Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, letos máme hodně rajčat, tak bych z nich chtěla udělat kečup. Dříve jsem ho dělávala, vím, že se tam přidávaly jablka a hodně cibule, koření..., ale recept jsem někde zašantročila. Budu ráda, když mi napíšete recept, jak ho děláte vy. Moc děkuji.
Myslím si, že dobrá hospodyňka nemůže mít nikdy kečup nebarevný a nevýrazný. Záleží totiž, co tam dá a jak to ochutí.
Tady je můj domácí, dělám ho už řadu let. Komu jsem dala recept, ten chválil:
2 kg přezrálých rajčat - rozkrájet na čtvrtky, 1 velké kyselejší jablko - oloupat, zbavit jádřince, pokrájet, 20 dkg cukru krystalu, 4 větší cibule - oloupat a nahrubo nakrájet, 1,5 dcl octa, 1 vrchovatá pol. lžíce soli, 1 malá červená řepa - oloupat a nakrájet /je důležitá, protože udělá krásnou barvu, nemusí se přidávat žádná umělá barviva/, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 rovná lžička sladké papriky, 1 rovná lžička pálivé papriky, 20 kuliček celého pepře, 10 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 2 velké bobkové listy, asi 4 - 5 stroužků česneku, 1 rozkrájená feferonka. Kdo má rád hodně ostré, může přidat chilli.
Vše zvolna vařit adi hodinu, až zhoustne, občas dobře promíchat. Pak rozmixovat a přecedit přes hustý cedník. Povařit, nalít do sklenic, otočit a nechat vychladnout.
Dávám do menších sklenic /od dětské přesnídávky, od majolky.../. Abych měĺa jistotu, že mi kečup vydrží, steriluji ho asi 30 minut na 80 - 85 stupňů. Ale není to podmínkou.
Je v něm všechno, co má být, je pěkně barevný a řízný. Takže dobrý domácí kečup skutečně udělat jde. Jaga.
Děkuji Jaguško, zítra ho uvařím podle Vašeho receptu. Už se mi sbíhají sliny. Podobný recept jsem měla, ale bez červené řepy a nemůžu ho najít. Jsem bordelářka, mám recepty v sešitě nepřepsané, jen na papírku a pak to takhle dopadá. Domácí kečup se s kupovaným nedá srovnat. S tou červenou řepou pro barvičku, je výborný nápad .
tenhle vyšel dva dny zpět na iDnes...
Na velký hrnec použijte asi dvě kila nakrájených rajčat, čtvrtkilovou hrubě nasekanou cibuli, jedno stejně velké jablko. Chutit můžete podle sebe, rozhodně přidejte lžíci soli, 10 dkg cukru, deci octa. Hrst divokého koření, špetku skořice, hřebíček, lžičku mleté papriky, česnek nebo chilli.
Zdroj: hobby.idnes.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.