Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dosahnout aby syn vic jedl?

Od: radana2 odpovědí: 20 změna:

Zdravim vsechny. Mela bych takovej dotaz, jestli nemate nejake tipy jak na syna kteremu moc nechutna. Zapasime uz nekolik mesicu a zatim bez uspechu. Syn ma 165 centimeru a 50 kilo (11 let) co je hodne malo a je na nem videt ze je moc hubeny. Kdyz mu neco udelam tak nesni vsechno i kdyz se snazim ho premluvit. Proste vic mu nechutna. Sladkosti mu chutnaji ale nemuzu rict ze bych je snedl kvantum, spis tak normalne. Nevi nekdo o doplncich stravy nebo jak zvysit chut k jidlu? Mela bych mu pripadne zatrhnout sladkosti a nejak ho donutit to jidlo snist? Dekuji moc

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

insolvence
hodnocení

1x

Dobrý den,není důležité kolik syn sní,ale čeho,jaké jsou výživové hodnoty.Někdy malinkí sousto,čehosi,nám dodá energii a nepotřebujeme sníst plný talíř,pocítit chvíli sytost,spokojenost a náhlou unavu z nevyvážené stravy.Měla by jste navštívit nutriční terapeutku,která vám řekne,jakí množství potravin jaký druh by měl syn jíst.Je možné,že i při nejlepší snaze děláte chybu.Navíc nucením do jídla mu můžete vypěstovat psychický blok,že právě kvůli tomu jíst nebude,prostě do sebe víc nedá.takže pro svoji jistotu,že děláte vše dobře,navštivte odborníka,měl by poradit dětský lékař,kde se poradna nachází.A doporučuji už ani jednou nezminujte ,že by měl tohle sníst,ani nedohlížejte.Nechte mu svobodu a uvidíte výsledek.Nebude třeba jíst,vydržte to a zajděte k odborníkovi.

mopet*
hodnocení

0x
Já bych ho nějak do jídla nenutil. Přijde doba (17-18let), kdy vám na posezení sní pět krajicu chleba, nebo deset rohlíku.

hop®
hodnocení

0x

Pokud syn jí pravidelně, buďte za to ráda a nenuťte ho jíst víc, mohla byste docílit opačného efektu.
Zdravé tělo si většinou "řekne" samo o přísun potravy, potřebných živin.
Více potravy také tělo potřebuje při pravidelném pohybu, nepíšete, jestli synátor sportuje nebo celé dny prosedí u compu, to je také důležité hledisko...

radana2
hodnocení

Dekuji. Ano, syn dela port - konkretne futbal pak s kamosema na kole atd takze vydej energie ma docela velkej. Spis mi jde o to aby se kousek vic rozjedl protoze toho doopravdy moc nesni a jedine co rekne je ze mu vic nechutna. Kdyz mu bylo asi 8 tak s tim nebyl takovy problem jak ted. Chtela bych proto vyskouset neco co by zvysilo jeho chut k jidlu. Nejaky prirodni doplnek stravy jestli neco takove je treba. Co se jeste sladkeho tyce tak denne sni rekneme jednu cokoladu (max. 100 gramu)

hodnocení

0x

Nenuťe ho, je horší jíst s nechutí než jíst málo. Já jsem jako malý také moc nejedl a byl jsem jak tyčka. Dodnes jím velmi málo, ale za to moc rád. A už ani moc nejsem jak tyčka... ;)

2kedar*
hodnocení

0x

Z mých vlastních zkušeností...

Odbourat veškeré "energeťáky" a sladké sodovky typu Cocacola. To je smrt. Děcka se naládují sladkou vodou a

tím pádem do sebe napěchují velké množství cukru a nemají pocit hladu.

Lepší řešení je dělat doma kotel čaje, který je slazený medem. Med je "rychlý cukr" a podporuje spalování.

Nebo pak používat Hroznový cukr.

xixi*
hodnocení

0x

Ty míry jsou v jedenácti letech spíš vyšší, koukněte se na percentilové grafy.

Do jídla ho nenuťte, tím mu jídlo ještě víc znechutíte. Dohlédnul bych na to, aby jedl pravidelně, mezi jídly žádné dobroty. Sladkosti omezte na nutné minimum. Pokud chcete zvýšit jeho chuť k jídlu, radil bych sport. Tím také nabere svaly a nebude vypadat tak hubeně. Ke zvýšení chuti k jídlu pomáhají vitamíny skupiny B.

