Jak zavařujete dýni?

Od: Datum: 06.10.14 10:04 odpovědí: 8 změna: 17.10.14 17:02
avatar

Uvažuji, že si zavařím pár skleniček dýně. Kdysi jsem ji zavařovala hodně. Nakrájela jsem, na noc naložila do octové vody, druhý den slila a uvařila v nové vodě s cukrem, citronem a skořicí. Několikrát jsem dala ananasový sirup, ale za tu dnešní cenu by mi to ani nechutnalo. Podle chuti jsem dochutila a horké nalila do skleniček a ještě sterilizovala na 65°C 10minut a 10 minut nechala, pak vyndala. Jak zavařujete dýni vy? Máte nějaký bezva recept? Něco nového?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 06.10.14 12:14
avatar

No mohla bych se napsat recept na kandovanou dýni, taky dobré. Jen co ho najdu. Spíš ale asi večer.

doplněno 06.10.14 20:20:

Slíbený recept na sušenou či kandovanou dýni:

Oloupanou dýni nakrájíma na proužky, svážíme a dáme do octového nálevu. Na 1 kg dýně je potřeba asi 1 litr nálevu: 3 dcl octa a 7 dcl vody. Za 24 hodin vodu slijeme a na 1 kg dýně dáme 60 dkg jemného krystalu cukru a zase necháme 24 hodin v chladu, přičemž několikrát promícháme. .Dýni pak vaříme v tom, co spustí, až je sklovitá. To je asi 8 minut. Pak můžeme přibarvit potravinářkou barvou a ochutit trestí, ale já jsem toto nedělala a bylo to taky dobré. Barvu dáme na začátku vaření, tresť pak na konec vaření. Uvařenou dýni vybereme a necháme na sítu okapat. V sušičce ovoce se to pak suší asi 10 hodin. No a jestli chceme mít kandovanou dýni, tak před sušením v sušičce dýni obalím v jemném cukru krystalu. Já jsem ji tedy jen usušila. A výsledek byl tak dobrý, že dýni byla snědena během jednoho dne.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 07.10.14 10:46
avatar

Páááni, to je! To jsou úplně neznámé recepty a neznámé chutě. Tohle vůbec neznám. K čemu a jak se takové čatní jí? Kartaginec, chutnal jste to? Jaké to je?

doplněno 07.10.14 15:05:

Moc děkuji *pusa* za odkazy. Přečetla jsem a zase se spoustu nového dozvěděla. A rozhodla jsem se, že trochu toho čatní, ne z celé dávky, vyrobím a vyzkouším. Hezké odpoledne.

Datum: 07.10.14 12:21
avatar

Ono takové čátný může mít mnoho podob, já jídal jablečné a meruňkové a to bylo výborné. Přiznám se, že si nejsem úplně jist, zda jsem se dostal i k dyňovému, možná jsem ho ochutnal u švagrové. Je to takové ochucovadlo, něco jako hořčice, majonéza, či čalamáda, ale řekl bych že univerzálnější. Wikipedie o tom říká: Čatní též čatný (původně hindsky चटनी, anglicky chutney) je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl.

K tomu, aby se zvýraznila a odstínila chuť základního pokrmu, stačí přidat jednu – dvě lžičky čatní, které se podává v malých mističkách nebo se klade na talíř spolu s rýží. Čatní povzbuzuje chuť a stimuluje zažívání.

doplněno 07.10.14 19:01:

Myslím, že testovací dávka je rozumná volba. Nicméně přeji úspěch a jsem zvětav, jak bude tato zkouška přijata.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.10.14 20:55
avatar

Velkou žlutou dýni nechám klidně až do Vánoc na balkoně, dělám dýně postupně, okrájím, nakrájím malé kostky, na noc namočím do vody s octem, druhý den sleju, dám novou vodu, 1-2 celý i s kůrou nakrájený na kolečka citron, kousek celé skořice, 5 hřebíčků, cukr a uvařím, po uvaření přidám pár kapek (ani být nemusí) ananasové tresti a dvě dcl ( i víc) rumu. Dám do lednice,vychladit a do týdne nemáme nic, zavařovat je u nás zbytečné. Loni jsem dala do dvou PET lahví od mléka zamrazit, po rozmrazení jako čerstvé.

doplněno 07.10.14 13:28:

Škoda, že jsme si blízcí jen virtuálně, já dýně všeho druhu rozdávám.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 17.10.14 16:36

Kdysi jsem to dělával, ale z těch jarních, křehkých dyní. V podstatě stejný recept, ale místo rumu jsem tam dával více bílého vína, ovšem suchého, nesmí být sladké, spíš může být kyselé. Tehdy se to jmenovalo Velkomoravské bílé, litr stál 16 korun, takže obyčejné, levné. Výsledek byl skvělý. Doporučuji zkusit.

doplněno 17.10.14 21:32:

Recept jsem našel Zde je:

DYŇOVÝ KOMPOT S VÍNEM

750 g oloupané dyně bez jader, 500 g krystalového cukru, 1/2 litru vinného octa, 2 citrony, 1/8 litru bílého vína, 3/8 litru vody, 3 hřebíčky, kousek celé skořice (3 cm), ananasová tresť.

Dyni nakrájíme na kostičky (nebo lžičkou vykrajujeme kuličky), zalijeme vinným octem. Necháme 24 hodin stát v chladu. Ocet slijeme a dýni zalijeme vychlazeným uvařeným cukerným roztokem (3/8 litru vody, se 500 g cukru) a znovu necháme 24 hodin stát. V roztoku pak dyni vaříme, až je průhledná. Sítkem vybereme a dáme do sklenic. Šťávu doplníme vínem, kořením a povaříme do zhoustnutí. Ochutíme ananasovou trestí a horkou šťávu nalijeme na dýni, zavíčkujeme a sterilujeme.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.10.14 10:48
avatar

Včera jsem na trhu koukala, prodávají dýni za 15 kč kilo. Poptám se známých, jestli nemají na prodej, ale jinak budu muset koupit na trhu. Možná, že se kouknu v Kaufu nebo někde. Děkuji za recepty ;)

doplněno 17.10.14 16:21:

Liduš, škoda, že nejste blíž. Už ji mám zavařenou a povedla se.

Datum: 17.10.14 17:02

u nás to nikdo nechtěl nikdy jíst - tak se s tím nedělám

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.