Co z koňského masa?

Od: Datum: 15.10.14 18:05 odpovědí: 14 změna: 16.10.14 18:35

zdravím , milí rádcové.

potřebovala bych poradit, koupila jsem nedávno koňské maso ( no spíše mi ho " vnutila " naše milá a velmi snaživá prodavačka v masně , na zkoušku, že prý bývá zřídka )

teď mám trochu obavu, jak ho připravit? máte někdo něco osvědčeného? předem díky. nikdy jsem koňské maso nejedla, a tak nevím, co čekat.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wampŽ
Datum: 15.10.14 18:11
avatar

Je to dobré maso.Uvařte z něho klasický gulášek.

doplněno 15.10.14 18:21:

Mám osobně vyzkoušeno ;)

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 16.10.14 06:27
avatar

Přesně.! Taky dělám z koniny gulášek a je OK.! *palec*

Akorát se to musí déle podusit. Pak zahustím chlebem a není co řešit.

Dcera se ovšem nesmí dozvědět z čeho ten gulᚠje, jelikož bych to asi nepřežil. *smich*

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 15.10.14 18:15
avatar

Na Petrském náměstí býval řezník, kde se jeden den v týdnu prodávaly koňské klobásy. Byly vynikající a stávaly na ně fronty. Občas tam mívali i guláš, bohužel jsem neměl příležitost ho ochutnat, ale byl vyhlášený a jezdili tam na něj zdaleka. O jiné úpravě jsem neslyšel, ale jistě by se dalo experimentovat, jako s jiným masem. Jen je třeba počítat s tím, že koňské maso je nasládlé.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 15.10.14 18:36
avatar

Podle toho, jakou část máte. Vpodstatě s koninou zacházejte jako s hovězím. Ale není třeba tak dlouho vařit. ;) Guláš, ptáčky, rozlítané ptáčky, na houbách k rýži, se zeleninou a rajčaty ke špagetám. Koninu miluji. Už dlouho jsem ji v obchodě neviděla.

doplněno 16.10.14 06:11:

Rozlítané ptáčky, jsou z masa, ze kterého nejdou nakrájet plátky a zamotat. Takže se včechno nakrájí na kousky, maso nechá zatáhnout, přidá se všechno, co do ptáčků patří a dosí do měkka.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 15.10.14 18:41

u nás ji někdy mívají občas, někdy po týdnu, někdy půl roku nic. mívají to napsané venku na tabuli.

co jsou to rozlítané ptáčky? :)

Datum: 15.10.14 18:48
avatar

tipuji, že u nás se jim říká rozstřelené ptáčky a jsou prostě nezamotané, jakoby vysypané, maso více na drobno, ale jinak stejné vše jako na ptáčky :)

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 15.10.14 18:55
avatar
Myslím že to bude to samé co znám pod pojmem falešní ptáčci nebo znojemská..
Koninu nejím.. Věřím že je dobrá, ale tahle zvířata já prostě nemůžu..
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 16.10.14 13:28
avatar

Já ji jím, ale plně chápu. Co kdyby tro byl Tiumen.

Konec konců psa bych třeba vědomě nejedl a taky je to jen zvíře.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: legoŽ
Datum: 15.10.14 19:31
avatar

Zalezi ceho je to kousek:
na http://hobby.idnes.cz/konske-…130326_101026_hobby-domov_bma pisi

Kdysi jsem pracoval v restauraci, kde jsme koňské maso mívali na jídelníčku běžně. Tehdy se dalo sehnat jen přední, takže jsme dělali gulᚠa karbanátky. Ono je přece jen trochu tužší, takže ideální úprava byla dušením a na mletiny.

a ze je tuzssi je opravdu fakt.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.10.14 20:58
avatar

Konina je lepší než vepřové a hovězí,tedy z dietetického hlediska!

doplněno 16.10.14 16:53:

Pb -to je ale zase jiná otázka,jak a z čeho ta údajná "konina je".Osobně když vidím v krámu napsáno "koňské"klobásy tak silně pochybuji,že jsou opravdu koňské!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pbŽ
Datum: 15.10.14 21:56
Co se týká obsahu živin, tak možná. Ale co za koně na jatka jde? Zná snad někdo tuzemský chov koní na maso? Ne, takový tu není. Takže na jatkách končí koně staří, které už nikdo nechce. Čtvrt století se krmili a léčili kde čím, pak je někdo odvede na jatka a někdo tohle maso sní. Těch koní, kteří jsou mladí a zdraví jde na porážku minimum a když, tak ne k nám ale kamionem do Itálie. Jrstli ten dvouletý býček z pastviny přeci jen nebude lepší.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: legoŽ
Datum: 16.10.14 17:11
avatar

No jasne, psi salam v krame taky neni ze psa

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.10.14 06:54
avatar

Koninu /čerstvou/ jsem koupila asi před 10 lety, náhodou, v Novém Bydžově. Poprvé a naposledy. Od té doby jsem ji totiž nesehnala. Maso bylo z kýty, kilo za 80 korun. Bylo světloučké, růžové, z mladého kusu /proč ho zabili, nevím/.

Když jsem se velice příjemnému panu řezníkovi svěřila, že nevím, jak to upravit, poradil mi, a to udělám na smetaně jako svíčkovou. Jen prý dát méně cibule, koňské maso je sladší, než hovězí a cibule by mu na sladkosti ještě přidala.

Udělala jsem svíčkovou a mohu napsat, že lepší jsme nikdy nejedli. Maso bylo měkké, chutné, šavnaté. Nikdo si neošklivil, že to bylo z koně. I když já ho potají litovala. *plac*

Od té doby jsem koninu nesehnala. jednou v obchoďáku, měli z Argentiny, mražené kusy v sáčcích. Koupila jsem jeden a byla to tragédie. Bez chuti, vymražené, vymočené, asi několikrát znovu zmražené a tak tuhé, že to snad bylo z kovbojských bot tamějších gaučů. Jíst se to nedalo. Ještě, že jsme tehdy měli pejska. *smich*

Tak si masíčka važte. Pokud to není tak pěkný kousek, jako kýta, je i gulášek vhodný, jak píší ostatní.

A pokud nebudu moc drzá - v kterém že to městě prodávají občas koninu? Kdyby to nebylo až tak daleko od nás /Pardubicko/, byla bych ochotná si pro kus zajet. Díky - Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.10.14 18:35

:) Polná ( Jihlavsko )

jenže, jak říkám, nepravidelně..neví se předem :(

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.