Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám je na rozdíl od dědy velice ráda. Nejlepší dělávala už moje babička, krásné oválky, voněly kapustou a uzeným.
I když vařím dobře, jsou i věci, které mě občas zradí. A mezi ně patří kapustové karbanátky. Jak je dělám? Uvařím si kapustu doměkka a dám do cedníku pořádně okapat. Na kousek sádla dám orestovat cibulku, pak přidám plátky anglické slaniny či kousky uzeného a když se to opeče, pomelu. K tomu pomelu okapanou kapustu. Přidám vajíčko /raději jen půl, aby to moc nezřídlo/, rohlík, předem namočený v mléce, osolím, okořením pepřem a majoránkou, prolisuji česnek. Tvořím placičky, obaluji ve strouhance a smažím.
A teď to začne: placičky se mi trhají a rozpadají, těsto je příliš řídké. Když tam přidám strouhanku, musím jí dát dost a pak to vůbec nechutná po kapustě, ale je to, jako když koušete do rohlíku. Velké množství strouhanky prostě milé karbanátky zničí, pokud ji tam nedám, mám zase z placiček kaši. Začarovaný kruh.
Jak připravujete kapustové karbanátky vy, abyste to neměli samou strouhanku a přitom jste usmažili pěkné oválky? Děkuji - Jaga.
Moje maminka dávala několik vajec. Jo, bylo to řidší, ale jen do té doby, než se to začalo smažit. Ta vajíčka to udržela. Jednou jí vajíček pochybělo, tak tu namletou kapustu nalila na pekáček a šoupla do trouby. Jako prejt. A pak si pochvalovala, že nemusela tak moc větrat a ušetřila sádlo. A příště do té kapusty namlela mrkev, kedlubky a já nevím co ještě na zahradě bylo, do mlýnku dávala šajbu s velkými dírami a nechávala to upéct. Jen dala více česneku
Také je mám ráda. Vše jen drobně nasekám - nemelu, cibuli nedávám - mastné je v uzeném mase, rohlík namočený v mléce nedávám - dám jen hrst strouhanky a lžíci hladké mouky, vejce celé - lépe 2 ks + koření. Těsně před smažením je obalím zlehka v hl. mouce.
Myslím, že pomletá vařená kapusta pustí více šťávy, pak hmotu zředíte cibulkou na sádle a také namočeným rohlíkem. Asi nejdůležitější je dobře hmotu rukama propracovat.
Ať se dílo daří.
Dobrý den, nezkoušel jsem to, ale možná bych to řešil použitím lívanečníku místo pánve.
Ten by mohl udržet požadovaný tvar. Zdravím!
doplněno 18.10.14 08:06:babajaga - tak, to je rozpor mezi teorií a praxí. Chtělo by to domyslet nějak technicky .
Kapustu nikdy nemelu , jen pokrájím - /před vařením vykrojím tvrdý košťál ten by dělal neplechu/
maso okořením smíchám s vařenou pokrájenou kapustou , přidám vajíčko , trošku strouhanky .
Cibuli ani nedávám - když je tam kapusta. Dám hodně majoránky ,česnek.Musí se vše velmi dobře propracovat , aby to drželo pohromadě. Udělám placičky a pokládám na plech vyložený pečícím papírem a peču v troubě asi 2 karboš obrátím až jsou pěkně zalatavé. Mňam uplně mám na ně zase chuť.
Dělám je na plechu, jen pokapané olejem a rozpadnou se až na talíři
někdy se povedou pěkně pevné, ale není to vždy, myslím, že je to prací s vajíčkem.
To vajíčko zkuste oddělit, žloudek dát do kapusty a z bílku sníh (vmíchat těsně před smažením) - jen takto mi drží květákové placičky, teoreticky by to mohlo platit i u kapustových karbanátků...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.