Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem těhotná a nejsem na UP

Od: anubis12 odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, po dlouhých 6letech se mi podařilo otěhotnět :)... Nyní NEjsem vedena na UP, ale pobírám invalidní důchod 1.st.(cca3500,-) Chtěla bych se zeptat zda-li se mám přihlásit na UP? Mám nárok na nějaký příspěvek ,během těhotenství?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Těhotenství samo o sobě nezakládá nárok na žádné dávky. Úřad práce eviduje uchazeče o zaměstnání, jímž v době péče o dítě nebudete (nebudete moci nastoupit do zprostředkovaného místa).

Nikdo není povinen se evidovat na úřadu práce. Evidence je právem, nikoliv povinností nezaměstnaných.

Pokud ale pobíráte ID I. stupně a nejste-li evidována na ÚP, nezapočtou se Vám léta pobírání ID do odpracovaných let (úřednice Vás mystifikovala, část z doby evidence se započítává).

Nejste-li zaměstnána, nebudete na mateřské (MD) ani rodičovské (RD) dovolené – obojí je volno od zaměstnavatele.

Budete rodičem pečujícím celodenně o dítě a pobírajícím rodičovský příspěvek (RP, sociální dávka).

Takto se budete muset nahlásit své zdravotní pojišťovně a nic nezkazíte, pokud se stejně nahlásíte OSSZ. Doba péče o dítě se započte do odpracovaných let (maximálně do 4 let věku dítěte).

–––– Opakuji: Evidence na ÚP není pro nikoho povinná a smysl má pouze pro ty, kdo hledají zaměstnání.

Zmatek v tom možná dělá skutečnost, že byly státní sociální podpora a pomoc v hmotné nouzi převedeny pod úřad práce.

O dávky se ale nežádá v sekci zprostředkování zaměstnání (tam jedině se lze zaevidovat), nýbrž na kontaktním místě ÚP (tam budete po porodu žádat o RP).

––– Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Když tak se ptejte dál.

hodnocení

1x

Dobrý den. To záleží jen na Vás. Pokud se chcete ucházet o zaměstnání, pak se na Úp zaevidujte...

doplněno 13.10.14 18:55:

PS: Co otec dítěte? Ten Vám finančně nepřispívá?

anubis12
hodnocení

O zaměstnání se ucházet nechci, mám menší přivýdělek... Otec dítěte - manžel samozřejmě přispívá...:)

stirecek*

No ale vemte si, jak dlouho budete na mateřské...? To pak budete honit roky na důchod ve stáří?

anubis12
hodnocení

A myslíte že když budu vedená na UP, příštích bůhví kolik let kvůli zdravotním komplikacím, tak se mi ty roky počítat budou? Každý můj zaměstnavatel který zjistil,že jeden den v týdnu jsem mimo(v nemocnici) tak mě vyrazil hned ve zkušební době... A je to fér? Abych si mohla vydělat víc než povoluje UP, tak tam nemůžu být vedená...

tak při evidenci na úp si lze vydělat max. 4250kč/měsíc.

Doba v evidenci na úp se započítává jako důchodově pojištěná v těchto případech: celá doba po kterou pobíráte podporu při rekvalifikaci/v nezaměstnanosti + navíc 1 rok bez podpor do 55 let věku, nad 55 let 3 roky. Pro ujasnění -- tzv. náhradní doba pojištění je období, ve kterém se neodvádí žádné pojistné, přesto se tyto doby za určitých podmínek započítávají do potřebných let pojištění pro důchod.

Další informace cssz.cz/...

anubis12
hodnocení

No prostě a jednoduše, na UP mi řekla že se mi roky evidované na UP nepočítají do důchodu. A buď si vydělám jen ty 4000 hrubého, nebo se odhlasim z evidence a můžu si vydělat do 10000 hrubého... Nikdo mě zaměstnat nechce protože každý chce zaměstnance na 5 dnů v týdnu a ne jen na 4... Takže mám dvě brigády, dva dny tam a dva dny jinde... Takže ne že bych pracovat nechtěla, ale když vás nezaměstna ani státní podniky, tak mi ukažte spravedlnost... Mám se soudit?
stirecek*
Já teda nevím, ale tady vůbec nejde o to, zda práci máte nebo ne, to vůbec neřešíme. Řešíme odpracované roky pro nárok na starobní důchod. A ty čtyři roky na mateřské se vám budou počítat jako odpracované, když se zaevidujete na UP. Tedy samozřejmě to neni povinnost, ale není nic lehčího toho využít, protože dohánět odpracované roky v padesáti nebo šedesáti bude mnohem těžší, navíc v těchto letech uz vůbec práci nesezenete. Nevím, kolik vám je, takže nevim, kdy půjdete do důchodu, ale to si najdete na netu. Pak si k tomu připočtěte tyhle roky ne-evidence. Tedy pokud si je nezaplatíte ze svého.
anubis12
hodnocení

Dobrý den, to vím,že mateřská se mi do důchodu počítá...Na to jsem se ale neptala...A ty ostatní roky stejně nikdy nedoženu, protože už nyní mám z 12let započtené asi tak 4...možná 5... za posledních 5let 45dnů u pěti zaměstnanců...

Každopádně moje otázka v úvodu zněla, zda-li se mám nahlásit již během těhotenství...?

jaký máte důvod pro zařazení do evidence během těhotenství? Přihlásit se na úp není povinné, na úp se mají evidovvat lidé, kteří se uchází o práci...nějak se nepochopila souvislost s těhotenstvím. Uveďte, proč chcete být na úp?

anubis12
hodnocení

ptám se proto, protože když budu na mateřské tak se na UP hlásit mám... tak mě jen zajímá jestli se mám hlásit i během těhotenství... Ale z odpovědí pisatelů jsem pochopila že nejspíš je to zbytečné...

stirecek*
hodnocení

0x
Proč nejste na UP? To si z toho mála platíte zdravotní a sociální?

Zdravotní jako poživatelka IP nemusí platit, sociální není povinné. Ale pak není pojištěna ani důchodově, ani nemocensky.

hodnocení

0x

první dítě? možná porodné 13 000kč

otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím (dětská výbava, kočárek, postýlka, těhotenské oblečení pro matku...apod..)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]