Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat chutně zelí?

Od: ujendys* odpovědí: 13 změna:

k pečenýmu králíku jak doporučíte udělat kysané zelí?mám rád takový to trošku kašovitý a spíš sladčí ale jak to udělat?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zwiki*
hodnocení

3x

Kdo má rád kašovité zelí tak si nastrouhá brambor do zelí nebo nejdříve nastrouhaný brambor déle povařit a pak dát do zelí.

Tak to dělají tady na severu moravy...

doplněno 26.08.14 13:49:

...ty brambory nastrouhané vaříme tak dlouha až nejsou cítit pak přidáme vyškvařený špek s cibulí

limetka*
hodnocení

2x

Zelí propláchnu, zaliju vodou a uvařím do měkka. Zvlášť udělám jíšku z hladké mouky na cibulce, se zelím pak smíchám a převařím. Dochutíme cukrem, solí, jak je kdo zvyklý.

miklous*
Paleček... ;) Dělám to úplně stejně, jen zelí neproplachuji. My ho rádi kyselé :). To samozřejmě záleží na chuti každého.
Pro úplnost dodám, že hlávkové dělám stejným způsobem, jen na začátku vaření dám drcený kmín a sůl a při dochucení cukr, ocet a sůl pokud je ještě potřeba... M

mahan
hodnocení

1x

Kyselé zelí zahušťuji strouhaným syrovým bramborem,a je to vynikající.Babi nikdy mě bramora neztvrdla.

hahanaj*
hodnocení

0x

Pokud ho chcete sladší, tak bych ho propláchla před vložením na cibuli a dusila - po změknutí zapráším trošku hladkou moukou a zamíchám ., nechám chvilku produsit ...nakonec sůl a cukr dle chuti - možná zastříknete octem .

lidus*
hodnocení

0x

Kysané zelí jen vymačkám, neproplachuji a dusím se lžící cukru do měkka, udělám cibulovou jíšku-velká na drobno nakrájená cibule, opražit do růžova, přidat 1-2 lžíce hladké mouky a udělat světlou jíšku, pak přidám do zelí a rozvařím, když je husté přileji vodu a můžete i přisladit, přisolit.

doplněno 26.08.14 11:41:

Koukám Limetko, že vaříme stejně.

limetka*

Jak to tak občas čtu, Liduško, našlo by se toho společného víc než jen vaření :)

paw*
hodnocení

0x

Sahnu do hrnce s kysanym zelim, vytahnu potrebne mnozstvi a to v ruce vymacknu. Podavam bez jakekoliv dalsi upravy.

hodnocení

0x

Slezské zelí se dělá se zvláštní zásmažkou. Do kastrlůlku, ve kterém se nepřipaluje, na kostičky špek, když škvarečky zbělají, přisypat cibuli nakrájenou nadobno. Až začne chytat barvu, přidat lžíci hladké mouky, posmažit, zalít vodou cca 3 dl, kmín, sůl. Než se začne vařit, nastrouhat bramboru a do varu přidat tak, aby to byla ne příliš řídká kaše. Ztlumit a pomalu nechat vařit za občasného míchání. Když se "přichytne", vůbec neva, ale nesmí se připálit. Uvařené zelí slít do hrnku, voda je někdy potřebná ke zředění. A do slitého zelí přidat zásmažku, trošku cukru a špetku pepře. Společně provařit. Dochutit solí. ;) Kdybyste do kyselého zelí přidala nastrouhanou bramboru, ta ztvrdne a nerozvaří se, jak se od ní žádá.

doplněno 26.08.14 18:44:

Asi máte pravdu, ale takhle dělala zelí moje babička, moje maminka a dělávám ho i já takhle. Dokonce i obě moje tchýně. :-D

zwiki*

Když tam je brambor,není potřeba přidat mouku,že?;),

mahan

zwiki,ne mouku už nepřidávám,ještě dodám pořád míchat až se zelí s bramborem spojí.

pohanka*
hodnocení

0x

Také záleží, jaký výrobek koupíte. Mám vyzkoušené, že nejvíce nám chutná kysané zelí v pytlíku. Ve sklenici kupuji, až když jiné nemají.

zwiki*

jj.zelí české výroby v sáčku.Jinak je lepší si zelí udělat sám do zeláku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]