Ingredienty do těsta

Od: Datum: 10.10.14 20:22 odpovědí: 5 změna: 13.10.14 21:53

Ahoj, zajímalo by mě, proč se třeba dává do těsta tuk(máslo, olej, nebo sádlo)

nebo proč se dává do těsta žloutek, k čemu se dává do těsta žloutek v receptu na housky?

Prostě jestli někdo neví o nějakém komplexním článku o těstu co který ingredient má v těstě vylepšit.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 10.10.14 20:38
avatar

tak jsem vložila odkaz, ale je placený - pohledám něc jiného.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.10.14 21:00
avatar
No, řekla bych že tuk dává těstu vláčnost a vejce je pojivo a zároveň dodá žlutou barvu - hlavně domácí vejce. Nicméně zrovna housky peču bez vajec.
doplněno 10.10.14 21:24: Tak a je to jasné.. Viz odkaz.. Neodmaturovala bych :D
http://www.studentka.sms.cz/index.php?P_id_kategorie=7630&P_soubor=%2Fstudent%2Findex.php%3Fakce%3Dprehled%26ptyp%3D%26cat%3D53%26idp%3D%26detail%3D1%26id%3D3432%26view%3D1%26url_back%3D
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.10.14 21:03
avatar

Laicky - tuk do těsta - aby bylo po upečení vláčnější a líp lezlo do krku. Žloutek dost často v těstě ingredience spojuje dohromady a zvyšuje jeho hodnotu po stránce výživové. Totéž tuk. Těsto prosté tuku i vajec je takové chudobné. A žloutek tak obarví těsto dožluta. Tak to jsou takové moje postřehy amatérské kuchařky, pekařky či cukrářky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.10.14 05:46
avatar

Jak to píše Eulálie, tyto ingredience těsto vylepší po stránce chuťové i vzhledové.

Vím, že kdysi za války, když nebylo ničeho nazbyt, se pekly "karásky". Byla to jen mouka a voda, špetka soli, /snad kvásek/ povrch se posypal mákem. Myslím, že to chutné nebylo, ale když nebylo nic jiného, děti to určitě vytahaly. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: luha*
Datum: 13.10.14 21:53

Tuk zjemňuje strukturu, žloutek funguje jako emulgátor tuku (obsahuje lecitin), bílek zabraňuje rozmáčení na kaši (např.knedlíků v omáčce).

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.