Jak dlouho dusit houby

Od: Datum: 22.08.14 21:02 odpovědí: 20 změna: 31.08.14 09:58

Dostala jsem pár hub- panšťáků a nevím po delší době,jak dlouho se mají dusit ...psali v jedné poradně,že až hodinu...? zdá se mi to dlouho ...a mají se před tím spařit nebo ne...díky čekám...E.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 22.08.14 21:26
avatar

Nevím sice co jsou panšťáci,bude to zřejmě nářečí.Jinak houby dusím cca 30 minutek.To je tak akorát,pěkně do měkka.Některé jsou tvrdší,třeba hřiby... http://recepty.vareni.cz/dusene-houby/

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 22.08.14 21:28

Myslela asi panské hřiby.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: esmina
Datum: 22.08.14 22:00

správně---panšťák není nářečí,ale zkráceně panský hřib

Od: wamp®
Datum: 22.08.14 22:04
avatar
Tak pro priste,vyjadrujte se laskave spisovne, nikoliv zkratkami !
Ohodnoceno: 1x
 
Od: esmina
Datum: 22.08.14 22:10

To snad není tak těžké pochopit,že je to lidová zkratka,jako u jiných významů skládajících se ze dvou slov děkane

Od: wamp®
Datum: 22.08.14 22:29
avatar
Takze je to prece jen krajovy nazev ,nikoliv slozene slovo !Tak,tak...Takze nemas pravdu,chytrolinko...Uz jen tvuj dotaz hovori za vse...
Ohodnoceno: 1x
 
Od: esmina
Datum: 23.08.14 09:15

Lidová není synonymum krajová.Lidově se vyjadřujíci lidé nemusí být z téhož kraje takže o krajový výraz se nejedná,ale jak už bylo řečeno je zkratka panského hříbku - panšťáku.Ludmila= Lidka,Bedřich= Béďa atd. nejsou krajové zkratka,ale lidové.

Od: esmina
Datum: 23.08.14 09:21

Vaše argumenty jsou chabé ale agresivita velká !...navrhuji administrátorovi sítě upozornit na takové nevhodné chování odpovídající §...děkuji

Datum: 23.08.14 10:27
avatar

Rád bych vás poznal osobně :) a nedusili by se jen houby které se dusí obvikle 15-30 minut jak už zde zaznělo. Potrefená husa nejvíc kejhá

Ohodnoceno: 0x
 
Od: esmina
Datum: 23.08.14 10:54

tak proč odpovídáte,když to bylo psáno - potrefený jste vy ⇔

Datum: 23.08.14 11:27

esmino. Nechtěla jsem na Vás nijak reagovat. Ale kde se objeví Váš nick, tam se objeví z Vaší strany dost arogantní příspěvky. Zkuste být více...více tolerantní. Víte, jakmile takto reagujete, tak i umírnění rádcové si o Vás udělají ne zrovna lichotivý obrázek.

Ohodnoceno: 4x
 
Od: esmina
Datum: 23.08.14 12:32

Obvykle ne obvikle ...machr vám nesedí přejmenovat na nicmochr

Od: dako®
Datum: 22.08.14 22:06
avatar

My říkáme pančáci. Před dušením se nespařují, jen je důkladně propláchnu studenou vodou, aby se zbavily nečistoty a dám dusit. Stačí dvacet minutek.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 22.08.14 22:20

Hřibovité houby dusím zhruba půl hodiny. Když už se hádáte o názvy, tak ani pančák, ani panský hřib není oficiální název žádné houby. Je to název krajový.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.08.14 10:16
avatar

Možná to dělám špatně ale všechny houby dusím tak dlouho, než se z nich vydusí voda (víc jak 15 min. to není).

doplněno 23.08.14 13:11:

Esmíno, reportáž jsem viděla, nesmíte hned věřit všemu, to bychom nejedli vůbec nic. "Babky" i Václavky jí naše rodina od nepaměti a zatím stále dobrý, žádná smrtelná nemoc, žádné degenerativní změny a děti se nám zaplať pánbůh, rodí zdravé. Opravdu houby nakrájím, nepřidávám žádnou vodu a nechám je pod pokličkou vydusit.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 23.08.14 10:29

Dusí se tak dlouho až jsou měkké.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: ruze®
Datum: 23.08.14 23:47
avatar

Já dusím směs na smaženici 30-45 min.,když se voda vypaří,ještě je kapku podliju čistou vodou a dusím dál,pak po dalším vydušení přidám vejce,sůl a nikdy se nám nestalo,že by jsme měli žaludeční potíže a bylo nám těžko ikdyž jsme je snědli třeba i ve 20 h.večer.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.08.14 23:52
avatar

Každý mykolog a moje zkušenost vám reknou, že houby se nedusí, ale restují. Houby jako taková nikdy nezměkne krome toho, ze má být křupavá. Houby jen pokrájím a zprudka orestuju pár minut. Kromě toho záleží na tom, co s nimi dál. I když do měkka dustit houby je naprostá pitomost!

Vyjímkou jsou václavky, ale to je jiná kapitola.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.08.14 09:58

wydra. No, že by tohle o tom restování tvrdili mykologové je trošku hloupost. Vždy záleží na tom, k čemu se potom houby používají. Na něco jsou lepší orestované, na něco podušené. Zrovna dnes máme houbovou omáčku a ta by z těch orestovaných hub nebyla tak dobrá.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.08.14 09:40
avatar

pro neznalce : po moravsku Panšťák = po česku Suchohřib hnědý.

Nemusíte se s nimi nijak mazat. Stačí nakrájet nohu na kolečka, klobouky nakrájet na proužky a pár minut povařit v polévce jako nudle.

Pro houbařský guláš platí skoro totéž. Udělejte normální guláš, hříbky nakrájejte na větší kousky a přidejte je do hrnce až bude guláš skoro hotový.

Není co pokazit, dobrou chuť. *placni*

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.