Nejste přihlášen/a.
Je sezona rajčat a já vařím rajčatovou polévku tak, jak jsem ji vařila celý život. Kořenovou a jinou zeleninu na kostičky, nakrájená rajčata a zásmažku na špeku. Chtělo by to nový recept. Jak ji vaříte vy? Jak ji vaří Italové, Španělé a jak Bulhaři?
Dobrý den,
zeleninový základ (mrkev,řapík,cibule)nadrobno,na olivovém oleji restuji pomalu a dlouze,
potom zarestuji trochu mouky,přiliji vodu a dám móóóóře rajčat,ochutím,tak 20 min povařím,
tyčovým mixerem rozmixuji,přez jemný cedník propasíruji.Je jemná a dobrá,když ji podávám pokapu
ji bazalkovým olejem(v hmoždíři rozdrtím čerstvou bazalku na kašičku a promíchám s dobrým ol.olejem)
Někdy přidám na drobno posekanou mozzarelu,ale až do talíře.Je to takové tekuté capresse.
My rajčatovou polévku všichni milujeme a dělám ji proto dost často - shodou okolností dnes k obědu taky byla. Jsem asi flink, žádnou jinou zeleninu než rajčata (jo a cibuli) nepoužívám. Na tuku osmahnu cibulku, přihodím koření (bobek, nové, pepř celý a hlavně tymián) a zapráším trochou hladké mouky. Dám do toho sklenku rajčatového protlaku a vývar - raději ze zeleniny než z masa, provařím, ochutím solí, cukrem, provařím a na talíři případně zjemním smetanou. Do téhle polévky u nás tradičně patří jako zavářka nočky, nebo nudle (rýži v polévce ráda nemám). Rajčatový protlak mám k dispozici doma vždycky, dělám ho totiž ve velkém z vlastních rajčat a zásobuju jím celou širokou rodinu. Polévka je ostřejší, ne moc sladká. Moje babička dělala rajskou (polévku nebo omáčku) sladší, a vždy začínala karamelem. Měla doma nakládaná rajčata v pětilitrových sklenicích a asi v nějakém octovém nálevu. Pak dost přislazovala.
...
Rajskou vařím z protlaku. Pokud už mám konečně své vlastní rajčátka, pak vybírám už opravdu hodně zralé a slaďounké.
Vemte plnou hrst (cca 10.rajčátek) a hoďte do hrnce s vařící vodou. Pak to nechte chvíli vychladnout a sundejte šlupky a vykrejte srdíčko (jádřinec). Pak rajské propasírujte skrz cedník. Pokud možno takový, aby přes něj neprošly jadýrka. Pak postupujeme tak, jako s protlakem. Hřebíček, Nové koření, Pepř, Bobkový list, troška Vegety. Zhrube po půl hodince vaření scedíme a zahustíme.
Můžeme dát i Libeček, tím se nic neskazí. Dochutíme cukrem, solí. Jinou zeleninu tam vůbec nedávám. Stačí to samo o sobě.
Jednou je to rajská, tak ať to jako rajská taky chutná, ne.?
Pak do ni dávám zavářku z domácích nudlí (drobení)... nebo rýži, nebo vločky.
Prima, prima. Děkuji za recepty. Jedna polívka a tolik způsobů vaření. To mám ráda. Většinu polévek dělám pokaždé jinak. Třeba čočkovou. Někdy ji udělám jen z čočky, někdy se spoustou zeleniny, někdy čočka + nať z celeru a petržele + rozkvedlané vejce. Někdy nechám rozvařit rajčata a někdy kyselím octem. Jen zásmažku dělávám vždycky na slanině. Bez špeku neumím žít.
Až půjdeme venčit, stavím se na trh pro čerstvá rajčata a bude bezva polevečka. Jak málo stačí ke štěstí, že? Krásný víkend všem
Ahááá, tak pohanka. Děkuji, vyzkouším.
Tak jsem ji vyrobilo téměř stejně, jako tu svou, jen více oloupaných rajčat. Místo zásmažky jsem ji namixovala ponorákem a přidala skořici. Zahušťovat nebylo třeba. Natrhala jsem bazalku a na talíř jsem si nadrobila kousek tvrdého sýra a nasypala krutonky. Je bezva, mám ještě na dnešek. Děkuji za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.