Burčák z jablek?

Od: Datum: 08.10.14 11:31 odpovědí: 16 změna: 06.11.16 23:41
avatar

Zdravím vás,
lze udělat burčák z jablek? Je to vůbec dobrý? :)

Pokud jsou odpovědi na obě otázky ano, následuje otázka jak na to. Předpokládám, že v prvním kroku získám šťávu (mošt) a nechám zkvasit (jak?) a po 2 týdnech mám hotovo (?)

Moc otázek, já vím.

Děkuji všem za jejich čas.



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 08.10.14 11:41
avatar

Ten kdo pil burčák co zrovna "vařil", řekne, že je to hnus. Pít se to dá, jablečný mošt v demižonu + kvasinky třeba "vínka" prodávají se v drogerii nebo zahrádkářských potřebách, návod na množství je přiložený, ti co burčák neznali, nevěřili, že je z jablek. Asi za 10 dní je hotovo. Šťáva vám vykvasí i bez kvasinek.

doplněno 08.10.14 11:48:

Tak jsem to zas od muže chytla (pletu se do něčeho, čemu prd rozumím). K těm kvasinkám ještě na 10l patří ŽIVNÁ SŮL- prodává se tamtéž jak kvasinky.

doplněno 08.10.14 11:53:

Podle sladkosti mOštu- PŘISLADIT.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 08.10.14 11:55

Mošt do demižonu (z kyselých jablek přisladit), přidat kvasinky, zazátkovat kvasnou zátkou s trubičkou (jinak vyrobíte ocet), postavit do teploty cca 20 stupňů.

doplněno 08.10.14 12:15:

Kupte vinné kvasinky.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: mate59
Datum: 08.10.14 12:02

ano, šťávu až není moc sladká, přislaďte,až máte muštoměr, tak na 21 stupňú,vykvasí i bez kvasinek a živné soli,Demižon nedávejte plný, tak do 8-9 desetin objemu,aby burčák nevykvasil ven.Držte v teple hned od začátku, aby začal kvasit.Jak se rozjede, múžete koštovat.Sˇˇtávu lisujte rychle, aby nehnedla/neoxidovala/.Burčák je z jablek dobrý, když se vydaří.Až by ste ho nevypili jak burčák, nechte dokvasit, vznikne jablečné víno,až by se vám nezdařilo, muže z toho vzniknout jablečný ocet.Měl by se zasířit pyrosulfidem.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 08.10.14 12:10
avatar
Kde se tam vezmou kvasinky? Není lepší přidat droždí, aby kvasilo něco kultivovaneho?
Od: mate59
Datum: 08.10.14 12:16

kvasinky se tam dostanou z povrchu slupek.I na révě vinné jsou kvasinky na povrchu slupky.Ale kupte kvasinky v obchodě a kultivované kvašení máte tak zajištěné.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.10.14 12:26
avatar

Sáček kvasinek + živná sůl stojí na 10l cca 8+8 Kč.

doplněno 08.10.14 12:51:

I v matičce Praze je seženete, zkusila jsem jen namátkově -

ALMI Praha, spol. s r.o.
železářství, domácí potřeby, barvy - laky, drogerie
Náchodská 712/104, 193 00, Praha 9 - Horní Počernice

Zahradnická prodejna - Žabovřeská 154, Praha 5 - Zbraslav 156 00

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 08.10.14 12:34
avatar

jj, spíš nemám tušení, kde to budu v Praze shánět :) ale zkusím.

doplněno 08.10.14 13:27: Díky, mám jeden tip na francouzské ulici, tam bych také mohl uspět.
Od: mate59
Datum: 08.10.14 12:41

dříve se prodávali kvasinky v drogerii,skuste záhradkářskou prodejnu.Droždí ale nepoužívejte.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.10.14 19:10
avatar
Experiment započal, díky vše jsem sehnal v Teta drogerie.
doplněno 09.10.14 05:51: Na zelí to funguje... Nemělo by se to lišit.
Datum: 08.10.14 22:15

Řekl bych, že to není nejlepší nápad. Až začne mošt kvasit, vznikající CO2 nebude mít kam odcházet, uvolní igelit, k moštu se dostane vzduch a kvašení se změní na octové. Vznikne experimentální ocet. Kupte kvasnou zátku s trubičkou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.10.14 09:18
avatar
Zatím kvašení probíhá správně, proběhla první ochutnávka zda nečekám na ocet
Od: mate59
Datum: 11.10.14 09:27

dokuď kvasí, ocet nemúže vznikat.Až se to rozjede naplno bude nejchutnejší,plný kysličníku,lehce alkoholický a aromatický.Počítám, že ho vypijete dřív, než dokvasí.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 09.10.14 10:32
avatar

"Burčák" z jablek není burčák, to je prostě mošt, zkvašená šťáva. Tu nicméně udělat lze, viz výše, a doma si tomu můžete říkat jak chcete, ale kdyby to někdo chtěl jako burčák prodávat, riskuje pokutu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.10.14 13:21
avatar
Hotovo, trvalo to jen 4 dny, což mě překvapilo. Díky za pomoc. Je povedený
Druhá sklenice má zpoždění, takže je to dokonalé.
http://knedlik.pise.cz/14-jablecny-burcak.html
Od: burcakovec
Datum: 03.11.16 10:17

Zdravím vás,

tak je to už 10 dní, co jsme odštavnili jablka a dali do demižónu spolu s kvasinkami vinnýmy + živnou sůl pro ně, ale stále to přes kvasnou zátku nekvasí :D Je pravda, že je to asi v trochu větším chladu než by mělo být, mělo by to být ve 25C ale na tolik netopíme a je to cca ve 20C. A je pravda, že když jsem 2x zatopil v krbových kamnech, tak to začalo bublat, jinak ne..

Myslíte, že je už potom nebo to mám ještě nechat?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.11.16 23:41
avatar

Burčák z jablek je oxymoron. Z jalek může být mošt, ale nazývat to burčákem je falšování potravin.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.