Jak uchovat citrónovou kůru?

Od: Datum: 18.09.14 15:32 odpovědí: 7 změna: 21.09.14 07:54
avatar

Dobrý den, mám velice ráda chuť a vůni citrónové kůry ať v těstech, či v náplních /tvaroh, povidla.../. Sice se říká, že citrusové plody jsou chemicky ošetřené, ale citróny několikrát omyju v teplé vodě, třeba i za použití kartáčku a pak kůru nastrouhám do těsta.

Nyní jsme měli chřipku a angínu, byla veliká spotřeba citrónů do čaje, proto jsem si chtěla kůru schovat na pečení. Nastrouhanou jsem si ji dala do skleničky, zašroubovala a uložila do lednice. Dnes jsem ji chtěla použít - kůra začala plesnivět. Nebylo z toho nic.

Kdysi, před 50 lety vzpomínám na moji babičku, vynikající kuchařku, jak strouhala citrónovou kůru, pěchovala do skleniček a něčím to zasypávala. myslím si, že cukrem, ale jistá si nejsem, byla jsem tehdy ještě malá. Pak při pečení jen ze skleničky trochu odebrala do těsta. A nekazilo se jí to. Nebyly ledničky, nebyly šroubovací sklenice. Babička to dávala do skleněného "hořčičáku", povázala celofánem. A kůra byla pořád jako čerstvá.

Nevíte někdo, prosím, jak kůru uchovat? Také si ji nakládáte? Jak ráda bych se dnes babičky zeptala, bohužel, už 42 let není mezi námi.

Předem děkuji za případné rady. Zdraví Jaga.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: sarkaona*
Datum: 18.09.14 15:37

Tohle jsem pro vás našla na internetu:

citronová kůra - citrónovou kůru do moučníků a krémů uchovávejte nastrouhanou a promíchanou s cukrem, skleničku s kůrou dobře zavažte a uložte v chladu

Takže jste tak daleko od pravdy nebyla.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.09.14 15:43
avatar

Minulý týden jsem pekla sáhla po citronu na kůru. Ale za tu cenu se mi odnechtělo. Ale měli a koupila jsem vanilkový cukr s citronovou kůrou. Půl jsem dala do těsta a půl do posýpky. Je to moc fajn nápad. Chtěla jsem mít buchty moc dobré pro návštěvu. ;) Na táč jsem dávala do úzkých pruhů švestky, broskve a rebarboru tak, aby na kažém kousku bylo všechno. Povedlo se. :-D Takže bych klidně nastrouhala kůru do cukru, do šroubovací skleničky.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: mori
Datum: 18.09.14 16:05

Nastrouhanou kůru dám do skleničky, zasypu krystalovým cukrem, promíchám a upěchuji. Skleničku uzavřu šroubovacím víčkem a skladuji v ledničce. Je možné průběžně kůru s cukrem doplnit kdykoli. Vydrží takto hodně dlouho.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.09.14 16:42
avatar
Pravda pravda, také to tak dělám, okoukala jsem to od me maminky. Citrony máme domácí, takže by byla škoda kůru nezuzitkovat;)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.09.14 07:00
avatar

Děkuji všem za radu. Bylo mi tehdy asi 8 -9 let, když babička kůru nakládala, o vaření jsem se v té době vůbec nezajímala. Ale přesto vidím, že jsem si něco zapamatovala.

Je to dobře, že se dá kůra uchovat, s ní je jakýkoliv moučník daleko lepší, než bez ní. Zvláště, když má člověk domácí citróny, jak píše rádkyně. Jaga.

Datum: 20.09.14 19:10

Já cukr nesmím, tak nastrouhanou citrkůru zavřu do krabičky a dám do mrazáku. Taky mňam.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: ivik®
Datum: 21.09.14 07:54
avatar

Také dávám do mrazáku...

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.