Nejste přihlášen/a.
dobrý den, mám dotaz, mátě někdo astma a kouříte? A jak to je s alkoholem? Omezuje vás astma při nečem? Děkuji
slovo astma přeložené do češtiny znamená krátký dech. Astmatické plíce nepracují na plnou kapacitu, průdušky jsou oteklé a zúžené, špatně propouštějí vzduch. Odtud pochází onen namáhavý, hlasitý a vrzavý astmaticky dech. A jestli si jako astmatik dáváte cigárko, pak si svůj krátký dech zkrátíte ještě víc. Není nad to zkombinovat astmatický dusivý kašel s dusivým kašlem kuřáckým. Přeji mnoho zdaru při odkašlávání. Však ona vás ta chuť na cigára rychle přejde.
Alkohol astmatickým plícím ani neškodí ani neprospívá. Pivem, vínem, rumem nebo vodkou nezastavíte záchvat, ani neodstraníte dušnost.
Astma vás omezí právě oním krátkým dechem. Nemůžete pořádně běhat, máte problém vyšlapat schody nebo kopec, nic těžkého neunesete, protože zatížené ruce tlačí shora ne hrudník a tak dále. A hlavně, když máte astma, pak si pořádně nezakouříte, leda v poloze 69.
Dovolím si navázat na ten alkohol. Z mé zkušenosti: V malých dávkách působí mírně pozitivně. Mluvím o 1-2 pivech ne o tvrdém alkoholu. Pěkně vychlazených v klidu konzumovaných. Dávám si to do souvislosti s celkovým uvolněním. Ovšem léčit rozběhnutý astmatický záchvat alkoholem, natož kombinovat alkohol a léky obecně, silně nedoporučuji.
Kouření je při astmatu jako se přecpávat cukrem s cukrovkou nebo chlastat s cirhózou jater. Nechci se nikoho dotknout, ale takové sebevražedné chování je pravděpodobně podmíněné absolutní ztrátou úsudku ve spojení se sklonem k sebepoškozování. Je to jako zkoušet jezdit s přidřeným motorem rallye. Já jsem astmatem trpěl, bral jsem na to prášky, které byly nanic - symptomatická léčba, ale podařilo se mi ho zbavit. Nebylo to zase tak složitý, stačilo si uvědomit, co je jeho příčinou a tu odstranit. Když jsem ho ještě měl, omezovalo mě dost zásadně, nemoct občas dýchat je prostě problém.
Nepochopím jak může atmatik kouřit. Nebo to je tak, že kouřící atmatik ještě neměl pořádný atmatický záchvat. Když plíce bojují o vaše holé přežití, si říkáte, že je potřeba trochu potrénovat pořádným šlukem. Měl jsem astmatické záchvaty vždy večer a to nešlo spát jen jsem stále celou noc kašlal, ale při jízdě na kole mi bylo paradoxně líp. Až mi pak doktorka řekla, že si tak dělám rozedmu plic. Absolvoval jem různé léčebné kůry, ale na těžkou letní alegrii mi pomohly až 4 roky léčby ijekcemi.
mám astma od dětství... bohužel moje děti taky
kouření - no jasně že je to špatně... * blee* Když nemůžu dýchat a bojuji o každý doušek vzduchu tak si budu šlukovat kouř? To asi ne, že jo... Ale prý pomáhá tráva, nevím nezkoušela jsem... U nás doma se nekouří (moji rodiče kouřili opravdu hodně), návštěvy kouří jen na terase venku... Hrozně nerada chodím do zakouřených hospod, většinou se mi za chvíli začne hůř dýchat, někdy to přejde až v záchvat, prostě dle momentální situace...
alkohol na mé dýchání vliv nemá (ale zase nijak nechlastám, takže vlastně nevím)
astma - omezuje např. v namáhavé práci či sportu - se stává že to prostě neudejchám...
Na druhou stranu děti - léčení od dětství, oba velmi aktivní sportovci, dneska jsou už z toho venku
Doktor doporučuje sport - či kondičku jako prevenci - když kondičku máte, nezadáchá vás výstup do 5. patra, když nemáte, sotva to vyfuníte... Takže tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.