A pokud by se vám to nezdálo, můžete ho vzít k lékaři, on posoudí jeho stav a třeba doporučí nějaký doplněk.

cobrak*
hodnocení

0x

Dobrý den, máme tři tipy lidí. Odborně řečeno somatotipy. Endomorf, mezomorf a ektomorf. Bohužel nemám teď moc čas se Vám rozepisovat, proto si to budete muset vyčíst z internetu. Řeknu Vám jen to, že každý jsme díky tomu jiný. Někdo je kulička a někdo je od přírody atlet. Což je úplně evidentně Váš syn! Proto ho do jídla nenuťte, protože to je naprosto špatně! Nejí, že by mu nechutnalo, ale proto, protože jeho tělo to nepotřebuje, nemusí živit 70 kilo, jako třeba jeho spolužák kulička vedle v lavici. On je prostě hubený ektomorf, který je uzpůsoben od přirody tak, aby tomu tlustému mohl chytit a ulovit mamuta, když to takhle řekněme. Tohle platí stále. Uvidíte, že pokud Váš syn bude jednou chtít, bude z něho úžasný kulturista a ještě jednou budete ráda vzpomínat, jak Vám jedl málo ;) Každopádně ho do jídla opravdu nenuťte, to by dělala babička a dodnes na to nerad vzpomínám. Byl jsem jako Váš syn, hubeňour, ale doma mě nechávali, za což jsem rád, a dnes jsem maskulaturní vysoký sportovec a sama babička teď kouká na ty bývalé kulaté spolužáky úplně jinak než na mě. Takž ho prosím Vás do jídla nepřemlouvejte, auto Vám také nepojede víc, když do něho budete lít benzín horem dolem!

hodnocení

0x

Přidávám se k rádcům výše. Do jídla ho nenuťte, protože to může mít zcela opačný efekt - k jídlu bude mít spíše ještě větší odpor.

Sama jsem měla takové období a není nic horšího, než když vám to rodiče každý den připomínají, nedej bože nutí sedět u jídla dokud ho nesníte :(

Na jeho věk, má váhu vs. výšku náhodou ještě docela dobrou.. je ve vývinu, v jeho letech se kluci začnou rychle vytahovat do výšky a pak jsou hubení - samá ruka, samá noha.. Mám dva bratrance, kteří to tak měli extrémně..vysocí, hubení.. A dneska? V těhotenství přibyla kila a ubylo vlasů a už dávno to nejsou ti klučinové ze kterých si každý utahoval :)

doplněno 16.09.14 15:53:

@ivzez - no to je přece léty praxe ověřený fakt, že chlap přibere v těhoteství zároveň s manželkou... ;)

iz*

Bratrancům přibyla kila v těhotenství?

doplněno 16.09.14 16:18:

Tenhle léty ověřený fakt neznám ...

hodnocení

0x

Kluk má nějaké problémy? Bývá nemocný? Nerad se pohybuje? Špatně spí? Mívá zácpy nebo průjmy? Ne? Tak nic neřešte! Jen stálým řešením jídla mu ho posunete z příjemností do povinností, nepříjemností. Nechejte ho žít! ;) Úplně stejně jsem to měla já a úplně stejně měla dcera a nemlich to samé je jeden vnouček. Hlavní je zdraví!

lidus*
hodnocení

0x

Moje neteř má 20 let, 175cm a 50kg i s lyžákama, druhou neteř nechtěli vzít do první třídy, že nemá 15 kg, dnes má 165cm a po dítěti váží 48kg. Řekla bych, že váš syn je tak akorát a když nemá žádné problémy, do jídla bych ho nenutila.

radana2
hodnocení

Dekuji za pomoc. Asi to tedy nebudu nejak moc hrotit i kdyz ty sladkosti mu zkusim nejak omezit. Jak jsem psala tak denne sni klidne treba jednu cokoladu typu Milka + sladkost k svacine ve skole. Sladke piti ma taky docela rad ( Fanta, Sprite, atd). Asi s tim ale budeme hodnou chvili bojovat protoze se toho nebude chtit vzdat. Ovoce sni kazdy den taky (treba jablko, banan) a sladkostma to doplnuje. Mate jeste nejake tipy co bych mohla zkusit abych ho odnaucila jist sladkosti? Uplne lehke to asi nebude a nevim jestli mu je zatrhnout uplne nebo nejako omezit. Kapesne nedostava (jenom kdyz neco potrebuje) takze toho ze si sladkost koupi jinde bych se az tak moc nebala

myse*

na podporu chuti je vitamín B - můžete koupit třeba Pangamin - to jsou sušené pivovarské kvasnice. Jako prevenci může zobat, je tam spousta vitamínů a vedlejší efekt je chuť k jídlu...

Odnaučit jíst sladkosti nejde a čím víc mu je budete zakazovat, tím větší bude mít na ně chuť. Účelem je, aby sladkosti nejedl místo jídla. Takže jestli čokoládu, tak po večeři (kterou snědl), jako sladkost do školy bych přešla na cereální tyčinky.

iz*

Sladké pití bych zrušila hned, s ostatními sladkostmi postupně. Nechte mu zatím tu do školy a snižte nebo zrušte ty mimo.

