Nejste přihlášen/a.
Zdravím, je mi čerstvě 15 a mamka se mě ptala, jestli s kamarádkama někdy řešíme téma gynekolog, nebo jestli tam už některá byla, atd... Vím, že jedna moje kamarádka (14) už u gynekologa byla, ale jen na konzultaci, že potřebovala nějaké prášky, nikoli na prohlídce.
A mě mamka tu prohlídku tak trochu... nutila? Ne, ale spíš říkala, že jako čím dřív tím líp, atd. A pak že si všimla, že mám na kalhotkách výtok (ale já ho mám asi jako každá jiná slečna, průsvitný, trochu bílý, nepáchne, nic mě nesvědí, nebolí) a neví, jestli by to nepotřebovalo názor odborníka a další tyhle...věci.
Jenže mě v 15 letech přijde něco takovýho naprosto zbytečný. S nikým spát nehodlám, přítele ani nemám a asi dlouho ani mít nebudu a celkově si myslím, že prohlídka u gynekologa je na víc.
Kolika těm holkám, co k němu jdou, něco zjistí? Když se budu poctivě mýt (mýdlem určeném pro tyto partie a ne sprchovým gelem), nosit vhodné spodní prádlo (bavlněné kalhotky, ne tangáče od ťamana) a v budoucnosti si při sexu dávat pozor, nějakýho stresu, jako je striptýz před nějakým hnusným starým a určitě i teplým dědkem se můžu vyvarovat. Třeba k zubařovi páchnu taky jen jednou za sto let (panicky se ho bojím, fujky), ale víckrát ani nepotřebuju - zuby si čistím dvakrát denně, tři a půl minuty, moc nežeru sladký a nikdy sem neměla kaz, ani mě nic nebolí (a nemůžu si vzpomenout, kdy mě zuby vlastně i bolely...asi když jsem si trhala ten poslední mléčný:D)-
V kolika jste byly vy poprvý u gynekologa? Je fakt tak nutný tam chodit? Nemůžu tam jít jenom pokud si sama budu myslet, že je něco špatně? Nebo tam musím, jelikož jinak chcípnu?
Děkuju.
Jak píšeš sama, možná chcípneš, možná ne. Ale jednou určitě, jako my všichni. S tím nic nenaděláš, to čeká každého.
Já sama jsem byla poprvé v 17. Měla jsem nějaké problémy s pravidelností. Byla jsem v té době panna, takže vyšetřování proběhlo přes konečník.
Nevím, kde jsi vzala, že gynekolog musí nutně být hnusný, starý a určitě teplý dědek. Znala jsem tak krásného gynekologa, že ženské, jak ho uviděly, hned měly hříšné myšlenky. Vím to, chodily k němu i mé kamarádky a řekly jsme si to.
Později jsem měla úžasného gynekologa, byla s ním legrace, veselý, příjemný, hodně podobný Miloslavu Šimkovi. Když asi před rokem umřel, bylo mi ho moc líto.
Určitě bys měla ke gynekologovi jít. Jistě není zvědavý právě na Tvou "zahrádku", vidí jich denně několik desítek. Ale prevence může pomoci. Dnes je plno různých nemocí a zanedbání může mít fatální následky. Stejně, jako s tím zubařem. Povinná preventivní prohlídka 2 x do roka Ti určitě pupínky neudělá. Tak proč to nevydržet. Lepší, než potom lamentovat.
Moje příbuzná nikdy nechtěla chodit k lékařům. K žádným. Pak si našla bouličku na prsu a řekla manželovi: Přeci nebudu doktorovi ukazovat kozy! Nešla nikam. Boulička se zvětšovala, když konečně šla k lékaři, bylo jí amputováno prso. Ani to jí ale nepomohlo, zemřela krátce po svých padesátinách.
Tím Tě nechci strašit, ale prevence je určitě lepší, než přijít pozdě.
A protože je Ti čerstvých 15, dovol mi ještě jednu připomínku. Trochu si zkulturni slovník. Tvé výrazy typu: žeru, chcípnu, určitě na případné mládence neudělají dobrý dojem. Dříve se říkalo: Mluví jako dlaždič. A tímto se omlouvám všem dlaždičům, možná mluví mnoho z nich lépe než Ty. Dej si na to pozor, můžeš být krásně upravená, nastrojená, načesaná, namalovaná, ale Tvoje řeč na Tebe prozradí víc, než si možná sama myslíš. Jaga.
