Lák na nakládačky

Od: Datum: 11.08.14 15:57 odpovědí: 26 změna: 02.09.14 11:44

Letos jsem vyzkoušela prášek na nakládání okurek- lák.Zdál se mi dobrý,protože je bez konzervantů.Až pak jsem zjistila,že recet je dost kyselý na 1,75 l vody - 0,5 l octa - 120g cukru ...

jednu sklenku jsem otevřela a ejhle je kyselá ...! Takové ty moc sladké,nic neříkající láky nemáme rádi,ale toto mi připadá nepoživatelné.

Jaký poměr dáváte vy...?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ben®
Datum: 11.08.14 18:00
avatar

Dobrý den, s tím poměrem složek v láku Vám neporadím, ale myslím si, že tu pravou chuť okurek poznáte, až se to trochu rozleží a ne hned po výrobě. Snad tu kyselost natáhnou ty okurky a lák bude lepší. Jinak, okurky se většinou dělají tak, aby byly kyselé. Zdravím!

doplněno 12.08.14 14:36:

ramona - vycházím z rodinných tradic a zkušeností, kdy se okurky nechávaly "dozrát", aby se lák dostal pěkně až "do masa". Zkuste vydržet a další sklenici otevřete asi za měsíc a doufám, že poznáte rozdíl k lepšímu.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ramona
Datum: 12.08.14 13:54

Myslím,že váš názor vyhrál,protože sterilizované sklenice už otevírat nehodlám a přidávat sacharin,tudíž,jak říkáte asi se ocet rozloží a okurky mají být kyselé ,tak budou kyselé ( letos )...díky

Od: gita65
Datum: 11.08.14 18:46

Já si nevařím nálev ve větším množství. Protože zavařuji třeba po 10 sklenicích, podle toho, kolik posbírám okurek. Zavařuji na etapy. Já si dám do sklenic kolečka mrkve, cibule, kopr, křen, dám vrstvu okurek, opět mrkev, cibuli,kopr a přidám 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, kousek bobkového listu, lžičku hořčičných semen, 4 tabletky cukerýnu, 4 zarovnané lžičky cukr krystal, 1 lžička soli a 3/4 dcl octa, pak poslední vrstva okurek. Doleji převařenou horkou vodou. Zavíčkuji a sterilizuji 20 minut.

Zdá se to, že je to zdlouhavé, ale není, když si nejdříve naplníte sklenice a pak jen dolejete horkou vodou. Já zavařuji takto až 150 sklenic, malé i velké. Na menší sklenice dávám všeho poloviční dávku. Jsou opravdu vynikající. Můžete i přidat do skleničky maličký ždibec feferonky, mají pak pořádný říz. Ale opravdu jen maličký kousek, tak jako špička nože, jinak jsou moc ostré.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 11.08.14 18:49

no to rada opravdu,kdo má své výpěstky a zavařuje po etapách ...já je kupuji po 10 kg,takže vařím lák

Od: gita65
Datum: 11.08.14 19:04

Tak udělejte si tento nálev: 1,75 l vody, 6 dkg soli, 1/2 l octa, 17 dkg cukru, 1 lžička hořčičných semen, 4 nové koření, 4 pepře. Uvést do varu a pak přidat 25 tablet cukerýnu. A ještě horkým nálevem zalít okurky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.14 23:11

Ahoj. Rodiče mé ženy, zavářeli jak šílení. Trochu jsme to po nich převzali. Někdy po svatbě před 32 lety. Lák vařili podle návodu na DEKU a pozor + 12 polévkových lžit cukru. Okurky potom byly sladkokyselé. Tak nějak přiměřeně. Dne už není ani problém, si pohlídat zavařovací čas. Byly mňamkózní.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 12.08.14 01:19

Já vím,Deko už asi neexistuje,ale jsou podobné jiné některé bez konzervantů,což jsem koupila,ale ty poměry octu a cukru mě překvapily,takže,jak píše první příspěvek,asi je to brzy na hodnocení a uleží se...

Datum: 12.08.14 14:08
avatar

Deko je k dostání furt. Jako konzervant je tam použita kyselina Benzoová. Pokud si nechcete dobrovolně

nechat likvidovat organismus konzervanty, pak je tady ještě nálev, který se jmenuje "Nova". S "Dekem" nemusíte zavařovat. Stačí zalít horkým nálevem. S "Novou" však zavařovat musíte. Jde o sterilizaci.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 12.08.14 14:52

deko je k dostání stále a dělá se dvojí bez sterilace a k sterilaci

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 12.08.14 15:24

Deko neDeko tak otázka nestála,měla jsem již v láku přípravek z Lidlu Lako,ale to je vedlejší,jenže v návodu bylo opakuji znovu : na 1,75 l vody,0,5 l octa a 120dkg cukru a zdá se mi moc " driák " ,takže jsem chtěla přirovnat některé recepty,jak to dělají jiní...jinak pro letos je již zavařeno,nedělám nakládačky pochopitelně prvně,ale inovuji nálevy...