A do školy tak po dvou týdnech snižujte, místo sladkosti mu dejte jablko apod.

A do jídla syna opravdu nenuťte.

doplněno 16.09.14 16:22:

@Myse, mám opačnou zkušenost – vlastní i s dětmi – odnaučit sladkosti jde.

martinaa*

Tož dfoufám, že doma rozhodujete Vy (s manželem) a ne 11 letý kluk. Sladkosti ke každému jídlu, hnusná sladká lepidla... nedivím se, že je zmlsaný a normálně jíst mu nechutná. Jak omezit? Přestat kupovat - to je snad jednoduché. Mějte po ruce třeba různé ovoce (pozor, také obsahuje poměrně dost cukru, takže spíš se kloním k zelenině) , müsli tyčinky, oříšky. Ale ne čokolády, cocacoly, nesmysly. Hlavně to s ním neřešte, co, proč a jak, nenechte se ani přemlouvat, ani vydírat. Prostě jste přestali kupovat tolik sladkého, abyste žili zdravěji. S úsměvem, aby to vypadalo jako Vaše skutečné rozhodnutí (když mu dáte najevo, že je to jen kvůli němu, dost si polepíte).

praivo*
hodnocení

0x

Hodně málo? Já měl přesně totéž ve 13 letech, v 11 jsem měl 153 cm 38 kg...

stirecek*
hodnocení

0x
No ja nevím, ale mel jsem 57 ještě v pětadvaceti. Manželka má 52 kg dnes a to je vyšší. Rozhodně podvahu nemá, spíš naopak.

radana2
hodnocení

Děkuji mockrát. Co se týče hmotnosti na synovi není vidět že by byl akorát, spíš naopak a je podle mě moc hubenej. Všeobecně jí míň co je zároveň důvod proč jsem hledala jak ho nějak přirozeně donutit jíst víc a častěji. Hodně věcí mu už třeba nechutná protože jsem mu pořád vycházela vstříc. Maso sní jenom někdy i to jenom kuřecí které musím kupovat. Vepřového masa máme hodně a z vlastních zdrojů ale to mi nějak odmítá (předtím s tím problém neměl) Možná je už jenom moc rozmazlenej a nevím jestli ho nějak nutit jíst i vepřové nebo věci z vepříka (třeba ze zabíjačky). Možna bych zkusila i uváděnej pangamin alespoň tím nic nezkazím :) jak jste říkali měl by podporovat chuť k jídlu že jo? Zaběhnu do lékarny a zkusím ho koupit.

V stavování asi budu muset udělat nějaké změny hlavně u slazených věcí a čokolád které synovi moc chutnají. Budu mu je muset zatrhnout nebo alespoň omezit a uvidíme jaký bude efekt. Asi se bude akorát vzpírat a na truc nebude chtít normální jídlo alespoň tak předpokládám. Hlavně asi budu muset něco udělat dokud není v pubertě, pak to už půjde asi těžko. Čokolády bych měla tedy podle vás úplně odstavit a stejně tak i slazené pití, správně?

lidus*

Nerozumím tomu, kluk je hubený a vy mu chcete zakázat sladkosti. První řízek jsem snědla na návštěvě u manželových rodičů v 17ti letech, do té doby maso pouze mleté a kuře, jen z donucení a kousek, nejlepší jídlo byly šulánky s mákem, nudle s tvarohem, vdolky, koblihy...Tlačenku?, to by mi bylo špatně měsíc. Dnes si dám bůček, tlačenku miluji a doma vyuzený špek to je teprve mňamka, teplý ovárek na chleba, pečená obcházka-ochutnám ji i syrovou, takže koření se podle mé chuti jelikož není další co by to ochutnal. Večer si do postele rozděláme s manželem studentskou pečeť nebo bonbonieru Tofife (nechápu, proč je nedělají větší). Včera 4 letá vnučka obědvala holé špagety (bez masa, bez omáčky, bez kečupu), k večeři snědla 4 tenké plátky (kolečka) rohlíku s nutelou, a dnes k obědu 2,5 knedlíku, "svíčkovou" omáčku a celý cemr s králíka, hrát si šla se slovy: uf to jsem se najedla už nebudu asi večeřet, teď šli s dědou ven a už se ptala zda nemám Brumíka a ředkvičky (ano, šílená kombinace).

Vám nejvíc vadí to, že nejí zabíjačku co máte doma zadarmo (já vím, že to prase zadarmo není). Proč chcete kupovat nějaké doplňky stravy aby měl chuť k jídlu? On chuť má, jen jinou než vy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]