Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, po dlouhých 6letech se mi podařilo otěhotnět
... Nyní NEjsem vedena na UP, ale pobírám invalidní důchod 1.st.(cca3500,-) Chtěla bych se zeptat zda-li se mám přihlásit na UP? Mám nárok na nějaký příspěvek ,během těhotenství?
Těhotenství samo o sobě nezakládá nárok na žádné dávky. Úřad práce eviduje uchazeče o zaměstnání, jímž v době péče o dítě nebudete (nebudete moci nastoupit do zprostředkovaného místa).
Nikdo není povinen se evidovat na úřadu práce. Evidence je právem, nikoliv povinností nezaměstnaných.
Pokud ale pobíráte ID I. stupně a nejste-li evidována na ÚP, nezapočtou se Vám léta pobírání ID do odpracovaných let (úřednice Vás mystifikovala, část z doby evidence se započítává).
Nejste-li zaměstnána, nebudete na mateřské (MD) ani rodičovské (RD) dovolené – obojí je volno od zaměstnavatele.
Budete rodičem pečujícím celodenně o dítě a pobírajícím rodičovský příspěvek (RP, sociální dávka).
Takto se budete muset nahlásit své zdravotní pojišťovně a nic nezkazíte, pokud se stejně nahlásíte OSSZ. Doba péče o dítě se započte do odpracovaných let (maximálně do 4 let věku dítěte).
–––– Opakuji: Evidence na ÚP není pro nikoho povinná a smysl má pouze pro ty, kdo hledají zaměstnání.
Zmatek v tom možná dělá skutečnost, že byly státní sociální podpora a pomoc v hmotné nouzi převedeny pod úřad práce.
O dávky se ale nežádá v sekci zprostředkování zaměstnání (tam jedině se lze zaevidovat), nýbrž na kontaktním místě ÚP (tam budete po porodu žádat o RP).
––– Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Když tak se ptejte dál.
Dobrý den. To záleží jen na Vás. Pokud se chcete ucházet o zaměstnání, pak se na Úp zaevidujte...
doplněno 13.10.14 18:55:PS: Co otec dítěte? Ten Vám finančně nepřispívá?
O zaměstnání se ucházet nechci, mám menší přivýdělek... Otec dítěte - manžel samozřejmě přispívá...![]()
No ale vemte si, jak dlouho budete na mateřské...? To pak budete honit roky na důchod ve stáří?
tak při evidenci na úp si lze vydělat max. 4250kč/měsíc.
Doba v evidenci na úp se započítává jako důchodově pojištěná v těchto případech: celá doba po kterou pobíráte podporu při rekvalifikaci/v nezaměstnanosti + navíc 1 rok bez podpor do 55 let věku, nad 55 let 3 roky. Pro ujasnění -- tzv. náhradní doba pojištění je období, ve kterém se neodvádí žádné pojistné, přesto se tyto doby za určitých podmínek započítávají do potřebných let pojištění pro důchod.
Další informace cssz.cz/...
Dobrý den, to vím,že mateřská se mi do důchodu počítá...Na to jsem se ale neptala...A ty ostatní roky stejně nikdy nedoženu, protože už nyní mám z 12let započtené asi tak 4...možná 5... za posledních 5let 45dnů u pěti zaměstnanců...
Každopádně moje otázka v úvodu zněla, zda-li se mám nahlásit již během těhotenství...?
jaký máte důvod pro zařazení do evidence během těhotenství? Přihlásit se na úp není povinné, na úp se mají evidovvat lidé, kteří se uchází o práci...nějak se nepochopila souvislost s těhotenstvím. Uveďte, proč chcete být na úp?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.