Datum: 12.08.14 06:27
avatar

Léty prověřený recept:

3,5 l vody

1 l octa

1 balíček deka

30 dkg krystal. cukru

45 tablet cukerinu

Okurky jsou pak navinulé, sladkokyselé, nemá to chybu. Jaga.

A Deko pořád existuje, dokonce v několika variantách. Vím to, protože jsem ho právě včera kupovala. V malém krámu na vesnici a měli ho.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ruze®
Datum: 12.08.14 08:45
avatar

Lák od mé tchýně Veroniky : Používám na všechno už 30 let ! Okurky,kapie,červenou řepu-tam přidám jen fenykl a křen, do čalamád-ten zase pro změnu scedím atd. atd.,prostě na všechno. Je skvělý. 4 l vody, 1 l octa, 60 tbl. sacharinu, 300 gr.cukru, 160 gr. soli, vrchovatá polévková lžíce hořčičného semínka, 10-15 kuliček nového koření, 10-15 kuliček celého pepře a cca 5-10 bobkových listů.Vše nechat přejít varem. Kdo má radši kyselejší,přidá 1 -2 dcl octa navíc,podle chuti a do varu můžete přidat 1-2 kulaté feferony,kdo má radši říznější nálev. Jo a používám ho scezený i na utopence! Tam dávám ten kyselejší,protože cibule,kterou utopence hojně prokládám ten nálev ještě osladí.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 12.08.14 11:19

Ano tento recept jsem našla i v mých receptářích ( v poloviční dávce) ale nikdy jsem jej nedělala,zhlídla jsem se v tom hotovém přípravku.Kdysi jsme totiž koupili na Slovensku Kopro a bylo to vynikající ...

Datum: 12.08.14 13:22

pravý lág na Znojemské okurky ,,ručím za kvalitu

okurky po ZMOJEMSKU

3L vody

1L octu

1/2 kg cukru

10 dkg soli...jak není deko

nechat přejít varem

kopr .mrkev ,cibule hořčičné semínko,,,a zalít okurky a sterilovat

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 12.08.14 13:50

Děkuji za snahu,ale mě znojemské okurky nechutnají,jsou pro mě dětské,proto si dělám jiný nálev,ale letos mám pochybnosti a tudíž jsem chtěla vědět,jaký poměr cukru a ostatních přísad dáváte ...

Datum: 13.08.14 22:15

Tak to jste jediná,,komu nechutnají,,,

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 14.08.14 00:36

A vy jste se ptal všech lidí ...?

Datum: 14.08.14 15:12

jsou všeobecně uznávané Znojemské okurky vy to nevíte?To snad ještě jediné co tady v česku nám dobrého zůstalo .

Byly také ještě ve velkých plecovkách.Jsem z jižní Moravy a vím o čem píši..

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ramona
Datum: 14.08.14 21:40

Sláva jim a jižní Moravě čím je a čím si zachovala svou identitu...

mám raději výraznější chutě je to individuélní ...

Datum: 15.08.14 00:25

Tak si tam nalejte více octu ,nevím jak to vylepšit po vašem způsobu,,,to je vše

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ramona
Datum: 15.08.14 09:31

Nepotřebuju váš recept,chtěla jsem konfrontovat jen jednotlivé poměry jiných receptů - to je vše...

Datum: 15.08.14 11:46

jste jak čtu nějaká netykavka,,já vám chtěla poradit ,,mne také nezajímají vaše chutě...psala jsem jen výborný recept

jo a nejsem chlap ,,

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: ramona
Datum: 15.08.14 17:50

Přečtete si laskavě moji otázku: "Jaké dáváte poměry ...?"

Vaše odpovědi nemají příznivý tón odpovědi,podobají se příkazům...,když ne,jsem jediná,co nemá ráda znojemské okurky,po mém vysvětlení,tedy zase podle vás mám dát víc vody - já nemíním znovu nakládat váš recept ...atd.děkuji stačí.

Od: jantara
Datum: 02.09.14 11:44

Recept po domácku na znojemské okurky nemůže být nikdy originální,protože základem znojemských okurků je zejména maceratový lák a průmyslové sterilování...

Datum: 15.08.14 21:48
avatar

Já si nemyslím, že by to mělo být moc kyselé. My dáváme dokonce na 1,25 l vody 1/2 l octa! Pak ale 30 dkg cukru a 5 dkg soli a samozřejmě koření - ale na to jste se neptala. Je fakt, že jsem nikdy okurky nejedla hned, ale až po nějaké době, když se pořádně nasáknou a rozleží. Před tím jsem dělala taky ty s 4 l vody a 1 l octa a jen s cukerínem, ale už dávno jsme přešli na tento recept. Lepší jsem zatím nejedla.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ramona
Datum: 16.08.14 11:08

Ano správně,ptám se na poměry jednotlivých přísad ...

Takže ten váš

a).recept co nyní děláte 2,50 : 1,00 + 30 cukru

b) recept,co už neděláte byl 2,00 : 1,00 + cukerín

c) a můj recept letos byl 3,5 : 1,0 + 12 cukru

Takže dávám za pravdu,těm,že obsah se musí uložit ...když jsem to hned po 1 dni otevřela jsem se zhrozila,jak to bylo kyselé,takže děkuji...nechám to uležet

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.