do obyčejné sekané hl. mouku, myslím, že lépe váže a zahušťuje, než samotná strouhanka.

doplněno 18.10.14 07:34:

Junkers byl rychlejší.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ben®
Datum: 18.10.14 07:36
avatar

Dobrý den, nezkoušel jsem to, ale možná bych to řešil použitím lívanečníku místo pánve.

Ten by mohl udržet požadovaný tvar. Zdravím!

doplněno 18.10.14 08:06:

babajaga - tak, to je rozpor mezi teorií a praxí. Chtělo by to domyslet nějak technicky .

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.10.14 07:47
avatar

Moje maminka dávala několik vajec. Jo, bylo to řidší, ale jen do té doby, než se to začalo smažit. Ta vajíčka to udržela. ;) Jednou jí vajíček pochybělo, tak tu namletou kapustu nalila na pekáček a šoupla do trouby. Jako prejt. A pak si pochvalovala, že nemusela tak moc větrat a ušetřila sádlo. A příště do té kapusty namlela mrkev, kedlubky a já nevím co ještě na zahradě bylo, do mlýnku dávala šajbu s velkými dírami a nechávala to upéct. Jen dala více česneku

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 18.10.14 07:52
avatar

my nedáváme do kapustových žádnou slaninu, neobalujeme ve strouhánce, ale jenom v hladké mouce

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.10.14 07:58
avatar

Děkuji všem,tu mouku zkusím. *palec*

Ben: ano, zkoušela jsem už i lívanečník a těšila se na pěkná kolečka. Ale pří obracení se mi to zase "rozhňahňalo". *smich* Asi mi nezbyde, než taky použít ten pekáček, když to jinak nepůjde. Jaga.

Datum: 18.10.14 08:32

Kapustu nikdy nemelu , jen pokrájím - /před vařením vykrojím tvrdý košťál ten by dělal neplechu/

maso okořením smíchám s vařenou pokrájenou kapustou , přidám vajíčko , trošku strouhanky .

Cibuli ani nedávám - když je tam kapusta. Dám hodně majoránky ,česnek.Musí se vše velmi dobře propracovat , aby to drželo pohromadě. Udělám placičky a pokládám na plech vyložený pečícím papírem a peču v troubě asi 2 karboš obrátím až jsou pěkně zalatavé. Mňam uplně mám na ně zase chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.10.14 21:22
avatar

Dělám je na plechu, jen pokapané olejem ;) a rozpadnou se až na talíři ;) někdy se povedou pěkně pevné, ale není to vždy, myslím, že je to prací s vajíčkem.

To vajíčko zkuste oddělit, žloudek dát do kapusty a z bílku sníh (vmíchat těsně před smažením) - jen takto mi drží květákové placičky, teoreticky by to mohlo platit i u kapustových karbanátků...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: biba
Datum: 18.10.14 22:06

Pokud se karbanátky rozpadají, chce to přidat vejce, půl vejce je málo, karbanátky se rozpadají , protože jsou mastné po slanině a jedině vejce je drží pohromadě ne mouka... a taky řádně vyždímat vodu.. já to nemelu, jen pokrájím, někdy přidám eidam.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mirka*
Datum: 18.10.14 22:05

Zkuste kapustu po uvaření vyždímat. Dát do sítka a tlačit rukou na kapustu, aby jste z ní dostala co nejvíc vody. Také by možná pomohol místo hl. mouky pár lžic solamylu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 18.10.14 22:15

Také je mám ráda. Vše jen drobně nasekám - nemelu, cibuli nedávám - mastné je v uzeném mase, rohlík namočený v mléce nedávám - dám jen hrst strouhanky a lžíci hladké mouky, vejce celé - lépe 2 ks + koření. Těsně před smažením je obalím zlehka v hl. mouce.

Myslím, že pomletá vařená kapusta pustí více šťávy, pak hmotu zředíte cibulkou na sádle a také namočeným rohlíkem. Asi nejdůležitější je dobře hmotu rukama propracovat.

Ať se dílo daří.

Ohodnoceno: 2x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.