Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potvrzení přítomnosti u porodu

Od: zman* odpovědí: 14 změna:

Hoj, za měsíc čekáme první přírůstek do rodiny. Protože budu novopečený táta, rád bych se zeptal někoho, kdo s tím již má určité zkušenosti. Když budu přítomen u porodu, potřebuji pro svého zaměstnavatele nějaké potvrzení, že jsem tam opravdu byl, aby mě byla proplacena náhrada mzdy. Podpis a razítko dostanu v porodnici, ale je na to nějaký extra formulář, který bych si měl vyzvednout před porodem třeba u svého zaměstnavatele a nebo prostě stačí, když mi v porodnici na kus papíru napíšou něco ve smyslu: "Byl přítomen u porodu paní X Y dne ABC", datum, podpis...? Dík za info.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Byl jsem u porodu obou svých dětí a v obojím případě to spravil telefonát šéfovi, že nejdu do práce, protože rodím :) volno šlo z dovolené (jestli se to dá nějak napasovat na propustku k lékaři nebo na OČR mně ani nenapadlo zjišťovat).

hodnocení

2x

Člověče, mám už 2 potomky a ani jednou jsem o něčem takovým neuvažoval. Prostě to byla vždycky taková událost, že jestli mám nebo nemám nárok na náhradu mzdy, mi bylo úplně jedno. Když to přišlo, tak jsem prostě vzal telefon a zavolal šéfovi, že rodíme a beru si ten den dovolenou, ať mě nečeká. Ale jestli je na to nárok, formulář by mohl vyžadovat jedině zaměstnavatel. Ptát se tam...

To @jethro: Byl jste rychlejší, ale asi jsme stejná krevní skupina :)

zman*
hodnocení

Já vím. Taky bych to neřešil, ale asi nějak budu muset... Dovolenou si vzít můžu, ale bude mě to chybět na Vánoce a když mě poté příjde v lednové výplatě baj vočko 8 tisíc a doma prcek a přítelkyně na mateřský, tak to je docela bída... Od firmy jsem nafasoval 14,5 dne dovolený na celý rok. Na celozávodku a na Vánoce potřebuji celkem 16 dnů dovolené, tzn. jsem automaticky 1,5 dne dovolené v mínusu ne svojí vinou a ještě něco u porodu... Sice to je radostná událost, ale pak se to razantně projeví na financích a co prcek s přítulkyní... :( Mít dostatek dovolený, tak to tady vůbec neřeším !

iz*

Na náhradu mzdy máte nárok pouze za dobu odvozu do porodnice a z porodnice domů. Na přítomnost u porodu, máte nárok na omluvené volno bez náhrady mzdy. Takže jedině dovolenou, neplacené volno, nebo se dohodnout se zaměstnavatelem o napracování potřebné doby.

Viz přílohu k NV č. 590/2006 Sb.: Okruh a rozsah ji/...

zman*
hodnocení

Díky za info. Opravdu se to hodí. Bohužel tedy to zatím vypadá sice na dovolenou u porodu, ale ta mi bude scházet na Vánoce a tam budu mít neplacené volno.

iz*

Na obchoďáky je ještě brzy. Zkuste je znovu na přelomu října a listopadu. Určitě budou hledat lidi na posílení předvánočního provozu (je to tak každý rok) ...

zman*
hodnocení

Kdybyste někdo věděl o nějakém přivýdělku, byl bych rád za poskytnutí informací třeba i do vnitřní pošty. Je mi jedno co budu dělat a kolik to vydělá ve výsledku. Aspoň by byla nějaká koruna navíc. Klidně budu navlékat korálky nebo se naučím šít plyšáky. Je mi to jedno. Hlavně prosím žádné vstupní poplatky. Nemůžu si dovolit dávat něco za vstupní poplatky... Díky.

A napracovat? Nelze?

doplněno 13.10.14 16:52:

To @zman: Poradíme, když to jde tak pomůžeme. Ale jsou věci, na který jsme krátký. Třeba bude mít někdo jinej nějakej geniální nápad...

Na odlehčenou: Ptala se mě manželka: Táto, co chceš k svátku? Mámo, nic nekupuj, já chci k svátku to miminko! ... nějak to zařídila, šikovná holka :)

zman*
hodnocení

Bohužel nelze. Pracuji v nepřetržitém provozu na turnusových směnách. Nejde to ani na jiném stroji nebo pracovišti. Ptal jsem se na to mistra i vedoucího. Výroba je momentálně navýšena na maximum kvůli nasmlouvaným zakázkám. Leda že by někdo onemocněl příští měsíc a já to za něho vzal. Jinak za normálních okolností nelze. Prostě mě to prudí. Za prcka jsem rád, ale prostě letos ty směny špatně vyšly, že sice budu u radostné události, ale v podstatě budu myslet i na to, že se mi to negativně projeví na výplatě... Sháním i nějakou brigádu, že bych si aspoň nějakou korunu přivydělal a vyrovnal tak ztráty, ale nikde nic nemohu najít. A to jsem už prošel i obchoďáky v okolí a ne a ne a ne...

pb®
Jsem si asi naivně myslela, že minimum dovolené na rok je 20 dní a pokud zaměstnavatel chce, může přidat dny další. Pokud bude žena na mateřské, tedy pracovala a bude pobírat peněžitou pomoc v mateřství do půl roku věku dítěte, pak se nebojte, to jsou docela příjemné peníze. Jinak radím co lze koupit pro dítě použité na internetu případně v Ikea. Vše lze pořídit za zlomek ceny, než je u nových věcí a něčeho se lidi zbavují i zadarmo. A spousta věcí, co si člověk myslí, že potřebuje, je úplně k ničemu.
zman*
hodnocení

Ano, 20 dnů má polovina fabriky, protože chodí na 8 hod. směny. Já chodím na 12 tky v nepřetržitém provozu a tam nám úměrně spočítali na 14,5 dne. Jinak je to o ničem s tou dovolenou. Kolega šel malovat byt a vzal si jeden den dovolenou = 8 pracovních hodin. Když to udělám já tak to mám za 12 hod. :-/ No jo no, ale člověk si moc nevybere, pokud v této době chce pracovat a mít peníze, že?

donkarel*
hodnocení

1x

Pokud vím, tak právo na placené volno je pouze na odvoz partnerky do nemocnice a cesta zpět domů. Když s ní zůstaneš u porodu, máš na volno také právo, ale není to hrazené.

jdeto
hodnocení

0x

Mám zkušenost, manžel chtěl být u porodu a zaměstnavatel mu v pohodě řekl, že stačí zavolat a má placené volno, Je to o domluvě. Výsledek byl, že já ho u porodu nechtěla, vědel to dávno dopředu,ale on trval na tom, že bude někde na blízku, takže čekal někde venku až porodím. Nicméně v práci mu zaměstnavatel napsal, že pracoval, kolegové to za něj odmákli a on pak přifrčel po porodu na pokoj se podívat))

zman*
hodnocení

Jo, jo, pokud Váš manžel měl tak dobrého zaměstnavatele, tak to je pak pohoda. U nás to jsou takoví ... a horko těžko se s nimi na něčem rozumném domlouvat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]