Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ingredienty do těsta

Od: majda85 odpovědí: 5 změna:

Ahoj, zajímalo by mě, proč se třeba dává do těsta tuk(máslo, olej, nebo sádlo)

nebo proč se dává do těsta žloutek, k čemu se dává do těsta žloutek v receptu na housky?

Prostě jestli někdo neví o nějakém komplexním článku o těstu co který ingredient má v těstě vylepšit.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

tak jsem vložila odkaz, ale je placený - pohledám něc jiného.

hodnocení

0x
No, řekla bych že tuk dává těstu vláčnost a vejce je pojivo a zároveň dodá žlutou barvu - hlavně domácí vejce. Nicméně zrovna housky peču bez vajec.
doplněno 10.10.14 21:24: Tak a je to jasné.. Viz odkaz.. Neodmaturovala bych :D
studentka.sms.cz/...

eulalie*
hodnocení

0x

Laicky - tuk do těsta - aby bylo po upečení vláčnější a líp lezlo do krku. Žloutek dost často v těstě ingredience spojuje dohromady a zvyšuje jeho hodnotu po stránce výživové. Totéž tuk. Těsto prosté tuku i vajec je takové chudobné. A žloutek tak obarví těsto dožluta. Tak to jsou takové moje postřehy amatérské kuchařky, pekařky či cukrářky.

hodnocení

0x

Jak to píše Eulálie, tyto ingredience těsto vylepší po stránce chuťové i vzhledové.

Vím, že kdysi za války, když nebylo ničeho nazbyt, se pekly "karásky". Byla to jen mouka a voda, špetka soli, /snad kvásek/ povrch se posypal mákem. Myslím, že to chutné nebylo, ale když nebylo nic jiného, děti to určitě vytahaly. Jaga.

luha*
hodnocení

0x

Tuk zjemňuje strukturu, žloutek funguje jako emulgátor tuku (obsahuje lecitin), bílek zabraňuje rozmáčení na kaši (např.knedlíků v omáčce).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]