Rozhodně bych nezahazovala prevenci, protože může zjistit dost závažný problém a potom může být pozdě.
Pokud s tebou rodiče nechodili k zubaři na pravence, tak je to docela problém, protože by měli. I v tvém zájmu by to mělo být, protože odhalit případný kaz či jiný problém je důležité včas, až to bolí, je to pozdě. Čím dřív se na to přijde, tím lépe, jednodušší možnost záchrany, méně bolestivý zákrok.
Ke gynekologovi se chodí jednou za rok, pokud není problém, na preventivní prohlídku, která je zdarma. Takže proč tam nejít a nebýt si jist, že jsem vpořádku? Opět, zjistit něco dřív je lepší než pozdě(ji). Není čeho se bát, jestli se stydíš, tak věř, že každých 15 minut tam má jinou ženu a je na to zvyklý. Vadí ti muž, vyber si ženu - máš možnost volby.
Rozhodně je lepší tam jít dřív než budeš mít problém. I ve chvíli, kdy nic nepotřebuješ.
A kamarádka určitě nemohla jít pro prášky bez prohlídky, jestli ano, tak to docela svědčí o úrovni lékaře, že předepíše něco aniž by udělal prohlídku.
Nevím, kdy jsem šla poprvé, ale zašla bych tam.
Mě je mometálně 17 a na prohlídce jsem byla poprvé asi před půl rokem. Šla jsem tam kvůli jistotě. Doktorka je moc příjemná, chodí k ní i moje máma a babička. Dělala mi testy kvůli rakovině děložního čípku. Za 2 týdny jsem si volala kvůli výsledkům. Když mi řekla, že je vše v pořádku, tak je člověk přece jenom o něco klidnější. Také mi kontrolovala prsa, jestli tam není nějaká bulka. Ví, že moje babička před rokem prodělala rakovinu prsu, tak to radši zkontrolovala (vyléčila se). Jakmile ji někdo z rodiny má, je větší pravděpodobnost. Kontrola je jen jednou za rok, z toho se snad nesesypeš. Stejně tě to jednou čeká. Je lepší si na to zvyknout už v mládí než tam jít vynervovaná třeba ve 25. Si ženská tak seber odvahu.
Já byl na gyndě poprvé a naposledy ve čtyřiatřiceti.
Proč? Brali mi krev kvůli tomu, že manželka byla Rh negativní, tak kvůli porodu.
Jo tak mně na tohle doktor řekl, že teď už se to nedělá, že se vyšetří novorozenec na porodním sále a pokud je Rh pozitivní, dostane Rh negativní matka injekci antiD-globulinu. Prý je to proto, že ty ženské kolikrát ani nevědí, s kým to dítě mají.
Já byla poprvé až před nástupem do zaměstnání-to byla povinná prohlídka,tak se zaměstnavatel chránil,aby nezaměstnal těhotnou ženu,takže v 19 letech,ale teď,když je docela nárust rakoviny děložního čípku už i u mladých děvčat,doporučila bych,pokuď nejsou problémy od 15-ti let.
já byla (kdysi dávno před lety) ve čtrnácti - tehdy se chodilo na zdravotní prevence se školou, místo vyučování. k zubaři, k pediatrovi (tedy - školní lékařce) a v osmičce holky chodily i na gyndu. kolika holkám "něco najdou" netuším, u nás v ročníku to byla (podle doktorky) asi třetina holek, u kterých řešila výtoky ona ta prohlídka byla spojená s přednáškou v čekárně, tak to tam říkala. mmch školní prohlídky obecně jsem neměla ráda. školní doktorka byla v pohodě, ale zubařky a gyndařka byly nervózní ženské, kterým by se člověk nejradějši vyhnul (jako zpětně se nedivím, když se jim nažene do čekárny i ordinace tolik harantů naraz, já bych nebyla vzteklá, ale přímo vraždila
).
Já byla hned v 15-ti letech. Prostě preventivně - rakovina čípku atd. Také jsem si od gynekologa nechala vyšetřit prsa (moc rychle mi v 15-ti vyrostly). Nic na tom není a zrovna tady je prevence opravdu dobrá. Jen to chce najít dobrého gynekologa... Vystřídala jsem 3 než jsem našla doktora, u kterého jsem neměla stres.
Je jedno, kdy hodláš s někým spát... I kdyby to bylo za deset let, tak prevenci tady opravdu nepodceňuj. Tady nejde o napsání antikoncepce...
