Nejste přihlášen/a.
zdravím , milí rádcové.
potřebovala bych poradit, koupila jsem nedávno koňské maso ( no spíše mi ho " vnutila " naše milá a velmi snaživá prodavačka v masně , na zkoušku, že prý bývá zřídka )
teď mám trochu obavu, jak ho připravit? máte někdo něco osvědčeného? předem díky. nikdy jsem koňské maso nejedla, a tak nevím, co čekat.
Je to dobré maso.Uvařte z něho klasický gulášek.
doplněno 15.10.14 18:21:Mám osobně vyzkoušeno
Na Petrském náměstí býval řezník, kde se jeden den v týdnu prodávaly koňské klobásy. Byly vynikající a stávaly na ně fronty. Občas tam mívali i guláš, bohužel jsem neměl příležitost ho ochutnat, ale byl vyhlášený a jezdili tam na něj zdaleka. O jiné úpravě jsem neslyšel, ale jistě by se dalo experimentovat, jako s jiným masem. Jen je třeba počítat s tím, že koňské maso je nasládlé.
Podle toho, jakou část máte. Vpodstatě s koninou zacházejte jako s hovězím. Ale není třeba tak dlouho vařit. Guláš, ptáčky, rozlítané ptáčky, na houbách k rýži, se zeleninou a rajčaty ke špagetám. Koninu miluji. Už dlouho jsem ji v obchodě neviděla.
Rozlítané ptáčky, jsou z masa, ze kterého nejdou nakrájet plátky a zamotat. Takže se včechno nakrájí na kousky, maso nechá zatáhnout, přidá se všechno, co do ptáčků patří a dosí do měkka.
u nás ji někdy mívají občas, někdy po týdnu, někdy půl roku nic. mívají to napsané venku na tabuli.
co jsou to rozlítané ptáčky?
tipuji, že u nás se jim říká rozstřelené ptáčky a jsou prostě nezamotané, jakoby vysypané, maso více na drobno, ale jinak stejné vše jako na ptáčky
Zalezi ceho je to kousek:
na hobby.idnes.cz/... pisi
Kdysi jsem pracoval v restauraci, kde jsme koňské maso mívali na jídelníčku běžně. Tehdy se dalo sehnat jen přední, takže jsme dělali guláš a karbanátky. Ono je přece jen trochu tužší, takže ideální úprava byla dušením a na mletiny.
a ze je tuzssi je opravdu fakt.
Konina je lepší než vepřové a hovězí,tedy z dietetického hlediska!
doplněno 16.10.14 16:53:Pb -to je ale zase jiná otázka,jak a z čeho ta údajná "konina je".Osobně když vidím v krámu napsáno "koňské"klobásy tak silně pochybuji,že jsou opravdu koňské!
Koninu /čerstvou/ jsem koupila asi před 10 lety, náhodou, v Novém Bydžově. Poprvé a naposledy. Od té doby jsem ji totiž nesehnala. Maso bylo z kýty, kilo za 80 korun. Bylo světloučké, růžové, z mladého kusu /proč ho zabili, nevím/.
Když jsem se velice příjemnému panu řezníkovi svěřila, že nevím, jak to upravit, poradil mi, ať to udělám na smetaně jako svíčkovou. Jen prý dát méně cibule, koňské maso je sladší, než hovězí a cibule by mu na sladkosti ještě přidala.
Udělala jsem svíčkovou a mohu napsat, že lepší jsme nikdy nejedli. Maso bylo měkké, chutné, šťavnaté. Nikdo si neošklivil, že to bylo z koně. I když já ho potají litovala.
Od té doby jsem koninu nesehnala. jednou v obchoďáku, měli z Argentiny, mražené kusy v sáčcích. Koupila jsem jeden a byla to tragédie. Bez chuti, vymražené, vymočené, asi několikrát znovu zmražené a tak tuhé, že to snad bylo z kovbojských bot tamějších gaučů. Jíst se to nedalo. Ještě, že jsme tehdy měli pejska.
Tak si masíčka važte. Pokud to není tak pěkný kousek, jako kýta, je i gulášek vhodný, jak píší ostatní.
A pokud nebudu moc drzá - v kterém že to městě prodávají občas koninu? Kdyby to nebylo až tak daleko od nás /Pardubicko/, byla bych ochotná si pro kus zajet. Díky - Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.