Ruska omacka SOS JUZNY

Od: Datum: 03.09.14 07:53 odpovědí: 4 změna: 03.09.14 21:46
avatar
Mili radcove, nevedel byste někdo, kde sehnat omacku, ktera se prodavala zde za komunistu a mela nazev Sos juzny? Melo to pry vypadat, jako kecup, ale bylo to jine. V ruskem obchode maji jen ruskou omacku zvanou Adzika, ale to neni ono.
Dekuji za pripadne odpovedi. Alusska

Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 03.09.14 08:10
avatar

Za komančů nebyl vůbec rozvinutý chemický průmysl. A když už něco chemici vyráběli, tak ne do potravin. Tedy to byl 100% "bio" výrobek. Pamatuji na ni a myslím si, že to byl kečup, který byl vyráběný a dochucovaný jinak než dnes.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.09.14 11:59
avatar

Dobrý den,

podle toho, co čtu na internetu, byl ten recept celkem složitý (mnoho komponentů) - sójová omáčka, jablečné pyré, rajčatová pasta, víno Madeira, nasolená hovězí (nebo i vepřová) játra, rostlinný olej, cukr, česnek, cibule, rozinky, koření -(pepř, zázvor, hřebíček, muškátový ořech, skořice, kardamom). *uf*

Není úplně známý, ale údajně by poměr částí měl být následující - 10 dílů rajčatové pasty (protlaku), 1díl jater, 2 díly rozinek, 20 dílů velmi kyselých jablek, nebo lépe - jablečného octa, ostatní dle chuti.

doplněno 03.09.14 12:21:

zapomněla jsem + 1 díl sójové omáčky

------

Česnek rozetřeme, cibuli drobně pokrájíme, přidáme celé koření (potom ho budeme vyndávat), přilijeme víno a jablečný ocet. Povaříme 2-3 minuty a necháme 15-20 min. odležet pod pokličkou, přičemž občas promícháváme. (Pokud přidáváme jablka, zbavíme je slupky a jádřinců zalijeme vodou, na mírném ohni je rozvaříme a potom ještě propasírujeme - pak je teprve přidáme k základní hmotě). Ze směsi odstraníme koření, přidáme protlak, rozetřená játra a rozinky a povaříme ještě 5 min., před koncem přidáme olej. Necháme uležet v chladničce.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.09.14 21:10
avatar

To alusska-nechci se hádat,ale adžika-není to jen směs koření?Alespoň doma to manželka používá a je to sypké koření!

doplněno 04.09.14 20:24: Ildiko-díky,zase vím o něco více!*palec*
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.09.14 21:46
avatar

Adžika je koření, ale prodává se jak sypká, tak v takové pastě. Jinak máte pravdu, že to s Sousem južnym nemá nic společného.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.