Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o radu jak poznám že mi chytla šroubovací víčka při zavařování okurek a pokud nechytla tak co s tím?
u studené sklenice by měla být víčka uprostřed lehce vmáčknutá dovnitř. Stačí na něj zatlačit a uvidíte zda pruží a vrací se zpátky nahoru (špatné) nebo se nedá promáčknout (správné) nebo se jednou vmáčklo a drží (také v pořádku).
Pokud nechytlo nějaké víčko je to u okurek blbé... znovu je zavařit nelze (byly by moc měkké) a přitom ještě nejsou moc dobré k okamžité spotřebě. S tímto neporadím. My doma dali tyto sklenice do lednice a snědli ač to nebylo ono. Ale jednalo se o např 3 sklenice z osmdesáti.
Když je vytáhnete z horka, obraťte je dnem vzhůru a položte na útěrku. Po vychladnutí otočte do správné polohy. Když víčko nechytlo, uslyšíte jak ci cuclo vzduch, syklo. Dá se i nehtem na víčko zaťukat. Když zvoní, tak drží. Někdy, občas se stane, že je víčko vypouklé a zní dutě, ale stejně drží. Co nechytlo, to můžete zavařit znovu, s jiným, čistým, víčkem. Anebo dát do lednice a při první příležitosti sníst. Také jednu sklenici v lednici mám. Ačkoliv snad ani nepamatuju, že by někdy nechytla. Letos se to povedlo jedné sklenici.
Ikdyby něco nechytlo, poznáte časem, že se nálev zakalí a ze sterilovaných okurek budete mít kvašáky. Žádné neštěstí.
Ve dveřích lednice klidně může stát 2, 3 týdny a pak bude dobrá. Není problém, nezkazí se. Načaté okurky také máme v lednici nějakou dobu. I už vykvašené kvašáky opláchnu, naskládám do krabice a zaliji novou slanou vodou + kopr. Takhle vydrží velmi dlouho. V chladnu kvašení nepokračuje. Nezkazí se ani sterilizované, ani kvašené.
Ihned po zavaření obraťte sklenice dnem vzhůru a nechte je zvolna chladnout. Po vychladnutí musí být víčko lehce prohnuté dovnitř. Pokud je rovné, případně ze závitu kape lák, je to špatně. V tom případě sklenici otevřete, prohlédněte těsnění víčka, očistěte hranu sklenice zavřete víčko (lépe úpoužít jiné), a znovu krátce zavařte (jen tak dlouho, aby se obsah sklenice dostatečně ohřál).
doplněno 06.08.14 08:53:
Zase jsem druhej !
"...a při první příležitosti sníst"
Babko, takhle čerstvě po zavaření nejsou okurky nic moc.
Já dotahuju víčka pořádně a ještě se mi nestalo,že by mi sklenice se šroubovacím uzávěrem nechytla.Jiné už ani nepoužívám. Když je vytáhnu z hrnce,tak jsou okurky- ve ,,vzduchu,, natlačeny po víčko a dole je malý prostor s nálevem.Flašky neotáčím,to je pro mně dostatečný důkaz,že ,,chytly,,. :--))
Mně teda neplavou,já je tam vždy tak natlačím,že by už tam mezi ně nevlezla ani špejle! Když nepasuje jedna,našroubuju tam jinou,co vleze. :--))
Já to mám úplně stejně. Sklínka je narvaná silou. Nemůže plavat vůbec nic. Ale u kompotů je to tak. KdYž ovoce neplave, jakoby ve vrstvě, sklínka nechytla.
Včera jsem dostala pár přerostků okurek, dnes se chystám na "rusy". Znáte je, děláváte je? Ještě jsem je nedělala a mám v pet lahvi nálev z Deka. Okurky se oloupou, rozříznou na čtvrtky, seřízne se jadřinec a dužina se nakrájí na proužky. A spolu s měsíčky cibule natlačí do sklenice. Sterilizuje. Jsem na to hrozně zvědalá, protože jsem už několikrát slyšela, jaká to je lahůdka. Říkaly kamarádky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.