Domácí lístkové těsto - nelístkuje

Od: Datum: 27.07.14 20:10 odpovědí: 3 změna: 28.07.14 07:47
avatar

Pěkný večer, :)

dlouhodobě mám problémy udělat doma správné lístkové těsto, vlastně se mi to ještě nikdy nepodařilo. *hi* Včera jsem ho zkoušela podle tohoto receptu http://recepty.vareni.cz/domaci-listove-testo/ a opět nic. Upečené těsto je jakoby slehlé a drolivé, dá se sice částečně loupat na plátky, ale není ani v nejmenším nadýchané. (A také chuť je jaksi jiná, než u kupovaného - i když to by mohlo být tím, že jsem tam asi dala méně octa).

Možná je problém v tom, že jsem ho mezi jednotlivými sklady nenechávala odpočinout? Nebo jsem přeskládala až moc? (asi 10x).

Moc díky.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 27.07.14 20:23
avatar
Listové těsto je už profi záležitost, ačkoliv moje babička se mnou nesouhlasí :-D
Ocet dává jen větší taznost těsta, není tam kvůli chuti. Tu nejvíc ovlivňuje tuk, který použijete. Princip je jednoduchý: navrstvit těsto a tuk, tedy ony lístky. Pokud při válení moc tlacite jednotlivé vrstvy porusite a zničíte si těsto.
I odpocinuti je důležité. Můžete prevalet rovnou dvakrát, ale vícekrát ne, rozhodně odpočinout.
Snažte se zachovat lístky a dílo se podaří, ale jednoduché to není. Já si těsto raději koupím mrazene: 12 Kč/400g *smich*
doplněno 27.07.14 20:25: Dodrzte i počet překladů, nesnažte se o vylepšení ;)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 27.07.14 20:28
avatar

Já princip těsta chápu; kdyby tak ještě to moje těsto chápalo, co se od něho chce. :-D Jako tuk jsem použila Heru a je pravda, že jsem možná moc tlačila, protože jsem ho před každým přeložením docela dost rozvalovala (asi na 1cm). Nevím, na jakou sílu se má mezi skládáním rozvalovat. Navíc se mi pořád zdálo, že těch překladů je málo - takže jsem jich nakonec udělala opravdu hodně (možná i víc než 10)...

Datum: 28.07.14 07:47
avatar

tak to budou ty překlady... už budou tak jemné, že se těsto v lístku neudrží a je z něj "prach" ;)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.