S tím nemůžu souhlasit, protože né vždy to platí... Kamarádka byla s nezhoubným nádorem na čípku na operaci v 16-ti letech a byla naprosto nedotčená... Bohužel už si nepamatuji, jak jí to tehdy gynekolog vysvětloval, jak se to mohlo stát, ale prostě se to stává... (nevysvětlím, nejsem odborník...)
Tak či tak to nic nemění na faktu, že preventivní prohlídky u gynekologa jsou prostě nezbytnost... Kromě děložního čípku je spousta dalších rizik a není radno je podceňovat.
Žádná rakovina není přenosná, co to píšete za bláboly? Proboha nejdřív si zjistěte fakta než začnete radit!
a že se tedy očkojí dívky před začátkem pohlavního života? možná byse si měl o tomto druhu rakoviny něco přečíst vy
To očkování je proti lidskému papilomaviru, což není rakovina! Běžně se vyskytuje a může, ale nemusí způsobit rakovinu. Mraky žen ho nosí v sobě bez jakýchkoliv problémů. Proti žádné rakovině očkování není! Takže si to najděte vy a čtěte pořádně.
pravda je na vaší straně, no, vlastně to i vím. použila jsem bohužel jen zkratkovité vyjádření, stejně, jak to často slýchám kolem sebe, nebo čtu na stránkách Cervarixu:
Velká část sexuálně aktivních žen je v průběhu života vystavena riziku opakované HPV infekce. Prodělaná HPV infekce totiž nevytváří dostatečnou imunitní ochranu. Očkování proti rakovině děložního čípku má tedy význam jak u žen, které se s HPV infekcí dosud nesetkaly, tak u žen sexuálně aktivních."
Já asi chápu, jak to bylo myšleno, určitě ne tak, že se s někým holka vyspí a chytne od něj rakovinu... Ale ten zmíněný virus se může při styku nějak aktivovat, nečím, co má partner v sobě anebo se projeví samovolně. Já tomu prd rozumim z téhle stránky, ale jakmile se to aktivuje, může z toho být rakovina, protože...
Nejsem přes tohle odborník, ale podceňovat to prostě nehodlám Proč si zahrávat, když stačí zajít co půl rok na prevenci, která trvá 10 minut...
Źádné aktivování, buď ho mám nebo ho na mě přenese partner, dál záleží jaká je dispozice. Je to stejné jako s kouřením, někdoo kouří jak kamna a rakovinu nedostane, druhý ano...
sdgz: Normální fyziologický výtok, tj. průhledný, bez zápachu, není svědění ani pálení, NENÍ problém...
Není to pravda, některé ženy mají výtok téměř neustále a přitom jsou zcela zdravé. Každá to má nastavené jinak.
Hos: Jste na omylu. A ještě nazýváte ženy špíndírami! To spíš spíš přehnanou hygienou zadělávají na problémy... Cituji: "Určité množství výtoku z pochvy je normální. Tento fyziologický sekret je zpravidla čirý nebo má bělavou zbarvení a nijak nezapáchá. Jeho množství závisí na fázi menstruačního cyklu, ale také na věku ženy, jejím psychickém rozpoložení a dalších faktorech."Zdroj: ( dama.cz/...
PS: A když se žena vzruší, vylučování poševního sekretu z Bartholiniho žláz se několikanásobně zvětší, takže vzrušené ženy jsou vlastně špindíry?
Já asi v 17. A doufám, že přehodnotíš své názory, protože podceňovat prevenci se nikdy nikomu nevyplatilo. Ale jsi ještě mladá a hloupoučká, věřím, že dospěješ a začne se chovat rozumě (i ohledně zubaře)
Nevím jak zjistíš, že je něco špatně, ty si děložní hrdlo nevidíš a i kdyby, pochybuji, že bys cokoliv poznala. Od toho studoval ten doktor 6 let těžkou vysokou aby poznal problém v začátku, kdy se ještě dá něco dělat. Protože až ty usoudíš, že máš asi problém, může být na cokoliv pozdě. Pravda je ti 15, až tolik to nespěchá, ale nejít vůbec je hazard.
Jak píšu snad ti to dojde s věkem, teď ti připadají všichni nad 30 let staří, ale není tomu tak, uteče to jako voda a věř, že znám spostu holek co měly problémy, na které doktor přišel brzy, právě kvuli pravidelným prohlídkám, jinak by tu už nemusely být.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.