Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavařování okurek

Od: miki* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,prosím o radu jak poznám že mi chytla šroubovací víčka při zavařování okurek a pokud nechytla tak co s tím?

Zavařování okurek

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

u studené sklenice by měla být víčka uprostřed lehce vmáčknutá dovnitř. Stačí na něj zatlačit a uvidíte zda pruží a vrací se zpátky nahoru (špatné) nebo se nedá promáčknout (správné) nebo se jednou vmáčklo a drží (také v pořádku).

Pokud nechytlo nějaké víčko je to u okurek blbé... znovu je zavařit nelze (byly by moc měkké) a přitom ještě nejsou moc dobré k okamžité spotřebě. S tímto neporadím. My doma dali tyto sklenice do lednice a snědli ač to nebylo ono. Ale jednalo se o např 3 sklenice z osmdesáti.

luha*
hodnocení

1x

Vyskytují se dva problémy u těchto sklenic. 1. Nesmí se moc utahovat, aby mohl unikat vzduch při zahřívání. 2..Samotné sklenice bývají překvapivě křivé ( zkontrolovat položením na rovnou podložku a požít třeba svítilnu na kontrolu mezery ).

hodnocení

0x

Když je vytáhnete z horka, obraťte je dnem vzhůru a položte na útěrku. Po vychladnutí otočte do správné polohy. Když víčko nechytlo, uslyšíte jak ci cuclo vzduch, syklo. Dá se i nehtem na víčko zaťukat. Když zvoní, tak drží. Někdy, občas se stane, že je víčko vypouklé a zní dutě, ale stejně drží. ;) Co nechytlo, to můžete zavařit znovu, s jiným, čistým, víčkem. Anebo dát do lednice a při první příležitosti sníst. Také jednu sklenici v lednici mám. Ačkoliv snad ani nepamatuju, že by někdy nechytla. Letos se to povedlo jedné sklenici. ;) Ikdyby něco nechytlo, poznáte časem, že se nálev zakalí a ze sterilovaných okurek budete mít kvašáky. Žádné neštěstí.

doplněno 07.08.14 06:46:

Ve dveřích lednice klidně může stát 2, 3 týdny a pak bude dobrá. Není problém, nezkazí se. Načaté okurky také máme v lednici nějakou dobu. ;) I už vykvašené kvašáky opláchnu, naskládám do krabice a zaliji novou slanou vodou + kopr. Takhle vydrží velmi dlouho. V chladnu kvašení nepokračuje. Nezkazí se ani sterilizované, ani kvašené.

hodnocení

0x

Ihned po zavaření obraťte sklenice dnem vzhůru a nechte je zvolna chladnout. Po vychladnutí musí být víčko lehce prohnuté dovnitř. Pokud je rovné, případně ze závitu kape lák, je to špatně. V tom případě sklenici otevřete, prohlédněte těsnění víčka, očistěte hranu sklenice zavřete víčko (lépe úpoužít jiné), a znovu krátce zavařte (jen tak dlouho, aby se obsah sklenice dostatečně ohřál).

doplněno 06.08.14 08:53:

*bum* Zase jsem druhej !

"...a při první příležitosti sníst"

Babko, takhle čerstvě po zavaření nejsou okurky nic moc.

hodnocení

0x

Já dotahuju víčka pořádně a ještě se mi nestalo,že by mi sklenice se šroubovacím uzávěrem nechytla.Jiné už ani nepoužívám. Když je vytáhnu z hrnce,tak jsou okurky- ve ,,vzduchu,, natlačeny po víčko a dole je malý prostor s nálevem.Flašky neotáčím,to je pro mně dostatečný důkaz,že ,,chytly,,. :--))

Okurky plavou i syrové, žádný důkaz v tom není. :)

Mně teda neplavou,já je tam vždy tak natlačím,že by už tam mezi ně nevlezla ani špejle! Když nepasuje jedna,našroubuju tam jinou,co vleze. :--))

Já to mám úplně stejně. Sklínka je narvaná silou. Nemůže plavat vůbec nic. ;) Ale u kompotů je to tak. KdYž ovoce neplave, jakoby ve vrstvě, sklínka nechytla. ;) Včera jsem dostala pár přerostků okurek, dnes se chystám na "rusy". Znáte je, děláváte je? Ještě jsem je nedělala a mám v pet lahvi nálev z Deka. Okurky se oloupou, rozříznou na čtvrtky, seřízne se jadřinec a dužina se nakrájí na proužky. A spolu s měsíčky cibule natlačí do sklenice. Sterilizuje. Jsem na to hrozně zvědalá, protože jsem už několikrát slyšela, jaká to je lahůdka. Říkaly kamarádky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]