Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik je 3/8 l vody

Od: fantomas007* odpovědí: 17 změna:

Poraďte prosím někdo kolik ml je 3/8 l vody. V receptu na odpalované těsto je takto udáno množství vody. Děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1000 / 8 * 3 = 375 ml

jabraka*
hodnocení

2x

Nedávno na mě manželka vybafla také se třemi osminami,nechápu,proč tyto míry existují v receptech,snad někdo nevytáhne pinty,či máz a vědro.

JABRAKA

lmgify

Pravdepodobne to je nejaky americky recept, ktery nejaky "dobrak" prelozil do cestiny, ale nechal tam tyhle anglicke zlomkove miry, ktere jsou u nich normalni.

Takže vědro je na stejný úrovni jako litr? Tady se člověk doví věcí.

Tři osminy nejsou míra, ale je to normální číslo.

lmgify

Myslim, ze myslel, že vědro je na stejné nestandardní, nemetrické úrovni, jako pinta nebo máz.

Jinak 3/8 mi teda jako normalni cislo nepripada. Spise tech 375ml. Na to je metricky clovek zvykly. To uz bychom take mohli pouzivat 5/16 .

Že se ve zlomcích ztratí i "domorodec" (American), se lehce presvedcite tim, ze se ho zeptate, co je presnejsi mira po 5/16 (tedy budete po nem pozadovat prechod do 1/32 soustavy). Naprosta vetsina z nich nebude mit ponětí.

Jeste jsem zapomnel dodat, že čtení pravítka se u nich považuje za "schopnost". Požádejte Američany nebo Kanaďany, ať vám ukáží na metru 7-5/8 (7 palcu a 5/8) a vetsina to nedokaze.

lk

fakt existuje víc lidí, kteří mají problém s 3/8 - nic ve zlém, jen jsem prostě užasla. jako jsem zvyklá, že procenta dělají problém většině lidí u nás v práci.

no, snad to zlepší to školství , kdy má pomalu každý na ZŠ svůj notebook..

borax*

Co já vím, vždycky se říkalo půlce kostky másla (125 g) osminka, už moje babička.. Není to nic nového.

hm*
hodnocení

1x

Ty měříš vodu do těsta na mililitry? Není to zbytečně přesná jednotka? 3/8 litru, no, 4/8 je půllitr, takže je to necelý půllitr (přesněji 3/4 půllitru). My máme půllitr skleněný, takže odhadnout 3/4 lze snadno. Nebo je to asi 1,5 necelého hrnku. :-D Zkrátka, nedělej z toho vědu, vždyť je to jen vaření. :)

A proč se občas udávají takto nesmyslná množství? No protože se třeba vychází z receptu pro velkou dávku. Když se má pak sepsat recept pro domácnost, tak se všechno podělí nějakým číslem a výsledky se napíšou do receptu.

hodnocení

0x
Mam skvely recept na odpalovane testo,zkuste,budete mile prekvapena :-P 1/4litru vody,10dkg hery,ctvrt lzicky soli a 20dkg polohr.mouky.
ohneta*

Wampíku, nepiš 1/4l. Sama vidíš, že některým lidem dělá problém dělení. 1/4 je 0,25l, tedy 250 ml ;)

hodnocení

0x

tři osminy litru je půl litru bez jedné osminy litru.

Jedna osmina litru je jedna a čtvrt deci, z půllitru odeberu decku – "přesně" – a pok čtvrd deci odhadnu.

lmgify

Jedna sklenicka je 250ml (tedy 1/4 litru; 1/4 = 2/8), takze potrebuji 1,5 sklenicky vody :)

Jestli mam mensi sklenicku, ktera ma jen 200ml (1/5 litru = 8/40 litru), tak pro 3/8 ( = 15/40 litru) potrebuju o neco mene nez 2 sklenicky ;)

meandra*
hodnocení

0x

Pořiďte si litrovou odměrku s ryskami (mám ji taky). Je tam označení na osminky litru, čtvrtlitry, půlliltr, dcl atd. Dobrý pomocník na pečení, protože v každém receptu je množství uváděno jinak.

jana24*
hodnocení

0x

3/8 l je 375 ml... tudíš takže 1000:8= 125x3=375

nikdo*
hodnocení

0x
Na vysvětlenou, těm kdo to nevědí. 1/8(osminy,zlomky obecně) vycházejí z dělení dvěma, tedy z půlení. Je jedno jestli kila nebo litru. Jednomu máslu se odjakživa říkalo 1/4 - čtvrtka, protože to bylo 1 kilo másla, rozpůlené dvěma řezy. Prvním řezem na půlkila, druhým na čtvrtkila, třetím řezem na malé máslo, neboli osminku.A stejné je to i u té vody. Dokážete doma, v kuchyni, bez jakýchkoliv problémů, odměřit těch 0,375l(tedy 1/8l) bez měření, bez vážení? Zkuste vymyslet jak. Je to jednodušší, než si myslíte.Všiml jsem si, že otázka je stará, ale snad to někomu pomůže.

liska*
hodnocení

0x

Vycházejte z toho, že 1 litr je 8/8,... nebo taky 4/4 , nebo 16/16, nebo 3/3, nebo 5/5 atd

nematematik
hodnocení

0x
Paní se ptá kolik je 3/8 litrů vody, tudíž správná odpověď je 0,375l, ne každý umí převody jednotek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]