Nejste přihlášen/a.
Zdravím,,,,,,dělala jsem tlačenku a není úplně tvrdá ke krájení.Mohu tam dát želatinu? díky,,Mám ještě vývar
Tuhla přes noc,,,ale teď jsem tam dala želatinu,tak uvidím.Jak to ještě nevyjde,tak ji asi vyhodím.UF
dali jste tam málo (a nebo vůbec vývaru s kůžemi či bez nich), resp. podbradek a podobně, ale důležitý je ten přírodní rosol - tedy pojivo, a NE žádná želatina ( ježišmarjá...). Mohli jste jí (tlačenku) na chvíli zase vysypat z pytlíků, rozehřát a přidát ten popisovaný rosol a znovu naplnit a zavázat. Mnoho lidí tlačenku dává na ležato na vál, že jí často otáčí - zde je však mnohdy velké nebezpečí, že přeženou to přetáčení, tedy nenechají ke konci tlačenku už v klidu a je průšvih - tlačenka prostě neztuhne - potrhá se) Nejlepší způsob na kvalitní tlačenku je, že tlačenky pověsíte za pevný provázek, pod ně na zem a pod. dáte nádobu na unikající sádelný tuk, tlačenkový papír v nejvyšším místě (hned nad tlačenkovou směsí) propíchnete jehlou - otvorem postupně uniká přebytečné sádlo, které kape na zem do nádoby.. Vyzkoušejte a uvidíte, že už jinak nebudete NIKDY tlačenku "tuhnout"..., jen pokud by jste chtěli tlačenku sádelnatou, mastnou...atd. ..
Sany,,tohle jsem četla a tlačenku vysypala ,přidala jsem trochu želatiny do vývaru,,,Vždy se mi posařila tak nevím co jsem zpackala,,no uvidím zítra
S tou želatinou bych to asi nejedla, do domácí tlačenky se nedává. Zda do kupované, nevím. Na zabíjačce bylo krásné to, že se zpracovalo takřka celé prase, bez nějakých přídavků, želatin, jenom s kořením. Využily se střeva, močový měchýř, žaludek, kůže, prostě kromě paznehtů a štětin snad všechno.
Na tlačenku jsme dávali uvařené maso z ovaru, libové i prorostlé, jazyk, srdíčko. Někdo dává i kus jater, to nám nechutnalo.
Vařit, dobře ochutit /sůl, česnek, pepř, majoránka. / Nejhorší je v tlačence muškátový květ, v kupované to bývá často. To pak není tlačenka, ale vánoční cukroví.
V kastrolu se v málo vodě vařily kůže. Hodně kůží. Po uvaření doměkka se přecedily, pomlely najemno a i s tím vývarem přidaly do tlačenky. Pěkně to klihlo, tlačenka ztuhla. Dávali jsme ji na ležato na plechy a každou hodinu otáčeli. Chyba zřejmě byla, že jste dali málo kůží, tudíž to neklihlo.
Ze zbytku kůží a pacek jsme vařili sulc. K tomu kolínko, či kousek plecka, aby tam bylo i maso. A kousek zeleniny. Lidi, jak my tím sulcem tehdy opovrhovali, nejdřív se snědlo maso, tlačenka, jitrnice, prejt a chudák sulc zůstal až nakonec. A kdyby dneska sklenice domácího sulcu byla - to bych si teda dala. Jaga.
Tak jsem si zavzpomínala, až mám poslintanou klávesnici.
babajaga,,,,,,,ale mi to zklihlo ,ale ne až tolik jak jsem dělala dřív-asi málo kúže.
doplněno 16.09.14 11:15:dala jsem na zkoušku do hrnku a to ztuhlo. Tak nevím,,,teď jsem zkueila rozkrát ten sáček a to se rozpadá,,,asi udělám z toho huspeninu ,,,co jinýho.
doplněno 16.09.14 11:18:Ale chuť má normálně tlačenkovou. Tam toho prášku jsem dala málo. Koupila bych si kúži,ale samostatně ji neprodávají.
U nás běžně v řeznictví vepřové kůže prodávají. Kupovala jsem je donedávna pro manželova služebního belgičáka. Známý pán si je kupuje i pro sebe, prý uvaří, osolí, jí s hořčicí a chutná mu to.
Jenom cena se mění. Když jsem je začala pro Alexe kupovat, stálo kilo 3 koruny. Potom 5 a teď už mají kilo za 10 korun. Ale i tak se to vyplatí a mají je tady pořád. Jaga.
,Tak už jsm ukončila horror s tlačenkou.Obsah sáčků na tlačenky jsem vysypala na pekáč a přidala trochu želatiny do vývaru z masa a ono mi to zhoustlo,,,,a má to dobrou chuť i když to je želatina na tlačenky,,,ale už mám toho dost.Snad mne chuťna tlačenku už konečně přejde...děkuji všem zůčastnělým
Teď peču kačenu,tak doufám , že z ní nebude škvarek
Tak, teď jste mě znátla. Uděláte huspeninu? Jaký je rozdíl mezi huspeninou-sulcem a tlačenkou? Já jsem si vždycky myslela, že huspenina-sulc je pouze z nožek nebo z kolena. Tlačenka je z kolena, jazyka, kousku jater. Případně jsou v tekutině namleté kousky masa a kůží. Asi to bude také tím, v jakém kraji se čemu říká.
Do tlačenky nepatří žádná želatina! Správná tlačenka se dělá tak, že uvařite maso-třeba plecko, k tomu vepřové nožičky může být i koleno.Pouvaření maso nakrájíte na kostky, zalijete vývarem,nožky oberete a spolu s kůžemi pomelete na jemno.Toto vše smícháte, okořeníte a dáte do střev. Naplněnou tlačenku dáte znovu zvolna vařit, tak dvě hodiny.Čím déle, tím máte průzračnější rosol.Po uvaření dáte na chladné místo, asi po hodině, podle chladu kde ji máte, ji otočíme..propíchneme špejhlí, odtéká tuk.Takto vám zaručeně ztuhne...můj tip.Maso si uvařte den předem, pokrájejte a druhý den seberte na vývaru ztuhlý tuk-sádlo.Potom budete mít tlačenku zaručeně libovou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.