Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás,
lze udělat burčák z jablek? Je to vůbec dobrý?
Pokud jsou odpovědi na obě otázky ano, následuje otázka jak na to. Předpokládám, že v prvním kroku získám šťávu (mošt) a nechám zkvasit (jak?) a po 2 týdnech mám hotovo (?)
Moc otázek, já vím.
Děkuji všem za jejich čas.
Ten kdo pil burčák co zrovna "vařil", řekne, že je to hnus. Pít se to dá, jablečný mošt v demižonu + kvasinky třeba "vínka" prodávají se v drogerii nebo zahrádkářských potřebách, návod na množství je přiložený, ti co burčák neznali, nevěřili, že je z jablek. Asi za 10 dní je hotovo. Šťáva vám vykvasí i bez kvasinek.
doplněno 08.10.14 11:48:Tak jsem to zas od muže chytla (pletu se do něčeho, čemu prd rozumím). K těm kvasinkám ještě na 10l patří ŽIVNÁ SŮL- prodává se tamtéž jak kvasinky.
doplněno 08.10.14 11:53:Podle sladkosti mOštu- PŘISLADIT.
ano, šťávu až není moc sladká, přislaďte,až máte muštoměr, tak na 21 stupňú,vykvasí i bez kvasinek a živné soli,Demižon nedávejte plný, tak do 8-9 desetin objemu,aby burčák nevykvasil ven.Držte v teple hned od začátku, aby začal kvasit.Jak se rozjede, múžete koštovat.Sˇˇtávu lisujte rychle, aby nehnedla/neoxidovala/.Burčák je z jablek dobrý, když se vydaří.Až by ste ho nevypili jak burčák, nechte dokvasit, vznikne jablečné víno,až by se vám nezdařilo, muže z toho vzniknout jablečný ocet.Měl by se zasířit pyrosulfidem.
Sáček kvasinek + živná sůl stojí na 10l cca 8+8 Kč.
doplněno 08.10.14 12:51:I v matičce Praze je seženete, zkusila jsem jen namátkově -
ALMI Praha, spol. s r.o.
železářství, domácí potřeby, barvy - laky, drogerie
Náchodská 712/104, 193 00, Praha 9 - Horní Počernice
Zahradnická prodejna - Žabovřeská 154, Praha 5 - Zbraslav 156 00
jj, spíš nemám tušení, kde to budu v Praze shánět ale zkusím.
Řekl bych, že to není nejlepší nápad. Až začne mošt kvasit, vznikající CO2 nebude mít kam odcházet, uvolní igelit, k moštu se dostane vzduch a kvašení se změní na octové. Vznikne experimentální ocet. Kupte kvasnou zátku s trubičkou.
dokuď kvasí, ocet nemúže vznikat.Až se to rozjede naplno bude nejchutnejší,plný kysličníku,lehce alkoholický a aromatický.Počítám, že ho vypijete dřív, než dokvasí.
Zdravím vás,
tak je to už 10 dní, co jsme odštavnili jablka a dali do demižónu spolu s kvasinkami vinnýmy + živnou sůl pro ně, ale stále to přes kvasnou zátku nekvasí :D Je pravda, že je to asi v trochu větším chladu než by mělo být, mělo by to být ve 25C ale na tolik netopíme a je to cca ve 20C. A je pravda, že když jsem 2x zatopil v krbových kamnech, tak to začalo bublat, jinak ne..
Myslíte, že je už potom nebo to mám ještě nechat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.